Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-02-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σημαντικές χαρακτηρίζονται οι συνομιλίες που είχε σήμερα στο Λονδίνο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης.

Στις τρείς το απόγευμα ο κύριος Μαρκίδης συναντήθηκε με τον Βρετανό ειδικό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό Σέρ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας.

Ο Κυβερνητικός εκρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης σημείωσε ότι η επίσκεψη του Γενικού Εισαγγελέα στο Λονδίνο, εντάσσεται στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος του Φόρρεϊν Οφφις για επαφές με αξιωματούχους διαφόρων χωρών.

Δεν απέκλεισε ωστόσο, το ενδεχόμενο, οι δύο αξιωματούχοι να ανταλλάξουν απόψεις και για τις συνταγματικές πτυχές του Κυπριακού προβλήματος.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι πρίν από δύο ημέρες ο κύριος Μαρκίδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ότι αντάλλαξαν επί του θέματος, διάφορες απόψεις.

Η συνάντηση Μαρκίδη - Χάνεϊ στο Λονδίνο, παραδέχθηκε ο Εκπρόσωπος, θα βοηθήσει τόσο τον Βρετανό διπλωμάτη για την επίσκεψη που προτίθεται να πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις δεκαπέντε Μαρτίου, όσο και την Κυβέρνηση η οποία θα υποδεχθεί τον κύριο Χάνεϊ.


Σαφή πολιτικά μηνύματα έστειλε σήμερα, ο Κοινοτικός Επίτροπος, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, σε διάσκεψη τύπου που έδωσε πριν την αναχώρηση του.

Ο κύριος Βαν Ντεν Μπρουκ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αλλά, έμμεσα, προέτρεψε την πλευρά μας να παρακαθήσει σε απευθείας συνομιλίες, για να μπορούν, όπως είπε, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να διεξαχθούν ομαλά.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος επανέλαβε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αποδεκτεί την απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατά την διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου, αν οι δύο πλευρές προχωρήσουν σε πολιτική διευθέτηση του κυπριακού.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος συνάρτησε την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στον ενταξιακό διάλογο της Κύπρου, με την εξέλιξη των πολιτικών συνομιλιών.

Κληθείς να σχολιάσει την σκληρή απάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Ολλανδός Eπίτροπος είπε ότι δεν ανέμενε διακριτική πολιτική συμπεριφορά εκ μέρους του Θεόδωρου Πάγκαλου και επέμενε, ότι η Ελλάδα, δεν πρόκειται να μπλοκάρει την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως αντίμετρο για ενδεχόμενη κωλυσιεργεία της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.


Η επιθυμία της δικής μας πλευράς, σε ό,τι αφορά την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος των "15", για τον πολιτικό διάλογο Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι γνωστή, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

Τον λόγο τώρα, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, έχουν οι χώρες που επέμεναν στην πρόσθεση της γνωστής φράσης για την συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στον ενταξιακό διάλογο, δηλαδή η Γερμανία και η Βρεττανία.

Η δική μας άποψη, υπενθύμισε ο Εκπρόσωπος, είναι, ότι αν υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό, για να υπάρξει ομόσπονδη Κύπρος, τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα στην συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στον ενταξιακό διάλογο.


Το θέμα των παρεκκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο, δεν αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν Ντε Μπρούκ.

Ωστόσο, ερωτηθείς σχετικά ο Πρόεδρος Κληρίδης, δήλωσε ότι ο Ολλανδός Επίτροπος ανέφερε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν περιορισμένης χρονικής διάρκειας παρεκκλίσεις, αλλά δεν μπορούσαν να είναι στο διηνεκές.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε πάντως, πως η Κυβέρνηση δεν ανησυχεί καθόλου, από τις δηλώσεις του Ολλανδού Επιτρόπου.


Εάν αποδεχθούμε παρεκκλίσεις, έστω και προσωρινές, ο κίνδυνος να παραμείνουν αυτές μόνιμες, στο μέλλον, υπάρχει.

Στην προειδοποίηση αυτή, προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται προσεκτικός χειρισμός του θέματος.

Ο κύριος Κυπριανού διετύπωσε παντως την αντίθεσή του σε τυχόν παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον Ευρωπαίο επίτροπο για εξωτερικές υποθέσεις Χανς Βαν Ντε Μπρούκ.


Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να πωλήσει το αντιεροπορικό πυραυλικό σύστημα ΕΣ 300 στην Κύπρο και δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναστολής της πώλησης.

