Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-03-28

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον των Ανδρέα Γεωργίου Κρεμαστού εικοσι-δύο ετών ψαρά από την Αγία Νάπα και Παντελή Ανδρέα Μηνά εικοσι- τριών ετών άνεργο από το Λιοππέτρι, εξέδωσε το επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, σχετικά με την υπόθεση κλοπής πυρομαχικών από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Σε θεληματικές τους καταθέσεις και οι δύο παραδέχθηκαν ενοχή για την κλοπή.

Οι συλληφθέντες υπέδειξαν μάλιστα στην Αστυνομία, λάκκο στην Αγία Νάπα, απ'όπου ανεσύρθησαν τα πυρομαχικά.

Η Αστυνομία αναζητεί συνεργάτες.

Για την ίδια υπόθεση βρίσκονται υπό κράτηση ακόμη τέσσερεις εθνοφρουροί.


Μοναδικό κριτήριο, με βάση το οποίο θα ενεργήσει ο Πρόεδρος Κληρίδης σε ότι αφορά το κυπριακό, είναι το εθνικό συμφέρον και όχι οι κομματικές σκοπιμότητες, ή η βιωσιμότητα της συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, αφού ανέγνωσε γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, η οποία έγινε με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ο κύριος Κυπριανού προειδοποίησε ότι αν η πλευρά μας προσέλθει σε απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, τότε η συνεργασία θα διακοπεί.

Στην γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, αναφέρεται ότι εάν ο Πρόεδρος διαφωνεί με τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου, δεν δεσμεύεται από αυτές, αλλά θα χρησιμοποιήσει την δική του κρίση.

Πάντως, στην δήλωση επαναλαμβάνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να θέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου το αποτέλεσμα των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων, το οποίο θα αξιολογηθεί και θα αποφασισθεί αν, αρκούντως, προέκυψε κοινό έδαφος για παραγωγικές απευθείας συνομιλίες.


Πολύ κοντά στην λήψη μέτρων καλής θέλησης φαίνεται να βρίσκονται οι δύο πλευρές, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

O Γούσταβ Φευσέλ, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών απέφυγε να αναφερθεί στην ουσία των συναντήσεων του.

Ο κύριος Φευσέλ ανέφερε ότι ιδέες για τα μέτρα αυτά έχουν και τα Ηνωμένα Εθνη.


Ο Γκουστάβ Φεϋσσέλ μεταφέρει στην Κυπριακή Κυβέρνηση και τον Ραούφ Ντενκτάς τις θέσεις των δύο πλευρών, όχι για όλα τα θέματα του κυπριακού, αλλά μόνο για πτυχές οι οποίες υποδεικνύονται από τις πλευρές.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση, αν η πλευρά μας περιμένει κάποιες απαντήσεις, από τις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις.

Σε ότι αφορά την ενέργεια του Αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Χακί Καρανταγί να επισκεφθεί την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, την ημέρα της επετείου για την εθνική παλιγγενεσία, ο κύριος Κασουλίδης την χαρακτήρισε ως θετικό βήμα.

Ο κυπριακός λαός, πρόσθεσε ο Γιαννάκης Κασουλίδης θα εκτιμήσει περισσότερο, ενδεχόμενη ενέργεια του τούρκου στρατηγού να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής, από την Κύπρο.


Είτε πορτοκάλια, είτε πυραύλους αφορά το συμβόλαιο, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει ή να απαγορεύει σε ενα ανεξάρτητο κράτος, οτιδήποτε αφορά τις συμφωνίες που πραγματοποιεί.

Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής πρωτοκόλλου, μεταξύ της Βουλής των αντιπροσώπων και της Ρωσικής Δούμας, που αφορά τις δια- κοινοβουλευτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην αγορά των πυραύλων ΕΣ-300, ο κύριος Σελεζνιόφ, τόνισε πως η Κύπρος θα αντέξει στις πιέσεις που οργανώθηκαν εναντίον της, για την ματαίωση της αγοράς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική, αφού όπως είπε, σηματοδοτείται η έναρξη μιας νεότερης περιόδου προς όφελος των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Είτε πορτοκάλια, είτε πυραύλους αφορά το συμβόλαιο, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να υπαγορεύει ή να απαγορεύει σε ενα ανεξάρτητο κράτος, οτιδήποτε αφορά τις συμφωνίες που πραγματοποιεί.

