Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Χαν Σουγκ Τζού, δεν θα επιδιώξει παράταση της θητείας του, η οποία λήγει στις 30 Απριλίου.

Αυτό ανακοίνωσε πηγή των Ηνωμένων, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε ο ΛΟΓΟΣ.

Ο κύριος Χάν έφθασε το απόγευμα στη Λάρνακα, επίσκεψη η οποία θεωρείται η τελευταία του υπό την ιδιότητα του αντιπροσώπου στο Κυπριακό.

Εν τω μεταξύ, ο Εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι διέψευσε πληροφορίες που φέρουν ως αντικαστάτη του κυρίου Χαν τον μέχρι πρόσφατα Βοηθό Γενικό Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις, Βρετανό διπλωμάτη Μάρακ Γκούλτινκ.

Τη Δευτέρα ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.


Στο ίδιο πλαίσιο προσπαθειών, εντάσσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες το Κυπριακό και τις Ελληνο-τουρκικές διαφορές.

Αυτό συνάγεται από δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Μπίλ Κλίντον ότι μέσα στο 1997 θα καταβληθούν προσπάθειες ανάπτυξης νέας πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού, αλλά και των διαφορών Ελλάδας -Τουρκίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την πεποίθηση ότι η λύση του Κυπριακού, θα συνέτεινε στη διασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή τα επόμενα τριάντα με σαράντα χρόνια.

Ο κύριος Κλίντον που μιλούσε σε Κύπριους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται στην Ουάσιγκτων, σε επίσκεψη εργασίας, κατένειμε εξίσου ευθύνες σε Τουρκία και Ελλάδα, παραβλέποντας σαφώς την τουρκική εισβολή.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι αποτελεί μεγάλη τραγωδία Τουρκία και Ελλάδα, να αντιμάχονται για την Κύπρο, διατηρώντας την μοιρασμένη.


Στην Αθήνα μεταβαίνει την ερχόμενη Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, μετά από πρόσκληση του Ελλαδίτη ομολόγου του Θεόδωρου Πάγκαλου, για συνομιλίες με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Την πρόσκληση μετέφερε στον κύριο Κασουλίδη ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

Μιλώντας στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου ο κύριος Κρανιδιώτης διευκρίνησε το τί εννοουσε χθές με τον όρο "παράγωγο δίκαιο".

Το πλαίσιο αναζήτησης λύσης είπε, δεν μπορεί να είναι άλλο από τις Συμφωνίες Κορυφής και της αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνων, και πρόσθεσε, ότι οι κατα καιρούς ιδέες που συζητήθηκαν δεν μπορεί να μην επηρεάσουν τις συνομιλίες.

Ειδικότερα για τις Ιδέες Γκάλι, επανέλαβε ότι αυτές έχουν απορριφθεί στο σύνολο τους και χαρακτήρισε φιλολογική τη σύζήτηση γύρω από το τί αποτελεί δέσμευση και τι όχι από νομικής πλευράς.

Τα πάντα, είπε, είναι ύπο την αίρεση της τελικής συμφωνίας για λύση.


Κρίσιμα για την Κύπρο θεωρεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, όσον αφορά την ενταξιακή μας πορεία, την οποία ωστόσο χαρακτήρισε ως ομαλή.

Ο κύριος Κρανιδιώτης που προέβη στις δηλώσεις αυτές, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ανέφερε ότι κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας που θα ασχοληθεί με τα νομικά ζητήματα που θα προκύπτουν στην πορεία ένταξης της Κύπρου.

Ο κύριος Κρανιδιώτης επανέλαβε εξάλλου, την εκτίμηση των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου, ότι η ένταξη της νήσου στην Ευρώπη, θα βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, μια προοπτική που εντάσσεται στους στρατηγικούς μακροπρόθεσμους στόχους της Ελληνικής πλευράς.


Σε αυτοσκοπό έχει μετατραπεί η συνάντηση Κληρίδη Ντενκτάς στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η προϋπόθεση επιτυχίας της.

Την άποψη αυτή διετύπωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, μιλώντας σε επαρχιακό συνέδριο του ΔΗΚΟ στην Πάφο, προσθέτοντας ακόμη ότι δεν διακρίνει αλλαγή στην Τουρκική στάση που να δικαιολογεί την προσπάθεια κάποιων να πείσουν ότι υπάρχει πρόοδος.

Εκφράζοντας παράλληλα, την απαισιοδοξία του, ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε ότι τυχόν αποτυχία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θα δυσχεράνει τη δική μας πλευρά.

Σχετικά με τις προεδρικές εκλογές, ο κύριος Κυπριανού, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει πάρει από το ΑΚΕΛ οποιοδήποτε κατάλογο ονομάτων υποψηφίων.

Επίσης, ο κύριος Κυπριανού επαναβεβαίωσε ότι το ΔΗΚΟ θα διακόψει τη συνεργασία με τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εφόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης εξαγγείλει υποψηφιότητα για τις προεδρικές.


Γάλλοι τουρίστες έδωσαν μαθήματα αντικατοχικής συμπεριφοράς, ακόμη και προς ορισμένους Ελληνοκύπριους.

Συγκεκριμένα, δύο Γάλλοι όταν επιχείρησαν να μεταβούν στα κατεχόμενα και τους ζητήθηκε από το κατοχικό καθεστώς να υπογράψουν τη λεγόμενη άδεια μετάβασης, αρνήθηκαν προτιμώντας να επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές.

Σε δηλώσεις τους μάλιστα στο "ΛΟΓΟ", τόνισαν ότι δεν υπέγραψαν τα έντυπα του ψευδοκράτους, γιατί αυτό θα συνιστούσε αναγνώριση ενός παράνομου καθεστώτος.

