Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου βρίσκεται η Αλβανία μετά και τις νέες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών της μυστικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, οι διαδηλωτές διέρρηξαν στρατιωτικες αποθήκες, έχοντας έτσι στη διάθεσή τους όλα τα είδη οπλισμού, ενώ ο στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής.

Σύγχυση υπάρχει γύρω από τον αριθμό των θυμάτων, που πληροφορίες ανεβάζουν σε 13 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν όταν ένοπλοι αστυνομικοί που επιχείρησαν να σταματήσουν διά της βίας την απεργία πείνας των φοιτητών στην Αυλώνα, συνελαβαν τέσσερις από τους απεργούς και τους οδήγησαν στο κτίριο των μυστικών υπηρεσίων της πόλης.

Οι διαδηλωτές τότε , περί τις 15 χιλιάδες, όρμησαν στο κτίριο δεχόμενοι τα πυρά των αστυνομικών.

Παρά ταύτα, κατάφεραν να εισβάλουν και να πυρπολήσουν το κτίριο.

Εν τω μεταξύ, το Αλβανικό Κοινοβούλιο συνέρχεται σήμερα εκτάκτως, προκειμένου να εξετάσει την κατάσταση.


Περισσότερα από 350 άτομα σκοτώθηκαν από ισχυρό σεισμό που συγκλόνισε χθες την επαρχία Αρντεμπίλ του Βορειοδυτικού Ιράν.

Ο σεισμός, ο οποίος ήταν έντασης 5.5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, κατέστρεψε ολοκληρωτικά δεκάδες χωριά της επαρχίας, ενώ ο αριθμός των τραυματιών έφθασε τους χίλιους εξακόσιους πενήντα.

Πρόκειται για τον δεύτερο, μεγάλο σεισμό που πλήττει την περιοχή, σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων.


Στην 'Αγκυρα οι στρατιωτικοί έτριξαν τα δόντια στον Ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετσμετίν Ερμπαγκάν, επανακαθορίζοντάς του, το πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα πρέπει να κινείται η πολιτική του.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, στο οποίο μετέχει η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της χώρας, προειδοποίησε την κυβέρνηση Ερμπαγκάν, να μην παρεκκλίνει από τον δρόμο της Δημοκρατίας και την αρχή της λαϊκότητας του κράτους, καθιστώντας σαφές, ότι το Τουρκικό κράτος, δεν πρέπει να αλλάξει το Κεμαλικό του προφίλ.

Σε ανακοίνωση του Συμβουλίου, που εκδόθηκε ύστερα από την χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του, τονίζεται ότι ο λόγος σύγκλησής του, είναι η ενημέρωση της Κυβέρνησης, για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνουν ποτέ υποχωρήσεις, στην εφαρμογή των νόμων της Δημοκρατίας και του Συντάγματος.


Επιδεινώνονται οι διπλωματικές σχέσεις Αγκυρας -Τεχεράνης, μετά από μία επίδειξη δυνάμεως εκ μέρους των Τούρκων στρατιωτικών.

Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν έδωσε σήμερα χρονική προθεσμία, μίας εβδομάδας στον Τούρκο πρεσβευτή στη Τεχεράνη και στον Τούρκο πρόξενο στην πολή Ουρου-μίε, για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Η ενέργεια αυτή ακολουθεί την απόφαση της Τουρκικής Κυβερνησης, να κηρύξει ανεπιθύμητο πρόσωπο τον πρόξενο του Ιράν, στην πόλη Ερζερούμ.

Ο Ιρανός διπλωμάτης, χαρακτηρίσθηκε από την Αγκυρα ανεπιθύμητο πρόσωπο, ύστερα από επικριτικές του δηλώσεις, για τη αντιϊσλαμική κίνηση του Τουρκικού στρατού, με την παρέλαση αρμάτων μάχης σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, στις 4 Φερβουρίου.


Το κόστος για την επιχείρηση αναβίωσης των ανιστόρητων Οθωμανικών οραμάτων για τον Τούρκο επιβουλέα, θα είναι πολύ μεγαλύτερο, από τα άνομα οφέλη που επιδιώκει.

Την εκτίμηση αυτή διετύπωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, επισκεπτόμενος την πρώτη στρατιά στη Λάρισσα, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Αναφερόμενος στον Ελληνοτουρκικό διάλογο, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, δεν νοείται διάλογος για θέματα κυριαρχίας, δεδομένου ότι το καθεστώς του Αιγαίου, προσδιορίζεται τόσο από την ιστορία όσο και από τις διεθνείς συνθήκες.

Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κύριος Σημίτης είπε πως η Ελλάδα, δεν έχει αυταπάτες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της, θα υιοθετούσαν αυτόματα τις Ελληνικές θέσεις.

