Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η φωτογραφία, που προβλήθηκε χθες το βράδυ, από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤΕΝΝΑ και απεικονίζει τρία άτομα που πιστεύεται ότι είναι αιχμάλωτοι πολέμου ή αγνοούμενοι, δεν αποτελεί κάτι καινούργιο για την κυβέρνηση.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης πληροφορώντας παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη φωτογραφία, υπάρχει στα αρχεία της αρμόδιας υπηρεσίας από το 1992, οπότε είχε γίνει έρευνα, η οποία είχε καταλήξει σε αδιέξοδο.

Εν τω μεταξύ και δεύτερο άτομο, διεκδικεί την ταυτότητα του ενός εκ των τριών εικονιζομένων, ο οποίος, χθες, αναγνωρίστηκε από τους γονείς του. Το άτομο αυτό αναμένεται να προσέλθει σήμερα στις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα πάντως, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο εξετάζονται όλες οι πτυχές του θέματος, συμπεριλαμβανομένης και της πηγής της πληροφόρησης, η οποία, μάλλον, θεωρείται αναξιόπιστη.


Η βάση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς θα είναι οι Συμφωνίες Κορυφής και τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, παραδέχθηκε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, αργά ή γρήγορα, θα συγκαλέσει συνάντηση, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, τονίζοντας ότι την ευθύνη για την επίδοση πρόσκλησης στον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη έχει ο Κόφι Ανάν, την ευθύνη, όμως για την αποδοχή ή όχι της πρόσκλησης, έχουν οι δύο πλευρές.

'Οταν θα επιδοθεί η πρόσκληση, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, τότε η πλευρά μας, θα εξετάσει και τον βαθμό ευθύνης της - εάν η απάντηση μας είναι αρνητική.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση για μονομερή εφαρμογή μορατόριουμ πτήσεων, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα, ότι θα υπάρξει Αμερικανική εμπλοκή και όχι Αμερικανική πρωτοβουλία, για το Κυπριακό.


Παλινδρόμηση και οξύμορο σχήμα, συνιστά η επιμονή χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για θεσμοποιημένη εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου.

Την εκτίμηση αυτή, διετύπωσε σήμερα ο συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαικής Ενωσης-Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος, κατά την έναρξη των εργασιών της ενδέκατης συνόδου της Επιτροπής.

Ο κύριος Παπαδόπουλος στοιχειοθέτησε τη εκτίμηση του, υποδεικνύοντας ότι οι ενταξιακές διαδικασίες διεξάγονται με τις επίσημες κυβερνήσεις των αιτητριών χωρών, χαρακτηρίζοντας παράλληλα οξύμορη, την παραχώρηση, σε ένα καθεστώς βήματος, από το οποίο να προβάλλει ενδοιασμούς για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κηρύσσοντας τις εργασίες ο Βέλγος Ευρωβουλευτής Φίλιπ Μόνφιλς, ανέφερε ότι στόχος της συνόδου είναι η διευκόλυνση της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου.


Μέσα σε ατμόσφαιρα βαρυτάτου πένθους τελέσθηκε το απόγευμα από τον ιερό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας, στην Παλλουριώτισσα, η κηδεία του δεκάχρονου Τάσου Πιερή, από την Κοντέα.

Νωρίτερα, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας οι ιατροδικαστές Παναγιώτης Σταυριανός και Σοφοκλής Σοφοκλέους, διενήργησαν τη νενομισμένη νεκροψία στη σορό του αδικοχαμένου αγοριού, παρουσία του ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη, εκ μέρους της οικογένειας Πιερή.

Από τη νεκροψία διαπιστώθηκε ότι ο θάνατος επήλθε από απόφραξη του λεπτού εντέρου, σηψαιμία και περιτονίτιδα.

Σε δηλώσεις του κύριος Σταυριανός ανέφερε ότι αν υπάρχουν ευθύνες για το θάνατο του παιδιού, θα αποδειχθεί από την έρευνα που γίνεται.


Περί τα πενήντα άτομα έχασαν την ζωή τους από συντριβή Ρωσικού επιβατικού αεροσκάφους στον βόρειο Καύκασο.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, όλοι οι επιβάτες καθώς και το πλήρωμα του αεροσκάφους, τύπου Αντόνωφ 24 είναι νεκροί.

Τα αίτια της τραγωδίας παραμένουν ακόμη άγνωστα.


Σχετική ηρεμία επικράτησε και σήμερα στην Αλβανία, μετά τα τραγικά επεισόδια των τελευταίων ημερών που κόστισαν την ζωή σε περισσότερα από 70 άτομα.

Ο Αλβανός Πρόεδρος Σάλι Μπερίσα απηύθυνε έκκληση προς την αντιπροσωπεία της Ευρωπαικής Ενωσης, η οποία επισκέπτεται την χώρα, για βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, καθώς και για εδραίωση της τάξης.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η μαζική εξοδος προσφύγων απο την χώρα.

Σύμφωνα με την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περισσότεροι απο χίλιοι Αλβανοί εγκαταλείπουν την χώρα τους καθημερινά.


Στο Αργυρόκαστρο μεταβαίνει σήμερα και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Αλβανία, όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας και των εξεγερθέντων του Νότου.

Σε γραπτή δήλωση του εξάλλου, ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει αποφασίσει συγκεριμένη πολιτική σε σχέση με την κρίση στην Αλβανία, η οποία συνίσταται με πολιτικά και ειρηνικά μέσα.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε δια του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, την χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Αλβανία, ύψους εκατόν εκατομμυρίων δολαρίων.


