Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι παραχωρήσεις εκτρέφουν την τουρκική βουλιμία και αποτελούν ένα καταστροφικό παραλογισμό.

Τούτο διακήρυξε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος προέστη της θείας λειτουργίας στον Καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου στη Λευκωσία, επί τη σημερινή εορτή της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Απευθύνοντας έκκληση προς την πολιτική ηγεσία για ενότητα και για αγώνα εφαρμογής των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, ο Μακαριώτατος υπενθύμισε ότι η ελληνική ιστορία αποδεικνύει ότι οι λίγοι μπορούν να νικήσουν εάν είναι ενωμένοι και οπλισμένοι με πίστη.

Ο Μακαριώτατος ζήτησε αλλαγή πορείας στο Κυπριακό επισημαίνοντας ότι η αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, θα πρέπει να προταχθεί της επίλυσης του Κυπριακού.

Τη θεία λειτουργία παρακολούθησε ο Πρόεδρος Κληρίδης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.


Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών των 15 το οποίο συνήλθε στο 'Απελντορν της Ολλανδίας, συμφώνησε στην αποστολή βοήθειας στην Αλβανία, για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Στην απόφαση εκφράζεται επίσης η ετοιμότητα της Ενωμένης Ευρώπης να στείλει αστυνομική ή στρατιωτική δύναμη, περιορισμένου αριθμού, η οποία θα συμβάλει στην αποκατάσταση της τάξης, καθώς και κλιμάκιο ειδικών για να βοηθήσουν στην ανασύνταξη της αστυνομίας.

Τις αποφάσεις των 15 θα μεταφέρει στην Αλβανική Κυβέρνηση, αποστολή αποτελούμενη από την Ολλανδική προεδρία, την Ελλάδα και την Ιταλία, η οποία θα μεταβεί αύριο στα Τίρανα.

Στην ίδια την Αλβανία, η σημερινή ημέρα τηρήθηκε σαν ημέρα πένθους για τους πεσόντες κατά τη διάρκεια της μαζικής λαϊκής εξέγερσης.

Χιλιάδες Αλβανοί με ένα λουλούδι στο χέρι, βγήκαν στους δρόμους αποτίοντας έτσι ελάχιστο φόρο τιμής για τα θύματα της εξέγερσης.

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις υπερβαίνουν μέχρι στιγμής τους 70.

Στα Τίρανα αναπτύχθηκαν το βράδυ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις για να διατηρήσουν την τάξη.

Στο λιμάνι του Διρραχίου, σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν απεγνωσμένοι πολίτες συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις στην προσπάθεια τους, να προσεγγίσουν τα πλοία.

Το μεσημέρι εξάλλου ένοπλοι Αλβανοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους υπό Αλβανική σημαία πλοιάριο, το εκτελούσε δρομολόγιο από τους Αγιους Σαράντα στην Κέρκυρα και το οδήγησαν στο Πριντιζι.

Η Ιταλία η οποία δέχεται προσωρινά στο έδαφόςς της Αλβανούς πρόσφυγες, θα προχωρήσει σε επαναπατρισμό τους, όπως ανακοινώθηκε επίσημα, μόλις επικρατήσει ηρεμία και ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Αλβανία.


Με μνημόσυνο που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό ναό Αγίου Θεοδώρου Πάφου, ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις που άρχισαν προ δεκαπενθημέρου και ήταν αφιερωμένες στον ήρωα μαθητή του απευλευθερωτικού μας αγώνα Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξήρε τη θυσία του ήρωα, υπογραμμίζοντας ότι όσο ζεί η μνήμη των ηρώων και μαρτύρων της κυπριακής ελευθερίας δεν θα ξεγράψουμε πατρίδες και θα δεκτούμε την κατοχή.

Εξάλλου χθες βράδυ, τελέστηκε φιλολογικό μνημόσυνο αφιερωμένο στον ήρωα, στο οποίο μίλησε η Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κλαίρη Αγγελίδου.


Τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία το μνημόσυνο του Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη.

Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά του Γιωρκάτζη από τις τάξεις των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και από την θέση του Υπουργού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι το θέμα της δολοφονίας του Πολύκαρπου Γιωρκάτζιη, παραμένει ανοικτό γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί ικανοποιητική μαρτυρία.

Αναφερόμενος στο επανάνοιγμα του φακέλου της δολοφονίας του Γιωρκάτζιη, πρίν από δυο χρόνια, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι είχε παρουσιαστεί ένα νέο στοιχείο, το οποίο όμως δεν ήταν ικανοποιητικό για να οδηγήσει σε συμπεράσματα.


Τιμάται σήμερα η μνήμη του αγωνιστή της ελευθερίας Θεόφιλου Γεωργιάδη, τον οποίον έπληξαν δολοφονικά πυρά Τούρκων πρακτόρων, πρίν από τρία χρόνια.

