Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Δέσμη μέτρων και μέσων, που θα οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη επανα- προσέγγιση μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, έχει επιδώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη.

Αυτό αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι πρόσκαιρα και σπασμωδικά.

Ο κύριος Χριστοφίδης απαντούσε σε κατηγορίες του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια περί υπάρξεως σοβινιστικών κύκλων πέριξ του Προέδρου Κληρίδη.

Συναφώς ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι για την δέσμη μέτρων επανα- προσέγγισης που επέδωσε η κυβέρνηση στα Ηνωμένα Εθνη, έχει ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο.


Τα Ηνωμένα Εθνη είναι πολύ κοντά σε συμφωνία για την εφαρμογή χειρονομιών καλής θέλησης.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμη κάποια δουλειά.

Οπως ανέφερε, ο κύριος Φεϊσσέλ δεν θεωρεί ότι η συμφωνία για τις χειρονομίες καλής θέλησης θα επιτευχθεί μέχρι το τέλος της επικείμενης επίσκεψης του Ειδικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών, Χαν Σουγκ-Τζου, η οποία αρχίζει την Δευτέρα.

Κατέστησε, επίσης σαφές ότι επαφίεται στον Γενικό Γραμματέα να κρίνει την καταλληλότητα της στιγμής, για να καλέσει τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς σε απευθείας συνομιλίες.


Από την πρωϊνή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Γκουστάβ Φεϋσέλ, προκύπτουν ενθαρρύνσεις, δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης άφησε να νοηθεί, ότι τα ενθαρρυντικά στοιχεία προέρχονται από την ενημέρωση στην οποία προέβη ο Γκουστάβ Φεϊσσέλ, αναφορικά με την συνάντηση Ανάν-Ντενκτάς, στην Γενεύη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Μανώλης Χριστοφίδης αναφέρθηκε, εκ νέου, στην αναγκαιότητα για διορισμό του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών στην Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους.


Διαβεβαιώσεις ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου εξελίσσεται ομαλά έδωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης.

Ο κύριος Κρανιδιώτης, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη με τον οποίο συζήτησε την πορεία του Κυπριακού και αντάλλαξαν απόψεις και εκτιμήσεις.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Κρανιδιώτης ανέφερε ότι ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και εξέφρασε την ευχή οι συνομιλίες να οδηγηθούν σε απευθεία διάλογο.


Σαφή πολιτικά μηνύματα απέστειλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Τμήμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης Δημοσιογράφων.

Ο κύριος Κρανιδιώτης, στην ομιλία του με θέμα, "Κύπρος-Τουρκία-Ευρωπαϊκή Ενωση", τόνισε ότι αυτό που προέχει στο προσεχές διάστημα, είναι η ανάληψη παράλληλων πρωτοβουλιών για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, για διάλογο σχετικά με το μορατόριουμ υπερπτήσεων και για επαφές με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς της τουρκο-κυπριακής πλευράς.

Εξάλλου, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης ανέλυσε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ένταξη της Κύπρου σ'αυτήν, στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της συμμετοχής των τουρκοκυπρίων στον ενταξιακό διάλογο Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτηρίζοντας τα κίνητρα αυτών που έχουν δημιουργήσει το θέμα, πολιτικά.


Την ελληνικότητα του Πανεπιστημίου Κύπρου υπερ-αμύνθηκε σήμερα ο Πρύτανης Μιλτιάδης Χαχολιάδης, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και των αντίστοιχων Ελλαδικών.

Περαιτέρω, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι Ελληνικότατο, ο κύριος Χαχολιάδης επεσήμανε ότι σε αυτό πραγματοποιούνται περισσότερες εκδηλώσεις για προώθηση των εθνικών θεμάτων, σε σύγκριση με τα Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

Ο Πρύτανης προέβη στις δηλώσεις αυτές, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, μαζί με μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού καθώς και φοιτητές του τμήματος τουρκικών σπουδών για θέματα που αφορούν τον κλάδο.


Την υπόσχεση ότι θα εργασθεί για την πάταξη του ρουσφετιού και την εφαρμογή της αξιοκρατίας στην Αστυνομία, έδωσε το πρωϊ, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης.

Ο κύριος Κόσης, πραγματοποίησε σήμερα ενημερωτική επίσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας.

Σε σύσκεψη με την ηγεσία της Δύναμης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε όλα τα μέλη του Αστυνομικού Σώματος να απαλλαγούν αμέσως από απαράδεκτες πολιτικές, συνήθειες και μεθοδεύσεις, εάν υπάρχουν.

Ο κύριος Κόσης, διαβεβαίωσε ότι θα αρθούν τυχόν αδικίες και προειδοποίησε ότι θα τιμωρούνται όσοι αστυνομικοί παρεκτρέπονται.

Αναφερόμενος στο θέμα του ρουσφετιού, ανέφερε ότι πρέπει να αποφευχθεί, ούτως ώστε να παύσει να είναι κοινό μυστικό.

