Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-25

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μη ικανοποιητική και μη υπο-βοηθητική χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, την στάση της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, σε ότι αφορά την επιμονή τους να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν των δεκαπέντε, προταθείσα εκ μέρους τους φράση, που αναφερόταν στην συμμετοχή όλων των Κυπρίων στην διαδικασία προσχώρησης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κύριος Κασουλίδης εξέφρασε τον προβληματισμό της κυβέρνησης, αναφορικά με τις πολιτικές προθέσεις των τριών χωρών, εφόσον, όπως είπε, η Ελλάδα αντιπρότεινε τέσσερεις υπαλλακτικές λύσεις, που ικανοποιούσαν και τις ανησυχίες των συγκεκριμένων χωρών και επανα-βεβαίωναν την απόφαση της έκτης Μαρτίου.

Πάντως, ο Γιαννάκης Κασουλίδης άφησε να νοηθεί ότι, Ελλάδα και Κύπρος επεξεργάζονται τρόπους αντίδρασης, στο διάστημα που θα μεσολαβήσει, κατά την διάρκεια του οποίου θα διεξαχθούν κάποιες διαβουλεύσεις και επαφές του Υπουργού Εξωτερικών, Αλέκου Μιχαηλίδη.


Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση να τελεί υπό την αίρεση των Τουρκοκυπρίων, και κατά συνέπειαν της Τουρκίας.

Στη σαφή αυτή δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος υπογράμμισε την εμμονή της ελληνικής Κυβέρνησης στο κείμενο συμφωνίας της έκτης Μαρτίου του 1995.

Ο κύριος Ρέππας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η στάση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας συνιστά καινούργιο σημείο πολιτικής, το οποίο καθιστά την Κύπρο αιχμάλωτο της Τουρκίας.

Η Ελλάδα θα εξειδικεύσει, κατά τον κύριο Ρέππα, τη θέση της επί του θέματος, προκειμένου να καταστεί σαφές και αντιληπτό στους Ευρωπαίους εταίρους της, πως το νέο σημείο πολιτικής των τριών, καθιστά αυτομάτως την πορεία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς Ανατολάς, εξαιρετικά δύσκολη.


Η απαράδεκτη στάση που τήρησαν Γερμανία, Βρετανία και Γαλλία κατά την χθεσινο-βραδυνή συνεδρία του συμβουλίου γενικών υποθέσεων, ενθαρρύνει την Τουρκία να συντηρεί την αδιάλλακτη στάση της στο Κυπριακό.

Την άποψη αυτή διατύπωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, σε δηλώσεις του ύστερα από επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο Στεφανόπουλο, και τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη, με επίκεντρο το Κυπριακό.

Αναφορικά με την στάση των τριών, ο κύριος Κυπριανού δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτή να συνδέεται με την πρωτοβουλία των Αμερικανο-βρετανών για απευθείας έναρξη συνομιλιών, με στόχο, όπως προειδοποίησε ο κύριος Κυπριανού, την λύση συν-ομοσπονδίας.


Η στάση των ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδος στο θέμα της ένταξης της Κύπρου δεν έχει μεταβληθεί.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο επίτροπος Εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαικής Ενωσης, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

Υπάρχει είπε, ο Κοινοτικός Επίτροπος, μια αίσθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι πρέπει να βρούμε επειγόντως μια πολιτική λύση στην Κύπρο.

Θέλουμε να δώσουμε σήμα στην βόρεια πλευρά πρόσθεσε ο κύριος Βαν ντεν Μπρουκ, ότι η τουρκική κοινότητα πρέπει να αναμειχθεί όσο το δυνατό συντομότερα στη διαδικασία ένταξης.

Η ελληνική πλευρά θεώρησε ότι αυτό αποτελεί αλλαγή της θέσης μας, τόνισε ο Επίτροπος αλλά δεν ήταν αυτή η πρόθεση μας.


Συνάντηση μιας περίπου ώρας είχαν σήμερα στο προεδρικό μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συνεγερμού Γιαννάκης Ματσης.

Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Αυτή τη στιγμή το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεδριάζει υπό την προεδρεία του κυρίου Μάτση, για πρώτη φορά μετά την περιπέτεια της υγείας του.


Ο αρχηγός Αστυνομίας κίνησε σήμερα τη διαδικασία απόλυσης εκατόν-ενενήντα- έξι ειδικών αστυφυλάκων, οι οποίοι θα πληρώνονταν από το κονδύλι το οποίο απέκοψε η Βουλή.

Επιστολές απόλυσης στάληκαν σε όλους τους ενδιαφερομένους.

Στις επιστολές αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες των ειδικών αστυφυλάκων αναστέλλονται στο τέλος αυτού του μήνα, εκτός εάν, εν τω μεταξύ, εξασφαλισθούν επιπρόσθετες πιστώσεις.

Κατά τις επαφές που είχε ο Σύνδεσμος Αστυνομίας με όλα σχεδόν τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πήρε υποσχέσεις, ότι η Βουλή θα επανεξετάσει το θέμα.


Οκταήμερη κράτηση στον Σάββα Σιδερένο εικοσι-τριών ετών από την Σωτήρα, επέβαλε σήμερα το λεγόμενο στρατοδικείο του ψευδο-κράτους.

Ο Σιδερένος απήχθη από τα κατοχικά στρατεύματα την περασμένη Παρασκευή.


Αυτοκινήτων εμπρησμοί συνέχεια.

Στην Λεμεσό ένα αυτοκίνητο καταστράφηκε χθες βράδυ αφού τυλίχθηκε στις φλόγες, έπειτα από εμπρηστική ενέργεια.

Το αυτοκίνητο ανήκει στην Παναγιώτα Νικόλα εικοσι-επτά ετών, και ήταν σταθμευμένο έξω απο το σπίτι της, στη οδό Νιόβης στη Λεμεσό.

Η αστυνομία διερευνά την υπόθεση.

Εξάλλου φωτιά προκλήθηκε και σε κατάστημα ειδών ένδυσης που βρίσκεται στην οδό Ευγενίας Βουλγάρεως στη Λεμεσό. Οι ζημιές ανέρχονται στις δεκαπέντε χιλιάδες λίρες.


Πρόταση μομφής κατά του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν, συζητείται το απόγευμα στο Τουρκικό κοινοβούλιο, καθώς η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι απειλεί τον λαϊκό χαρακτήρα του Τουρκικού κράτους.

Την πρόταση μομφής έχουν υποβάλει το Αριστερό Δημοκρατικό κόμμα του Μπουλέντ Εντζεβίτ και το κόμμα του πρώην υπουργού εξωτερικών Ντενίς Μπαϊκάλ.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η αντιπολίτευση δεν φαίνεται ικανή να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των διακοσίων-εβδομήντα-εξι ψήφων για να καταψηφιστεί η κυβέρνηση Ερμπακαν.


Υπό τους ήχους των σειρήνων των πλοίων και με τριών λεπτών σιγή, σκορπίστηκε το πρωϊ στη θάλασσα, η τέφρα του κινέζου ηγέτη Ντεγκ-Σιαο Πιγκ.

Η τέφρα του Ντενγκ είχε εκτεθεί προηγουμένως στον περίβολο του μεγάρου του Λαού, έδρα του Κοινοβουλίου, μέσα σε τεφροδόχο καλυμμένη με την σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Στην τελετή παρέστησαν δέκα χιλιάδες επίσημοι.

Οι δρόμοι του Πεκίνο ήταν σχεδόν έρημοι καθώς όλοι οι Κινεζοι παρακολουθούσαν την τελετή απο τις τηλεοράσεις τους.


Ολοκληρώνουμε το δελτιο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, παροδικές νεφώσεις πιθανό να δώσουν λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι, ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 περίπου βαθμούς και σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές και πάλι νεφώσεις που πιθανό να δώσουν ξανά λίγα χιόνια στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βθαμούς στο εσωτερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 15 με 3, στην Λεμεσό 17 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 2, και τέλος στον Πρόδρομο δύο με τέσσερις βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 26 February 1997 - 15:27:45 UTC