Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την διεξαγωγή έρευνας, για να διαπιστωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του δεκάχρονου Τάσου Πιερή από την Παλλουριώτισσα και την απόδοση ευθυνών, εκεί που πρέπει, διέταξε ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο Τάσος Πιερή, είχε μεταφερθεί την περασμένη Τετάρτη στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με φρικτούς πόνους στο στομάχι.

Αφού εξετάστηκε, οι επί καθήκοντι ιατροί, διέγνωσαν μια απλή ίωση.

Οι πόνοι όμως συνεχίστηκαν, και το Σάββατο, μεταφέρθηκε εσπευσμένα σε ιδιωτική κλινική, όπου διεγνώσθη οξεία εντερική απόφραξη.

Ο Τάσος, εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο, αλλά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ιατρών, δεν απεφεύχθη το μοιραίο.


Ενοπλη ληστεία διεπράχθη στις οκτώ και σαράντα-πέντε το πρωϊ, σε υποκατάστημα της Ελληνικής Τράπεζας στα Λειβάδια Λάρνακας.

Η αστυνομία εντόπισε με ελικόπτερο και συνέλαβε ήδη προς διεκόλυνση των ανακρισεων τον Γιώργο Κωνσταντίνου, τριαντα-δύο ετών από τον Λυθροδόντα, ενώ αναζητεί και δεύτερο άτομο.

Ο Κωνσταντίνου είχε απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν την αστυνομία και είναι γαμβρός του Αντώνη Κίτα, γνωστού ως Αλ Καπόνε.

Οι δύο κουκκουλοφόροι νεαροί, μπήκαν στο υποκατάστημα και προβάλλοντας κυνηγετικό όπλο, ζήτησαν από τον υπάλληλο να τους παραδώσει τα χρήματα που υπήρχαν στο ταμείο.

Οι ληστές απέσπασαν πέντε χιλιάδες λίρες και επιβαίνοντας αγωνιστικής μοτοσυκλέττας έφυγαν προς τον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας-Αραδίππου.


Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας προσήχθησαν το πρωϊ στο επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, οι τρεις Τούρκοι κατάσκοποι, για ανανέωση του διατάγματος κράτησής τους.

Το δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του Σαρί- Τσιτσεκλί και εξαήμερης για τους Τζιάν Νετζίπ και Μουσταφά Ομέρ Κονάρ.

Σε κατάθεση αναφέρθηκε ότι κατά την πορεία των ερευνών διαπιστώθηκε ότι τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Σαρι-Τσιτσεκλί αναφέρονται σε θέσεις, πυραυλικά και οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς και πιθανές θέσεις των πυραύλων ΕΣ-300.


Πραγματοποιήθηκε το πρωϊ στο Τουρκοκυπριακό κοιμητήριο της Πάφου, η εκταφή των οστών της μητέρας του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ύστερα από αίτημα του ιδίου.

Κατά την διάρκεια της εκταφής των οστών, άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, Τουρκοκύπριοι και άνδρες της Κυπριακής Αστυνομίας, επιτηρούσαν την περιοχή και δεν επέτρεπαν σε κανένα να πλησιάσει.

Γύρω από το Τουρκοκυπριακό νεκροταφείο συγκεντρώθηκαν δεκάδες πολίτες που διαμαρτύρονταν για τους δικούς τους νεκρούς οι οποίοι είναι θαμμένοι στις κατεχόμενες περιοχές και κανείς δεν τους επιτρέπει να επισκεφθούν τουλάχιστον τους τάφους τους.

Εν τω μεταξυ, ο εκπρόσωπος της Ούνφικιπ Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, διαχώρησε το θέμα εκταφής της μητέρας του Ντενκτάς, από το θέμα της εκταφής των λειψάνων Ελληνοκυπρίων, που ίσως όπως ανέφερε βρίσκονται στα κατεχόμενα, αναφέροντας ότι η περίπτωση του Ντενκτάς αποτελεί προσωπική παράκληση, ενώ το δεύτερο θέμα έχει μία πιο περίπλοκη πολιτική διάσταση.


