Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εφθασε πριν από λίγο στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της Βρετανίας, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, για σειρά επαφών με την Κυπριακή Κυβέρνηση και τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βρετανός διπλωμάτης κομίζει συγκεκριμένες σκέψεις σε βασικές πτυχές του κυπριακού και αναμένεται να αναμιχθεί ενεργά στις εντατικές εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει.

Στο αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκεται ο πολιτικός μας συντάκτης, Γιώργος Γεωργίου για μια πρώτη ενημέρωση.


Πολύ καλή χαρακτήρισε την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο κύριος Γκούσταβ Φεϋσελ συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εξερχόμενος του Προεδρικού, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συναντήσεων δύο φορές την εβδομάδα, τα θέματα που θα συζητηθούν και η μυστικότητα που θα διακρίνει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Λόγω της επίσκεψης του Σερ Ντέϊβιντ Χάνει στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα δεν θα γίνουν άλλες συναντήσεις του Γκούσταβ Φεϋσέλ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Βρετανού διπλωματή στην Κύπρο, ο κύριος Φεϋσέλ, δήλωσε ότι είναι πολύ χρήσιμη και υποβοηθητική για το έργο των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα συνεχιστούν μετά την ολοκλήρωση των επαφών του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Οσον αφορά δε, την δήλωση του κυρίου Φεϋσέλ ότι συμφωνήθηκαν τα θέματα που θα συζητηθούν, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι δεν συμφωνήθηκε τι θα συζητηθεί.

Ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε τέλος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του υπέδειξε ότι θα συζητηθούν όλα τα θέματα.


Στο Εθνικό Συμβούλιο προς συζήτηση θα τεθεί το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ώστε να βγει από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου σε συνέντευξη τύπου, τα κόμματα είναι πρόθυμα να θέσουν το ανθρωπιστικό θέμα στο Εθνικό, εάν οι συγγενείς το ζητήσουν.

Μέσα στο πλαίσιο των φετεινών εκδηλώσεων του Μαραθωνίου, θα επιδοθούν αύριο το πρωί, υπομνήματα για το θέμα των αγνοουμένων, στους Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στον Αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών Γκουστάβ Φεϋσσέλ.


Υπό τη σκιά των συνεχιζόμενων ταραχών στην Αλβανία, διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προέδρου Μπερίσα και της Αντιπολίτευσης για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης.

Ο χθεσινοβραδινός κύκλος διαβουλεύσεων έκλεισε χωρίς αποτέλεσμα, όπως και οι σημερινές διαβουλεύσεις, με σημεία διαφωνίας στη σύσταση της υπηρεσιακής Κυβέρνησης και κυρίως αναφορικά με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έχει την ευθύνη και τον έλεγχο του εκλογικού μηχανισμού.

Ωστόσο, έχει επιτευχθεί αρχική συμφωνία όπως η Πρωθυπουργία ανατεθεί στο κυβερνών σήμερα Δημοκρατικό Κόμμα και η Αντιπροεδρία στην Αντιπολίτευση.

Εν τω μεταξύ, οι στασιαστές έχουν θέσει μέχρι στιγμής υπό τον έλεγχό τους δεκατρείς πόλεις της Νότιας Αλβανίας, ενώ η εξέγερση κινείται προς τα Τίρανα, αφού μερικά χιλιόμετρα νοτίως κατελήφθησαν χθες βράδυ τρία στρατόπεδα.

Εξάλλου, το Αλβανικό ήταν αντικείμενο συζήτησης στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος σε δηλώσεις του επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πολιτική λύση της κρίσης και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επιφυλακή για αντιμετώπιση ενδεχόμενου κύματος λαθρομεταναστών, καθώς και για προστασία της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.


Σαρωτικό ανασχηματισμό στην κυβέρνηση διέταξε ο Ρώσος πρόεδρος Μπορίς Γέλτσιν, διατηρώντας στις θέσεις τους μόνο τον πρωθυπουργό Βίκτορ Τσερνομύρτιν και τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Ανατόλι Τσουμπάϊς.

Προσωπάρχης του Κρεμλίνου διορίσθηκε ο μέχρι τώρα σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου, Βαλεντίν Γιουμασώφ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ που μετέδωσε την είδηση, ο ανασχηματισμός της νέας Ρωσικής Κυβέρνησης θα γίνει εντός μίας εβδομάδας.