Στη διαβεβαίωση αυτή προέβη ο Ρώσος Πρεσβευτής στη Λευκωσία Γκεόρκι Μουράτωφ, προς τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Ο Ρώσος διπλωμάτης είχε συνάντηση με τον κύριο Κυπριανού, κατά την οποία ο κύριος Μουράτωφ επέδωσε θετική απάντηση στην πρόσκληση του προέδρου της Βουλής για επίσκεψη του προέδρου της Ρωσικής Δούμας στην Κύπρο.


Η διεύρυνση της Βορειο-ατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Ιούλιο, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών του Πρωθυπουργού της Ελλάδος Κώστα Σημίτη και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αμέσως μετά την σύσκεψη, σε δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, την χαρακτήρισε εποικοδομητική και χρήσιμη.

Οι κύριοι Σημίτης και Σολάνα συζήτησαν επίσης τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό και συμφώνησαν ότι το μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ του 1988 αποτελεί τη βάση για μείωση της έντασης στο Αιγαίο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος.


Κρίσιμη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας πραγματοποιείται σήμερα το απόγευμα στην Αγκυρα, κατά την οποίαν οι στρατιωτικοί, αναμένεται να στείλουν σαφή μηνύματα προς τον ισλαμιστή πρωθυπουργό της χώρας, Νετσμεντίν Ερμπακαν.

Οι προθέσεις των στρατιωτικών έγιναν πλέον ξεκάθαρες, μετά και την χθεσινή προοειδοποίηση του Προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό.


Την παραίτησή του, υπέβαλε ο Αρχηγός της Εθνικιστικής Οργάνωσης, Γκρίζοι Λύκοι, Μεχμέτ Αρσλάν, μετά την ακύρωση της εκδήλωσης, στις δύο Μαρτίου, που είχαν διοργανώσει εθνικιστικές εστίες στα κατεχόμενα.

Αίτημα των Γρίζων Λύκων, θα ήταν ο άμεσος εποικισμός της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου.

Νέος αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης των γκρίζων λύκων στα κατεχόμενα, εξελέγη, όπως αναφέρεται, ο έποικος Ενβέρ Μπαχ-τσετζηλέρ, ο οποίος κατοικεί στην Μόρφου και ασχολείται με την γεωργία.


Υστερα από μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας, σχετικά με παράνομες σκυλομαχίες και στοιχήματα, συνελήφθησαν τέσσερα πρόσωπα και ετέθησαν υπό κράτηση.

Η επιχείρηση διενεργήθη στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Αρχαίο θησαυρό εντόπισε η Αστυνομία Πάφου στην αποθήκη του κτηνοτρόφου Πανίκου Ιωάννου Αθανάση, 37 χρόνων, από τον Αγιο Γεώργιο Μαμμωνιών.

Μετά από εξασφάλιση δικαστικού εντάλματος, άνδρες του ΟΠΕ Πάφου προέβησαν σε έρευνα στο σπίτι του Αθανάση, και βρήκαν σε αποθήκη ελληνορωμαϊκά και αρχαϊκά αγγεία και ειδώλια καθώς και όστρακα από αρχαϊκούς αμφορείς, τα οποία και κατέσχαν.

Ο Πανίκος Αθανάση, κατηγορήθηκε γραπτώς και αφέθη ελεύθερος.


Στους κύκλους των παράνομων κέντρων αναψυχής, αναζητεί η Αστυνομία τους δράστες της τοποθέτησης βόμβας στο ταχυδρομικό γραφείο Αγίας Νάπας, καθώς και των απειλών που διεμηνύθησαν προς την Αστυνομία.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στο Πακιστάν δεκάδες είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό έντασης 7,3 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, ο οποίος σημειώθηκε σήμερα και ισοπέδωσε ολόκληρες περιοχές στην επαρχία Μπαλου-τσιστάν.

Στις επιχειρήσεις διάσωσης συνέδραμαν οι δυνάμεις του στρατού, ενώ στις πληγείσες περιοχές απεστάλη επειγόντως βοήθεια, σιδηροδρομικώς και με ελικόπτερα.

Εξ'άλλου στην πόλη Κουέτα, οι Τοπικές Αρχές κήρυξαν την πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού πολλά σπίτια κατέρρευσαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν συγκροτήματα καταστημάτων.

Ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν έχει ακόμη γνωσθεί, υπολογίζεται ωστόσο ότι είναι μεγάλος.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος με λίγες τοπικές ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς μέχρι 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα προσήνεμα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 10 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι μερικώς συννεφιασμένος και τοπικά αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί και αργότερα νοτιοδυτικοί μέτριοι 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 19 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 8, στη Λεμεσό 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 28 February 1997 - 19:27:40 UTC