Καλωσορίζοντας τον νέο υπουργό, ο αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου διαβεβαίωσε ότι η Αστυνομία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον βοηθήσει στην εκπλήρωση των στόχων του.


Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου για τις έξι Ιουνίου, παρέπεμψε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, τον Ανδρέα Ονουφρίου, σχετικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον του Επαρχιακού δικαστή Μιχάλη Μαυρονικόλα και της πεντάχρονης κόρης του.

Εναντίον του Ανδρέα Ονουφρίου, απαγγέλθηκαν συνολικά τέσσερις κατηγορίες που αφορούν την υπόθεση για απόπειρα φόνου εναντίον του δικαστή.

Τόσο κατά την προσαγωγή του κατηγορουμένου στο δικαστήριο όσο και κατά την μεταφορά του στις Κεντρικές Φυλακές, λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Οι δε εισερχόμενοι στην αίθουσα του Δικαστηρίου, υποβλήθηκαν σε σωματική έρευνα.

Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις εννέα το πρωϊ, τηλεφώνημα που λήφθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΛΟΓΟΥ για τοποθέτηση βόμβας στο δικαστικό μέγαρο Λεμεσού, έθεσε την Αστυνομία σε επιφυλακή.

Ωστόσο, ύστερα από εξονυχιστικές έρευνες δεν διαπιστώθηκε ό,τιδήποτε.

Εξάλλου, εναντίον του Ονουφρίου διερευνώνται άλλες εικοσιδύο σοβαρές υποθέσεις που αφορούν ληστείες τραπεζών, διαρρήξεις, κλοπές, και κατοχή όπλων και εκρηκτικών υλών.


Το επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας παρέπεμψε σε δίκη ενώπιον του Κακουργιοδικείου, τον Ανδρέα Γεωργίου Κρεμμαστό εικοσι-δύο ετών από την Αγία Νάπα και Παντελή Ανδρέα Μηνά εικοσι-τριών ετών από το Λιοπέτρι, για υπόθεση κλοπής οπλισμού από στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Το δικαστήριο Λάρνακας απήγγειλε εναντίον των Κρεμαστού και Μηνά τέσσερις κατηγορίες, στις οποίες επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν ενώπιον του Κακουργιοδικείου στις 13 Μαϊου.


Κανένα παιδί του νηπιαγωγείου ή του Δημοτικού Σχολείου Τίμης δεν έχει προσβληθεί από βακτηριακή μηνιγγίτιδα.

Αυτό δήλωσε σήμερα εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου Ανδρέας Φεττάς, μετά το περιστατικό μηνιγγίτιδας που παρουσιάστηκε σε νηπιαγωγό στην Τίμη.

Το περιστατικό όπως διαβεβαίωσε ο κύριος Φεττάς, βρίκεται υπό έλεγχο.

Αναφορικά με την πληροφορία που μεταδόθηκε από ορισμένα μέσα ενημέρωσης, και αφορά τετράχρονο κοριτσάκι, ο κύριος Φεττάς διευκρίνισε ότι η μικρή πάσχει από βροχο-πνευμονία και όχι από μηνιγγίτιδα.


Δύο Γεωργιανοί και ένας Τουρκοκύπριος συνελήφθησαν χθες βράδυ από την αστυνομία σχετικά με υπόθεση χρήσης και διακίνησης ναρκωτικών στην Πάφο.

Πρόκειται για τους Σπύρο Ζαρίδη, Εμτάρι Ποζοβίνη και Χασάν Αμπάν Σαριλέρ, για τους οποίους το επαρχιακό δικαστήριο Πάφου εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών εξετάζει πιθανή ανάμειξη του Τουρκοκύπριου Σαριλέρ, σε κύκλωμα που διακινεί ναρκωτικά στη Λεμεσό.


Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους διαδηλωτές και Ισραηλινούς στρατιώτες στην Χεβρώνα.

Εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι επιτέθηκαν με πέτρες και αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα.

Από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών στην Δυτική όχθη, σκοτώθηκαν τρεις Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περισότεροι από εκατόν-πενήντα.

Εν τω μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εκπρόσωποι των Παλαιστινίων στις διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα κάνουν ότι εξαρτάται από αυτούς για να σταματήσει η τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αίθριος με παροδικές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί, ασθενείς, 3 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία παραμένοντας αρκετά πάνω από την κανονική, θα πέσει στους 3 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 5 στα παράλια.

Σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί παγετός τις αυγινές ώρες.

Αύριο ο καιρός θα συνεχίσει να είναι αίθριος με παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν νότιοι, ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη, ενώ στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα θα καταστεί ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 14 βαθμοί και η πιο χαμηλή 2, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 15 με 2, στην Λεμεσό 16 με 5, στην Κερύνεια και την Πάφο 15 με 2 και τέλος στον Πρόδρομο 3, με 3 βαθμούς υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 11 April 1997 - 18:27:15 UTC