Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-22

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αλλη μια απαράδεκτη ενέργεια σημειώθηκε σήμερα από το καθεστώς Ντενκτάς, το οποίο απαγόρευσε στον ιατρό Ιωσήφ Μουτήρη να μεταβεί στα κατεχόμενα, για να εξετάσει εγκλωβισμένους ασθενείς στον Κορμακίτη.

Στις εννέα και τριάντα, λίγο πριν επιχειρήσει να περάσει στα κατεχόμενα από το Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, ο ιατρός Μουτήρης σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον, το κατοχικό καθεστώς θα του επέτρεπε τελικά να περάσει.

Λίγο αργότερα οι αμφιβολίες του επαληθεύτηκαν, αφού το καθεστώς Ντενκτάς, του έφραξε το δρόμο, εμποδίζοντας τον να επιτελέσει το λειτούργημα του, με την πρόφαση ότι δεν ήταν μέλος του παράνομου ιατρικού συλλόγου του ψευδοκράτους.

Αποχωρώντας ο ιατρός Μουτήρης εξέφρασε φόβους και για την θεραπευτική πορεία των εγκλωβισμένων ασθενών του, λόγω της διακοπής φαρμακευτικής και άλλης αγωγής.


Τα κατοχικά στρατεύματα συνέλαβαν χθες λίγο πριν από τα μεσάνυκτα τον Σάββα Λουκά Σιδερένιο, 23 χρόνων, από τη Σωτήρα.

Οι Τούρκοι συνέλαβαν τον Σάββα στην περιοχή Αχνας, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι εισήλθε στην κατεχόμενη περιοχή.

Ενημέρωση από τον Βαγγέλη Ευαγγελίδη.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αφιερωμένη στην δασκάλα Ελένη Φωκά και στους μαρτυρικούς εγκλωβισμένους μας, ήταν η σημερινή διαφωτιστική εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την προσπάθεια ενίσχυσαν εκτός από τα μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, και συγγενείς αγνοουμένων, μέλη των προσφυγικών σωματείων "Χάρτζια" και "Καραβάς" καθώς επίσης και Ναυτοπρόσκοποι.

Στον σημερινό στόχο της εκδήλωσης, να γνωστοποιηθεί το δράμα των εγκλωβισμένων, συνέβαλε και η μητέρα της σκλαβωμένης δασκάλας, Λουκία Φωκά.

Αύριο στο Οδόφραγμα θα βρίσκονται μαζί με στελέχη του ΠΑΚ, εκτοπισθέντες της πόλεως και περιφέρειας Μόρφου, το προσφυγικό σωματείο " 'Ορκας" και η "Κίνηση για την Στράτευση Γυναικών".


Την εκτίμηση ότι τον Μάϊο θα υπάρξουν εξελίξεις στο κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του μετά τα εγκαίνια του δρόμου Ερήμης-Αυδήμου.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε σωστή την ενέργεια της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν 'Ολμπραϊτ, να συζητήσει το κυπριακό κατά την διάρκεια της επίσκεψης της στην Μόσχα, όπως έπραξε σε όλους τους σταθμούς της μεγάλης περιοδείας της.

Παράλληλα δήλωσε ότι δεν έχει επίσημη πληροφόρηση για άσκηση πιέσεων, εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, προς την Ρωσσία, για το θέμα των Ες- 300.

Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του Ρώσσου πρεσβευτή, Γκεόρκι Μουράτοφ, ότι δυτικές χώρες δυσανασχετούν για την αναβάθμιση των Ρωσοκυπριακών σχέσεων, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε, ότι δεν έχει δοθεί στην κυβέρνηση η εντύπωση, για κάτι τέτοιο.

Αν υπάρχει κάτι που τους ενοχλεί, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η αγορά των Ες-300, γεγονός που είναι γνωστό.


Τμήμα του πιο πολυδάπανου αυτοκινητόδρομου που κατασκευάζεται ποτέ στην Κύπρο, παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία.

Πρόκειται για τον νέο αυτοκινητόδρομο Λεμεσού -Πάφου και για το τμήμα από την Ερήμη μέχρι την Αυδήμου, τα εγκαίνια του οποίου, τέλεσε στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, ότι η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 1999, ενώ τόνισε, ότι το κράτος, θα συνεχίσει με γοργούς ρυθμούς την βελτίωση του οδικού δικτύου.

Η κατασκευάστρια εταιρεία, παρέδωσε τμήμα του αυτοκινητόδρομου, μήκους 20 περίπου χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμο Αδαμίδη, η συνολική δαπάνη για τον αυτοκινητόδρομο μήκους 55 χιλιομέτρων, υπολογίζεται στα 110 εκ.λίρες.


Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, απέρριψε κατά τη σημερινή συνεδρία του την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αναθεώρηση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Αβράαμ Αντωνίου, ανακοινώνοντας την απόφαση, υποστήριξε ότι η πρόταση του Προέδρου ακρωτηριάζει τον θεσμό της ΑΤΑ, και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις εις βάρος των εργαζομένων.

Στην ίδια συνεδρία επίσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, εξουσιοδότησε το Εκτελεστικό Γραφείο, να συνεχίσει τις επαφές του με τις άλλες συντεχνίες, με στόχο την διαμόρφωση κοινής στάσης για την πρόταση.


"Εκκλησία και έσχατες ημέρες" είναι το θέμα του δεκάτου έκτου συνεδρίου της Χριστιανικής Ενωσης Κυπρίων Επιστημόνων, το οποίο πραγματοποιείται αύριο Κυριακή, στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.

Αύριο το πρωί, ο εκ των εισηγητών στο συνέδριο, Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος Ράντοβιτς, θα λειτουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο, στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου του Μετοχίου Κύκκου.

Ο επίσης εισηγητής Αγιορείτης Ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης θα λειτουργήσει και θα κηρύξει τον Θείο Λόγο στον Καθεδρκό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας.


Επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, πραγματοποιεί από μεθαύριο Δευτέρα, ο αρχηγός του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ισμαήλ Χακι Καρανταγί, η οποία εκτιμάται, ως ένα ακόμα βήμα, προς την ενίσχυση των στρατιωτικών σχέσεων των δύο χωρων.

Οι σχέσεις αυτές άρχισαν με την υπογραφή πριν από ένα χρόνο συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας, την οποία επέκριναν πολλές Αραβικές και Ισλαμικές χώρες.

Η επίσκεψη Καρανταγί, είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτατου Τούρκου στρατιωτικού αξιωματούχου στο Ισραήλ.


Περισσότερα από εκατόν χιλιάδες άτομα συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην κεντρική πλατεία του Βελιγραδίου, για να συμμετάσχουν στην γιορτή που οργάνωσε η αντιπολίτευση με την ευκαιρία της ανάληψης του ελέγχου του δημοτικού συμβουλίου της Γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας.

Κύριος ομιλητής στη συγκέντρωση των οπαδών της αντιπολίτευσης, ήταν ένας εκ των ηγετών του αντιπολιτευτικού συνασπισμού "Ζάγιε-τνο", ο Ζόραν Τζιν-τζιτς ο οποίος εξελέγη δήμαρχος Βελιγραδίου.

Εν τω μεταξύ, το Εθνικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο οι Σερβικές αρχές θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση, κάλεσε τους εκεί Αλβανούς σε ένοπλη εξέγερση.

Σύμφωνα με το κίνημα, οι τελευταίες ενέργειες της Σερβικής ηγεσίας οδηγούν στην απαραίτητη προετοιμασία και διοργάνωση ένοπλης εξέγερσης των Αλβανόφονων.


Στην Κίνα κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την αποτέφρωση της σορού του Ντεγκ Σαό Πίνγκ, η οποία θα γίνει στο χώρο όπου έχει ταφεί ο προκάτοχός του, Μάο Τσε Τουγκ, μεθαύριο Δευτέρα.

Η επίσημη κηδεία θα τελεστεί την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία χιλιάδων προσκεκλημένων στο καλούμενο παλάτι του λαού, την έδρα του κοινοβουλίου.

Η τέφρα του Ντενγκ θα διασκορπιστεί στη θάλασσα σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία, ενώ μέρος της θα διασκορπιστεί στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο σε λίγους μήνες θα ανακηρυχθεί κινεζική επαρχία, επίτευγμα του εκλιπόντος.


Τέσσερις αγώνες διεξάγονται σήμερα στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

Λίγο πριν το τέλος των αγώνων τα αποτελέσματα έιναι.

Ανόρθωση-Αλκή 0-0

ΑΠΟΕΛ-Αναγέννηση 0-1

Ενωση Νέων Παραλιμνίου-Εθνικός 0-2

και ΑΠΟΠ-Ολυμπιακός 0-1


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός. Παροδικές ωστόσο νεφώσεις θα δώσουν λίγες βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, ως δυτικοί 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη γενικά και κυματώδης στα προσήνεμα. Τις αυγινές ώρες θα σχηματισθεί παγετός σε μερικές περιοχές, ενώ η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 6 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός και πάλιν θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός, αλλά παροδικές νεφώσεις θα δώσουν λίγες τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βορειοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα επίσης θα παραμείνει ταραγμένη γενικά και κυματώδης στα προσήνεμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 13 βαθμούς σο εσωτερικό και στους 15 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 7, στη Λεμεσό 17 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 4 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 22 February 1997 - 16:27:33 UTC