Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δραματικές εξελίξεις σημειώνονται στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Γιαννάκης Μάτσης υπέβαλε την παραίτησή του από την θέση του προέδρου του Κόμματος.

Ο Αναπλήρωτης πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, κάλεσε τον Γιαννάκη Μάτση ή να παραμείνει πρόεδρος ή να αποχωρήσει απο τον χώρο του Συνεδριου.

Ο κύριος Μάτσης αποχώρησε από την αίθουσα της συνεδρίου, μαζί του όμως και μεγάλη μερίδα των συνέδρων.

Στο συνεδριακό κέντρο όπου πραγματοποιείται το συνέδριο του ΔΗΣΥ, βρίσκεται ο συνάδελφος Κώστας Κωνσταντίνου.


Ολοι όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό έχουν κατανοήσει ότι επίκειται η σύγκληση απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε ο Βρετανός αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη ο κύριος Χάνει απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των συνομιλιών του, αποφεύγοντας, ταυτόχρονα, να χαρακτηρίσει την διαδικασία που έχει ήδη αρχίσει, ως εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις.

Ανέφερε ωστόσο, ότι η προσπάθεια εντάσσεται στις συντονισμένες ενέργειες των ενδιαφερομένων μερών υπό την ηγεσία τον Ηνωμένων Εθνών, σε ένα προ- παρασκευαστικό, για τις απευθείας συνομιλίες, στάδιο.

Ο Βρεττανός διπλωμάτης, τήρησε, πάντως, ηπιότερη στάση σε ό,τι αφορά τον δεκάλογο Ρίφκιντ, λέγοντας πως η Βρεττανία δεν πρόκειται να αναγκάσει κανένα, να υπογράψει τα δέκα σημεία του Υπουργού Εξωτερικών.


Η παροχή στην Τουρκία ειδικού καθεστώτος σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ως αντάλλαγμα για την εκδήλωση ελαστικότερης στάσης σε ό,τι αφορά το κυπριακό, επιβεβαιώθηκε σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών, Αλέκο Μιχαηλίδη.

Μιλώντας μετά από την συνάντηση που είχε με τον Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι η συγκεκριμένη προοπτική θα τεθεί στην άτυπη σύνοδο των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ακόμη ότι το ενδεχόμενο να προβεί η Τουρκία σε υποχωρήσεις, έγκειται κυρίως στις δυσκολίες που η χώρα αντιμετωπίζει, αλλά πρόσθεσε, ότι θα φανεί στο μέλλον, αν η συγκεκριμένη πιθανότητα, υλοποιηθεί.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Αθήνα, ο κύριος Μιχαηλίδης είπε ότι ενημερώθηκε από τον Ελληνα ομόλογο του, Θεόδωρο Πάγκαλο, για τις επαφές του στην Ουάσιγκτων, και παράλληλα ενημέρωσε την ελληνική κυβέρνηση, για την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.


Εν λευκώ εξουσιοδότηση έχει δοθεί στον αναπληρωτή Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϋσσέλ για τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης.

Παράλληλα, ο κύριος Κασουλίδης επιβεβαίωσε τις χθεσινές δηλώσεις του αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών για την επίτευξη συμφωνίας στο διαδικαστικό μέρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων.

Αποκάλυψε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μελετούν και άλλες ενέργειες που πιθανό να χρειαστεί να λάβουν ώστε να διευκολυνθεί το κλίμα των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων.

Ερωτηθείς κατά πόσον στις μονομερείς ενέργειες περιλαμβάνεται και το θέμα της αναστολής ή τερματισμού των υπερπτήσεων ο εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει και δεν έχει υπόψη του παραδείγματα.


Στην Αλβανία η κατάσταση συνεχίζει να είναι εκρηκτική παρά την προσπάθεια του Προέδρου Μπερίσα να εκτονώσει την κρίση, διορίζοντας στην θέση του πρωθυπουργού, τον σοσιαλιστή Μπασκίμ Φίνο πρώην δήμαρχο του Αργυροκάστρου.

Οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών, τον Ιούνιο, συνεχίστηκαν και σήμερα, ενώ αναμένεται για πρώτη φορά να αναλάβει υπουργικό αξίωμα μέλος της Ελληνικής μειονότητας.

Χθες βράδυ εξάλλου, το Αλβανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο που προνοεί την αμνήστευση πολιτών που ενεπλάκησαν στην εξέγερση.

Εν τω μεταξύ, στον Αλβανικό Βορρά, που θεωρείται προπύργιο του Μπερίσα, η εξέγερση επεκτάθηκε και σε δεύτερη πόλη, ενώ την ίδια ώρα οι αντικυβερνητικές δυνάμεις στον Νότο θωρακίζουν τις θέσεις τους, εμμένοντας στην αξίωσή τους για παραίτηση του Προέδρου Μπερίσα.


Θετικό γεγονός χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τον διορισμό του Σοσιαλιστή Μπασκίμ Φίνο σε Πρωθυπουργό της Αλβανίας.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στη Αλβανία διαφαίνονται πλέον ομαλές, χωρίς να αποκλείονται και τα απρόοπτα.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Τύπου Δημήτρης Ρέππας εξήγγειλε την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας στον αλβανικό λαό.

Πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα μεταφέρει αύριο στους 'Αγιους Σαράντα είκοσι τόνους φαρμάκων και τρόφιμα.


Την πιο ενεργό εμπλοκή των μεγάλων δυνάμεων, ζητούν οι συγγενείς των αγνοουμένων, με υπόμνημά τους, το οποίο επέδωσαν σήμερα στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαικής Ενωσης.

Στο υπόμνημα σημειώνεται ότι η μη εφαρμογή των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοουμένους και η έλλειψη προόδου σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής, είναι αποτέλεσμα της ανοχής των μεγάλων δυνάμεων.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής των Συγγενών Αγνουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, Νίκος Θεοδοσίου, τόνισε πως εάν ο Γενικός Γαμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, επιμένει στα πέντε δυσμενή σημεία της Εκθεσης Γκάλι, τότε θα ζητηθεί όπως το θέμα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου.


Η κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στις αγοραπωλησίες μετοχών, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την ΕΜΕ.

Συναφώς ο κύριος Χριστοδούλου σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επέμβει μόνο για νομικούς λόγους ή για να αποτρέψει τη δημιουργία μονοπωλείων, διευκρινίζοντας επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο ενώπιον της κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο το τσιμέντο να είναι στρατηγικής σημασίας, ο κύριος Χριστοδούλου περέπεμψε στους στρατιωτικούς.

Επεσήμανε ωστόσο, ότι η κυβέρνηση έχει τα μέσα και τις δυνατότητες σε περίπτωση ανάγκης να εξασφαλίσει το απαραίτητο για τον τόπο τσιμέντο.


Σε ευρύτερη αναθεώρηση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος και Κύπρου θα προβούν τα δύο αρμόδια υπουργεία κατά την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Χριστόδουλου Χριστοδούλου στην Αθήνα.

Το πρωί ο κύριος Χριστοδούλου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, κατά την οποία προέβησαν σε ανασκόπηση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι οικονομίες των δύο χωρών, ανέφερε ο κύριος Χριστοδουλάκης, βρίσκονται στα πρόθυρα σημαντικών οικονομικών αλλαγών και θεσμικών αναπροσαρμογών οι οποίες επιβάλλονται από την πορεία σύγκλισης προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Ο κύριος Χριστοδουλάκης αναφέρθηκε επίσης, σε σειρά προγραμμάτων στα οποία μπορούν να συνεργαστούν οι δύο χώρες, και τα οποία επιδοτούνται από την Ενωμένη Ευρώπη.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες κατευθύνσεις ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 8 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο τοπικά οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αναμένονται και πάλι τοπικές βροχές και πιθανό μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως δυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 20 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 9, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 13, στην Λεμεσό 21 με 13, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 12 March 1997 - 21:27:21 UTC