Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη προκάλεσαν τα σοβαρά επεισόδια στη βρετανική βάση Επισκοπής.

Τα επεισόδια, άρχισαν χθες μετά τη σύλληψη του Αγγελου Παναρέτου, κατοίκου Τραχωνίου, από αστυνομικούς των Βρετανικών Βάσεων, με την κατηγορία ότι ανεγείρει οικοδομή χωρίς τη σχετική άδεια.

Συγγενείς και φίλοι του Παναρέτου προσπαθώντας να παρεμποδίσουν την κράτησή του, συνελήφθησαν και κρατήθηκαν στον αστυνομικό σταθμό.

Στην συνέχεια, κάτοικοι Τραχωνίου διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τη σύλληψη και κακοποίηση συγχωριανών τους από Βρετανούς αστυνομικούς, προκαλώντας επεισόδια τα οποία συνεχίστηκαν ως αργά το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, το πρωί βρέθηκαν τα δύο περιπολικά των Αγγλων που είχαν κλαπεί χθες βράδυ.

Το ένα αυτοκίνητο εντοπίσθηκε σε περιβόλι στο Τραχώνι και το άλλο σε χαράδρα κοντά στο Κούριο.

Η κατάσταση στην περιοχή ήταν σήμερα ήρεμη, παρά το γεγονός ότι δεκάδες ένοπλοι Βρετανοί αστυνομικοί και στρατιώτες, έδιναν εικόνα πολεμικού πεδίου.

Οι αρχές των Βάσεων πήραν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και απέκοψαν τον παραλιακo δρόμο που διέρχεται από την επισταθμία Επισκοπής, καθώς και άλλους δρόμους.

Ο διοικητής των βρετανικών βάσεων δήλωσε ότι το κλείσιμο του παραλιακού δρόμου θα συνεχισθεί για όσο χρόνο χρειασθεί, προσθέτοντας ότι όσοι διέπραξαν σοβαρά αδικήματα θα προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αναφορικά με τον Αγγελο Παναρέτου, ο διοικητής των Βάσεων δήλωσε ότι συνελήφθη για επίθεση εναντίον δύο αξιωματούχων των βάσεων.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Αγγελος Παναρέτου όσο και ο αδελφός του Νίκος κρατούνται σε άγνωστο μέρος.

Αλλοι πέντε πολίτες που είχαν συλληφθεί, κατηγορήθηκαν γραπτώς για παρεμπόδιση αστυνομικών οργάνων και διατάραξη της δημόσιας τάξης και αφέθησαν ελεύθεροι για να κλητευθούν αργότερα σε δικαστήριο των Βάσεων.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με γραπτή δήλωση του, την οποία ανάγνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, καταδικάζει τα επεισόδια που προκλήθηκαν χθες στις Βρεττανικές Βάσεις, μεταξύ των αρχών των βάσεων και κατοίκων του χωριού Τραχώνι.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"

ΔΗΛΩΣΗ


Τα Ηνωμένα Εθνη, ουδέποτε ζήτησαν από την πλευρά μας να αποδεκτεί το σύνολο της Δέσμης Ιδεών Γκάλι ή τμήματα της, ως βάση για διαπραγμάτευση.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, μετά από την συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε την ευαρέσκεια του γιατί, όπως ισχυρίστηκε, ο Κόφι Ανάν προωθεί την Δέσμη Ιδεών Γκάλι ως την βάση για διαπραγμάτευση.

Συναφώς, ο κύριος Χριστοφίδης, υπέδειξε ότι εφόσον τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν κοινο-ποιήσει τίποτε στην πλευρά μας, αυτό υποδηλοί ότι δεν υιοθετούν την άποψη του Ντενκτάς.

Αναφορικά με τα μέτρα καλής θέλησης, ο κύριος Χρισοφίδης συνέδεσε την εφαρμογή τους με την πρόοδο στην ουσία του κυπριακού.

Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μεν, αν υπάρχει πρόοδος στην ουσία, θα παραμείνουν δε, ακόμα και αν σε κάποιο -μετέπειτα- στάδιο οι διαπραγματεύσεις αποτελματωθούν.


Αποφασισμένος να εντείνει τις προσπάθειές του για συνολικό δια-κανονισμό του Κυπριακού φέρεται ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Στη δήλωση αυτή προέβη εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, τονίζοντας ακόμη ότι ο Κόφι Ανάν ελπίζει πως η τρέχουσα διαδικασία θα οδηγήσει σε απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τον διεθνή οργανισμό, αναφέρεται ότι ο Κόφι Ανάν αποδέχεται την παραίτηση του Ειδικού Αντιπροσώπου του στην Κύπρο, Χαν Σουνγκ Τζου και εξαίρει το έργο που επιτέλεσε κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Αναφέρεται επίσης, ότι έχουν αρχίσει διαβουλεύσεις για την εξεύρεση αντικαταστάτη του Χαν Σουγκ Τζου.

Την ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χαιρέτισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, εκφράζοντας την άποψη ότι ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα δεν πρόκειται να αναλωθεί σε χρονοβόρα διαδικασία προσαρμογής.


Πληροφορίες για συζήτηση παραγράφων των ιδεών Γκάλι στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

Εκφράζοντας άγνοια για τις πληροφορίες, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι επί του θέματος θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Περαιτέρω ο κύριος Λυσσαρίδης ανέφερε ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό ενέχουν κινδύνους για την εθνική μας υπόθεση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εξάλλου, είχε νωρίς το πρωί συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκη Μάτση με τον οποίο συζήτησε το κυπριακό και θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης.

Ο κύριος Μάτσης περιορίστηκε να αναφέρει ότι θα προβεί σε δηλώσεις αμέσως μετά την συνάντηση που θα έχει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ερχόμενη Πέμπτη.


Την αντίθεσή του σε κάθοδο συνδυασμών στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές του Ιουνίου εξέφρασε ο υποψήφιος για την Προεδρία του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος αρνείται όπως είπε διαχωρισμό στελεχών.

Σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αφίξη του από την Σεούλ, ο κύριος Αναστασιάδης τάχθηκε θετικά για ενεργότερη ανάμιξη του Αλέκου Μιχαηλίδη στα κομματικά του ΔΗΣΥ.

Αναφερόμενος εξάλλου στον εσωκομματικό του αντίπαλο Δημήτρη Συλλούρη είπε ότι δεν έχει πρόβλημα να συναντηθεί μαζί του.

Τέλος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ενενηκοστής τρίτης Διάσκεψης της Διακοινο-βουλευτικής Ενωσης, ο κύριος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι προβλήθηκε το Κυπριακό και έγινε η αναγκαία διαφώτιση.


Με ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, αναφέρει ότι έπειτα από σύσκεψη των στελεχών του, με θέμα την προσπάθεια ορισμένων κύκλων για δημιουργία εντύπωσης επαναπροσεγγιστικής κινητικότητας, διαπιστώνει ότι η όλη προσπάθεια κατευθύνεται από Αγγλο-αμερικανικά κέντρα.

Στόχος των κέντρων αυτών, προσθέτει η ανακοίνωση του ΠΑΚ, είναι η εδραίωση και η αναγνώριση της κατοχής και του παράνομου διαμελιστικού καθεστώτος, και όχι η σωστή και γνήσια επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον αν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι.

Ως εκ τούτου, το ΠΑΚ απευθύνει έκκληση στο λαό να μην γίνεται θύμα αυτής της παραπλάνησης και να εκδηλώσει την απαρέσκεια του με κάθε ειρηνικό και νόμιμο μέσο..


Με ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα, αναφέρει ότι έπειτα από σύσκεψη των στελεχών του, με θέμα την προσπάθεια ορισμένων κύκλων για δημιουργία εντύπωσης επαναπροσεγγιστικής κινητικότητας, διαπιστώνει ότι η όλη προσπάθεια κατευθύνεται από Αγγλο-αμερικανικά κέντρα.