Αφέθηκε το μεσημέρι ελεύθερος από τα κατοχικά στρατεύματα ο Σάββας Λουκά Σιδερένου, είκοσι-τριών ετών από τη Σωτήρα.

Ο Σιδερένου είχε απαχθεί από τα κατοχικά στρατευματα, στις 21 Φεβρουαρίου, στην περιοχη της κατεχομενης Αχνας.

Στο οδοφραγματου Ληδρα Πάλας, ο Σιδερένου δεν προέβη σε καμία δήλωση, αλλά φαινόταν ταλαιπωρημένος και κουρασμένος.

Οι γονείς του Σιδερένου, εξέφρασαν απλά την ευχαρίστηση τους, για την επιστροφή του γιού τους.


Κάτω από την σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκπρόσωποι Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών εργατικών οργανώσεων, πραγματοποιούν σήμερα στη Λευκωσία, το δεύτερο Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ.

Στην εναρκτήρια τελετή, παρέστησαν η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκριν, η Ευρωβουλευτής Μεχτίλντ Ρότε, οι πρέσβεις των πέντε χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και, αρχηγοί και εκπρόσωποι Ελληνοκυπριακών και Τουρκοκυπριακών κομμάτων.

Σε ομιλίες τους, οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών οργανώσεων, επεσήμαναν την ανάγκη ειρηνικής επίλυσης του

Κυπριακού, ενώ επεσήμαναν ότι το Συνέδριο, έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις από την συζήτηση προβλημάτων των εργαζομένων.

Οι εργασίες του Φόρουμ θα συνεχιστούν αύριο στα κατεχόμενα και θα λήξουν μεθαύριο Τετάρτη, στη Λευκωσία, με την έγκριση σχετικής διακήρυξης.


Θετικές, εκτιμά η Κυβέρνηση τις εξελίξεις, σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην άτυπη συνάντηση του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στη 'Απελντον της Ολλανδίας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η επαναβεβαίωση της απόφασης της Ευρωπαικής Ενωσης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου, έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής, αλλά και το ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μια θετική εξέλιξη.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα μπορέσει να διαμορφωθεί κείμενο, μέσα από την διαδικασία της Επιτροπής μονίμων αντιπροσωπών της Ευρωπαικής Ενωσης, το οποίο δεν θα επιτρέπει πολλές ερμηνείες και παρερμηνείες.

Ο διαρθρωμένος διάλογος με την Κύπρο θα γίνει στις 24 Μαρτίου, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών.


Η θέση της Τουρκίας, υπέρ της παραμονής σεβαστού αριθμού Τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η θέση της δικής μας πλευράς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Επικαλούμενος το μορατόριουμ δηλώσεων, ο κύριος Κασουλίδης είπε ότι θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Ερωτηθείς πως αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο τα Τουρκικά και Ελληνικά στρατεύματα να μην αποτελούν μέρος της πολυεθνικής, ο εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η εισήγηση έγινε από την δική μας πλευρά, για να ικανοποιηθούν κάποιες ανησυχίες της Τουρκικής πλευράς.

Εάν δεν θα συμμετάσχουν καθόλου, υπέδειξε ο κύριος Κασουλίδης, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.


Πορεία διαμαρτυρίας έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποίησαν οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Στο υπόμνημα, το οποίο παρέλαβε ο Διευθυντής του Προεδρικού Μεγάρου Χάρης Βωβίδης, τονίζεται η ανάγκη ακαδημαϊκής αναγνώρισης του ΑΤΙ, καθώς επίσης και η δημιουργία ξεχωριστής βαθμίδας του τεχνικού μηχανικού, στην δημόσια υπηρεσία.


Για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, οι κάτοικοι των Τιράνων πέρασαν μια σχετικά ήρεμη βραδιά χωρίς αιματηρά επεισόδια και λεηλασίες.

