Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Παρά την αμετάκλητη απόφαση για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα για την απόκτηση όπλων υψηλής τεχνολογίας, αναγκαία για την αποτελεσματική άμυνα της Κύπρου.

Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας κατά τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του Γρηγόρη Αυξεντίου στον Μαχαιρά.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε οτι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να γίνεται εφ'όσον υπάρχουν Τουρκικά κατοχικά στρατεύματα στην Κύπρο και τόνισε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα θα συνεχίσει να εφαρμόζεται, για όσο χρόνο ισχύουν οι λόγοι που υπαγόρευσαν την εφαρμογή του.


Αύριο συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από την ηρωϊκή θυσία του Σταυραετού του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου ενώ το πρωϊ τελέσθηκε στην Ιερά Μονή Μαχαιρά, το θρησκευτικό του μνημόσυνο.

Του μνημοσύνου προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης καθώς και εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Σε επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης εξήρε τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και τόνισε πως θα παραμείνει αιώνια τόσο η μορφή του μεγάλου ήρωα όσο και τα ιδανικά του.

Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε αποτελεί εθνικό χρέος, το οποίο μας καλεί για συνέχιση του αγώνα για απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας, μέχρι την τελική δικαίωση, έτσι ώστε να τιμήσουμε την ιστορία και να δικαιώσουμε την θυσία του ήρωα της ΕΟΚΑ.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, εξαίροντας την θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, είπε οτι είναι ο πρώτος στο πάνθεο των ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα που είχε τον πιο τραγικό θάνατο, στην πιο επική μάχη εναντίον του ξένου δυνάστη.

Στον χώρο του μνημείου του ήρωα, εψάλη τρισάγιο και έγιναν τα αποκαλυπτήρια.

Το μνημόσυνο τελέσθηκε απο την Παγκύπρια Ομοσπονδία Εφέδρων Αξιωματικών, σε συνεργασία με τους Συνδέσμους Αγωνιστών ΕΟΚΑ, την ΣΕΚ, την Κοινότητα Λύσης και την οικογένεια του ήρωα.

Αύριο, στις 7 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας φιλολογικό μνημόσυνο του ήρωα.


Απόπειρα εμπρησμού του ραδιοσταθμού ΑΣΤΡΑ, στην Λεωφόρο Αθαλάσσας στην Λευκωσία, συνέβη τις αυγινές ώρες.

Η φωτιά ξέσπασε στις τέσσερις το πρωί, στην εξώπορτα του τέταρτου ορόφου, όπου στεγάζονται οι ραδιοθάλαμοι και το τεχνικό τμήμα του σταθμού.

Από την φωτιά ενεργοποιήθηκε αμέσως το σύστημα συναγερμού και στην σκηνή κατέφθασε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η οποία και κατέσβεσε έγκαιρα την πυρκαγιά.

Από την φωτιά, προκλήθηκαν ζημιές στην είσοδο και το χαλί.

Η Αστυνομία εντόπισε βενζίνη και στον τρίτο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ραδιοσταθμού.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, καταδίκασε την ενέργεια και απέδωσε σ'αυτήν πολιτικά ελατήρια. Την ενέργεια καταδίκασαν και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πλευρά της, η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για πολιτικά ελατήρια. Ο αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου έδωσε οδηγίες όπως οι έρευνες στραφούν προς κάθε κατεύθυνση με σκοπό τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ο εξοπλισμός του σταθμού ήταν ασφαλισμένος έναντι πυρός.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης αναχωρεί αργά απόψε για την Αθήνα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του σε Ευρωπαικές χώρες, για συζήτηση του ρόλου της Ευρωπαικής Ενωσης, στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο κύριος Μιχαηλίδης θα συζητήσει και το θέμα που προέκυψε με την προσπάθεια εμπλοκής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ο Αλέκος Μιχαηλίδης θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, ενώ την Τρίτη θα εχει συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογό του Μάλκολμ Ρίφκιντ.


Η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί την εκβιαστική τακτική που ακολουθεί η Τουρκία για μια νεα μοιρασιά του Αιγαίου.

Αυτό τόνισε στην Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλαδος Θεόδωρος Παγκαλος, κληθείς να σχολιάσει τα πρόσφατα δημοσιεύματα της Αμερικανικής εφημερίδας "Γουώλ Στρήτ Τζέρναλ" για τα Τουρκικά επεκτατικά σχέδια.

Ο κύριος Πάγκαλος αντέκρουσε τα σενάρια περί αναπόφευκτου πολέμου με την Τουρκία και τόνισε οτι η Ελληνική Κυβέρνηση εργάζεται με αποφασιστικότητα, σύνεση και ψυχραιμία, για να βρεθεί μια ειρηνική απάντηση στα προβλήματα που δημιουργεί συνεχώς η Τουρκία.

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς των Ρωσικών πυραύλων ΕΣ-300 από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ο κύριος Πάγκαλος χαρακτήρισε κακόπιστους αυτούς που ισχυρίζονται οτι τώρα δημιουργείται πρόβλημα με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο.