Στο μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε στον ιερό ναό του Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, παρέστησαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Χρίστος Σγουρίδης, επίσημοι, συγγενείς του Θεόφιλου και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε τελετή στον τάφο του ήρωα με κατάθεση στεφάνων και στη συνέχεια, εκδήλωση στον χώρο της θυσίας του ήρωα, έξω από το σπίτι του.

Την θυσία του Θεόφιλου, εξήρε ο εκπρόσωπος και μέλος του Κουρδικού εν εξορία κοινοβουλίου Τζιόρτζιο 'Αριο.


Δεκάδες Κούρδοι ήταν σήμερα στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα του Κυπριακού λαού και για ενίσχυση της εκστρατείας διαφώτισης που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα.

Εκ μέρους της Παγκύπριας Επιτροπής Αλληλεγγύης στο Κουρδιστάν, ο Ορχάν Μούζιρ, τόνισε ότι ο αγώνας του Κυπριακού λαού, είναι αλληλένδετος με τον αγώνα του λαού του Κουρδιστάν.

Στην διαφωτιστική αντικατοχική εκστρατεία στο Οδόφραγμα, εκτός από τα μέλη του ΠΑΚ και συγγενείς αγνοουμένων, συμμετείχαν η Πολιτιστική Κίνηση Γεροσκήπου, τα Προσφυγικά Σωματεία Σόλοι και Καπούτι καθώς και η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών για την 'Αμυνα της Κύπρου.


Τις προθέσεις του και τους προβληματισμούς του, σ' ό,τι αφορά την διεκδίκηση θέσης στον Δημοκρατικό Συναγερμό, συζήτησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Κασουλίδης δήλωσε σχετικά, ότι εάν κρίνει ότι χρειάζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κόμμα, από κάποια θέση εκτός από αυτήν του Προέδρου, θα το κάνει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, πρόσθεσε, εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι υπάρχει ασυμβίβαστο, θα υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.


Την επέκταση του ενοικιοστασίου σε Παγκύπρια κλίμακα και την μονιμοποίηση του θεσμού των ξεπουλημάτων, ζήτησε το δέκατο Παγκύπριο συνέδριο της ΠΟΒΕΚ, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Το συνέδριο το οποίο ασχολήθηκε με όλο το φάσμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταστηματάρχες, ζητεί επίσης τη νομοθετική ρύθμιση της λειτουργίας των νέων υπεραγορών.

Η συνδικαλιστική οργάνωση των καταστηματαρχών, αντιτάχθηκε στην ελευθεροποίηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και κατέθεσε εισήγηση επέκτασής του υφιστάμενου ωραρίου, κατά μία ώρα.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επίλυση των προβλημάτων των μελών της ΠΟΒΕΚ.


Στο πλαίσιο εξασφάλισης επαρκών ποσοτήτων πετρελαίου, η κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην αγορά πετρελαίου από το Ιράκ.

Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή, για τον σκοπό αυτό η κυβέρνηση, ζήτησε έγκριση από τα Ηνωμένα Εθνη, δεδομένου ότι ισχύουν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στην πώληση ιρακινού πετρελαίου, μετά την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέϊτ.

Η αγορά πετρελαίου από το Ιράκ, τόνισε ο κύριος Χριστοφή, δεν θα επηρεάσει τις τιμές και δεν έχει σχέση με τα ποσά εκατομμυρίων λιρών που οφείλει το Ιράκ σε Κυπρίους βιομήχανους, εδώ και πολλά χρόνια.


Ο Βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσείν. μετέβη σήμερα στο Ισραήλ και επισκέφθηκε τις οικογένειες των επτά μαθητριών, που σκοτώθηκαν από Ιορδανό στρατιώτη, ο οποίος άνοιξε πύρ εναντίον εκδρομικού λεοφωρείου στα σύνορα των δύο χωρών.

Τον Ιορδανό μονάρχη, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος και τον συνόδευσε κατά τις επισκέψεις του, στους οικείους των θυμάτων.

Εκφράζοντας οδύνη για το τραγικό συμβάν, οι επικεφαλής των δύο χωρών διαβεβαίωσαν ότι αυτό δεν θα επηρεάσει την ειρηνευτική διαδικασία.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για την επίσκεψη του Βασιλιά Χουσείν, οι Ισραηλινές αρχές έλαβαν έκτακτα μέτρα ασφαλείας, επιστρατεύοντας τρείς χιλιάδες αστυνομικούς.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα καταστεί σταδιακά κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοδυτικοί μέτριοι, 3-4 Μποφόρ, και το απόγευμα δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι ως δυνατοί 4-5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 8, στην Λεμεσό 18 με 7 στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 6, και τέλος στον Πρόδρομο 8 με 0.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 16 March 1997 - 17:02:45 UTC