Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-27

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σε συνομιλίες εφ' όλης της ύλης καλεί τις δύο πλευρές ο Επίτροπος για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, με στόχο όπως είπε, να τερματιστεί η διαίρεση της Κύπρου.

Ο Κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τάχθηκε εναντίον της προσέγγισης, βήμα με βήμα, λέγοντας χαρακτηριστικά "ένα βήμα εδώ κι ένα βημα εκεί, δεν είναι αυτό που χρειάζεται".

Περαιτέρω εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς, θα πρέπει να αρχίσουν συνολικές συνομιλίες για συνολική λύση, προσθέτοντας παράλληλα, ότι η πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση, είναι καλοδεχούμενη.

Επαναβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο Κληρίδη, για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων το 1998, ο Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ τόνισε, ότι επίτευξη κάποιας κίνησης προς επίλυση του προβλήματος, θα καθιστούσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ευκολότερες.

Τέλος, ο Κοινοτικός Επίτροπος, ανέφερε ότι προέβη σε διευκρινίσεις προς τον Πρόεδρο Κληρίδη αναφορικά με την αποστολή του και τις προσπάθειες που θα καταβάλει, για να εξηγήσει στους τουρκοκυπρίους, τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.


Στην συνέχεια ο Κοινοτικός Επίτροπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση ο Χανς Βαν Ντε Μπρουκ, πρότεινε ουσιαστικά, μια ενδιάμεση λύση στο πρόβλημα που προέκυψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ενωσης και προκάλεσε την αναβολή του δομημένου διαλόγου Κύπρου-Ετρωπαϊκής Ενωσης.

" Δεν θα έβλεπα, είπε, πώς θα μπορούσε να προχωρήσει το θέμα της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στον ενταξιακό διάλογο Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να εκδηλωθεί κάποια κινητικότητα στο πολιτικό επίπεδο".

Σχολιάζοντας την δήλωση Βαν Ντεν Μπρουκ, ο Αλέκος Μιχαηλίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκτίμηση του Κοινοτικού Επιτρόπου, αλλά τήρησε επιφυλακτική στάση, χαρακτηρίζοντας τέτοιου είδους δηλώσεις, ως πρόωρες.

Ο κύριος Μιχαηλίδης εξέφρασε την εκτίμηση, ότι η κρίση γύρω από το θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, συνεχίζεται, πρόσθεσε όμως, ότι δεν πρόκειται, να τεθεί υπό αμφισβήτηση η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος συναντήθηκε στην συνέχεια, με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και ακολούθως με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Με άλλη γλώσσα μπορεί να μιλήσει ένας εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με άλλην ένα κράτος υποψήφιο για ένταξη.

Την απάντηση αυτή έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να εξηγήσει γιατί η Κύπρος αντέδρασε με ήπιους τόνους, ενώ η Ελλάδα, έντονα, στην πρόθεση των ισχυρών χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης για εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων, στην ενταξιακή διαδικασία.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε επίσης, ότι εάν πράγματι αυτές οι ενέργειες έγιναν για να ασκηθεί πίεση πάνω στην δική μας πλευρά, τότε η αντίδραση μας πρέπει να είναι τέτοια που να δείχνει πόση πίεση νοιώσαμε.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κατέστησε επίσης σαφές, πως ο μόνος συνομιλιτής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και ότι αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί, προσθέτοντας χαρακτηριστικά, ότι θα "είναι χαρά μας" να λάβουν μέρος στις διαπραγματεύσεις και οι τουρκοκύπριοι, ύστερα όμως, από μια πολιτική λύση.


Την ματαίωση της αγοράς του Ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Ες 300, από την Κυπριακή Δημοκρατία, έχουν θέσει ως στόχο τους, οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό καταγγέλλουν στο Ρωσικό Πρακτορείο Ειδήσεων Νόβο-στι, στρατιωτικοί κύκλοι στη Μόσχα, αποκαλύπτοντας ότι η ΣίαϊΕι έχει επεξεργαστεί για τον σκοπό αυτό ειδικό σχέδιο.

Σημειώνεται επίσης χαρακτηριστικά, ότι η ΣίαϊΕϊ θα κάνει το παν για να σταματήσει την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

Στρατιωτικοί κύκλοι στη Μόσχα, οι οποίοι δεν έχουν κατονομαστεί από το πρακτορείο, εκτιμούν ότι η Αμερικανική πλευρά θεωρεί την πώληση των πυραύλων στην Κύπρο, ως σοβαρή επιτυχία της Ρωσικής πολεμικής βιομηχανίας και ότι τυχόν υλοποίηση της συμφωνίας, θα δημιουργήσει σοβαρό προηγούμενο, για παρόμοιες αγορές Ρωσικού πολεμικου υλικού.


Στατική παραμένει μέχρι στιγμής η πορεία του στρατιωτικού διαλόγου, εκτιμά ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη, στη συνάντηση δε, παρών ήταν και ο διοικητής της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

Διασαφηνίζοντας ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας του στρατιωτικού διαλόγου εξαρτάται από τις δύο πλευρές και όχι από την Ουνφικύπ, ο κύριος Φεϋσσέλ ανέφερε ότι κύριο στοιχείο για να επιτευχθεί η επιτάχυνση, είναι η επίτευξη κοινής συμφωνίας στο πακέτο των τριών μέτρων που προτείνονται.

Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να εξαγγείλει διέξοδο στα θέματα που συζητούνται, στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου.


Το θέμα των απειλών για εποικισμό της Αμμοχώστου, συζήτησαν σήμερα το πρωί ο Δήμαρχος, το Δημοτικό Συμβούλιο και η Συντονιστική Επιτροπή της κατεχόμενης πόλης, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μελετήθηκαν τρόποι, όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, για αντιμετώπιση της κατάστασης, σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί τελικά η πορεία, τους οποίους όμως δεν θέλησε να αποκαλύψει.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις από τους Πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ότι θα εξασκηθούν πιέσεις, για αναβολή της πορείας των γκρίζων λύκων στην Αμμόχωστο.


Εν τω μεταξύ, οι εθνικιστικές οργανώσεις στα κατεχόμενα έχουν αποφασίσει την αναβολή ως το τέλος του μήνα, της προγραμματισμένης - για την Κυριακή - διαδήλωσης, με αίτημα τον εποικισμό της Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το ανεπίσημο Τουρκοκυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι οργανωτές, προέβαλαν ως δικαιολογία της αναβολής, την λεπτή κατάσταση, όπως την χαρακτήρισαν, στην οποία βρίσκεται η Τουρκική διπλωματία σχετικά με την Κύπρο.

Από την Κωνσταντινούπολη, ωστόσο, ο Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε τις απειλές του, να ανοίξει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου, στους εποίκους, εάν η κυπριακή κυβέρνηση προχωρήσει στην εγκατάσταση των Ρωσικών πυραύλων Ες 300.


Οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το φώς των πρόσφατων προκλητικών ενεργείων της Αγκυρας, συζητήθηκαν σήμερα το πρωί σε σύσκεψη στην Αθήνα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Η σύσκεψη, στην οποία παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τζοχατζόπουλος, πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα.

Κατά την αυριανή συνάντηση η Ελληνική πλευρά θα καταθέσει ενώπιον του κυρίου Σολάνα, στοιχεία τα οποία θα καταδεικνύουν το ποιά πλευρά ευθύνεται για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς και σχέδιο της Τουρκίας για επεκτατικές επιχειρήσεις στο Αιγαίο.

Ο Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, αναμένεται να προτείνει παράταση του μορατόριουμ πτήσεων Ελληνικών και Τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, για άλλους δύο μήνες.


Εν τω μεταξύ, την ώρα που επραγματοποιείτο η σύσκεψη στο γραφείο του Πρωθυπουργού, Τουρκικά αεροσκάφη παραβίαζαν για άλλη μια φορά τον Εθνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Τρία σμήνη Τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών ΑΡ-ΕΦ 4 παραβίασαν το ΦΙΡ Αθηνών, και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά ΕΦ-16, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις σημειώθηκαν εικονικές αερομαχίες.


Το Συμβούλιο Αξιολόγησης Κλάδων Σπουδών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έχει συσταθεί και αρχές Μαρτίου αναμένεται να αρχίσει τις εργασίες του.

Αυτό δήλωσε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, όπου παρουσιάστηκε το έργο του Υπουργείου, για την τετραετία 1993-97.

Ανέφερε επίσης ότι στόχος του Υπουργείου Παιδείας είναι η ενοποίηση των ενιαίων και των εισαγωγικών εξετάσεων από το νέο σχολικό έτος.

Εξάλλου, το αίτημα των δασκάλων για μείωση των μαθητών στις τάξεις, φαίνεται να υλοποιείται. Η κυρία Αγγελίδου δήλωσε σχετικά ότι ως πρώτο βήμα θα μειωθεί το ανώτατο όριο από 34 σε 30 μαθητές.


Στην Αλβανία χιλιάδες κάτοικοι της Αυλώνας κατήλθαν από χθες βράδυ στους δρόμους ενισχύοντας την προσπάθεια των σαράντα περίπου φοιτητών που πραγματοποιούν εδώ και δέκα ημέρες απεργία πείνας, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης Μέξι.

Οι διαδηλωτές που κρατούσαν κυνηγετικά όπλα και μαχαίρια, κινητοποιήθηκαν μετά από πληροφορίες ότι φτάνουν στην πόλη αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό τη βίαιη καταστολή της απεργίας.

Εν τω μεταξύ, στα Τίρανα η Αλβανική κυβέρνηση έθεσε σήμερα σε ετοιμότητα τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, προβάλλοντας την δικαιολογία ότι κινδυνεύει η σταθερότητα στη χώρα από τις τελευταίες κινητοποίησεις.


Ολοκληρώνουμε το δελτιο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτειρκό και γύρω στους 7 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος. Λίγες τοπικές νεφώσεις που θα αναπτυχθούν, δυνατό να δώσουν λίγες βροχές τις απογευματινές ώρες, κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ως νότιοι μέτριοι, 4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και τοπικά μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 18 με 6, στην Λεμεσό 19 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 27 February 1997 - 16:27:56 UTC