Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, κατήγγειλε η σκλαβωμένη δασκάλα Γιαννούλα Βασιλείου, η οποία συνόδευε με την επίσης εγκλωβισμένη δασκάλα Δέσπω Κολατσή, τους 34 μαθητές των κατεχομένων σχολείων, που ήρθαν σήμερα στις ελεύθερες περιοχές για να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση.

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά, μετά από 23 χρόνια, οι σκλαβωμένοι μαθητές ήρθαν όλοι μαζί στις ελεύθερες περιοχές για να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση, πράγμα άγνωστο γι'αυτούς μέχρι σήμερα.

Απούσα από αυτή την εκδήλωση ήταν η Ελένη Φωκά, της οποίας το καθεστώς Ντενκτάς, έκλεισε για άλλη μια φορά το δρόμο, με τον ισχυρισμό, ότι δεν είναι κάτοχος της ταυτότητας του ψευδοκράτους.


Οι παραβιάσεις του Κυπριακού εναέριου χώρου και οι παραβάσεις της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας, από Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στην δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις πρόσφατες Τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες πρόσθεσε, δεν βοηθούν στο κλίμα που θα πρέπει να υπάρχει, στις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις.

Η πλευρά μας, θα συνεχίσει την εποικοδομητική της στάση στις διαβουλεύσεις, συμπλήρωσε ο κύριος Κασουλίδης, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει τις Τουρκικές προκλήσεις, στην επόμενη συνάντηση του με τον Γκουστάβ Φεϊσσέλ.


Ενας πιλότος πρέπει να αποφασίσει την διόρθωση της πορείας του και ίσως αυτή, να είναι μια ώρα αιχμής.

Στην αλληγορική αυτή δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, επεξηγώντας προηγούμενη δήλωση του.

Ο κύριος Κασουλίδης είχε αναφέρει ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Χαν Σουγκ Τζου, αναμένεται στην Κύπρο μετά από κάποιο στάδιο των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων, το οποίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως ώρα αιχμής.

Αναφερόμενος στη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη και του Τούρκου συνθέτη, Λιβανελλί, η οποία προγραμματίζεται πιθανώς για τον επόμενο Ιούλιο, ο κύριος Κασουλίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, δεν θα είχε πολιτικό κώλυμα να παρίστατο.


Αυτή η περίοδος συνιστά ιστορική ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο είναι ένα από τα παγκόσμια άλυτα προβλήματα.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο, Τζις ντε Βρις, ο οποίος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Κατά τη συνάντηση στην οποία παρίστατο και ο Γενικός Γραμματέας του ΔΗΚΟ Στάθης Κιττής, συζητήθηκε ο ρόλος που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, για έναρξη συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κύριος ντε Βρις, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη, αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίτευξη προόδου.

Χαρακτηριστικά, δε επεσήμανε ότι πριν από δέκα χρόνια, κανείς δεν υπολόγιζε ότι ο Νέλσον Μαντέλα θα γινόταν Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής και ότι θα κατέρρεε το τείχος του Βερολίνου.


Ξεκάθαρες θέσεις που δεν θα επιδέχονται παρερμηνειών, για το θέμα της ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Γιαννάκης Μάτσης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

Ο κύριος Μάτσης επισκέφθηκε σήμερα το πρωί, τον Πρόεδρο Κληρίδη, σε μια καθοριστική όπως χαρακτηρίστηκε συζήτηση, που αφορούσε το πολιτικό του μέλλον.

Ο ίδιος ωστόσο απέφυγε να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για τις αποφάσεις του και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η επίσκεψή του, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησής του, με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με αντικείμενο συζήτητησης την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.


Αντιπροσωπείες του ΑΚΕΛ και της ΕΔΕΚ συναντήθηκαν σήμερα το πρωί στο πλαίσιο αναζήτησης προγραμματικών συγκλίσεων των δύο κομμάτων, ενόψει Προεδρικών εκλογών.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ, επέδωσε στους συνομιλητές της, το πρόγραμμα του κόμματος, ενώ αναμένεται στις επόμενες ημέρες, ο διορισμός δύο εκπροσώπων, οι οποίοι θα ενταχθούν στην ομάδα εργασίας της αντιπολίτευσης για τον καταρτισμό του τελικού κειμένου.


Κέντρο κρίσιμων διπλωματικών διεργασιών είναι από χθες η Αθήνα, για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Αλβανικό.

Το πρωϊ, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικες συσκέψεις στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος, όπου παρευρέθηκαν ο Αλβανός Πρωθυπουργός Μπασκίμ Φίνο, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαικής Ενωσης Χανς Βαν Μίρλο και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΑΣΕ Φράνς Βρανίτσκι.

Σε συνέντευξη τύπου, ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε ότι επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη της διεθνούς κοινότητας προς τον Αλβανικό λαό για την αποκατάσταση της ειρήνης και ομαλότητας στην χώρα, καθώς και για την διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών τον Ιούνιο.


Θύματα βάναυσης επίθεσης και ληστείας, έπεσαν δύο αλλοδαπές σερβιτόρες, τις πρωϊνές ώρες, στο κέντρο της Λευκωσίας.

Πρόκειται για την Ελιζαμπέτα Πέτροβιτς, από την Σερβία, εικοσι-τεσσάρων ετών και την Ελένη Σερκάσε, από την Λεττονία, δεκαεννέα ετών, οι οποίες εργάζονται σε μπυραρία.

