Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Νέος Πατριάρχης Αλεξανδρείας εξελέγη σήμερα ο Μητροπολίτης Καμερούν, Πέτρος Παπαπέτρου, Κύπριος στην καταγωγή.

Ο Εψηφισμένος Πατριάρχης Πέτρος, εγεννήθη στο Συγχαρί το 1949, και σε ηλικία δώδεκα ετών έγινε δόκιμος μοναχός στην Ιερά Μονή Μαχαιρά.

Αφού απεφοίτησε από την ιερατική σχολή το 1969, εχειροτονήθη διάκονος από τον τότε Χωρεπίσκοπο Κωνσταντίας Χρυσόστομο, σημερινό Αρχιεπίσκοπο, και από το 1970 ενετάχθη στον κλήρο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Στην Αλεξάνδρεια υπηρέτησε αρχικά ως διάκονος του Πατριάρχη, ενώ συνέχισε τις σπουδές του.

Η ανάδειξη του νέου Πατριάρχη Αλεξανδρείας, έγινε από την κληρικο-λαϊκή συνέλευση των Ελληνοφώνων και Αραβοφώνων ορθοδόξων Χριστιανών, η οποία συνήλθε το πρωί και εξέλεξε το τριπρόσωπο.

Το απόγευμα, η Ιερά Σύνοδος εξέλεξε από το τριπρόσωπο, ως νέο Πατριάρχη Αλεξανδρείας τον Μητροπολίτη Καμερούν Πέτρο.

Ο Πατριαρχικός θρόνος Αλεξανδρείας χήρευε από τις 23 Ιουλίου 1996, ημέρα εκδημίας εις Κύριον του Πατριάρχη Παρθένιου.


Ανακριβή χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δημοσιεύματα μερίδας του τύπου που αναφέρονται σε μίνι ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του.

Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξη του από την Αθήνα, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι δεν προτίθεται να προβεί ούτε σε μίνι ούτε σε μάξι, κατά την έκφραση του, ανασχηματισμό.

Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί ύπαρξης επιστολής παραιτήσεως του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας τάξεως ο Πρόεδρος Κληρίδης, ανέφερε ότι υπάρχει μια επιστολή του Αλέκου Ευαγγέλου η οποία όμως, διευκρίνησε, έχει σχέση με υπηρεσιακά θέματα που αφορούν μόνο τον ίδιο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης.


Την ερχόμενη Δευτέρα θα ενημερωθεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την πορεία του Στρατιωτικού Διαλόγου.

Ο πρόεδρος κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπροσώπου τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ότι σημειώθηκε πρόοδος στον στρατιωτικό διάλογο σημείωσε ότι δεν γνωρίζει κατα πόσο και σε ποιά θέματα υπήρξε πρόοδος.

Ο Εκπρόσωπος πάντως της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ανέφερε ότι η Δύναμη χαιρετίζει την πρόοδο που επιτεύχθηκε και ότι επιθυμεί όπως αυτή συνεχιστεί.

Απέφυγε ωστόσο να αναφέρει σε ποιά από τις δύο πλευρές σημειώθηκε η πρόοδος, τονίζοντας ότι μέχρι να επιτευχθεί συμφωνία θα αποφεύγονται τέτοιες δηλώσεις.


Η Ρωσία, θα θέσει το κυπριακό και γενικά την συμπεριφορά διαφόρων χωρών για το θέμα των Ες-300, στις επαφές της Αμερικανίδας Υπουργού των Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, με Ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα ο πρεσβευτής της χώρας στην Λευκωσία, Γκεόρκι Μουράτοφ.

Ο κύριος Μουράτοφ, ο οποίος πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, δήλωσε κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της συμφωνίας για τους Ες-300, ενώ πρόσθεσε, ότι οι χώρες που επιθυμούν διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δεν συμπεριφέρονται φιλικά προς την Ρωσία και προς τις Ρωσοκυπριακές σχέσεις.

Ο Ρώσος διπλωμάτης δεν επιβεβαίωσε πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να παζαρεύει, ουσιαστικά, την πώληση των Ες-300 στην Κύπρο, με μακροχρόνια συνεργασία Τουρκίας-Ρωσίας, στον τομέα των εξοπλισμών.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ο Γκεόρκι Μουράτοφ, εκφράζοντας τις θέσεις της χώρας του, πρότεινε την οικοδόμηση ενός νέου, ενιαίου συστήματος ασφάλειας στην Ευρώπη, στο οποίο να περιλαμβάνονται η Ρωσία, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και η Κύπρος.


Συνάντηση μιας ώρας είχαν σήμερα, η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτείων, Μαντλίν Ολμπράιτ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Μπαρίς Γιέλτσιν. Η κυρία Ολμπραϊτ βρίσκεται από χθες στη Μόσχα, τελευταίο σταθμό της περιοδείας της σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Σεργκέϊ Γιαστρ-ζέμπσκι ανέφερε ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δεν κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο στο επίμαχο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η Ρωσία, η οποία παραμένει αντίθετη στη διεύρυνση, επιδιώκει μια ισχυρή συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία θα εγγυάται τα συμφέροντα της ασφαλείας της.


