Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τις πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης, επιβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

Ο κύριος Κυπριανού αποκάλυψε ότι για το θέμα του ανασχηματισμού, αντάλλαξε κάποιες απόψεις σε τηλεφωνική εποικοινωνία που είχε, με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Διευκρίνισε όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα οριστικό, αφού για το θέμα αυτό, θα αποφασίσει όπως είπε, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης σε σχετικές δηλώσεις του το απόγευμα, δεν διέψευσε ότι αντάλλαξε απόψεις με τον κύριο Κυπριανού και διευκρίνησε ότι όταν καταλήξει σε οριστική απόφαση θα το ανακοινώσει.


Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ανέφερε ότι η υποψηφιότητα του για τις Προεδρικές εκλογές είναι δεδομένη και ότι επιδίωξη του κόμματος, είναι η εξασφάλιση υποστήριξης, ώστε να είναι δυνατή η εκλογή του από τον πρώτο γύρο.

Μιλώντας πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε οτι διαφωνεί με την άποψη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι είναι προτιμότερο να μην υποστηριχθεί αρχηγός κόμματος.

Αφήνοντας να νοηθεί ότι το ΔΗΚΟ, κατέχει το προεκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ, που επιδόθηκε στην ΕΔΕΚ, ο κύριος Κυπριανού είπε, ότι το πρόγραμμα, θα μελετηθεί από το εκτελεστικό γραφείο του ΔΗΚΟ.


Νέες τοποθετήσεις ανωτάτων στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού καταγράφησαν σήμερα, στο περιθώριο συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ενόψει της τελικής τοποθέτησης Μάτση, την προσεχή Δευτέρα, για την ηγεσία του ΔΗΣΥ.

Εκ των στενών συνεργατών του κυρίου Μάτση, ο βουλευτής Αντώνης Καρράς, δήλωσε σήμερα ότι εάν την Δευτέρα, ο Πρόεδρος εκφράσει την θέση ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος, τότε θα υποστηρίξει τον Νίκο Αναστασιάδη.

Την θέση Καρρά, δεν υιοθέτησαν όμως οι Δημήτρης Συλλούρης και Σοφοκλής Χατζηγιάννης, οι οποίοι επέμειναν σε επανα-διεκδίκηση της Προεδρίας, από τον Γιαννάκη Μάτση.

Μια θέση στην οποία διαφώνησαν οι Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Ελένη Βραχίμη, που υποστήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, ενώ ο ίδιος ο αναπληρωτής Πρόεδρος, αφού χαιρέτησε την δήλωση υποστήριξης του Αντώνη Καρρά, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση στέλνει ένα μήνυμα.


Νέο, διπλό θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις 3.30 την αυγή στην Λευκωσία, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα αυτή την εβδομάδα, σε πέντε.

Νεκροί είναι ο πενηντα-τετράχρονος οδηγός ταξί, Ιωάννης Αριστείδου από την Ανθούπολη και η εικοσι-τετράχρονη Λεττονή, Τζακλίνα Εϊμάνε, που επέβαινε του ίδιου οχήματος.

Το δυστύχημα, συνέβη στα φανάρια τροχαίας, στην διασταύρωση των οδών Αχαιών και Δελφών, στον Αγιο Δομέτιο, όταν το ταξί που οδηγούσε ο Αριστείδου, συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο δεκαεννιάχρονος Μιχάλης Γρηγοριάδης από το Καϊμακλί, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά.

Την ώρα του δυστυχήματος, λειτουργούσαν στην διασταύρωση, τα αναλάμποντα κίτρινα φώτα τροχαίας.


Κάτω από πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, παρουσιάστηκε ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο Ανδρέας Ονουφρίου, εναντίον του οποίου εκδόθηκε διάταγμα οκταήμερης κράτησης.

Εναντίον του Ονουφρίου εξετάζονται συνολικά εικοσιτρείς υποθέσεις, που αφορούν κατοχή εκρηκτικών υλών, κλοπές, διαρρήξεις, απαγωγή καθώς και την βομβιστική επίθεση εναντίον του δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα.

Ο Ονουφρίου μεταφέρθηκε στην Κύπρο απο το Λονδίνο χθες το απόγευμα, ύστερα από την έκδοση του από τις Βρετανικές αρχές.

Ο Ανδρέας Ονουφρίου, αρνήθηκε να προβεί σε κατάθεση στο δικαστήριο, ενώ ανέφερε ότι είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.


Στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας συνεχίστηκε και σήμερα, η αντικατοχική εκδήλωση που οργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, μαζί με τους συγγενείς των αγνοουμένων.

Η εκδήλωση σημειώνει απόλυτη επιτυχία, αφού πλέον οι τουρίστες, γνωρίζουν για τις βαναυσότητες του καθεστώτος Ντεντκάς και έτσι δεν επιχειρούν να μεταβούν στα κατεχόμενα.


Αμεση ήταν η ανταπόκριση στο χθεσινοβραδυνό ρεπορτάζ του ΛΟΓΟΥ, αναφορικά με τις επιθυμίες που εξέφρασαν τα τριάντα-τέσσερα εγκλωβισμένα παιδιά, για τις εορτές του Πάσχα.

