Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-15

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εντονη δραστηριοποίηση του διπλωματικού μηχανισμού σημειώνεται σήμερα αναφορικά με το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στην Αλβανία.

Στη Βιέννη, συνήλθε το πρωί έκτακτη σύνοδος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη, στην οποία ωστόσο, δεν παρέστη ο εντεταλμένος του Οργανισμού για το Αλβανικό, Φρανς Βρανίτσκι.

Στη διάρκεια της συνόδου, ενημερώθηκε το μόνιμο Συμβούλιο, για τα αποτελέσματα της χθεσινής αποστολής Βρανίτσκυ.

Κατά την χθεσινή συνάντηση του εντεταλμένου του ΟΑΣΕ, με τον Πρωθυπουργό Μπασκίμ Φίνο και τους εκπροσώπους των εξεγερθέντων, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννου Κρανιδιώτη, επετεύχθη συμφωνία όλων των πλευρών, για αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, κατά τη σημερινή σύνοδο του ΟΑΣΕ, οι Ηνωμένες Πολιτείες τάχθηκαν υπέρ της απομάκρυνσης του Σάλι Μπερίσα και εναντίον της αποστολής στρατιωτικής δύναμης στην Αλβανία, θέση την οποία ασπάζονται τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση.

Εξάλλου, στο 'Απελ-μπορν της Ολλανδίας, συνέρχεται η άτυπη σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών των 15, κατά την οποία θα συζητηθεί μεταξύ άλλων και η αλβανική έκκληση για αποστολή ειρηνευτικής δύναμης στην Αλβανία και ειδικότερα ο χαρακτήρας που θα προσλάβει μια ενδεχόμενη αποστολή.

Στο στρατόπεδο των υποστηρικτών της στρατιωτικής επέμβασης, είναι οι δύο Ευρωπαίοι γείτονες της Αλβανίας, Ελλάδα και Ιταλία, ενώ πολιτική μόνο παρέμβαση, υποστηρίζουν η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν αύριο.


Ως ιδιαίτερα κρίσιμη για τα εθνικά θέματα, εκτιμάται η σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών των 15 στο 'Απελ-μπορν της Ολλανδίας, αφού στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η στάση των κοινοτικών εταίρων της Ελλάδας στο πλέγμα των εθνικών θεμάτων, προοιωνίζεται δυσχερής, δεδομένης της εκδήλωσης πρόθεσης καλής χειρονομίας προς την Τουρκία, ως αντιστάθμιση της πρόσφατης απόφασης των χριστιανοδημοκρατών εναντίον της τουρκικής ένταξης.

Συναφής, προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται και η επίσκεψη Κάβανο στις Βρυξέλλες, χθες, όπου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ, και ανεξάρτητα από τις συναντήσεις που είχε ο κοινοτικός Επίτροπος με τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών και με τον Σερ Νέιβιντ Χάνεϊ, για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο θα προτείνει τη σύγκληση του συμβουλίου σύνδεσης με την Τουρκία μέσα στον Απρίλιο, καθώς και την απελευθέρωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Τουρκία.

Συναφώς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Αθήνα, δήλωσε ότι η Ελλάδα, θα διατηρήσει το βέτο της στο τέταρτο χρηματοδοτικό πρωτόκολλο.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η Ολλανδική Προεδρία, προειδοποίησε την Ελλάδα, ότι ο διαρθρωμένος διάλογος Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, θα εξαρτηθεί από τα ευρύτερα αποτελέσματα της συνόδου του 'Απελ- μπορν.


Η διατήρηση τουρκικού στρατού, εκτός της Πολυεθνικής δύναμης, είναι σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η διαπίστωση που απεκόμισε από την Αγκυρα, ο Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ για το θέμα της ασφάλειας.

Οπως αποκάλυψε προ ημερών ο ΛΟΓΟΣ, η Τουρκία αποδέχεται την συγκρότηση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο, με την προϋπόθεση όμως, ο τουρκικός στρατός, μεγάλος αριθμιτικά, να μην περιλαμβάνεται στην διεθνή δύναμη.

Βασική επιδίωξη της Αγκυρας είναι ο Τουρκικός στρατός να μην βρίσκεται υπό τις εντολές του Διοικητή της Πολυεθνικής, αλλά να λειτουργεί αυτόνομα και κατά το δοκούν, με εμφανείς τις σκοπιμότητες και τους κινδύνους.


Επαφές με παράγοντες των Εργατικών, των Συντηριτικών και των Φιλελευθέρων θα έχει την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο, ο πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, στο πλαίσιο ανάληψης πρωτοβουλιών της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κυπριακό.

Ο κύριος Κυπριανού εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλές από τις κινήσεις ξένων κυβερνήσεων και άλλων παραγόντων, έχουν σαν στόχο να διευκολύνουν την Τουρκία να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από το περιεχόμενο της λύσης του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κύριος Κυπριανού, τάχθηκε υπέρ της έναρξης τους, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση.


