Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δεν βρισκόμαστε σ' εκείνο το στάδιο που θα μπορούσαμε να μιλούμε για απευθείας συνάντηση Κληρίδη-Ντενκτάς.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης αναφέροντας ότι ελπίζουμε πως η συνάντηση θα γίνει και θα καταστεί δυνατή.

Ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρις ότου ικανοποιηθεί η Ελληνική Κυπριακή πλευρά και εξασφαλιστούν οι προϋποθέσεις ενός επιτυχούς διαλόγου.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Αλέκου Μιχαηλίδη στο Λονδίνο, ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, για την Τουρκική στάση, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι πρόκειται για γενική εντύπωση προθέσεων, προσθέτοντας ότι είναι εις γνώσιν της κυβέρνησης, κάποιες προθέσεις από την πλευρά των Τούρκων, οι οποίες επιτρέπουν σε κάποιο βαθμό αισιοδοξία για την αφετηρία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι πρόκειται για προθέσεις και όχι μετακινήσεις των Τούρκων, πάνω σε θέματα ουσίας του Κυπριακού.


Ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ απέκλεισε την ανάληψη πρωτοβουλίας για το Κυπριακό από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο κύριος Μπρίλ μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αδάμο Αδαμίδη, εξήγησε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν το έργο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση, πάντοτε αναφερόταν σε προσπάθεια, παρά σε πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο αυτό είπε, το Αμερικανικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και οι προσπάθειες συνεχίζονται όπως διαβεβαίωσε και η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλήν Ωλμπράιτ.


Οι παραχωρήσεις του Αλβανού Προέδρου προς την αντιπολίτευση και η αναστολή των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των διαδηλωτών στην Νότιο Αλβανία, δεν φαίνονται αρκετές ώστε να ωθήσουν τους εξεγερθέντες να παραδώσουν τα όπλα τους και να σταματήσουν να οργανώνουν την άμυνα των περιοχών τις οποίες και ελέγχουν.

Οι κάτοικοι του Νότου είναι δύσπιστοι ως προς τις προθέσεις του Σάλι Μπερίσα και περιμένουν από στιγμή σε στιγμή προσπάθεια του στρατού να καταστείλει βίαια την εξέγερση.

Κανείς, έως τώρα, δεν έχει παραδώσει το όπλο του, αρνούμενοι με τον τρόπο αυτό, την αμνηστεία που τους προσέφερε ο Αλβανός πρόεδρος.

Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο δύο ακόμη άτομα έχασαν την ζωή τους στην Αυλώνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην περιοχή η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων δεν θέλει να συνθηκολογήσει με το καθεστώς Μπερίσα, ζητώντας επιτακτικά την παραίτησή του.

Ενοπλοι εξακολουθούν να κρατούν κλειστό τον αυτοκινητόδρομο Βορρά- Νότου με οδοφράγματα τα οποία υποστηρίζουν με βαριά όπλα.


Με πλειοψηφία δέκα ψήφων υπέρ έναντι επτά, το Ισραηλινό Υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την απόφαση για περαιτέρω αποχώρηση των στρατευμάτων της χώρας από την Δυτική οχθη, γεγονός που επιτρέπει στους Παλαιστινίους να τριπλασιάσουν την έκταση των εδαφών που θα βρισκονται υπό τον αποκλειστικό έλεγχό τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν την ευαρέσκεια τους για την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας την κίνηση ώς αποδειξη της προσήλωσης του Ισραήλ στην ειρηνευτική διαδικασία.

Μετά την απόφαση του Ισραηλινού Υπουργικού συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Ματλίν Ολπραϊτ.

Εν τω μεταξύ, ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβολήθηκε και τραυματίστηκε υπό άγνωστες συνθήκες κοντά στην πόλη της Χεβρώνας.


Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς όλους όσοι επιβουλεύονται ελληνικά εδάφη.

Ο 'Ελληνας Πρόεδρος που βρίσκεται στην Ρόδο, για τους εορτασμούς για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν διαπραγματευέται ούτε σπιθαμή εδαφών της χώρας.

