Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η πολιτική δεν είναι θέμα αισθημάτων, αλλά συγκεκριμένων γεγονότων και πρακτικών.

Δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η οποία συνιστά απάντησή του σε δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, αναφορικά με τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Ο κύριος Κυπριανού διετύπωσε χθές την άποψη ότι η πλευρά μας σύρεται σε συνάντηση κορυφής, χωρίς να έχουν εξασφαλισθεί οι αναγκαίες προϋποθέσεις επιτυχίας της.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι εάν ο κύριος Κυπριανού επιθυμεί να έχει συνάντηση μαζί του, για συζήτηση οποιουδήποτε θέματος, είτε αυτό αφορά το Κυπριακό, είτε όχι, θα την έχει.


Μεταβολή της γραμμής και της στρατηγικής μας στο εθνικό θέμα διαβλέπει ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού σχολιάζοτας τα όσα ελέχθησαν τις τελευταίες ημέρες απ' αφορμή την επίσκεψη Κρανιδιώτη στην Κύπρο.

Παράλληλα ο κύριος Κυπριανού, αποδίδει σκοπιμότητες στους λόγους για τους οποίους ο κύριος Κρανιδιώτης, δεν είχε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μας παρουσιάζουν τώρα, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, "ένα νέο φρούτο", το "παράγωγο δίκαιο", έτσι ώστε σιγά - σιγά, να υποδειχθεί στη δική μας πλευρά με κάποιο τρόπο, ότι πρέπει να επανέλθει στις Ιδέες Γκάλι.

Ιδέες, πρόσθεσε ο κύριος Κυπριανού, οι οποίες στο παρελθόν ήσαν οι ιδέες Ντε Κουεγιάρ και τώρα θα γίνουν ιδέες Ανάν.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος δήλωσε ωστόσο, ότι εάν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει μεταβολή στη στάση της ελληνο-κυπριακής πλευράς, θα πρέπει να προϋπάρξει εξαντλητική συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.


Αναχωρώντας το απόγευμα για την Αθήνα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης παρακάλεσε όλους όσους άκριτα, όπως είπε χαρακτηριστικά, τον σχολιάζουν, να διαβάζουν με προσοχή τα κείμενά του.

Συναφώς, ο κύριος Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η Ελληνική Κυπριακή πλευρά, δεσμεύεται από τις συμφωνίες Κορυφής και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εκείνο που θέλησα να μεταφέρω από την Αθήνα, πρόσθεσε είναι μήνυμα συμπαράστασης και συμπαράταξης.


Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας ήταν και σήμερα μέλη και στελέχη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, συνεχίζοντας την εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών.

Σήμερα τις προσπάθειες των διοργανωτών ενίσχυσαν μαθητές του γυμνασίου Καθολικής Λεμεσού οι οποίοι ανέλαβαν πρωτοβουλία διανομής ενημερωτικού υλικού.

Στον χώρο του οδοφράγματος τερμάτισαν επίσης οι Ελληνες δρομείς οι οποίοι ξεκίνησαν χθες από την Πάφο σε ένα μαραθώνιο συμπαράστασης προς την σκλαβωμένη δασκάλα Ελένη Φωκά και τους εγκλωβισμένους της Καρπασίας.


Ο αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού θα συνεχιστεί μέχρι που η Κύπρος απαλλαγεί από τα τουρκικά στρατεύματα και τους εποίκους, και αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, τελώντας σήμερα τα εγκαίνια του Πάρκου των εκατόν- εξηντα- τεσσάρων πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομέων, και τα αποκαλυπτήρια μνημείου τους, στην Πάφο.

Με το μνημείο αυτό, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, η Κύπρος αποτίει ελάχιστο φόρο τιμής προς όλους τους ήρωες καταδρομείς για την προσφορά τους στους αγώνες του λαού μας.


Κύριος γνώμονας του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, αποτελεί το Εθνικό θέμα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, πριν την έναρξη του Επαρχιακού Συνεδρίου ΔΗΚΟ Λευκωσίας.

Ερωτηθείς ποιό κόμμα βλέπει ο ίδιος να βρίσκεται κοντά στις θέσεις του ΔΗΚΟ στο Εθνικό θέμα, ο κύριος Κυπριανού, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει λόγω των εξελίξεων που σημειώνονται.

Ωστόσο, για τον σκοπό αυτό θα αρχίσει εντατικές διαβουλεύσεις με όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Επίσης, ο κύριος Κυπριανού, διέψευσε και σήμερα πληροφορίες ότι το ΑΚΕΛ του έχει επιδώσει κατάλογο με ονόματα υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε έχει δώσει κατάλογο, ούτε έχει πάρει.


Συνεχίζονται μέχρι αυτή την ώρα με την εκλογή της νέας ηγεσίας, οι εργασίες του πρώτου παγκυπρίου συνεδρίου των Νέων Οριζόντων, το οποίο άρχισε το πρωί.

Στο συνέδριο παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι κομμάτων από την Κύπρο και την Ελλάδα και αναγνώστηκαν μηνύματα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπουργών της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Κατά τις εργασίες του πρώτου συνεδρίου των Νέων Οριζόντων τέθηκε προς έγκριση το νέο καταστατικό του κόμματος.

