Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Εχει ολοκληρωθεί η έρευνα που ανέλαβε το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, σχετικά με την ταυτότητα των προσώπων που απεικονίζονται στην φωτογραφία που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤΕΝΝΑ.

Πρόκειται για τρεις ελληνοκύπριους αιχμαλώτους, οι οποίοι έχουν επιστρέψει, και όχι για αγνοούμενα πρόσωπα.

Οι τρεις άντρες είναι οι Χαράλαμπος Χαραλάμπους από την Λάπηθο, κάτοικος Λεμεσού, ο Μιχάλης Καραολής από την Βασίλεια, κάτοικος επίσης Λεμεσού, και ο Σωτήρης Κερατσιής από τον 'Αγιο Αμβρόσιο, κάτοικος Μενεού.

Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος τόνισε ότι θα πρέπει να επιδεικνύεται περισσότερη προσοχή σε τέτοιου είδους θέματα, ώστε να αποφεύγεται η άσκοπη αναστάτωση των συγγενών.


Η λήψη μέτρων καλής θέλησης με στόχο της δημιουργία του κατάλληλου κλίματος προς επανέναρξη των απευθείας συνομιλίων, ήταν στο επίκεντρο πρωϊνής συνάντησης του Ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Γκούσταβ Φεϋσέλ,με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο κύριος Φεϋσέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι χειρονομίες θα γίνουν στο εγγυς μέλλον, ενώ δεν θέλησε να αποκαλύψει τα μέτρα που συζητούνται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Παράλληλα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επεσήμανε ότι ο Γενικός Γραμματέας είναι αποφασισμένος να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη σύγκληση απευθείας συνομιλιών Κληρίδη Ντενκτάς το πρώτο εξάμηνο του 1997.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της θεωρεί στο στάδιο αυτό, λογική τη λήψη μέτρων καλής θέλησης, τα οποία θα βοηθούσαν και συνέβαλλαν στην εξέλιξη των συνομιλιών.


Η επίλυση του κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τονίζεται σε ανακοινωθέν της ενδέκατης συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου - Ευρωπαικής Ενωσης, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν σήμερα.

Ο εκ των συμπροέδρων της συνόδου Βέλγος ευρω-βουλευτής Φίλιπ Μονφίλ, εξέφρασε δια-μετρική αντίθεση στη θέση αυτή, η οποία εκπορεύεται από την Γερμανία και έφερε ως παράδειγμα και άλλα παρόμοιας φύσεως προβλήματα όπως το Βορειο-Ιρλανδικό.

Η Κύπρος θα είναι στην πρώτη ομάδα χωρών που θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, πρόσθεσε ο κύριος Μονφίλ, χωρίς αυτό να αποτελεί προϋπόθεση αφού μπορεί να ενταχθεί και μόνη της.

Η σύνοδος επίσης, καταδίκασε την προσπάθεια του Ντενκτάς να πετύχει την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δια-μηνύοντας στους ευρωβουλευτές, μέσω του Γκουστάβ Φεϋσέλ σειρά όρων, για την πραγματοποίηση επίσκεψης στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.

Ο συμ-πρόεδρος Φίλιπ Μονφίλ, χαρακτήρισε σκανδαλώδη τη στάση Ντενκτάς και ανέφερε ότι το θέμα θα τεθεί ενώπιον της Ολλανδικής προεδρίας, του Ευρωκοινοβουλίου και της Υπ-επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο συμπρόεδρος της συνόδου, Τάσσος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η Κύπρος επιθυμεί την συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις αλλά διά της κυπριακής δημοκρατίας και όχι από την ομάδα του κατοχικού ηγέτη.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο ανακοινωθέν της συνόδου, στο θέμα της άμυνας και της αγοράς των αντιεροπορικών πυραύλων ΕΣ 300, θέμα για το οποίο κανένας ευρωβουλευτής δεν εξέφρασε επικρίσεις, δεδομένης όπως σημειώνεται, της ενημέρωσης που έτυχαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το πρωί χαιρέτισε τη σύνοδο ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.


Η Αστυνομία και το Υπουργείο Υγείας συνεχίζουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του θανάτου του δεκάχρονου Τάσου Πιερή και τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα κατατεθούν στο δικαστήριο κατά τη θανατική ανάκριση.

Ο υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι, εάν από τη θανατική ανάκριση προκύψει ο,τιδήποτε με το οποίο να καταλογίζονται ευθύνες σε οποιοδήποτε γιατρό, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν τα καθιερωμένα όργανα τα οποία έχουν ρόλο και λόγο.

Ο κύριος Χριστοφίδης εισηγήθηκε επίσης τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής, με τη συνεργασία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου, η οποία να επιληφθεί των ερευνών για το τραγικό περιστατικό.


Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει είδηση που μετέδωσε χθες ιδιωτικός σταθμός ότι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας είναι μολυσμένο με μικρόβια.

Ο κύριος Χριστοφίδης, δήλωσε ότι είναι ευθύνη πρωτίστως όλων όσων υπηρετούν στα νοσηλευτήρια, να μεριμνούν για την υγιεινή και την καθαριότητα των νοσοκομείων.

Συναφώς ο κύριος Χριστοφίδης ανακοίνωσε τη σύσταση επιτροπών λοιμώξεων στα νοσοκομεία, υπό την αρμοδιότητα των οποίων τίθενται η πρόληψη και η μέριμνα για τα θέματα αυτά.