Ο κύριος Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στην Αλβανική κρίση, προειδοποίησε ότι θα ήταν ολέθριο σφάλμα της Αλβανικής κυβερνησης να θέσει σε κίνδυνο με ενέργειές της, την Εθνική Ελληνική μειονότητα στην Βόρειο Ηπειρο.


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή διαπραγματεύεται την πώληση μετοχών του τσιμεντοποιείου Βασιλικού, στον κύριο Σταύρο Γαλαταριώτη.

Βρήκαμε, τόνισε ο Μακαριότατος, ότι είναι πιό συμφέρουσα η πώληση των μετοχών, παρά η διαχείριση του τσιμεντοποιείου από την Εκκλησία, επειδή έως τώρα δεν πήραμε κανένα εισόδημα από το τσιμεντοποιείο.

Κρίναμε, πρόσθεσε, ότι είναι καλύτερα να εκποιηθούν οι μετοχές, ώστε με τα χρήματα που θα εισπραχθούν, να βοηθηθεί το έργο της Εκκλησίας, αλλά και του λαού.


Αναχώρησε για το Λονδίνο αποστολή του ΠΑΚ αποτελούμενη από ογδόντα γναίκες, μέλη του Κινήματος για να συμμετάσχουν στις τριήμερες αντικατοχικές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων της Μεγάλης Βρετανίας.

Η αναχώρηση για την Βρετανία έγινε συμβολικά στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις δύο και τριάντα.

Η αποστολή πραγματοποιείται με την ευκαιρία της επετείου της Διεθνούς Ημέρας Αναγνώρισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Στο πρόγραμμα της αποστολής των γυναίκων του ΠΑΚ στο Λονδίνο, συμπεριλαμβάνονται και διάφορες εκδηλώσεις διαφώτισης του κοινού της Αγγλίας καθώς και επίδοση ψηφισμάτων στην Πρόεδρο του Βρετανικού Κοινοβουλίου, στον Βρετανό Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών.


Η Αθήνα επιλέγηκε ανάμεσα στις πέντε πόλεις που θα διεκδικήσουν την διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004.

Η απόφαση ανακοινώθηκε πρίν απο λίγο στην Λωζάνη της Ελβετίας από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Οι υπόλοιπες τέσσερεις πόλεις είναι η Ρώμη, το Μποϋένος Αϊρες, το Κέιπ- Τάουν και η Στοκχόλμη.

Η τελική απόφαση για την διοργανώτρια πόλη, θα ληφθεί στις 5 Σεπτεμβρίου και πάλι στη Λωζάνη της Ελβετίας.


Η δημιουργία νέου Δευτεροβάθμιου Οργάνου εξαγγέλθηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου, από την προσωρινή επιτροπή των φοιτητών.

Στόχος του Οργάνου, όπως αναφέρθηκε, είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των φοιτητών, χωρίς κομματικές

παρεμβάσεις.

Η ιδρυτική γενική συνέλευση του νέου Δευτεροβάθμιου Οργάνου θα πραγματοποιηθεί το προσεχές καλοκαίρι.


Διάταγμα οκταήμερης κράτησης του Γιάγκου Γιάγκου, από το Πέρα Χωρίο Νήσου, τριαντα-τεσσάρων ετών, κτηνοτρόφου και κρεοπώλη, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, σχετικά με κατοχή πιστολιού και σφαιρών.

Ο Γιάγκου συνελήφθη χθες βράδυ ύστερα από άγρια καταδίωξη του, από αστυνομικούς.

Προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν οι αστυνομικοί πυροβόλησαν τα ελαστικά του αυτοκινήτου του υπόπτου κοντά στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ανακριτής του ΤΑΕ Λευκωσίας ανέφερε ότι εναντίον του υπόπτου διερευνάται και υπόθεση κατοχής ναρκωτικών.


Ολοκληρώνουμε το δελτνο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και ψυχρός και σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές έως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στο μηδέν με ένα βαθμό.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από ανατολικές κατευθύνσεις ασθενείς ως μέτριοι 3 και τοπικά το απόγευμα μέχρι 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 14 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 14 με 5, στην Λεμεσό 16 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 14 με 3 και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 5 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 7 March 1997 - 17:27:30 UTC