Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-20

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δεν ευδοκίμησε τελικά η επιδίωξη της Ελληνικής και της Κυπριακής διπλωματίας να επανενεργοποιηθεί ο διαρθρωμένος διάλογος της Κύπρου με την Ε.Ε. από κοινού, με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Eυρώπης.

Με πρωτοβουλία της Γερμανίας, ο διάλογος ματαιώθηκε.

Το θέμα αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης ανέφερε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα, για το ενδεχόμενο η ενέργεια της Γερμανίας, να στοχεύει στην άσκηση πιέσεων προς την Ελληνική Κυβέρνηση, λόγω του αναμενόμενου συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επεσήμανε δε, ότι η Ελλάδα, δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς.


Ο Ραούφ Ντενκτάς, όπως και ο Πρόεδρος Κληρίδης έχουν πάρει σοβαρά την ιδέα για λήψη, μονομερώς, μέτρων καλής θέλησης, τα οποία θα βοηθήσουν το κλίμα των διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα στον ΛΟΓΟ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού, επιστρέφοντας από τα κατεχόμενα, όπου είχε την δεύτερη συνάντηση του με τον κατοχικό ηγέτη, στο πλαίσιο των εντατικών εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων, αρνήθηκε να αναφερθεί στην ουσία της συνομιλίας του με τον Ντενκτάς, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Νετσμεττίν Ερμπακαν, ο οποίος είπε, ότι το Κυπριακό, είναι εθνικό θέμα για την Τουρκία και δεν πρόκειται, η χώρα του, να προβεί σε υποχωρήσεις.


Με επίκεντρο την προς Ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ, αρχίζει σήμερα στο Ελσίνκι της Φιλανδίας η Αμερικανο-ρωσική Σύνοδος Κορυφής.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία, δήλωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες εκ μέρους του Προέδρου Γέλτσιν για να γίνουν κατανοητές οι ανησυχίες της Ρωσίας.

Παραδέχθηκε ωστόσο, ότι θα καταβληθούν εξίσου προσπάθειες εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών για να αντιληφθει η Ρωσία και τους λόγους της Αμερικανικής απόφασης, για επέκταση της Βορειοατλανικής συμμαχίας.

Η επίσημη έναρξη της συνόδου Κορυφής θα αρχίσει με το επίσημο δείπνο, ενώ το ουσιαστικό μέρος των συνομιλιών θα αρχίσει αύριο.

Στην Φιλανδική πρωτεύουσα, όλα είναι έτοιμα για το διεθνούς ενδιαφέροντος γεγονός, το οποίο τίθεται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.


Σε επίσημη εξαγγελία της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού προέβη σήμερα ο Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος παρουσίασε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, το πρώτο μέρος προγράμματος που αφορά την ενότητα, την ανασυγκρότηση και την λειτουργία του κόμματος.

Πριν από την εξαγγελλία, ο κύριος Αναστασιάδης απολογήθηκε προς τον κύριο Μάτση, γιατί από κακή εκτίμηση απέδωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί, σε πολιτικό υπολογισμό και στα πλαίσια τακτικής τα οποία χαρακτήρισε ως θέατρο.

Ο κύριος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την απόφασή του να ηγηθεί του κόμματος ως αμετάκλητη, αφού πρώτα διαπίστωσε ότι ο κύριος Μάτσης, δεν είχε πρόθεση να ανακαλέσει την απόφασή του να παραιτηθεί.


Σε κλίμα αντεγκλήσεων η Επιτροπή Υγείας της Βουλής συζήτησε τα προβλήματα του νοσοκομείου Πάφου, με την συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού.

Ο βουλευτής Νίκος Πιττοκοπίτης κατηγόρησε τον Υπουργό Υγείας Μανώλη Χριστοφίδη ότι διάλυσε την υγεία, για να δεχθεί την απάντηση ότι είναι πολιτικάντης, ενώ τα πνεύματα κατεύνασε με παρέμβασή του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Παρισσινός.