Πρώτος, ο Πολιτιστικός Ομιλος Διάσταση, επικοινώνησε με το τμήμα ειδήσεων του ΛΟΓΟΥ, προσφέροντας δεκαπέντε ποδήλατα.

Επίσης, οι εταιρείες Χίποκιτς, Νι-Σι Πισσαρίδης και Αντ-Τζέο, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν σε αυτήν την προσπάθεια, ενώ συγκινητική, ήταν και η ανταπόκριση του κοινού, το οποίο επικοινωνεί συνεχώς με τις ειδήσεις του ΛΟΓΟΥ, για να προσφέρει ό,τι μπορεί προς τους σκλαβωμένους αδελφούς μας.

Να αναφέρουμε ότι τα δώρα που θα μαζευτούν, θα παραδοθούν στα εγκλωβισμένα παιδιά, σε συνεργασία με το γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα.


Κηδεύτηκε πριν από λίγο, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης στο Στρόβολο, ο Γεώργιος Χαραλάμπους, ένας από τους πρωτοπόρους της εμπορικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της Κύπρου.

Της κηδείας προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, μέλη της κυβερνήσεως βουλευτές, ο Γενικός Εισαγγελέας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Τον επικήδειο εκφώνησε ο Νίκος Κόσιης.

Ο Γεώργιος Χαραλάμπους ήταν ο ιδρυτής του ομώνυμου καφεκοπτείου και δραστήριο μέλος της κυπριακής κοινωνίας.

Διετέλεσε δε Πρόεδρος της Αρχής Τηλεπικοινωνιών, και του συγκροτήματος εταιρειών ΕΜΕ.

Απεβίωσε σε ηλικία 87 ετών.


Ως ενισχυτικές της θέσης των Κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου αναφορικά με την ενταξιακή μας πορεία, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κρίνονται οι απόψεις που υιοθετήθηκαν από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στη διάσκεψη για τα Βαλκάνια που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Κατά τις σημερινές εργασίες μίλησε ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος ανέπτυξε τη θέση ότι η ένταξη της Κύπρου δεν πρέπει να συνδέεται με την επίλυση του Κυπριακού. Θέση η οποία έγινε ευρέως αποδεκτή από τους σοσιαλιστές.

Επειτα, εξάλλου, από την παράθεση των επιχειρημάτων της Ελλάδας έναντι της τουρκικής απειλής και επιβουλής κατά του Ελληνισμού, η Πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου, Πωλίν Γκρήν, διετύπωσε πρόταση υπέρ της αναγκαιότητας γεωγραφικής καταγραφής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι εργασίες της διήμερης διάσκεψης των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, ολοκληρώνονται αργά το απόγευμα.


Πέθανε χθες βράδυ σε ηλικία ογδόντα ετών, ο ηγέτης του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος της Τουρκίας Αλπαρσλάν Τουρκές, ύστερα από οξύ καρδιακό επεισόδιο.

Ο Τουρκές, διετέλεσε αντιπρόεδρος της Τουρκικής κυβέρνησης κατά τα έτη 1977- 78 και ηγέτης της υπερεθνικιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι".

Ο Τουρκές, ο οποίος κατάγεται από την Λεύκα, γεννήθηκε το 1917 και είχε διαδρατίσει σημαντικό ρόλο στο πραξικόπημα του 1960, που ανέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό Αν-τνάν Μεντερές.

Στο παρελθόν είχε προσαχθεί ενώπιον της Τουρκικής δικαιοσύνης για ρατσιτιστική δραστηριότητα, ενώ ήταν γνωστός για τις αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό.


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η καθιερωμένη πορεία, "Περπατώ για τους τυφλούς", η οποία διεξάγεται για δέκατη-πέμπτη χρονιά.

Μιλώντας κατά την έναρξη της πορείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφέρθηκε τόσο στην προσφορά του κράτους, όσο και του ιδιωτικού τομέα, σε ότι αφορά την οικονομική στήριξη και την ηθική συμπαράσταση στους τυφλούς.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης υποσχέθηκε, ότι το ενδιαφέρον της πολιτείας θα συνεχίοει αδιάπτωτο, με στόχο την βελτίωση της θέσης των τυφλών, σε όλους τους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και θα πέσουν τοπικες βροχές που κατά διαστήματα θα είναι ραγδαίες. Σε μερικες περιοχές θα σημειωθούν καταιγίδες και στο Τρόοδος θα χιονίσει. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοδυτικοί δυνατοί 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και τοπικά μέχρι κυματώδης. η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει ασταθής και θα πέσουν και πάλι τοπικές βροχές και χιόνια στο Τρόοδος. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ως νοτιοδυτικοί δυνατοί 5 έως 6 μποφόρ. Η θάλασσα θε είναι ταραγμένη μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 15 βαθμούς στο εωστερικό και στους 17 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 9, στην Λεμεσό 19 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 0.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 5 April 1997 - 15:27:14 UTC