Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-17

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Την πλέον δύσκολη περίοδο της, διέρχεται η συγκυβέρνηση.

Εκτίμηση την οποία εξέφρασε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σπύρος Κυπριανού, μετά από την έκτακτη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, το οποίο συγκλήθηκε μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Γκουστάβ Φεϋσέλ με τις οποίες αποκάλυπταν την ύπαρξη δύο εγγράφων καθώς και το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αισθάνεται προσωπικά θιγμένος, αφού τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από τον Πρόεδρο Κληρίδη γύρω από το Κυπριακό, δεν του είχαν κοινοποιηθεί στην τελευταία συνάντησή τους.

Ο κύριος Κυπριανού δήλωσε πως διαφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την αλλαγή στάσης που παρατηρείται από την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας.

Επίσης ανέφερε, ότι το Εκτελεστικό γραφείο, έχει λάβει ομόφωνες αποφάσεις, τις οποίες θα ανακοινώσει μετά την συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, σύμφωνα με τον κύριο Κυπριανού, θα έχει επαφές με όλους τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.


Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, έχει ενημερωθεί πλήρως για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, την περασμένη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας συναφώς, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, φρονεί ότι η συνεργασία του με τον κύριο Κυπριανού είναι ειλικρινής.

Απαντώντας, εξάλλου σε σχετική ερώτηση ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, δεν έχει αναστατώσει καθόλου την Κυβέρνηση.

Δηλώσεις επί του θέματος έκανε το μεσημέρι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Για ακόμη μια φορά και παρά την στασιμότητα που παρατηρείται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει στις απ' ευθείας διαπραγματεύσεις.

Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Γενικός Γραμματέας ελπίζει ότι οι επί της ουσίας συνομιλίες, μπορούν να αρχίσουν τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο και για τον σκοπό αυτό προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για διορισμό εκπροσώπου του.

Ο εν λόγω εκπρόσωπος, δεν θα είναι του τύπου των προηγούμενων εκπροσώπων του Γενικού Γραμματέα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστοφίδης, αλλά εκπρόσωπος, ο οποίος θα τον αντικαθιστά στο τραπέζι των συνεδριάσεων.

Επιπλέον ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε πως νέος εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, θα προέρχεται από το χώρο της διπλωματίας και θα είναι διεθνούς κύρους προσωπικότητα με βαρύτητα.

Παράλληλα υπέδειξε ότι οι συνεδριάσεις που προγραμματίζονται για τις απ' ευθείας συνομιλίες δεν θα είναι ορισμένων ωρών, αλλά μέρα με τη μέρα, και συνεχόμενες.

Επιχειρώντας να είναι πιο αποκαλυπτικός ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε επί λέξει: "Οι συνομιλίες δεν θα είναι δύο ή τριών ημερών ή μερικών εβδομάδων, αλλά εντατικά θα γονατίσουν πάνω στο θέμα για να φτάσουν σε λύση".


Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε κατηγορηματική διάψευση, σημερινών δημοσιευμάτων του Αθηναϊκού τύπου, τα οποία φέρουν τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη να επιχειρεί να ματαιώσει άσκηση αεράμυνας στον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της προγραμματισθείσας άσκησης Τοξότης.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, πήρε την διαβεβαίωση ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απέφυγε να αναφέρει κατά πόσον θα υπάρξουν φέτος υπερπτήσεις κατά τη διάρκεια της άσκησης Τοξότης και παρέπεμψε σε προηγούμενη δήλωσή του, ότι η άσκηση Τοξότης, θα διεξαχθεί ως έχει σχεδιασθεί.


Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε το πρωϊ, τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, για τις επαφές που είχε στην Μάλτα, με τον Τούρκο υφυπουργό Εξωτερικών Ονούρ Οϊμέν.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά την σύσκεψη, ο κύριος Παπανδρέου, διευκρίνισε ότι συνολική συζήτηση επί του θέματος θα γίνει σε απογευματινή σύσκεψη.

Ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε πάντως πως δεν πρέπει να εκφράζεται υπερβολική αισιοδοξία, αφού όπως σημείωσε δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα.

Στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει την συνάντηση του κυρίου Παπανδρέου με τον Ονούρ Οϊμέν, δήλωσε ότι η Κύπρος, εύχεται να ανοίξει μια νέα σελίδα και να δημιουργηθεί μια νέα ατμόσφαιρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.


Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης επιβεβαίωσε σήμερα τις χθεσινοβραδυνές αποκλειστικές πληροφορίες του ΛΟΓΟΥ, σύμφωνα με τις οποίες, πριν από μια εβδομάδα ο κύριος Φεϋσσέλ, μετέφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη την απάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τους αγνοουμένους.

Ο κύριος Χριστοφίδης επιβεβαίωσε ακόμη ότι η απαντητικη επιστολή του Κόφι Ανάν, δεν διαφοροποιείται καθόλου από τα σημεία Γκάλι, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την πλευρά μας ως απαράδεκτα.

Αναφορικά με το γεγονός οτι οι συγγενείς των αγνοουμένων δεν ενημερώθηκαν από την Κυβέρνηση για την εξέλιξη αυτή, ο κύριος Χριστοφίδης απάντησε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης χειρίζεται το θέμα με κάθε υπευθυνότητα.

Εξάλλου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των συγγενών αγνοουμένων, οι οποίοι δήλωσαν στο ΛΟΓΟ ότι υπάρχει έντονα η σκέψη για πραγματοποίηση Παγκύπριου Συλλαλητηρίου, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις δεν εξυπηρετούν κανένα.


Ικανοποιημένοι παρουσιάζονται οι δύο ανθυποψήφιοι για την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, από τα αποτελέσματα των διαδικασιών εκλογής των εκλεκτόρων που ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ.

Για πολύ καλές ενδείξεις, μίλησε ο εκ των υποψηφίων Δημήτρης Συλλούρης, ενώ αναφερόμενος στην επιστολή που απέστειλε χθες προς τον Νίκο Αναστασιάδη, είπε ότι η ενότητα στο κόμμα επιτυγχάνεται μέσω της διαφάνειας.

Απαντώντας ο κύριος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε λανθασμένη κρίση να πιστεύει οποιοσδήποτε, ότι ο ίδιος φοβάται τον διάλογο, ενώ αναφερόμενος στους εκλέκτορες είπε ότι οι επιτελείς πρέπει να ενημερώνουν ορθά τους δύο υποψηφίους.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε αργότερα συνάντηση με τον Αλέκο Μιχαηλίδη στα γραφεία του κόμματος.

Εξερχόμενος ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του σε λίγες ημέρες.


Οι άνθρωποι του σκότους έδρασαν και πάλι στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, τοποθετώντας βόμβα σε αυτοκίνητο και πυρπολώντας άλλα τρία οχήματα.

Στη Λευκωσία, εξερράγη βόμβα στο αυτοκίνητο του Χαράλαμπου Κουρέα, από την Αγλαντζιά, προκαλώντας σ' αυτό εκτεταμένες ζημιές.

Σύμφωνα με τον πυροτεχνουργό της Αστυνομίας Αντώνη Σιακαλλή, η έκρηξη οφειλόταν σε αυτοσχέδιο μηχανισμό υψηλής εκρηκτικής ισχύος.

Στη Λεμεσό, εξάλλου, σε τρία αυτοκίνητα εξερράγησαν πυρκαγιές, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε, τέθηκαν κακόβουλα.

Ενα από τα αυτοκίνητα, ανήκει στον Δήμο Λεμεσού, ενώ τα άλλα δύο τους Κώστα Ευαγόρου και Νίκο Κώστα από τα Κάτω Πολεμίδια.


