Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-04

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των Τούρκων, που επιχειρούνται με τις αλλεπάλληλες παραβιάσεις του κυπριακού εναερίου χώρου από τουρκικά

μαχητικά αεροσκάφη, καθώς και με άλλες ενέργειες.

Ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης δήλωσε ότι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Κύπρου και Ελλάδας, που προγραμματίζονται εντός του 1997 με τη συμμετοχή ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών, θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κύριος Ηλιάδης ανέφερε, εξάλλου, ότι παρά την αδιάλλακτη στάση των Τούρκων, η πλευρά μας θα εξακολουθήσει να προσέρχεται στον στρατιωτικό διάλογο, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκούσταβ Φεϊσέλ, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο στρατιωτικός διάλογος κινδυνεύει με κατάρρευση, δήλωσε ότι ο στρατιωτικός διάλογος συνεχίζεται.


Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιαννάκης Κασουλίδης, δηλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληριδης έκρινε ότι δεν έπρεπε να εγείρει το θέμα των πρόσφατων προκλητικών παραβιάσεων του κυπριακού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, στην σημερινή συνάντηση του με τον Γκουστάβ Φεϊσσέλ.

Και αυτό, πρόσθεσε, για να μην εμπλακεί το θέμα στις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις.

Εν τω μεταξύ, με φανερή ικανοποίηση, ο Εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως επεσήμανε την επιβεβαίωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το κυπριακό, όπως αυτό προκύπτει από χθεσινές δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή, Κένεθ Μπριλ.


Μετά και το τέλος του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλίων ο Γκούσταβ Φεϋσέλ θα συνοψίσει τα συμπεράσματα του και θα υποβάλει έκθεση στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνων.

Η έκθεση θα πρέπει να διαβιβασθεί στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού πρίν από τη συνάντηση Αναν - Ντενκτάς στις εννέα Απριλίου στη Γενεύη.

Μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, δήλωσε ότι και σήμερα συζητήθηκαν οι προετοιμασίες για την έναρξη απ' ευθείας συνομιλίων, συμπερι-λαμβανομένων και των χειρονομίων καλής θέλησης.

Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Χαν Σουγκ Τζού στην Κύπρο ο κύριος Φεϋσελ δήλωσε ότι σκοπός του είναι να δεί την κατάσταση, να εστιάσει την προσοχή του σε ορισμένα σημεία και να δώσει ώθηση εκεί που πρέπει.

Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι από τώρα μέχρι τότε θα επιτευχθεί κάποια χρήσιμη, όπως είπε, πρόοδος.

Σε ερώτηση του ΛΟΓΟΥ σχετικά με την πιθανότητα να παραστούν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων μαζί στη δικοινοτική συναυλία που προγραμματίζεται ως ένδειξη καλής θέλησης, ο κύριος Φεϋσελ δεν απέκλεισε την πιθανότητα.

Θα πραγματοποιήθούν, είπε, δύο συναυλίες - μια το Μάϊο και μια τον Ιούνιο. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε πολλή δουλειά προς συμφωνία, θα μπούμε στην επιχείρηση ψυχαγωγίας, πρόσθεσε χαριτολογώντας.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ξεκαθάρισε σήμερα ότι θα παραστεί, εάν προσκληθεί σε μια δικοινοτική συναυλία, ενώ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη χρησιμότητα ενός γεύματος στο οποίο θα παρίσταται και ο κατοχικός ηγέτης.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Η Κύπρος είναι αρκετά μικρή για να μπορεί να γνωρίζει ο καθένας τι συμβαίνει, πώς ασκούνται πιέσεις, προς ποιούς και από ποιούς.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που κάνουν λόγο για άσκηση πιέσεων στον Γιαννάκη Μάτση να επανα-διεκδικήσει την προεδρία του Κόμματος.

Ο κύριος Αναστασιάδης, ξεκαθάρισε επίσης ότι η υποψηφιότητά του για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αποσυρθεί.

Ο κύριος Αναστασιάδης μιλούσε έπειτα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις τόσο στον ενδοκομματικό χώρο όσο και στο Κυπριακό.


Την ώρα που οι Ευρωπαίοι προετοιμάζουν την αποστολή δύναμης προστασίας, στην ίδια την Αλβανία ομάδες ενόπλων σπέρνουν τον πανικό ανάμεσα στον πληθυσμό της πρωτεύουσας και του νοτίου τμήματος της χώρας.

Την επίθεση, εξάλλου, που δέχθηκε το Ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, ακολούθησε νέα, αυτή τη φορά εναντίον της κατοικίας της πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών στα Τίρανα.