Τέλος ο κύριος Σημίτης, υπογράμμισε ότι το σύνολο των διπλωματικών και αμυντικών μέτρων της Ελλάδας, κατευθύνεται στην διασφάλιση της εθνικής ακεραιότητας και στην αποθάρρυνση της Τουρικής επιβουλής, λαμβανομένου υπόψιν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή, είναι η Τουρκία.


Επέστρεψε πριν από λίγο από το Λονδίνο, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο οποίος είχε στη Βρετανική πρωτεύουσα ανεπίσημες αλλα ουσιαστικού περιεχομένου επαφές για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Στο Λονδίνο ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον Βρεττανό Υπουργό Εξωτερικών Μάλκομ Ρίφκιντ και με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρεττανίας στο Κυπριακό Ντέηβιτ Χάνεϊ.

Για το περιεχόμενο των συναντήσεων αυτών που πραγματοποιήθηκαν 15 ημέρες πριν από την νέα επίσκεψη του Ντέηβιτ Χάνεϊ στην Κύπρο, ο κύριος Μαρκίδης θα ενημερώσει εντός του Σαββατοκύριακου τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Συναντήσεις στο Λονδίνο και ειδικότερα με τον επικεφαλής της Βρετανικής διπλωματίας Μάλκομ Ρίφκιντ, θα έχει την Τρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, στο πλαίσιο περιοδείας του σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αντικείμενο της συζήτησης, είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και το θέμα που προέκυψε με την προσπάθεια εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Πρώτος ωστόσο σταθμός, της περιοδείας του κυρίου Μιχαηλίδη, που αρχίζει αύριο, είναι η Αθήνα, όπου θα συναντηθεί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.


Στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολό του επιμένει ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, ο οποίος σε σημερινές δηλώσεις του διαφοροποιήθηκε από τις θέσεις που εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις Μάτση, έγιναν κατά την διάρκεια παρουσίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο γυναικείος όμιλος Πρωτοπορία.

Ζητώντας την υλοποίηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στο σύνολό του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπενθύμισε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού κόμματος η οποία θέτει την υιοθέτησή του ως ενταξιακή προϋπόθεση.

Σε άλλο μέρος των δηλώσεών του, ο κύριος Μάτσης που αρνήθηκε να τοποθετηθεί ως προς την πρόταση Κασουλίδη, για αναβολή των ενδοκομματικών εκλογών, σε χρόνο πολύ μεταγενέστερο των Προεδρικών, ανέφερε ότι αναλαμβάνει ουσιαστικά τα καθήκοντά του, την ερχόμενη Τετάρτη.


Λύση που δεν προνοεί την επιστροφή στην Κερύνεια και σε όλα τα κατεχόμενα εδάφη μας, δεν μπορεί να είναι αποδεχτή.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο οποίος ήταν στη διαφωτιστική εκδήλωση στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Την προσπάθεια του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων, ενίσχυσαν σήμερα επίσης η 'Ενωση Ηθοποιών Κύπρου, η Ανεξάρτητη Κίνηση Δασκάλων, Ομάδα καθηγητών και μαθητών της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας καθώς και ο 'Ομιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας.

Εν τω μεταξύ, ο Μιχαήλ Μιχαήλ, αδελφός αγνοουμένου, συνεχίζει από το περασμένο Σάββατο την απεργία πείνας στο Οδόφραγμα.


Απεβίωσε σήμερα το πρωί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σε ηλικία 95 ετών, ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κρίτων Τορναρίτης.

Ο Κρίτων Τορναρίτης διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας από το 1952 μέχρι το 1960 και Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, από το 1960 μέχρι το 1984.

Το ευρύ, συγγραφικό του έργο, συνοψίζεται σε 65 ολοκληρωμένα βιβλία και περισσότερες από 5 χιλιάδες μελέτες νομικού κυρίως περιεχομένου, και αξιοποιήθηκε, από πανεπιστήμια και βιβλιοθήκες του εξωτερικού.

Η κηδεία του διαπρεπούς Κύπριου νομικού, θα τελεσθεί την ερχόμενη Τρίτη από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισσα.


Ανόρθωση, ΑΠΟΕΛ, Ομονοια και ΑΕΚ είναι οι τέσσερις ομάδες που πέρασαν στην ημιτελική φάση του κυπέλλου Κύπρου.

Η Ανόρθωση κερδισε το Παραλίμνι με 1-0, το ΑΠΟΕΛ τη Σαλαμίνα με 4-1, ενώ ο αγωνας του Εθνικου με την Ομόνοια έληξε ισόπαλος 2-2. Ισοπαλία με 1-1 είχαμε και στην Πάφο ανάμεσα στον ΑΠΟΠ και την ΑΕΚ .


Ολοκληρώνουμε το δελτνο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις δυνατό να δώσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί, ώρ βόρειοι ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 9 στα παράλια.

Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 19 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 και η πιο χαμηλή 10, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 9, στην Λεμεσό 21 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 1 March 1997 - 16:27:18 UTC