Παρά την διεθνή δυσαρέσκεια και τις έντονες Παλαιστινιακές αντιδράσεις, το Ισραήλ άρχισε το απόγευμα την ανοικοδόμηση νεου εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Εκατοντάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και φρουροί των συνόρων έχουν αναπτυχθεί από το πρωί στην περιοχή, φοβούμενοι τυχόν επεισόδια από ομάδα Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για τα Ισραηλινά έργα.

Η ύστατη προσπάθεια εκτόνωσης της έντασης απέτυχε, μετά την άρνηση των Παλαιστινίων χθες βράδυ για πραγματοποίηση συνάντησης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ.


Μεσοπρόθεσμος στόχος της αμερικανοβρετανικής πρωτοβουλίας είναι η συνομοσπονδία, καταγγέλλει ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο οποίος προειδοποίησε πως με την εγκατάσταση πολυεθνικής δύναμης στην Κύπρο πριν από την επίλυση του εθνικού μας προβλήματος δεν θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε τους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης έγινε απολογισμός του έργου που επιτέλεσε το κόμμα, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κύριος Κουτσού χαρακτήρισε ως δικαίωση της πολιτικής γραμμής του την υποστήριξη που δίνει σύμφωνα με δημοσκόπηση το εξήντα τοις εκατόν του λαού στην λύση του Ενιαίου Κράτους την οποία προτείνουν οι Νέοι Ορίζοντες.


Νεα τροπή φαίνεται να παίρνει η πολύκροτη υπόθεση των στοιχημάτων σε βάρος της Κύπρου στον πρόσφατο ποδοσφαιρικό αγώνα με τη Βουλγαρία.

Στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παιδείας, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και του Γενικού Λογιστηρίου κατέθεσαν συγκεκριμένα στοιχεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις των βουλευτών Ουράνιου Ιωαννίδη και Γιώργου Λιλλήκα απο τα στοιχεία φαίνεται οτι παίκτες της εθνικής που διατηρούν υποπρακτορεία στοιχημάτων, εχουν στοιχηματίσει σημαντικά ποσά για νίκη της Βουλγαρίας.

Ο κύριος Λιλλήκας χαρακτήρισε το γεγονός αυτο σκάνδαλο.

Ακόμη ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών τόνισε στην επιτροπή οτι με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα θα ληφθούν νομικά μέτρα για ενα πρακτορείο προκειμένου ο ιδιοκτήτης του να καταθέσει ολα τα σχετικά εγγραφα και βιβλία των στοιχημάτων τα οποια αρνήθηκε να δώσει οταν του ζητήθηκαν.


Από το 1995 χρονολογούνται οι κινηματογραφικές σκηνές από τις σκυλλομαχίες, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συνεχισθεί η δίωξη των τεσσάρων κατηγορηθέντων για την υπόθεση.

Σχετική γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας σημειώνει ότι, η δίωξη για αδικήματα που έγιναν το 1995 δεν μπορεί να συνεχισθεί έστω και εάν μόλις πρόσφατα ανακαλύφθηκε η διάπραξη τους.

Στη γνωμάτευση αναφέρεται επίσης ότι δέν είναι δυνατή ούτε και η δίωξη των κατηγορουμένων με βάση τον περί προστασίας των ζώων νόμο, γιατί λόγω του ύψους της προβλεπόμενης ποινής, τα σχετικά αδικήματα, έχουν και αυτά παραγραφεί λόγω παρόδου εξι μηνών απο της διαπράξεως των.

Σημειώνεται τέλος ότι η νομική υπηρεσία της Δημοκρατίας ετοιμάζει τροποποιητικό νομοσχέδιο προς επαύξηση των προβλεπομένων ποινών.


Αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμιξη οι συλληφθέντες για την υπόθεση της χθεσινής ένοπλης ληστείας σε βάρος υποκαταστήματος της Ελληνικής Τράπεζας, στα Λειβάδια Λάρνακας.

Οι δράστες υπό την απειλή κυνηγετικού όπλου άρπαξαν πέντε περίπου χιλιάδες λίρες.

Επειτα από την άμεση και πλήρη κινητοποίηση της Αστυνομίας Λάρνακας, συνελήφθησαν οι Γεώργιος Κωνσταντίνου και Μιχάλης Κουμούρης, και οι δύο από τον Λυθροδόντα.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας διέταξε σήμερα την κράτησή τους για οκτώ και έξι ημέρες αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ η Αστυνομία διερευνά πιθανή συμμετοχή και τρίτου προσώπου, και παράλληλα συνεχίζει τις έρευνες για την ανεύρεση τόσο του κυνηγετικού όπλου που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία, όσο και του υπολοίπου των κλαπέντων χρημάτων.


Και να ολοκληρώσουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένονται βροχές, χιόνια στο Τρόοδος και πιθανόν τοπικές κατιγίδες. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βρειοδυτικούς δυνατούς μέχρι πολύ δυνατούς 5 έως 6 μποφόρ, και η θάλασσα θα παραμείνει μέχρι πολύ κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 περίπου βαθμούς και σε μερικές περιοχές στα ορεινά θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο αρχικά ο καιρός θα είναι μερικώς συνεφιασμένος με ενδεχόμενο ελαφρών τοπικών βροχών αλλά σταδιακά θα καταστεί κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 14 περίπου βαθμούς παραμένοντας κάτω από την κανονική για την εποχή.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 8, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 9, στην Λεμεσό, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 6, και τέλος στον Πρόδρομο 5 με 3.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 18 March 1997 - 19:27:35 UTC