Στην εκστρατεία διαφώτισης του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, έδωσαν σήμερα το παρόν τους, εκτός από συγγενείς αγνοουμένων, μαθητές από το Γυμνάσιο Καλογηροπούλου Λεμεσού και η χορωδία " Φωνή της Κερύνειας ".


Στην Πάφο εξάλλου, σήμερα το πρωί δόθηκε η εκκίνηση του μαραθωνίου συμπαράστασης προς την σκλαβωμένη δασκάλα Ελένη Φωκά και προς όλους τους ηρωικούς εγκλωβισμένους.

Τον Μαραθώνιο διοργανώνει η Ομάδα Πρωτοβουλίας Γυναικών συμπαράστασης στην Ελένη Φωκά και στηρίζουν η Παγκύπρια Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων, η Εθνική Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους Εγκλωβισμένους και το ΠΑΚ.

Ο τερματισμός του μαραθωνίου θα γίνει αύριο στις έντεκα το πρωί, στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Στο Τμήμα Εντατικής Παρακολούθησης Νεογνών στο Μακάρειο Νοσοκομείο, έχασε τη μάχη για τη ζωή χθες βράδυ, το ένα από τα τετράδυμα που γεννήθηκαν πρόωρα την περασμένη Τετάρτη.

Πρόκειται για το ένα από τα δύο αγοράκια, το οποίο αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και που παρά τις έντονες προσπάθειες των γιατρών, δεν ανταποκρίθηκε στην μηχανική υποστήριξη.

Εν τω μεταξύ, οι γιατροί καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν στη ζωή τα άλλα τρία παιδιά, αφού η κατάσταση τους θεωρείται κρίσιμη, λόγω των αναπνευστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Παρά ταύτα, η κατάσταση των δύο κοριτσιών κρίνεται πιο σταθερή από το δεύτερο αγόρι.

Τα τετράδυμα είχαν γεννηθεί την περασμένη Τετάρτη, στον έβδομο μήνα της κύησης, μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, και τοποθετήθηκαν αμέσως σε θερμοκοιτίδα και στον αναπνευστήρα.


Η ίδρυση Επιτροπής 'Ισων Ευκαιριών, κρίνεται ως αναγκαιότητα, από τον Εθνικό Μηχανισμό για τα Δικαιώματα της Γυναίκας.

Το μήνυμα αυτό εδόθη από σεμινάριο που διοργανώθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο και στο οποίο επισημάνθηκε το χάσμα μεταξύ θεσμών και πράξης, με αποτέλεσμα η Κύπρος να υστερεί στον τομέα της έμπρακτης υλοποίησης, σε σχέση με αντίστοιχες Ευρωπαϊκές χώρες.

Βασικές αρμοδιότητες της Επιτροπής, είναι η διερεύνηση περιπτώσεων άνισης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών, η διασφάλιση ίσων ευκαιριών και η παροχή νομικών συμβουλών.


Σε νέες γενικές εκλογές φαίνεται να οδηγείται η Ινδία, μετά την απώλεια ψήφου εμπιστοσύνης απο το Κοινοβούλιο της χώρας προς τον Κυβερνητικό Συνασπισμό του Εθνικού Μετώπου, του Ινδού Πρωθυπουργού Ντέβε Γκόουντα.

Οι Ινδοί πολιτικοί ηγέτες άρχισαν ήδη την προσπάθεια για την δημιουργία νεων πολιτικών συμμαχιών, οι οποίες θα αποτρέψουν τις γενικές εκλογές.

Ο Ινδός Πρόεδρος Σιάνκαρ Σιάρμα, έχει ήδη αποδεχθεί την παραίτηση του Γκόουντα, ο οποίος ωστόσο θα παραμείνει στην θέση του, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργος.

Ο Εκπρόσωπος του Ενωμένου Μετώπου δήλωσε πάντως πως ο Συνασπισμός, δεν θα υποστηρίξει τις προσπάθειες των άλλων δυο μεγάλων κομμάτων, του Κονγκρέσου και των Εθνικιστών Ινδουιστών, για τον σχηματισμό νεας Κυβέρνησης.


Μεγάλων διαστάσεων πυρκαγιά ξέσπασε χθες βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Τορίνο, στην Ιταλία, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει ζημιά στο Ιερό Σάβανο, το σεντόνι με το οποίο πιστεύεται οτι τυλίχθηκε το σώμα του Χριστού, μετα την Σταύρωση του.

Το Ιερό Σάβανο παρέμεινε άθικτο, και μεταφέρθηκε στην οικία του Αρχιεπισκόπου του Τορίνο Τζιοβάννι Σαλνταρίνι, ο οποίος ανέφερε οτι η διάσωση του οφείλεται σε θαύμα.

Η πυρκαγιά άρχισε απο το παρεκλήσι Γκουαρίνι, του Καθεδρικού ναού, το οποίο καταστραφηκε ολοσχερώς, όπως επίσης και η Αγία Τράπεζα, ενω προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε πτέρυγα των βασιλικών ανακτόρων, που βρίσκεται κοντά στον Ναό.

Εκατοντάδες πυροσβέστες χρειάστηκαν περισσότερες απο 4 ώρες για να κατασβέσουν την πυρκαγιά, η οποία πιστεύεται οτι οφείλεται σε ηλεκτρικό βραχυκύκλωμα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειο-δυτικές έως βορειο-ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς 2 με 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί μέτριοι έως δυνατοί 4 με 5 μποφορ και η θάλασσα ταραγμένη και στα προσήνεμα παράλια μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 20 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 16 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 17 με 4, στη Λεμεσό 17 με 8, στην Κερύνεια και την Πάφο 16 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 4 με δύο υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 12 April 1997 - 18:28:02 UTC