Το θέμα της ΑΤΑ διασπά το συνδικαλιστικό κίνημα, αφού ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ υιοθέτησαν υπό αίρεση την πρόταση Κληρίδη, ενώ σήμερα η ΠΕΟ διεμήνυσε γραπτώς στο Προεδρικό την άρνησή της.

Σε δηλώσεις τους οι συντεχνιακοί ηγέτες της ΣΕΚ και ΠΑΣΥΔΥ υπερ-αμύνθηκαν της απόφασής τους ως της ορθότερης υπό τις περιστάσεις, ενώ υπογράμμισαν ότι δεν θα αποδεχθούν μελλοντικές αυξήσεις στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας να εκπίπτουν από την ΑΤΑ.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου, αναφερόμενος στην αρνητική απάντηση της οργάνωσής του, κάκισε την στάση των άλλων συντεχνιών και προειδοποίησε για τους κινδύνους διάσπασης του εργατικού κινήματος.


Ολοκλήρωσε σήμερα τις εργασίες του το Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ με την υιοθέτηση διακήρυξης, η οποία επικυρώνει την κοινή επιθυμία των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Συνέδριο επαναβεβαίωσε επίσης την ομόφωνη διακήρυξη του ενενήντα πέντε για ταχεία επίλυση του Κυπριακού με βάση ένα ομόσπονδο δημοκρατικό σύστημα και τόνισε την ανάγκη διασφάλισης ενός κοινού συστήματος προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας και κατοχύρωσης των εργατικών ελευθεριών σε ολόκληρη την Κύπρο.

Επίσης, στην κοινή διακήρυξη προβλέπεται η σύσταση ομάδων εργασίας οι οποίες θα ασχοληθούν με θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων, των μισθών, του συστήματος βιομηχανικών σχέσεων και εκπαιδευτικά θέματα.


Στην Αλβανία ή υπό τον Μπασκίμ Φίνο κυβέρνηση, δεν αναγνώρισε το λήξαν τελεσίγραφο των στασιαστών του Νότου, με το οποίο αξιώνουν την παραίτηση μέχρι αύριο του Προέδρου Σάλι Μπερίσα.

Συναφής είναι και η ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα μετάβασης του Πρωθυπουργού στο Νότο.

Οι ηγέτες των εξεγερθέντων έδωσαν προθεσμία μέχρι τις 20 Μαρτίου στον Αλβανό Πρόεδρο να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας τον σχηματισμό ενός προεδρικού συμβουλίου το οποίο να αναλάβει την ηγεσία της χώρας.

Από την πλευρά του ο Αλβανός Πρωθυπουργός κάλεσε τους ηγέτες όλων των κομμάτων και τα μέλη της Κυβέρνησης του, να συνδιαλεχθούν με τους κατοίκους και τις επιτροπές των Νότιων πόλεων για εξεύρεση τρόπων εκτόνωσης της κρίσης.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν στην Νότιο Αλβανία δεκατέσσερα άτομα, ενώ έξι άλλα έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες στις πόλεις Κρούγια Ελμπασάν και Κορυτσά.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το κύμα φυγής χιλιάδων Αλβανών από τη χώρα, με κύριο προορισμό την Ιταλία.

Το γεγονός αυτό και η αντιμετώπιση της εισροής Αλβανών προσφύγων στην Ιταλία, οδήγησε το Υπουργικό Συμβούλιο στην απόφαση να κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια.


Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την ελληνική κυβέρνηση, προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας με αφορμή τις χθεσινές επαφές του Υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη με εξεγερθέντες στη Νότιο Αλβανία.

Σύμφωνα με την αλβανική κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι των εξεγερθέντων δεν έχουν θεσμική ιδιότητα.

Ως εκ τούτου, στην ρηματική διακοίνωση επισημαίνεται ότι για οποιεσδήποτε επισκέψεις, θα πρέπει να ενημερώνεται η αλβανική κυβέρνηση.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, απάντησε ότι το πρόγραμμα του κυρίου Κρανιδιώτη ήταν γνωστό στην αλβανική κυβέρνηση εκ των προτέρων.

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Θεόδωρος Πάγκαλος βρίσκεται στα Σκόπια για επαφές με αντικείμενο συζήτησης την αλβανική κρίση.


Οι Ισραηλινές αρχές συνέχισαν και σήμερα τις προσπάθειες για την ανεγέρση του νέου Εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, γεγονός που έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους Παλαιστινίους.

Στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ κατατέθηκαν τρείς νέες προσφυγές για την ματαίωση της ανέγερσης του οικισμού.

Η Παλαιστινιακή αρχή προέβη σε επίσημο διάβημα διαμαρτυρίας στην Ισραηλινή κυβέρνηση χαρακτηρίζοντας την ενέργεια αυτή ανεύθυνη.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε σήμερα τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι προσπαθεί να ενεργοποιήσει εκ νέου την τρομοκρατία ως απάντηση στην οικοδόμηση του οικισμού.

Ο κύριος Νετανιάχου κατέστησε επίσης υπεύθυνη την Παλαιστινιακή αρχή για τις τρομοκρατικές ενέργειες που ενδέχεται να διαπραχθούν.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Aπόψε ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς μέχρι μέτριους 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 2 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 4 στα παράλια. Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος αλλά λίγες νεφώσεις θα αναπτύσσονται παροδικά. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι μέχρι βορειοανατολικοί μέτριοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 17 στα παράλια.

Σήμερα στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 12 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 13 με 5 στην Λεμεσό 16 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 13 με 7 και τέλος στον Πρόδρομο 2 με 4 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 19 March 1997 - 18:27:20 UTC