Οι βουλευτές Πάφου Ομήρου, Πιττοκοπίτης και Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκαν σε σωρεία προβλημάτων του νοσοκομείου Πάφου, όπως τα λειτουργικά, την αριθμητική ανεπάρκεια νοσηλευτικού προσωπικού, τις ποιοτικές ελλείψεις σε ιατρατικό εξοπλισμό και την ανεπάρκεια κλινών.

Ιδιαίτερη συζήτηση διεξήχθη αναφορικά με χαλασμένο ακτινολογικό μηχάνημα το οποίο είναι εκτός λειτουργίας εδώ και ένα χρόνο.

Ο κύριος Χριστοφίδης απέρριψε την μηδενιστική προσέγγιση όπως είπε, των βουλευτών, απαρριθμώντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες του νοσοκομείου, 25 αστέρων όπως το χαρακτήρισε.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι προωθείται η αγορά καινούργιου ακτινολογικού μηχανήματος, αφού κρίθηκε ασύμφορη η επιδιόρθωση του υφισταμένου.


Η παράνομη απασχόληση αλλοδαπών και ο χαμηλός ρυθμός ανάπτυξης που παρατηρήθηκε κατά το 1996, ήταν οι κυριότεροι λόγοι που συνέβαλαν στην αύξηση της ανεργίας.

Αυτή ήταν η κοινή διαπίστωση όλων των μονίμων μελών του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, το οποίο συνήλθε σήμερα και εξέτασε το θέμα της ανεργίας.

'Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντρέας Μουσιούττας, υπήρξε σύγκλιση απόψεων ότι το ποσοστό της ανεργίας βρίσκεται στο 3.1 τοις εκατό, και ότι υπάρχει μια αυξητική τάση αλλά όχι ανησυχητική.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι σ'αυτό το ποσοστό δεν υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται υπό αναστολή εργασίας.


Ο Ανδρέας Λεντάκης, πρώην βουλευτής, παλαιό στέλεχος της Αριστεράς και ηγετική μορφή του αγώνα κατά της χούντας των Απριλιανών, άφησε σήμερα το πρωϊ, την τελευταία του πνοή.

Ο Αντρέας Λεντάκης βρέθηκε νεκρός στο γραφείο του σπιτιού του, λίγο μετά τις έντεκα το πρωί και μεταφέρθηκε λίγι πριν τις δώδεκα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Παρά το γεγονός, ότι δεν είχε ουδέποτε ιστορικό καρδιακής πάθησης οι γιατροί του εκτιμούν ότι ο θάνατός του, επήλθε μετά απο οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Ο Αντρέας Λεντάκης γεννήθηκε το 1935 στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και είχε σπουδάσει στο Αρχαιολογικό και Ιστορικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής.

Κατά την διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση, ενώ κατά την διάρκεια της δικτατορίας βασανίστηκε, φυλακίστηκε και στη συνέχεια εξορίστηκε.

Ο Αντρέας Λεντάκης που εξελέγη επί τρείς θητείες δήμαρχος Υμηττού, είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.

Για τον Αντρέα Λεντάκη, ο Μίκης Θεοδωράκης έγραψε τα πασίγνωστα "Τραγούδια του Αντρέα", τα οποία αναφέρονται στην πάλη του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό.


Αντάρτικο πόλεων και συντριπτικά κτυπήματα κατά την Τουρκικής οικονομίας και των Γκρίζων Λύκων, προανήγγειλαν σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν σήμερα Κούρδοι επίσημοι.

Οι Κούρδοι επίσημοι βρίσκονται στην Κύπρο, με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών ετών, από την άνανδρη δολοφονία του αγωνιστή Θεόφιλου Γεωργιάδη.

Σε δηλώσεις του ο Ασσυριακής καταγωγής Κούρδος βουλευτής Τζιόρτζιο 'Αριο, αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του δεκατρι-ετούς αγώνα, επισημαίνοντας ότι εκτός από τον στρατιωτικό τομέα παρατηρείται έντονη Κουρδική δραστηριότητα και σε πολιτικό επίπεδο, με την σύσταση πριν από δύο χρόνια, του Κουρδικού εν εξορία Κοινοβουλίου.