Στόχος των κέντρων αυτών, προσθέτει η ανακοίνωση του ΠΑΚ, είναι η εδραίωση και η αναγνώριση της κατοχής και του παράνομου διαμελιστικού καθεστώτος, και όχι η σωστή και γνήσια επαναπροσέγγιση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνον αν αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής και οι έποικοι.

Ως εκ τούτου, το ΠΑΚ απευθύνει έκκληση στο λαό να μην γίνεται θύμα αυτής της παραπλάνησης και να εκδηλώσει την απαρέσκεια του με κάθε ειρηνικό και νόμιμο μέσο..


Σε ανοικτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων, τονίζει τις ανησυχίες της για τις πληροφορίες που φέρουν την Βουλή των Αντιπροσώπων να προχωρεί σε απο- ποινικο-ποίηση της ομοφυλο-φιλίας.

Η Χριστιανική Ενωση επισημαίνει ότι μια τέτοια πράξη όχι μόνο δεν προάγει τον αγώνα του λαού μας για απελευθέρωση, αλλά αντίθετα υπονομεύει το αγωνιστικό μας φρόνημα και συμβάλλει στον εκφυλισμό των χρηστών μας ηθών και εθίμων.

Η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ασκήσει όλη του την επιρροή και να μην επιτρέψει την καθιέρωση της ομοφυλο-φιλίας ως νόμιμου θεσμού στην Κύπρο.


Αγανακτισμένοι είναι οι γονείς των κωφών παιδιών για την στάση της πολιτείας γύρω από το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους.

Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζητεί πρόταση νόμου για στήριξη της εκπαίδευσης των κωφών παιδιών, αναμένοντας παράλληλα σχετικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Παιδείας.

Μας ενημερώνει ο κοινοβουλευτικός μας συντάκτης Παναγιώτης Καπαρής.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην Αλβανία άρχισε σήμερα να καταφθάνει ο κύριος όγκος των αντρών της οκτα- εθνούς δύναμης, με στόχο την προστασία της ανθρωπιστικής βοήθειας που αποστέλλεται στον αλβανικό λαό.

Το πρωί άρχισε επισήμως η ανάπτυξη της πολυεθνικής Δύναμης στην χώρα με τον κατάπλου στο λιμάνι του Δυρραχίου γαλλικού πολεμικού σκάφους και τον αποβιβασμό στο αεροδρόμιο των Τιράνων Ιταλών αλεξιπτωτιστών.

Στο λιμάνι του Δυρραχίου, Γάλλοι κομάντος πραγματοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες εξονυχιστικό έλεγχο, μετά από πληροφορίες για ενδεχόμενη επίθεση ανταρτών.

Ο επικεφαλής της δύναμης Ιταλός ναύαρχος Βεντουρόνι, έκανε σαφές ότι οι στρατιώτες του θα χρησιμοποιήσουν βία αν αυτό είναι απαραίτητο για τη δική τους προστασία.


Εν τω μεταξύ, αναχωρεί αύριο το πρωϊ από τη Θεσσαλονίκη με αεροσκάφος C-130, ο πρώτος λόχος αποτελούμενος από εκατόν-είκοσι άνδρες της ελληνικής δύναμης, μέρος της πολυεθνούς στην Αλβανία.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος, ανέφερε ότι η ελληνική δύναμη που θα μεταφερθεί αύριο στα Τίρανα θα αναπτυχθεί, ως προπομπός της Δύναμης που θα εγκατασταθεί στην Αλβανία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Εν τω μεταξύ, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Αμυνας υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενέκρινε και τυπικά την συμμετοχή της Ελλάδος στην επιχείρηση "Χαραυγή" όπως είναι η κωδική ονομασία της αποστολής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο παροδικές και πάλιν νεφώσεις πιθανόν να δώσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 18 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 17 βαθμοί και η πιο χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 7, στη Λεμεσό 18 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 17 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με 1.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 16 April 1997 - 7:27:14 UTC