Η κίνηση για ανασχηματισμό αναμένεται να αποτελέσει μια καινούργια αρχή για τον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος επιστρέφει κανονικά στα καθήκοντά του μετά την εγχείρηση καρδιάς στην οποία υπεβλήθη.


Επίσημη πρώτη της εσωκομματικής προεκλογικής αναμέτρησης ενόψει των επικείμενων εκλογών στον Δημοκρατικό Συναγερμό, θεωρείται το αυριανό έκτακτο Παγκύπριο συνέδριο του κόμματος.

Οι εσωκομματικές διεργασίες ήταν το πρωί στο επίκεντρο συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Πρόεδρο του κόμματος Γιαννάκη Μάτση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης ανέφερε ότι οι ομόφωνες θέσεις που έχουν παρθεί, δεν άλλαξαν.

Τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι η καταστατική ρύθμιση της σύγκλησης της πρώτης Παγκύπριας εκλογικής συνέλευσης του έβδομου Παγκυπρίου Συνεδρίου και των έβδομων επαρχιακών συνεδρίων του ΔΗΣΥ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε ότι το κόμμα προχωρεί ομαλά προς τα Συνέδρια.


Στα ίχνη σπείρας εμπόρων ναρκωτικών βρίσκεται η Αστυνομία Λεμεσού. Χθες βράδυ συνελήφθη ο Ευριπίδης Παπαχρήστου, τριαντα-οκτώ ετών, στο σπίτι του οποίου, βρέθηκε ποσότητα κοκαϊνης και χασίς.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εξέδωσε εναντίον του Παπαχρήστου διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησης.

Ο ύποπτος ισχυρίστηκε στην κατάθεση του ότι τα ναρκωτικά ήταν για δική του χρήση.

Η Αστυνομία αναζητεί μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών.


Μαζική πορεία των επαγγελματιών ψαράδων, πραγματοποιήθηκε σήμερα προς το Προεδρικό Μέγαρο.

Κύριο αίτημά των ψαράδων είναι η άμεση αποζημίωση για τις ζημιές στα δίκτυα από τα δελφίνια, και η λήψη των αναγκαίων προληπτικών μέτρων για απομάκρυνσή τους από τα παράλια της Κύπρου.

Αντιπροσωπεία του Παγκύπριου Συνδέσμου των Επαγγελματιών Ψαράδων, μαζί με τους Γενικούς Γραμματείς όλων των αγροτικών οργανώσεων, επέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματα των ψαράδων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, υποσχέθηκε στην αντιπροσωπεία, ότι αφού μελετήσει το υπόμνημα θα τους απαντήσει το συντομότερο.


Το Υπουργείο Εσωτερικών διερευνά καταγγελίες για παρατυπίες στην ανοικοδόμηση του ξενοδοχείου "Θάνος" στον Ακάμα.

Αυτό αποκάλυψε ο αρμόδιος υπουργός Ντίνος Μιχαηλίδης στην επιτροπή περιβάλλοντος της βουλής.

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούν την ανοικοδόμηση ενός επιπλέον ορόφου στο ξενοδοχείο και την επέκταση του εμβαδού, την χρησιμοποίηση εκρηκτικών υλών - κάτι που απαγορεύει ρητά η πολεοδομική άδεια και την παραποίηση σχεδίων.


Ανάπτυξη των Ρωσο-Ισραηλινών εμπορικών συναλλαγών ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος, Μπόρις Γέλτσιν υποδεχόμενος στη Μόσχα, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένζιαμιν Νετανιάχου.

Οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, αντιπροσωπεύουν ποσό μικρότερο από ένα δισεκατομμύριο δολλάρια ετησίως. Με την καλή θέληση των δύο πλευρών, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Απο την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπένζιαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την επιθυμία της κυβέρνησης του, για βελτίωση όχι μόνο των οικονομικών, αλλά και των πολιτικών σχέσεων των δύο χωρών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί μέτριοι 3 έως 4 μποφορ και στις προσήνεμες περιοχές δυνατοί 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιχές κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πεσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 9 βαθμούς στια άλλες περιοχές.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με παροδικες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί έως βορειοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και στα προσήνεμα παράλια δυνατοί 5 έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 21 στα παράλια.

Στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 20 με 13 στην Λεμεσό 19 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 11 March 1997 - 19:08:34 UTC