Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-10

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονη κινητικότητα αναμένεται αυτή την εβδομάδα στο Κυπριακό με την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων.

Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η σημερινή συνάντηση του Γκούσταβ Φεϋσέλ με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, συνιστά έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Επεσήμανε μάλιστα ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προσπαθήσουν να στρέψουν αλλού τα φώτα της δημοσιότητας από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλιες.

Οι ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζονται πλήρως και από τους Βρετανούς, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από σημερινή δήλωση εκπροσώπου του Φόρρεϊν Οφφις, ο οποίος ανέφερε ότι η επίσκεψη του Ντέϊβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο αποτελεί μέρος της υποστηρίξης των προσπαθειών των Ηνωμένων Εθνών, για συνολική λύση στο Κυπριακό.

Απέφυγε μάλιστα να απαντήσει κατά πόσο ο Βρετανός διπλωμάτης μεταφέρει στην Κύπρο οποιεσδήποτε νέες ιδέες ή προτάσεις.

Ο Ντέϊβιντ Χάνεϊ φθάνει αύριο στην Κύπρο και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την Τετάρτη και την Πέμπτη, αντιστοίχως.

Θα παρακαθήσει επίσης σε γεύμα που θα παραθέσει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϋσέλ, στο οποίο θα προσκληθούν και οι πολιτικοί ηγέτες.

Ο Ντέιβιτ Χάνεϊ ο οποίος διετέλεσε μόνιμος αντιπρόσωπος της Βρετανίας στα Ηνωμένα Εθνη, θα δώσει επίσης διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αναδιάρθωση του Διεθνούς Οργανισμού.


Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης συνεχίζει την περιοδεία του σε έξι Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες, με αντικείμενο επαφών το Κυπριακό και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα συναντάται στη Βόννη με τον Γερμανό ομόλογο του Κλάους Κίγκελ, ενώ τις επαφές του ολοκληρώνει με αυριανή συνάντηση που θα έχει στη Χάγη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών της Ε.Ε, Χανς Βαν Μίρλο.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ο κύριος Μιχαηλίδης είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Μάλκομ Ριφκιντ, τον σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών Ρόπιν Κούκ, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Μισιέλ Μπαρνιέ, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι.


Συνεχίζονται στο Λονδίνο, οι εκδηλώσεις διαφώτισης για το Κυπριακό, στις οποίες παίρνουν μέρος ογδόντα γυναίκες - μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και διοργανώνονται από την Εθνική Ομοσπονδία Κυπρίων Μεγάλης Βρετανίας.

Αυτή την ώρα οι γυναίκες πραγματοποιούν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Βουλή των Κοινοτήτων, και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Πρωθυπουργική κατοικία, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον Bρετανό Πρωθυπουργό Τζών Μέιτζορ.

Το βράδυ τα μέλη του ΠΑΚ θα συνεχίσουν την διαμαρτυρία τους, έξω από την Τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο.


Σκεπτικισμός επικρατεί ανάμεσα στους εξεγερθέντες στη Νότιο Αλβανία μετά την χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Προέδρου Μπερίσα και της αντιπολίτευσης.

Ο πρώην στρατηγός Αγκίμ Γκοζίτα επικεφαλής των εξεγερθέντων στο Αργυρόκαστρο παρόλο που εξέφρασε ικανοποίηση για την συμφωνία δήλωσε ότι προϋπόθεση για παρόδοση του οπλισμού αποτελεί η παραίτηση Μπερίσα.

Η συμφωνία προνοεί κατά κύριο λόγο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης μέχρι την διεξαγωγή εκλογών τον Ιούνιο, και δίνει προθεσμία μίας εβδομάδας στους εξεγερθέντες Αλβανούς να παραδώσουν τα όπλα.

Εν τω μεταξύ, λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας οι Αλβανοί αντάρτες κατέλαβαν τις πόλεις Πρεμετή και Βεράτι στη Νότιο Αλβανία, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τις κυβερνητικές δυνάμεις, σκοτώθηκαν έξι άτομα.

Συγγενείς των θυμάτων δήλωσαν ότι οι δικοί τους άνθρωποι σκοτώθηκαν εν ψυχρώ από τις επίλεκτες δυνάμεις του καθεστώτος.


Στην ύπαιθρο εξέδραμαν σήμερα, χιλιάδες άτομα, σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, για το καθιερωμένο κόψιμο της Μούττης της Σαρακοστής.