Βασική αρχή του, η εναλλαξιμότητα των αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία τίθεται όριο θητείας στην ηγεσία του Κόμματος.


Ο παγετός και η ανοβρία έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους εσπεριδο- καλλιεργητές οι οποίοι ζητούν την αρωγή της κυβέρνησης.

Κατά την ετήσια γενική συνέλευση του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εσπεριδο- καλλιεργητών, η οποία, πραγματοποιήθηκε σήμερα, εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και μελετήθηκαν τρόποι επίλυσής τους.

Η συνέλευση κατήρτισε επίσης υπόμνημα προς την κυβέρνηση, στο οποίο ζητείται η υλοποίηση σειράς μέτρων στήριξης και βοήθεια η οποία θα καλύψει τις ζημιές που έχουν υποστεί.


Υπόθεση ρίψης τεσσάρων πυροβολισμών εναντίον της οικίας του Αλέκου Αλεξάνδρου από την Λεμεσό, διερευνά η αστυνομία.

Οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυκτα και τις πρωινές ώρες, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στην οικογένεια του Αλεξάνδρου, όσο και στους περίοικους.

Ο Αλεξάνδρου, ο οποίος εκείνη την ώρα βρισκόταν σε νυκτερινό κέντρο, στο οποίο εργάζεται, δεν κατονόμασε κανένα ύποπτο στην Αστυνομία, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαφορές με κανένα.

Από τη ρίψη των πυροβολισμών προκλήθηκαν υλικές ζημιές σε υαλο-πίνακες της πρόσοψης και σε παράθυρο στο πίσω μέρος της οικίας.

Οπως διαπιστώνεται, οι δράστες απομακρύνθηκαν από την περιοχή με αυτοκίνητο που ανέπτυξε ιλιγγιώδη ταχύτητα.


Πατέρας και γιός από τους Εργάτες οδηγήθηκαν το μεσημέρι, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα διήμερης κράτησης.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Λεμεσιανό 60 χρόνων, μηχανοδηγό και τον Στέλιο Λεμεσιανό 20 χρόνων οικοδόμο, οι οποίοι κατηγορούνται για επίθεση εναντίον αστυνομικού και πρόκληση ζημιάς σε αστυνομικό όχημα.

Στο δικαστήριο εξάλλου, οδηγήθηκαν σήμερα και οι δύο δεκαεξάχρονοι οι οποίοι είχαν συλληφθεί χθες βράδυ για τα επεισόδια μετά το τέλος τους αγώνα ΚΕΡΑΥΝΟΣ-ΑΠΟΕΛ.

Οι δύο νεαροί αφέθησαν ελεύθεροι αφού το αίτημα της Αστυνομίας για τριήμερη προσωποκράτησή τους δεν έγινε αποδεκτό από το δικαστήριο.


Ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό μέσα σε θερμοκήπιο, ανακάλυψε η ισραηλινή αστυνομία, στον Εβραϊκό Οικισμό Κφάρ- Νταρόμ στη Λωρίδα της Γάζας, τον οποίον και αποσύνδεσε έγκαιρα.

Ο οικισμός είχε αποτελέσει στόχο των Ισλαμιστών Εθνικιστών από την πρώτη Απριλίου, όταν σε επίθεση αυτοκτονίας έχασε την ζωή του ένα μέλος της Οργάνωσης Χαμάς.

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ανέστειλε σήμερα τα μέτρα αποκλεισμού που είχε επιβάλει στην Δυτική Οχθη και την Λωρίδα της Γάζας.

Ετσι, περί τις είκοσι χιλιάδες Παλαιστίνιοι κατόχοι άδειας από την Ισραηλινή Υπηρεσία ασφαλείας, θα μπορούν να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους στις ισραηλινές περιοχές.

Τα μέτρα αποκλεισμού είχαν επιβληθεί μετά την βομβιστική επίθεση σε καφετερία του Τελ Αβίβ, στις 21 Μαρτίου, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους τρία άτομα.


Θερμής υποδοχής έτυχε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι, από τους Αλβανούς κατά την άφιξη του στην Αυλώνα.

Ο Πρωθυπουργός Πρόντι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογο του Μπασκίμ Φίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η πολυεθνική δύναμη προστασίας, μπορεί να συμβάλει στην αναγέννηση της Αλβανίας.

Εν τω μεταξύ, το πρωί αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, οι πρώτοι Γάλλοι στρατιώτες της πολυεθνικής δύναμης, ενώ μέρος του γαλλικού αποσπάσματος παρέμεινε στο πλοίο σε επιφυλακή.

Ως γνωστόν, την Τετάρτη αναχωρεί για τα Τίρανα και το Ελληνικό απόσπασμα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε οι νεφώσεις θα πυκνώνουν κατά διαστήματα δίνοντας λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη και στις προσήνεμες περιοχές μέχρι κυματώδης. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 11 στα παράλια.

Αύριο περίοδοι με αίθριο καιρό θα εναλλάσσονται με συννεφιά που πιθναό να δώσει τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις μέτριοι ως δυνατοί, 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα παραμείνει ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 18 βαθμούς.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 19 βαθμοί και η πιο χαμηλή 3, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 20 με 8, στην Λεμεσό 20 με 9, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 6 και τέλος στον Πρόδρομο 15, με μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Sunday, 13 April 1997 - 14:27:14 UTC