Την δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ, κατα την διάρκεια της τελετής υπογραφής πρωτοκόλλου, μεταξύ της Βουλής των αντιπροσώπων και της Ρωσικής Δούμας, που αφορά τις δια- κοινοβουλευτικές σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφερόμενος στην αγορά των πυραύλων ΕΣ 300,ο κ.Σελεζνιόφ,τόνισε πως η Κύπρος θα αντέξει στις πιέσεις που οργανώθηκαν εναντίον της ,για την ματαίωση της αγοράς.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε την ημέρα ιστορική, αφού όπως είπε, σηματοδοτείται η έναρξη μιας νεότερης περιόδου προς όφελος των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ρωσικής Δούμας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Σχέδιο δράσης για διέξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Κατά την σημερινή καθιερωμένη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων, συζητήθηκε το σχέδιο με το οποίο φαίνεται ότι οι συγγενείς συμφωνούν.

Διαφωνία είχε εκφράσει σε ένα σημείο ο Οικονόμος Χριστόφορος.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου, ανέφερε ότι το θέμα των αγνοουμένων ενδέχεται σύντομα να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, ενώ αναφερόμενος στην απάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι αναμένεται σε λίγες ημέρες.

Στην σημερινή συνάντηση για πρώτη φορά έλαβε μέρος και ο Πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης, εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση.


Εχασε τελικά την μάχη για την ζωή, η Χαρίκλεια Χανδριώτου, σαραντα-εννέα ετών, από την Λευκωσία, η οποία είχε μεταφερθεί χθες βράδυ στο Ωνάσειο Καρδιο-χειρουργικό κέντρο στην Αθήνα, όπου υπεβλήθη σε μεταμόσχευση καρδίας.

Η Χανδριώτου η οποία βρισκόταν στον κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση εδώ και πέντε χρόνια, απεβίωσε κατά την διάρκεια της επέμβασης.

Οπως εγνώσθη, η άσχημη κατάσταση της υγείας της δεν άφηνε περιθώρια σωτηρίας στους ιατρούς, δεδομένου ακόμη, ότι στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε άλλες καρδιολογικές επεμβάσεις.

Ως γνωστόν, έπειτα από παράκληση του Υπουργείου Υγείας, η εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδη, είχε παραχωρήσει το ιδιωτικό της αεροσκάφος για μεταφορά της Χανδριώτου στην Αθήνα, αφού είχε βρεθεί μόσχευμα από την Κρήτη.


Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί Βούλγαρος εργάτης, όταν έπεσε σε φωταγωγό ανεγειρόμενης πολυκατοικίας στη Λεωφόρο Σταυρού, στο Στρόβολο.

Πρόκειται για τον Ντάνιελ Μακρόσκι, τριάντα ετών, ο οποίος στην προσπάθεια του να περάσει από μια πολυκατοικία, σε άλλη, βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από ύψος δεκατριών μέτρων.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας και το Υπουργείο Εργασίας, διερευνούν τα αίτια του εργατικού ατυχήματος.


Ο ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον, Ντένις Ρος, συναντήθηκε σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Bενιαμίν Νετανιάχου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μετά τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός μεσολαβητής συναντηθηκε επίσης και με τον επικεφαλής της ομάδας των Παλαιστινίων διπλωματών στις ειρηνευτικές συνομιλίες, Σαέμπ Ερεκάτ.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών στρατευμάτων και Παλαιστινίων διαδηλωτών στην Χεβρώνα.

Εξι Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν ύστερα απο ρίψη πλαστικών σφαιρών, που χρησιμοποίησαν οι Ισραηλινοί.


Δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα βιντεο-ταινία με τις τελευταίες στιγμές των τριάντα-εννέα ατόμων που βρεθηκαν χθες νεκρά, σε έπαυλη στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε αυτήν φαίνονται τα μέλη της αίρεσης να εξηγούν ότι ήλθαν από άλλους πλανήτες, μπήκαν σε ανθρωπινα σώματα, και τώρα έφτασε η ώρα να επιστρέψουν στον πλανήτη τους.

Η Αμερικανική αστυνομία επέτρεψε επίσης την προβολή της ταινίας με το εσωτερικό της έπαυλης, λίγο μετά την ομαδική αυτοκτονία των μελών της αίρεσης.

Τα πτώματα βριίκονταν πάνω στα κρεβάτια φορώντας μαύρα ρούχα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας, τα μέλη της αίρεσης αυτοκτόνησαν παίρνοντας δηλητήριο.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ στην αρχή και ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ αργότερα. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσεις στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 7 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες τοπικές αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ασθενείς ως μέτριους 3 έως 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 20 βαθμούς στα νότια παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 5, στην Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 4 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 1 βαθμό.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 28 March 1997 - 19:27:25 UTC