Οι δύο αλλοδαπές επιστρέφοντας στο διαμέρισμά τους στο μέγαρο "Μιτσή τρία", δέχθηκαν επίθεση από άγνωστα πρόσωπα, υπό την απειλή μαχαιριών.

Ακολούθως, οι ληστές τους έδεσαν τα χέρια, τις φίμωσαν με κολλητική ταινία, τις κτύπησαν και τους έκλεψαν τα χρήματα τους.

Η Ελένη Σερκάσε, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε άσχημη κατάσταση και κρατήθηκε για νοσηλεία.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας, διεξάγει δραστήριες έρευνες και ανακρίσεις, για εντοπισμό των ληστών.


Το νομοσχέδιο για το πολυσυζητημένο Πόθεν Εσχες, το οποίο εκκρεμεί από το 89, τέθηκε και πάλι στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών.

Κατά τη συνεδρία, εξέθεσαν εκ νέου τις απόψεις τους, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές και διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες, επιφυλάξεις επί διαφόρων προνοιών του νομοσχεδίου και πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή του. Χαρακτηριστικά, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Θεόφιλος Θεοφίλου, επεσήμανε ότι η αποτελεσματικότητα του νόμου θα επηρεασθεί αρνητικά, εάν δεν αρθεί το τραπεζικό απόρρητο.

Την έντονη αντίθεση του στην άρση του τραπεζικού απορρήτου, εξέφρασε ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Ανδρέας Φιλίππου.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχισθεί σε προσεχή συνεδρία.


Σε νέα σαρανταοκτάωρη απεργία κατήλθαν από σήμερα, οι κυβερνητικοί ιατροί, προς διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με την απόφαση, η οποία ελήφθη χθες κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κεντρικής Γραμματείας της ΠΑΣΥΔΥ, η απεργία αφορά όλες τις ειδικότητες ιατρών σε όλα τα κυβερνητικά νοσηλευτήρια του τόπου.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι εξαίρεση αποτελεί η νοσηλεία εσωτερικών ασθενών και η αντιμετώπιση περιστατικών, κατά τα οποία θα απειλείται η ζωή και δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθούν από τον ιδιωτικό τομέα.

Της εύρυθμης λειτουργίας των απεργιακών μέτρων, επιλαμβάνονταν σήμερα Επιτροπές Ασφαλείας που λειτούργησαν σε όλα τα νοσηλευτήρια.


Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούσθηκαν και σήμερα με Ισραηλινούς στρατιώτες κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην Βηθλεέμ, με αφορμή την οικοδόμηση εβραικού οικισμού στα Αραβικά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Παρά ταύτα, εκπρόσωπος της Ισραηλινής Κυβέρνησης δήλωσε πως κατά την Αμερικανο-ισραηλινή συνάντηση Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, θα καταστήσει σαφές στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπίλ Κλίντον πως η οικοδόμηση του Εβραικού οικισμού, θα συνεχισθεί.

Εν τω μεταξύ, στις διπλωματικές προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου της ειρηνευτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, εντάσσεται και η συνάντηση του Βασιλιά της Ιορδανίας Χουσέιν με την Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ωλμπράιτ και άλλους αξιωματούχους.


Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους πέντε κόμμα πέντε βαθμών, στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στο νησί Κι-ούσου της νότιας Ιαπωνίας, προκαλώντας μεγάλες κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η Ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία, εκτιμά ότι η δόνηση αποτελεί μετασεισμό του πρόσφατου μεγάλου σεισμού της 26ης Μαρτίου, μεγέθους 6,2 βαθμών, στην κλίμακα Ρίχτερ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι καταστροφές στο οδικό δίκτυο δεν ήταν μεγάλες, αλλά οι υπεύθυνοι των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, διέκοψαν προσωρινά τα δρομολόγια αρκετών αμαξοστοιχιών, για να επιθεωρήσουν τις γραμμές.


Ο παλαιότερος εν ενεργεία ηγέτης Ευρωπαϊκής κυβέρνησης, ο Καγκελλάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κόλ, ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητα του, για την Καγκελλαρία στις βουλευτικές εκλογές του 1998.

Οπως δήλωσε ο εξηντα-επτάχρονος πολιτικός, επαναδιεκδικεί το αξίωμα, αφού έκρινε ότι αυτό απαιτεί η παρούσα κατάσταση.

Στόχοι του, κατά τον ίδιο, αποτελούν η Ευρωπαϊκή ενοποίηση και ειδικότερα η νομισματική ενοποίηση, της οποίας ήταν ένας από τους εμπνευστές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και αναμένεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 6 στα παράλια.

Αύριο αυξημένες νεφώσεις θα δίνουν τοπικές βροχές. Σε αρκετές περιπτώσεις οι βροχές θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές, χαλάζι και δυνατούς ανέμους. Στο Τρόοδος θα πέσουν ξανά χιόνια. Οι άνεμοι παραμένοντας νοτιοδυτικοί θα ενισχυθούν σε δυνατούς 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί παντού ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή έξι, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 9, στην Λεμεσό 20 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 7, και τέλος στον Πρόδρομο 6 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 3 April 1997 - 19:27:17 UTC