Οι Κύπροι τίμησαν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας όπως κάθε χρόνο, παραβλέποντας τις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, από το πρωί.

Οι εικόνες νοσταλγικές και έξω από την ρουτίνα της καθημερινότητας, με πρωταγωνιστές τα παιδιά στο πέταγμα των χαρταετών και άλλα ομαδικά παιγνίδια.

Στην Ελλάδα, χιλιάδες Αθηναίοι κατέκλυσαν από το πρωϊ το λόφο του Φιλοπάππου για να γιορτάσουν τα Κούλουμα.

Οι Αθηναίοι υποδέχθηκαν την Σαρακοστή με άφθονο κέφι, γλέντι και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς.


Αυξημένη ήταν ακόμη και σήμερα η κίνηση στην αγορά, κυρίως στις φρουταγορές, όπου ο κόσμος έκανε τα τελευταία του ψώνια πριν από την εξόρμηση του στους αγρούς, για την Καθαρά Δευτέρα.

Οπως δήλωσαν οι φθαρτέμποροι, οι ετοιμασίες για το νηστίσιμο τραπέζι συνεχίστηκαν μέχρι την τελευταία ώρα.

Τα φρούτα, τα λαχανικά, καθώς και τα παραδοσιακά νηστίσιμα φαγητά έγιναν ανάρπαστα από την αγορά.


Η αστυνομία συνεχίζει και σήμερα την εκστρατεία που άρχισε το περασμένο Σάββατο, με σκοπό την αποτροπή τροχαίων δυστυχημάτων.

Λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας, παρατηρήθηκε πυκνή τροχαία κίνηση, ενώ για ρύθμισή της και για παροχή βοήθειας στους οδηγούς επιστρατεύτηκε μεγάλος αριθμός αστυνομικών.

Ιδιαίτερος έλεγχος ασκείται από την τροχαία για τα επικίνδυνα προσπέράσματα, την υπερβολική ταχύτητα, τις ζώνες ασφαλείας και τα κράνη για τους μοτοσυκλεττιστές.

Διενεργείται επίσης, έλεγχος άλκοτεστ από ειδική κινητή μονάδα.

Εν τω μεταξύ, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στους υπεραστικους δρόμους Λευκωσίας- Αστρομερίτη, Λευκωσίας - Λεμεσού, και Λευκωσίας - Λάρνακας υπάρχει πυκνή τροχαία κίνηση και οι οδηγοί προτρέπονται να είναι προσεκτικοί.


Στην Κωνσταντινούπολη, σε τοπικό γραφείο του κόμματος της Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακαν, εξερράγη το πρωί βόμβα προκαλώντας υλικές ζημιές.

Οπως μετέδωσε το Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή, από την έκρηξη, για την οποία καμμία οργάνωση δεν ανέλαβε μέχρι στιγμής την ευθύνη, δεν υπήρξαν θύματα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι δεν πρέπει ο στρατός να προκαλείται από τους πολιτικούς.

Η νέα προειδοποίηση Ντεμιρέλ, που απεθύνεται στους Ισλαμιστές και στο κόμμα Ευημερίας του Νετσμετίν Ερμπακαν, ακολουθεί ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο το Γενικό Επιτελείο Στρατού, στην οποία εδηλώνετο η προσήλωση του στρατού στην Δημοκρατία.


Σε αδιέξοδο κατέληξε συνάντηση του Ισραηλινού Υπουργού Εξωτερικών Νταβίντ Λεβί και του Παλαιστίνιου διαπραγματευτή Μαχμούντ Αμπάς, με θέμα την αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από την Δυτική Οχθη.

Ο ίδιος ο Γιάσερ Αραφατ κατηγόρησε τους Ισραηλινούς ότι δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους για ειρήνη, ενώ από Ισραηλινής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί τις απειλές βίας εκ μέρους των Παλαιστινίων.

Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι τους παρέχεται το δικαίωμα να καθορίζουν την έκταση της αποχώρησης των στρατευμάτων, ενώ οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι το πρώτο στάδιο της αποχώρησης πρέπει να καλύπτει το 30 τοις εκατόν των περιοχών της Δυτικής Οχθης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι 2 με 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό, και στους 6 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις και πιθανό να πεσουν και πάλι λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά, βορειοανατολικοί μέχρι ανατολικοί, μέτριοι 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά και τοπικά στα νότια παράλια δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 περίπου βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 6, στην Λεμεσό 18 με 6, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 4, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 10 March 1997 - 17:27:18 UTC