Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-01

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αναβαπτιζόμενος στο πνεύμα του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο κυπριακός ελληνισμός τίμησε σήμερα τους αγωνιστές και τους νεκρούς του έπους του 1955-59 με δοξολογίες και άλλες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής.

Στην επίσημη δοξολογία στον καθεδρικό ναό Αγίου Ιωάννου Λευκωσίας χοροστάτησε η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο πρέσβης της Ελλάδας Αλέξανδρος Σάνδης και άλλοι επίσημοι.

Ο Μακαριότατος ανέπεμψε δέηση για ευόδωση των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού, για αποκατάσταση της ελευθερίας και δικαιοσύνης σε όλη τη νήσο και για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων και των αγνοουμένων.

Τη σημασία του έπους της ΕΟΚΑ εξήρε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος τόνισε ότι ο αγώνας του κυπριακού ελληνισμού θα συνεχισθεί με θάρρος και καρτερία, και θα στεφθεί από τη νίκη, γιατί είναι εθνική αναγκαιότητα.

Οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στην συνέχεια στα φυλακισμένα μνήματα όπου εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Στις τέσσερις το απόγευμα άρχισε στο Μακάρειο Στάδιο εορτασμός αφιερωμένος στο οδοιπορικό του Κυριάκου Μάτση εκδήλωση η οποία συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα.

Την εκδηλωση διοργανώνουν από κοινού οι συνδέσμοι αγωνιστών και το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ '55-59.

Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή τους, οι Σύνδεσμοι αγωνιστών '55-59 τονίζουν ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ διδάσκει πως χωρίς αγωνιστική θέληση και διαύγεια προσανατολισμών, οι λαοί δεν δικαιώνονται και ούτε ελευθερώνονται.

Οι αγωνιστές καλούν παράλληλα τον Κυπριακό Ελληνισμό να κοινωνήσει με ευλάβεια και να βαδίσει όρθιος στο τμήμα της πατρίδας που φωτίζει ο πολικός αστέρας του υπέρτατου χρέους της απελευθέρωσης.


Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν μπορούν να εξομαλυνθούν αν δεν δοθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο κυπριακό.

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας χθες βραδυ για τα εθνικά θέματα σε πολιτική εκδήλωση στον Πειραιά, με θέμα "την θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή".

Ο κύριος Κρανιδιώτης, τόνισε την ευνοϊκή θέση της Ελλάδας στην ανάπτυξη μιας κινητικότητας για την επίλυση του κυπριακού.

Αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες, ο κύριος Κρανιδιώτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ίσως αρχίσουν μέσα στον Ιούνιο.

Σε ότι αφορά την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Κύπρο, ο κύριος Κρανιδιώτης είπε ότι αυτή αποτελεί την πιο σοβαρή απειλή για τον Ελληνισμό.

Ως εκ τούτου, η απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα, είπε, είναι μια ισχυρή Ελλάδα πολιτικά, οικονομικά, αμυντικά και διπλωματικά.


Η πλευρά μας είναι έτοιμη να προβεί σε χειρονομίες που θα δημιουργήσουν καλύτερο κλίμα για τις οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις στο κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα, ότι τυχόν διαμόρφωση καλού κλίματος δεν είναι αρκετή.

Αυτό που χρειάζεται, πρόσθεσε ο κύριος Μιχαηλίδης είναι ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων και θετικές συνομιλίες, για τις οποίες η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε την επικείμενη επίσκεψη του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Χαν Σουγκ Τζου ως την ένδειξη του ενδιαφέροντος του Κόφι Ανάν, για την αποδοτικότητα των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.


Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανεχώρησε σήμερα για το Λονδίνο, όπου θα έχει σειρά επαφών με παράγοντες του Εργατικού Κόμματος.

Η επίσκεψη Λυσσαρίδη εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΕΔΕΚ να συμβάλει στην προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών, καθώς και στην εξασφάλιση δεσμεύσεων από τους Εργατικούς σ' ό,τι αφορά το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο ο κύριος Λυσσαρίδης αναφέρθηκε σε επιστολή του σκιώδους Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κούκ, στην οποία διαψεύδεται ότι οι Εργατικοί θα συνεχίσουν την έως τώρα ακολουθούμενη πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό.

Στην επιστολή αναφέρεται, σύμφωνα με τον κύριο Λυσσαρίδη και η διαβεβαίωση εκ μέρους των εργατικών για προώθηση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα παραστεί αύριο σε προεκλογική συγκέντρωση των Εργατικών στην εκλογική περιφέρεια της Πωλίν Γκρήν.

Στην ίδια συγκέντρωση θα παραστεί και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος μετέβη στο Λονδίνο την περασμένη Κυριακή.


Δεκατρείς ημέρες από την έναρξη των ταραχών με αφορμή την ανέγερση εβραϊκού οικισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, και η ένταση δεν σημείωσε αποκλιμάκωση.

Σήμερα, σημειώθηκαν δύο διαδοχικές επιθέσεις αυτοκτονίας, από Παλαιστίνιους σε εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στη Χεβρώνα δεκαεπτάχρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά ισραηλινών στρατιωτών.

Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο και σε αυτήν τραυματίστηκαν πέντε Παλαιστίνιοι, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στο χώρο της έκρηξης.

Η δεύτερη επίθεση σημειώθηκε λίγα λεπτά προτού περάσει λεωφορείο που μετέφερε παιδιά εποίκων από εβραϊκό οικισμό.

Αν και οι βομβιστικές επιθέσεις απεδόθησαν στην οργάνωση Χαμάς, εκπρόσωπος της ισλαμιστικής οργάνωσης διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό.

Στο διπλωματικό πεδίο η Αμερικανιδα Υπουργός Εξωτερικών Ματλίν Ολμπραϊτ κάλεσε χθες βράδυ τις δύο πλευρές να αντισταθούν στην τρομοκρατία για να εδραιωθεί η ειρήνη στην Μέση Ανατολή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τον παλαιό τρόπο σκέψης και τις παλαιές συνήθειες.


Την εστία, απ' όπου πυροδοτήθηκε η κρίση στην Αλβανία, τον Αλβανικό Νότο, επεσκέφθη σήμερα ο Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, για πρώτη φορά από την έκρηξη της λαϊκής εξέγερσης.

Ο Αλβανός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα έχει συναντήσεις με τους νόμιμα εκλελεγμένους τοπικούς άρχοντες, ενώ εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κύριος Φίνο να έχει χωριστή συνάντηση με την ηγεσία των εξεγερμένων.

Η επίσκεψη Φίνο στο Αργυρόκαστρο αποτελεί τον πρώτο σταθμό καθοδόν προς την Ελλάδα, την οποίαν θα επισκεφθεί αύριο, μετά από επίσημη πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.

Εν τω μεταξύ, χθες βράδυ μασκοφόροι διενήργησαν ένοπλη επίθεση στην κατοικία του Γενικού προξένου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν θύματα.

Αναφορικά με την αποστολή πολυεθνικής δύναμης στην Αλβανία, Ρωσία και Πορτογαλία δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν, ενώ στην Ιταλία εντείνονται οι προετοιμασίες ενόψει και της αυριανής σύσκεψης των επιτελών των ενόπλων δυνάμεων των ενδιαφερομένων χωρών, για τις λεπτομέρειες της δύναμης.

Ο επικεφαλής ωστόσο των Ιταλικών ενόπλων δυνάμεων διετύπωσε την ανησυχία του για το αντι-ιταλικό μένος που καλλιεργήθηκε μετά το ναυάγιο που κόστισε τη ζωή σε ογδόντα-επτά Αλβανούς Πρόσφυγες, εκτιμώντας το κλίμα αυτό ως σοβαρό λόγο για να καθυστερήσει η αποστολή της πολυεθνικής.

Από την άλλη, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι τάχθηκε υπέρ μιας διμερούς ιταλο-αλβανικής προσπάθειας για την διαλεύκανση των συνθηκών του ναυαγίου και κάλεσε τα Τίρανα να συνεργαστούν.


Δύο σιδηρο-δρομικά ατυχήματα συνέβησαν χθες βράδυ στην Ισπανία, με αποτέλεσμα το θάνατο εικοσιτριών ατόμων και τον τραυματισμό εκατό.

Το πρώτο ατύχημα που στοίχισε τη ζωή σε είκοσι- ένα άτομα, συνέβη όταν ο οδηγός του τραίνου ανέπτυξε ταχύτητα για να αποφύγει σύγκρουση με άλλο τραίνο.

Οι ισπανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι Βάσκοι και σ' αυτά δεν περιλαμβάνονται αλλοδαποί.

Στο δεύτερο ατύχημα, που προκλήθηκε από εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας, σημειώθηκε στην Μαδρίτη, με αποτέλεσμα δυο άτομα να σκοτωθούν και δεκαεπτά να τραυματισθούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκτροχιασμός της αμαξοστοιχίας, προκλήθηκε από κορμούς δένδρων που είχαν πέσει στις σιδηροδρομικές γραμμές.


Aλλα εκατόν σαράντα άτομα προστέθηκαν στα θύματα του εμφυλίου πολέμου στο Μπουρούντι, ανεβάζοντας τον αριθμό στις εκατόν πενήντα χιλιάδες στα τρία χρόνια της διάρκειάς του.

Οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών στρατευμάτων Τούτσι και ανταρτών της αντίπαλης φυλής Χούτου, εντάθηκαν από τις αρχές Μαρτίου στην επαρχία Ρουμόγκε.

Μέχρι στιγμής καμμία πηγή δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τον αριθμό και την ταυτότητα των θυμάτων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα υπάρχουν κατά διαστήματα νεφώσεις και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί, ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ, και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς.

Αύριο οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέσουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιοχές δυνατό να είναι ραγδαίες. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3-4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμοί.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και την Λάρνακα 19 με 14, στην Λεμεσό 20 με 12, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 14 και τέλος στον Πρόδρομο 7 με έξι βαθμοί.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 1 April 1997 - 17:27:23 UTC