Tερματίζεται σε λίγη ώρα στην Αρχιεπισκοπή, ο δέκατος τρίτος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων.

Ο συμβολικός μαραθώνιος αγώνας δρόμου άρχισε στις δύο και τριάντα στα Πυργά με σημείο εκκίνησης την εκκλησία Αγίου Αλεξάνδρου, η οποία είναι αφιερωμένη τους αγνοουμένους, όπου τελέστηκε αγιασμός.

Ενεκρίθη επίσης ψήφισμα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας . Επίσης, θα επιδοθεί ψήφισμα σε εκπροσώπους της Ουνφικύπ, στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού.

Στον μαραθώνιο, την εκκίνηση του οποίου κήρυξε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, συμμετέχουν δρομείς του σωματείου Περικλής Δημητρίου και μέλη των Κέντρων Νεότητας.

Στο σημείο τερματισμού του μαραθωνίου, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή, θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

Εν τω μεταξύ, εικοσιδύο συντηρητικοί και εργατικοί βουλευτές με πρότασή τους στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, ζητούν από την Τουρκία την κατάθεση όλων των στοιχείων που θα συμβάλουν στη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

Στην πρόταση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι στους αγνοουμένους περιλαμβάνονται παιδιά, γυναίκες, καθώς και πρόσωπα για τα οποία υπάρχουν μαρτυρίες ότι μετά τις χθροπραξίες ήταν εν ζωή.


Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, συνεχίστηκε και σήμερα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας η εκστρατεία ενημέρωσης των ξένων περιηγητών.

Στη σημερινή εκδήλωση, εκτός από τα μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και τους συγγενείς αγνοουμένων, έδωσαν το παρόν τους και βουλευτές από το εξόριστο κοινοβούλιο του Κουρδιστάν, οι οποίοι τόνισαν ότι ο αγώνας και ο στόχος, είναι κοινός και για τους δύο λαούς.

Επίσης, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν σήμερα και εκπρόσωποι αγροτικών οργανώσεων από την Ελλάδα, μέλη του Σωματείου Ελεύθερος 'Αγιος Επίκτητος, εκπρόσωποι των δασκάλων Κερύνειας, καθώς επίσης και ομάδα μοτοσυκλετιστών από την Λεμεσό, η οποία έδωσε ένα ξεχωριστό χρώμα στην εκδήλωση.


Την πεποίθηση ότι ο νέος αιώνας θα βρει την διχοτομημένη πρωτεύουσα της Κύπρου, ενωμένη, εξέφρασε ο Κοινοτικός Επίτροπος Χρίστος Παπουτσής, επισκεπτόμενος το πρωί το φυλάκιο της οδού Λήδρας.

Αργότερα, και στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κύριος Παπουτσής διακήρυξε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν πρέπει να υπόκειται σε όρους, ενώ επεσήμανε ότι κανένα θεσμικό όργανο της Ενωσης, δεν προβάλλει οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Παράλληλα, ο Κοινοτικός Επίτροπος κατέθεσε εισήγηση προς την Κυβέρνηση για ενεργότερη εμπλοκή στα Ευρωπαϊκά προγράμματα, υπογραμμίζοντας τα πολιτικά οφέλη, τα οποία η Κύπρος θα μπορούσε να αποκομίσει.


Σε τραγωδία εξελίσσεται έκρηξη που σημειώθηκε νωρίς το απόγευμα σε πλοίο στα ναυπηγεία του Περάματος στο Νομό Κορίνθου.

Η έκρηξη πιθανότατα να προκλήθηκε από χρήση φλόγας στο μηχανοστάσιο του πλοίου, όπου εργαζόταν συνεργείο ελαιοχρωματιστών, το οποίο χρησιμοποιούσε εύφλεκτα διαλυτικά υγρά.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες σκοτώθηκαν δυο εργάτες, ένας μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, ενώ εκφράζονται φόβοι για ύπαρξη κι άλλων νεκρών και τραυματιών.


Επί τη εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προστεί αύριο της θείας λειτουργίας στον καθεδρικό ναού Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία.

Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και άλλοι επίσημοι.

Η θεία λειτουργία θα μεταδίδεται απευθείας από την τηλεόραση του Λόγου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 7 στα παράλια.

Αύριο, νεφώσεις που θα πυκνώνουν κατά διαστήματα, θα δώσουν πάλιν τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και πιθανό από δυνατούς ανέμους και χαλάζι. Οι άνεμοι θα είναι γενικά νοτιοδυτικοί, μέτριοι ως δυνατοί 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 15 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 17 με 7 στην Λεμεσό 19 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 3 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 15 March 1997 - 16:27:19 UTC