Ενοπλοι άνοιξαν πύρ εναντίον της κατοικίας, προκαλώντας ζημιές σε τρία αυτοκινήτα.

Για το επεισόδιο η αστυνομία διενήργησε έρευνες σε σπίτια στην περιοχή και βρήκε οπλισμό, τον οποίο και κατέσχε προβαίνοντας σε αρκετές συλλήψεις.


Τουρκία, Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τις μεταξύ τους σχέσεις στον στρατιωτικό τομέα.

Ο Ισραηλινός Υπουργός Αμύνης Νταβίτ Λεβί, ο οποίος βρίσκεται στην Αμερικανική πρωτεύουσα για επαφές, μεταβαίνει την εχόμενη βδομάδα στην Αγκυρα.

Παράλληλα, το Αμερικανικό πεντάγωνο εξετάζει πρόταση των Ισραηλινών για συμμετοχή Αμερικανικών δυνάμεων στην ασκήση Τουρκίας Ισραήλ που θα πραγματοποιηθει στην Μεσόγειο τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η επίσκεψη του κυρίου Λεβί στην Αγκυρα, την ερχόμενη Τρίτη, εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης των τουρκο- ισραηλινών σχέσεων, όπως ο ίδιος σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του.

Οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύθηκαν το 1996 με τη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας στους τομείς της άμυνας και της πολεμικής βιομηχανίας γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κυρίως από το Ιράκ την Συρία και το Ιράν.


Τερματίζεται αύριο το πρωί, η σαραντα-οκτάωρη απεργία των κυβερνητικών ιατρών, χωρίς να διαφαίνεται φως, στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Ο Υπουργός Υγείας Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι σε περίπτωση που κλιμακωθούν τα απεργιακά μέτρα, δεν αποκλείεται να καλέσει επιστράτευση των ιατρών, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για την υγεία του λαού.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του κλάδου ιατρών Γιώτης Ζαβρός ανέφερε ότι η επιστράτευση είναι σοβαρό μέτρο, και εναπόκειται στην ΠΑΣΥΔΥ να το δεκτεί ή όχι.

Εν τω μεταξύ, τόσο ο Υπουργός Υγείας όσο και ο Υπουργός Εργασίας τόνισαν την ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση του δικαιώματος της απεργίας σε ουσιώδεις υπηρεσίες.


Με αντιδράσεις από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων, τέθηκε από σήμερα σε εφαρμογή το νέο ωράριο των καταστημάτων.

Συγκεκριμένα, το νέο ωράριο θα ισχύσει μέχρι το τέλος Μαίου διάστημα κατά το οποίο τα καταστήματα θα παραμένουν ανοικτά μέχρι τις επτά το απόγευμα.

Την Παρασκευή τα καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι και τις οκτώ, ενώ κατά τις ημιαργίες της Τετάρτης και του Σαββάτου, θα κλείνουν στις δύο το μεσημέρι.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας ανέφερε ότι η νέα ρύθμιση ήταν η ενδεδειγμένη τόσο για το κοινό όσο και για τους καταστηματάρχες και τους βοηθούς.

Από την πλευρά της η ΟΕΒ με ανακοίνωση της χαρακτηρίζει την ρύθμιση ώς ακριβοπληρωμένο δώρο - άδωρο, προειδοποιώντας ότι το θέμα δεν έχει λήξει.


Υποδοχή ηρώων επεφύλαξαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" κατα την αφιξη της καλαθοσφαιρικής ομάδας του Αρη η οποια χθες βράδυ θριάμβευσε μέσα στην Τουρκία κατακτώντας το κύπελλο Κόρατς.

Η μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη εζησε το μεσημέρι μοναδικές στιγμές οταν ο αρχηγός του Αρη Ντίνος Αγγελίδης εκανε την εμφάνιση του στην κλίμακα του αεροπλάνου κρατώντας το τρόπαιο του νικητή.

Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στη Λευκωσία αλλα και σε ολη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησαν απο χθες το βράδυ

και κορυφώθηκαν σήμερα με την αφιξη των θριαμβευτών στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα και θα πέφτουν τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές και δυνατούς ανέμους. Στο Τρόοδος αναμένεται να πέσουν και χιόνια. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικο και στους 8 στα παράλια.

Αύριο θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα είναι ραγδαίες και θα συνοδεύονται από βροντές. Στο Τρόοδος θα πέσουν ξανά λίγα χιόνια. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί και θα ενισχυθούν σε δυτικούς 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα, κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα, στην Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 18 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στη Λάρνακα και την Αμμόχωστο 19 με 10, στην Λεμεσό 20 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 10, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 4 April 1997 - 18:27:17 UTC