Παράταση ζήτησαν σήμερα οι κοινοβουλευτικές ομάδες για το θέμα του νομοσχεδίου για αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας αφού δεν κατάφεραν ακόμη να πάρουν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών χωρίς όμως την τελική τοποθέτηση των κομμάτων επί του ζητήματος, το οποίο αναμένεται να παραπεμφθεί προς μελέτη μετά τις εορτές του Πάσχα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παναγιώτης Δημητρίου επεσήμανε τις επιπτώσεις που θα έχει η Κύπρος και αναφέρθηκε σε εισήγηση, όπως ζητηθεί παράταση χρόνου από το Συμβούλιο της Ευρώπης.


Το νέο πρόγραμμα του ΛΟΓΟΥ πλούσιο σε ντοκυμανταίρ, ελληνικές ψυχαγωγικές εκπομπές και ξένες ταινίες παρουσίασε σήμερα στους διαφημιστές η Διεύθυνση του σταθμού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της θρησκευτικής του αποστολής ο ΛΟΓΟΣ προγραμματίζει την παρουσίαση σειράς ντοκυμανταίρ για όλα τα ανά τον κόσμο Ορθόδοξα Πατριαρχεία, κάνοντας αρχή από την Αλεξάνδρεια.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, επίσης, θα μεταδοθεί το οδοιπορικό - παραγωγή του ΛΟΓΟΥ - με τίτλο "Αγία Γη", το οποίο καταγράφει τα γεγονότα του Αγίου Πάθους στα μέρη όπου διαδραματίστηκαν.

Εξάλλου, τρείς δημοφιλείς ελληνικές παραγωγές εμπλουτίζουν το τηλεοπτικό πρόγραμμα του σταθμού.

Πρόκειται για την κοινωνική εκπομπή "Εν Θερμώ", το νεανικό τηλε-παιγνίδι Remote Control, και το καθημερινό μαγκαζίνο "Γεύση Ζωής".


Το πράσινο φώς έδωσαν οι αντάρτες του Ζαίρ για την έναρξη της επιχείρησης του επαναπατρισμού των προσφύγων από την Ρουάντα, την οποίαν έχει αναλάβει η Υπάτη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

Η επιχείρηση επαναπατρισμού η οποία θα πραγματοποιηθεί αεροπορικώς, και αναμένεται να διαρκέσει δύο με τρείς μήνες, θα αρχίσει την Παρασκευή με μια ομάδα ογδόντα παιδιών.

Εν τω μεταξύ, οι συνομιλίες στο Κέηπ Τάουν, μεταξύ του ηγέτη των ανταρτών, του Νοτιοαφρικανού Προέδρου και απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών, κατέληξαν σε συμφωνία για την σύγκληση συνάντησης κορυφής μεταξύ του ηγέτη των ανταρτών και του Προέδρου του Ζαίρ.


Δεν σκοπεύει να παραιτηθεί και τίποτα δεν τον υποχρεώνει να παραιτηθεί, διεμήνυσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κύριος Νετανυάχου προέβη στη δήλωση αυτή μετά από τις εισηγήσεις που κατέθεσε η ισραηλινή αστυνομία, ώστε να ασκηθεί δίωξη εναντίον του για απάτες και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Οι Αστυνομικές αρχές παραδέχονται ωστόσο, ότι το κατηγορητήριο εναντίον του Βενιαμιν Νετανιάχου, στηριζεται στην μαρτυρία ενός και μόνο ατόμου.

Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, που η αστυνομία προτείνει την δίωξη ενός εν ενεργεία πρωθυπουργού.

Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφατ αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια επί του θέματος, δηλώνοντας ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει στις εσωτερικές υποθέσεις του Ισραήλ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2-3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 6 βθαμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 8 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα παραμείνει κυρίως αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νότιους ως νοτιοανατολικούς μέτριους 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 22 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 20 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί και η πιο χαμηλή 5, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 6, στη Λεμεσό 20 με 10, στην Κερύνεια και την Πάφο 18 με 5, και τέλος στον Πρόδρομο 9 με ένα βαθμό υπό το μηδέν.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 17 April 1997 - 15:27:17 UTC