Η ηρεμία που διαδέχθηκε την τρικυμία δεν φαίνεται να είναι άσχετη με την αποφυλάκιση του ηγέτη της αντιπολίτευσης Φάτος Νάνο, που για τους περισσότερους αποτελεί τον νέο Πρόεδρο στην Αλβανία.

Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποφυλάκισή του, ο Νάνο κάλεσε τον Αλβανό Πρόεδρο Σάλι Μπερίσα να παραιτηθεί, για λόγους ηθικής τάξης, όπως ισχυρίστηκε.

Από την πλευρά του, ο Αλβανός Πρόεδρος κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να παραιτηθεί, εαν το κόμμα του δεν χάσει τις εκλογές του Ιουνίου. Επανέλαβε δε το αίτημα του για αποστολή αστυνομικής και οικονομικής βοήθειας στην χώρα, απο την αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης η οποία επισκέφθηκε σήμερα τα Τίρανα.

Εν τω μεταξύ, στο παρα πέντε αποφεύχθηκε χθες βράδυ τραγωδία, όταν βάρκα η οποία μετέφερε εκατόν Αλβανούς λαθρομετανάστες, βυθίστηκε στα ανοικτά των ιταλικών ακτών. Η ιταλική ακτοφυλακή περισυνέλεξε όλους τους ναυαγούς.

Υπολογίζεται ότι περισσότεροι απο τέσσερεις χιλιάδες Αλβανοί έχουν καταφύγει στην Ιταλία, από την ημέρα που άρχισαν οι ταραχές.


Η σύσταση συντονιστικού οργάνου για την αλβανική κρίση, αποφασίστηκε στην σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή της ηγεσίας των Υπουργείων Εξωτερικών και Αμύνης.

Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν οι λεπτομέρειες της συμμετοχής της Ελλάδας στην αστυνομική δύναμη που θα σταλεί στην Αλβανία και ανασκοπήθηκαν οι χειρισμοί της ελληνικής πλευράς στην Αλβανική κρίση.

Ειδικότερα, για το σκοπό αυτό, θα συνέλθει στην πρώτη του συνεδρία, το απόγευμα στο Υπουργείο Εξωτερικών, το συντονιστικό όργανο κρίσεως.

Εξάλλου, η διπλωματική παρέμβαση της Ελλάδας στην αλβανική κρίση συνεχίζεται με την αυριανή μετάβαση στο Αργυρόκαστρο του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος θα έχει επαφές με τους στασιαστές και με εκπροσώπους της Ελληνικής μειονότητας.


Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τζων Μέητζορ, ανακοίνωσε σήμερα εξω απο την πρωθυπουργική κατοικία, οτι οι γενικές εκλογές στην Βρετανία θα διεξαχθούν την πρώτη Μαίου.

Παράλληλα, ανέφερε οτι μετα απο συνεννόηση με την Βασίλισσα Ελισσάβετ, το Βρετανικό Κοινοβούλιο θα διαλυθεί στις αρχές Απριλίου.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός παρουσιάστηκε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει το αξίωμα του.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το κόμμα των Εργατικών,του οποίου ηγείται ο Τόνι Μπλερ, προηγείται κατά είκοσι εκατοστιαίες μονάδες των Συντηρητικών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά διαστηματα θα εμφανίζονται τοπικκές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα έιναι δυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3-4 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 4 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 7 στα παράλια.

Αύριο, ο καιρός θα είναι κατά διαστήματα συννεφιασμένος και θα πέσουν τοπικές βορχές που σε μερικές περιοχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές. Στις ψηλότερες κορυφές του Τρόοδους δυνατό να χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι μέχρι δυνατοί 4-5 Μποφόρ το πρωί, και έως πολύ δυνατοί 6 Μποφόρ το απόγευμα. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και το απόγευμα έως κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 17 βαθμούς.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 21 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 6 στην Λεμεσό 19 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 17 March 1997 - 22:27:20 UTC