Ο Τζιόρτζιο 'Αριο διεκτραγώδησε την κατάσταση στο επαναστατημένο Κουρδιστάν και μίλησε για τις Τουρκικές θηριωδίες ενώ από την άλλη, εξέφρασε την βεβαιότητά του για την τελική νίκη του ΠΕΚΕΚΕ.


Λίγες μόνο ώρες απομένουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας των εξεγερθέντων του Αλαβνικού Νότου προς τον Αλβανό Πρόεδρο Σάλι Μπερίσα να υποβάλει την παραίτησή του, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν εμφανή σχέδια δράσης σε περίπτωση άρνησής του.

Διατυπώνοντας το τελεσίγραφό τους, οι στασιαστές είχαν αναφερθεί στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης, πλην όμως, άλλα ηγετικά στελέχη της Εθνικής Επιτροπής Λαικής Σωτηρίας, κατέστησαν σαφές, ότι θα χρησιμοποιήσουν μόνο δημοκρατικά μέσα και όχι βία.

Εκτιμάται ωστόσο, ότι σε περίπτωση που ο Μπερίσα δεν υποβάλει παραίτηση, θα προχωρήσουν στη συγκρότηση δικής τους τοπικής κυβέρνησης.

Η κατάσταση στο εσωτερικό, είναι σχετικά ήρεμη, αφού αρκετοί πολίτες παραδίδουν στις αρχές το στρατιωτικό υλικό, ενώ μονάδες του Αλβανικού στρατού άρχισαν την ανασυγκρότηση.

Αύριο εξάλλου, αναμένεται ο Υπουργός Αμύνης της Αλβανίας να ζητήσει με επιστολή του προς το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, την βοήθεια της Ελλάδας για αναδιοργάνωση του Αλβανικού στρατεύματος.

Εν τω μεταξύ, άλλοι 400 Αλβανοί διεσώθησαν χθες βράδυ από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, ότι το πλοίο στο οποίο επέβαιναν παρουσίασε πρόβλημα λόγω θαλασσοταραχής.

Συγκεχυμενες πληροφορίες που φτάνουν από το Διρράχιο κάνουν λόγο για απόβαση αριθμού Ιταλών στρατιωτών στην περιοχή, ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές.


Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ενωσης.

Τις εικοσιμία έδρες στο Συμβούλιο στην ΦΕΠΑΝ διεκδικούν έξι παρατάξεις, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε.

Οι εκλογές στις οποίες δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου δύο χιλιάδες φοιτητές, άρχισαν στις οκτώ το πρωί και θα τερματιστούν στις 6 και 30 το απόγευμα.

Στις προηγούμενες εκλογές, η Πρωτοπορία εξασφάλισε επτά έδρες, πέντε η Προοδευτική, τέσσερις η Αναγέννηση, από δύο ο Αγώνας και η ΑΚΙΦΙ και μία έδρα η ΕΠΑΛ.


Νέα εκδήλωση έξω από την Βουλή των Αντιπροσώπων, πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου, συνεχίζοντας τη διαμαρτυρία τους για την μη επίλυση των αιτημάτων τους.

Αιτήματα των φοιτητών είναι η νομική κατοχύρωση, η ακαδημαϊκή αυτονομία και η επαγγελματική αναγνώριση, με συναφές γι' αυτό αίτημα τη δημιουργία ξεχωριστής βαθμίδας Τεχνικού Μηχανικού στη Δημόσια Υπηρεσία.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται αρκετές αλλά ψηλές και αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ως βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 7 στα παράλια.

Αύριο θα συνεχίσουν να εμφανίζονται ψηλές νεφώσεις που το απόγευμα θα πυκνώσουν και αναμένεται να δώσουν τοπικές βροχές στις δυτικές και τις ορεινές κυρίως περιοχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σε ανατολικούς μέτριους, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι και πάλι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 18 βαθμούς.

Σήμερα, στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή μηδέν, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 16 με 3, στην Λεμεσό 16 με 7, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 3, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με δύο βαθμοί υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 20 March 1997 - 20:27:25 UTC