Σε μείζονα περιπέτεια θα οδηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, από την εμμονή των Γερμανών και Βρετανών για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό του κύριο Σχιούσελ, τον οποίο ενημέρωσε και για το Κυπριακό.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο κείμενο της κοινής θέσης, διευκρίνισε ο κύριος Πάγκαλος, η κοινότητα θα οδηγηθεί σε περιπέτεια αναφορικά με τη διεύρυνση και τη διακυβερνητική.


Παρά το γεγονός, ότι η βροχόπτωση που σημειώθηκε στην Κύπρο, κατά το τελευταίο σαραντα-οκτάωρο ήταν σχεδόν συνεχής, η στάθμη του νερού στα φράγματα αυξήθηκε, μόνο κατά ένα εκατομμύριο κυβικών μέτρων νερού.

Αυτό ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Πετρίδης, σημειώνοντας παράλληλα, ότι για να αρθούν τα περιοριστικά μέτρα στην παροχή νερού, θα πρέπει η ροή στα φράγματα, να αυξηθεί ακόμη, κατά ογδόντα εκατομμύρια κυβικών μέτρων νερού.


Εκρηξη σημειώθηκε τις πρωινές ώρες στο Δημοτικό σχολείο Αγίας Νάπας.

Από την έκρηξη σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές στο κτίριο.

Σύμφωνα με την αστυνομία η βόμβα ήταν τύπου υδροσωλήνα και απο την έκρηξη έσπασαν υαλοπίνακες σε αίθουσα διδασκαλίας και προκλήθηκαν ζημιές στους τοίχους.

Το σχολείο λειτούργησε σήμερα κανονικά.


Δίωρη αποχή από τα μαθήματα τους, πραγματοποίησαν σήμερα οι φοιτητές του ΑΤΙ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την μη επίλυση των αιτημάτων τους, όσον αφορά την νομική και επαγγελματική κατοχύρωση τους.

Οι φοιτητές πορεύτηκαν κατά μήκος της Λεωφόρου Λεμεσού, κρατώντας πινακίδες και φωνάζοντας διάφορα συνθήματα, για επίλυση των αιτημάτων τους.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους μέχρι τις αρχές Μαρτίου, οι φοιτητές προτίθενται να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικότερων μέτρων.


Το επαρχιακό δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Λευτέρη Πανέρα τριαντα-επτά ετών από την Λεμεσό, επιθεωρητή πλοίων, σχετικά με διερευνόμενη υπόθεση βιομηχανικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τους αστυνομικούς ανακριτές, δύο ημέρες πριν την διάρρηξη εκτελωνιστικού γραφείου στη Λεμεσό, ο Πανέρας, είχε συνάντηση με τον ένα από τους δύο Βρετανούς ντεντέκτιβ.

Υστερα από αστυνομικές έρευνες που έγιναν στο γραφείο του Πανέρα, βρέθηκαν έγγραφα που πιστεύεται ότι σχετίζονται με την υπόθεση.


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εξέγερση κρατουμένων σε έξι φυλακές της Ρουμανίας, ενώ παράλληλα σε τρία σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, έχει κηρυχθεί απο την περασμένη Τρίτη, απεργία πείνας, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν.

Τα σοβαρότερα επεισόδια σημειώθηκαν στις φυλακές της Τιμισο-άρα, όπου οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο κτίριο, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς η στέγη και μια αποθήκη.

Οι κρατούμενοι ισχυρίζονται πως ο συνωστισμός που παρατηρείται στις φυλακές, τους αναγκάζει να μοιράζονται ανά τρεις μιά κλίνη, ενώ μπορούν να κάνουν μπάνιο, μόνο μια φορά την εβδομάδα.

Οι Ρουμανικές Αρχές διαβεβαίωσαν πάντως, πως με την ολοκλήρωση της κατασκευής τριών νέων φυλακών, οι συνθήκες διαβίωσης σαραντα-πέντε χιλιάδων κρατουμένων, που κρατούνται σε τριάντα-πέντε φυλακές της χώρας θα βελτιωθεί.


Παρόλο που στην Κίνα έχει αρχίσει ήδη το επίσημο εξαήμερο πένθος για τον θάνατο του ηγέτη της χώρας Ντένγκ Σιαο Πίνγκ, εν τούτοις τίποτα στο Πεκίνο δεν δείχνει πως έχει αρχίσει η περίοδος πένθους.

Ακολουθώντας την παράκληση της οικογένειας του Κινέζου ηγέτη, για μια απλή τελετή, το μοναδικό σημάδι που φανερώνει τον θάνατο του Ντενγκ, είναι οι σημαίες που κυματίζουν μεσίστιες στην Κινεζική πρωτεύουσα και στις πρεσβείες των ξένων χωρών στο Πεκίνο.

Η ζωή εξακουλουθεί να κινείται στους ίδιους ρυθμούς, ενώ τα μέτρα ασφαλείας στην χώρα δεν είναι ιδαίτερα αυξημένα.

Η κηδεία του Ντενγκ θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη στο κτίριο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης στο Πεκίνο και σ'αυτή αναμένεται να παρευρεθούν περισσότερα απο δέκα χιλιάδες άτομα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και θα πέσουν τοπικες βροχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες. Στο Τρόοδος θα πέσουν και πάλι χιόνια. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά και θα πέσουν τοπικες βροχές και στο Τρόοδος θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 περιπου βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 16 με 9, στην Λεμεσό 15 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 14 με 9 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 21 February 1997 - 18:27:16 UTC