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση οτι η Τουρκική προσπάθεια εκφοβισμού της Κυπριακής Κυβέρνησης θα αποτύχει.


Την συμπαράσταση της προς τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και των συγγενών αγνοουμένων, εκδήλωσε σήμερα ομάδα ιατρών από την Αθήνα.

Αντιπροσωπεία της ομάδας ετοίμασε ψήφισμα διαμαρτυρίας εναντίον της τουρκικής θηριωδίας της Κύπρου και της συνεχιζόμενης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού.

Οι ιατροί παρέδωσαν τελικά το ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη, αφού δεν τους επέτρεψαν να το παραδώσουν στο κατοχικό φυλάκιο.

Στην αντικατοχική διαφωτιστική εκδήλωση συμμετείχαν φοιτητές του Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Προσφυγικό Σωματείο Σύσκληπος, η Παγκύπρια Επιτροπή Μητέρων και Συζύγων Εθνοφρουρών της Επαρχίας Πάφου και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών για την 'Αμυνα της Κύπρου.

Εξάλλου, το μεσημέρι μεταφέρθηκε από τέσσερεις δρομείς, στελέχη του ΠΑΚ, στο χώρο του Οδοφράγματος, φλόγα από το κρησφύγετο του Γρηγόρη Αυξεντίου.


Σοβαρό κίνδυνο διέτρεξε η οικογένεια του Ανδρέα Θεοδούλου Αναβάτη, όταν προκλήθηκε φωτιά στο διαμέρισμα της στο συνοικισμό Αγίων Αναργύρων στην Λάρνακα.

Ο οκτάχρονος γιός της οικογένειας Θεόδουλος, παίζοντας με το πλαστικό σπαθί του, το τοποθέτησε στην θερμάστρα και στην συνέχεια στον καναπέ.

Από την φωτιά η οποία επεκτάθηκε γρήγορα, το διαμέρισμα καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ ευτυχώς η μητέρα και τα τρία ανήλικα παιδιά της σώθηκαν.


Εντονα φορτισμένη είναι η κατάσταση στην Αλβανία μετά την χθεσινοβραδυνή παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας Αλεξάντερ Μέξι.

Η εξέγερση των διαδηλωτών στην Αλβανία προσλαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις αφού κατά την διάρκεια της νύκτας και το πρωϊ, ομάδες ενόπλων έβαλαν φωτιά σε κτίρια της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των Δικαστηρίων που βρίσκονται στην Χειμάρρα και τους Αγίους Σαράντα.

Η κατάσταση στην Αλβανία είναι έκρυθμη, ενώ ομάδες ενόπλων κυκλοφορούν στους δρόμους και πυροβολούν στον αέρα φωνάζοντας ταυτόχρονα συνθήματα κατά του Προέδρου Σαλί Μπερίσα.

Εν τω μεταξύ, στα Τίρανα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα με στελέχη της αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μέξι.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να αντιμετωπισθούν οι όποιες αρνητικές εξελίξεις στην Αλβανία και βρίσκεται σε συνεννόηση με τις υπόλοιπες Ευρωπαικές χώρες για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Πέραν των πεντακοσίων είναι οι νεκροί, από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό που έπληξε την επαρχία Αρντεμπίλ, στο βορειοδυτικό Ιράν.

Από τον σεισμό ο οποίος ήταν μεγέθους 5,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, εκτιμάται ότι τριαντα-πέντε χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι ενώ ο αριθμός των τραυματιών ανέρχεται στις δύο χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον ιρανικό ερυθρό Σταυρό καταστράφηκαν εκατόν δέκα κοινότητες στην περιοχή Αρντεμπίλ. Την όλη εκστρατεία αρωγής προς τους πληγέντες συντονίζουν τετρακόσιοι ειδικευμένοι άνδρες του Ευρθρού Σταυρού.

Στην Αρντεμπίλ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος για τα θύματα.


Εικοσι-πέντε άτομα σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίσθηκαν από ανεμοστρόβιλους που πλήττουν τις νοτιοδυτικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας Αρκανσω, Μαικ Χάκαμπι, οι άστεγοι είναι εκατοντάδες και οι τραυματίες δεκάδες, πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

Λόγω των καταστροφών, ο Κυβερνήτης αναμένεται να κηρύξει τρεις κομητείες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Εξάλλου, στην πολιτεία του Οχάιο, πολλοί άνθρωποι αγνοούνται λόγω των πλημμύρων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι συννεφιασμένος με τοπικές βροχές μεμονωμένες κατιαγίδες και χιονόνερο στις ψηλότερες κορυφές του Τρόδους. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέχρι βορειοδυτικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων μεταβλητοί δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και παροδικά στις περιοχές των κατιγίδων κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει απόψε στους 11 βαθμούς.

Αύριο αναμένονται και πάλι βροχές

με μομονωμένες καταιγίδες ενώ στο Τρόοδος αναμένεται να σημειωθεί ελαφρά χιονόπτωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και στις περιοχές των καταιγίδων μεταβλητοί πολύ δυνατοί 6 μποφορ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 12, στη Λεμεσό με 23 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 10 με 5.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 2 March 1997 - 16:27:28 UTC