Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-18

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη σύγκλιση πανεθνικής διάσκεψης για εφ'όλης της ύλης συζήτηση του κυπριακού ή την μετάβαση του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ζήτησε ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι, αν το εθνικό συμφέρον επιβάλλει αλλαγή στρατηγικής δεν θα αντιδράσει αλλά θα πρέπει να πειστεί για αυτό μετά από μια σε βάθος συζήτηση, τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο, όσο και με την Ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι δεν υπήρχε κακή πρόθεση του Προέδρου Κληρίδη για τη μη γνωστοποίηση της ύπαρξης των εγγράφων προς τον κύριο Κυπριανού, τα οποία όπως είπε, θα δοθούν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου στην προσεχή του συνεδρία.

Στο ένα από τα έγγραφα, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης περιλαμβάνονται εισηγήσεις του Ραούφ Ντενκτάς.


Η πλευρά μας απαίτησε να κοινοποιούνται στα δύο μέρη οι κατά τις εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, θέσεις των δύο πλευρών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, διευκρίνισε, είχε ως αποτέλεσμα, τα δύο άτυπα έγγραφα να φθάσουν στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Στο ένα από αυτά, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, περιλαμβάνεται μια ερώτηση του Ραούφ Ντενκτάς.

Επί του θέματος, ο κύριος Χριστοφίδης διετύπωσε και σήμερα τη θέση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνει την πολιτική ηγεσία για τα τεκταινόμενα στο κυπριακό.

Απαντώντας εξάλλου στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκη Μάτση, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο κύριος Μάτσης ήταν παρών στην ενημέρωση που έτυχε το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, από τον Πρόεδρο Κληρίδη.


Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Γκουστάβ Φεϋσέλ, απέφυγε σήμερα να επιβεβαιώσει τόσο την ύπαρξη και προέλευση, όσο και το περιεχόμενο των δύο εγγράφων τα οποία συζητούνται στη διαδικασία των εκ του Σύνεγγυς Συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Φεϋσέλ επανέλαβε ότι ως στοιχεία διαπραγμάτευσης στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι Συμφωνίες Κορυφής, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η Δέσμη Ιδεών Γκάλι καθώς επίσης και άλλες ιδέες που κατά καιρούς έχουν συζητηθεί.

Ο κύριος Φεϋσέλ απέφυγε ακόμη να απαντήσει στο αν παρατηρείται πρόοδος στις εκ του Σύνεγγυς Συνομιλίες, ενώ την ίδια στάση τήρησε και σε πληροφορίες που μιλούν για διορισμό διπλωμάτη από τον Ισημερινό στη θέση του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό.


Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημέρωσε το πρωϊ, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος για τις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις καθώς και τη σύσταση μικτής επιτροπής εμπειρογνωμόνων, η οποία θα ασχοληθεί με το θέμα.

Μετά και την χθεσινο-βραδυνή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας, ο κύριος Πάγκαλος κατέστησε σαφές ότι η επιτροπή εμπειρογνωμόνων θα εξετάσει προηγουμένως τις προϋποθέσεις άρσης του αδιεξόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι η άρση των 2απειλών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδος, ο σεβασμός των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σε περίπτωση αμφισβήτησης θεμάτων διαδικασίας.

Ο κύριος Πάγκαλος ανέφερε ότι πριν από το Πάσχα θα είναι έτοιμο το κείμενο το οποίο θα αναφέρεται στις προ-αναφερθείσες προϋποθέσεις άρσης του αδιεξόδου των δύο χωρών.


Το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα με ανακοίνωσή του διαψεύδει ισχυρισμούς του ΑΚΕΛ, με τους οποίους παρουσιάζει το ΠΑΚ και τα συνεργαζόμενα με αυτό αντικατοχικά σωματεία, ότι είναι αντίθετα με την επανα-προσέγγιση και ότι είναι σωβινιστές, παρομοιάζοντάς τα δε με την εγκληματική ΕΟΚΑ Β'.

Σημειώνοντας ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ καπηλευόμενη το θέμα της επαναπροσέγγισης, διοργάνωσε μια προεκλογική συγκέντρωση με το προκάλυμμα της δήθεν αντικατοχικής ελληνο-τουρκικής συναυλίας, το ΠΑΚ διακηρύττει ότι επιθυμία και σκοπός του αγώνα του Κινήματος είναι ο τερματισμός της κατοχής ώστε να δημιουργηθούν οι πραγματικές συνθήκες επανα-προσέγγισης, για ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, αφού αποκατασταθούν οι αρχές της ελευθερίας και του δικαίου και τα παγκοσμίως κατοχυρωμένα ανθρώπινα δικαιώματα, για όλους τους κατοίκους του νησιού μας.

Το γεγονός και μόνον, αναφέρει η ανακοίνωσή του ΠΑΚ, ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε στους τουρκοκύπριους φοιτητές να παραστούν στην συναυλία του ΑΚΕΛ, αποδεικνύει περίτρανα πόσον ορθές είναι οι διαπιστώσεις, αλλά και η φιλοσοφία του ΠΑΚ, σ' ό,τι αφορά τον δρόμο και τον τρόπο που επιβάλλεται να ακολουθήσουμε για να επιτευχθεί η πραγματική επαναπροσέγγιση.

Τα στελέχη του ΠΑΚ, τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι γνωστά για τους αγώνες τους εναντίον κάθε μορφής απολυταρχισμού και φασισμού -είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά- δικτατορίας, σωβινισμού, προπαντός δε της ΕΟΚΑ Β' και των πατρόνων της.


Το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, εξετάζει το ενδεχόμενο ακύρωσης της προσεύλευσης Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, αύριο, προκειμένου να προσευχηθούν στον Τεκκέ, καθώς και της μετάβασης Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, την Κυριακή του Πάσχα, για να προσκηνύσουν στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά από απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος να δοθούν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων.

Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Προεδρίας Τάκης Χριστόπουλος ανέφερε ότι η αστυνομία του διεβίβασε φόβους για επεισόδια που ενδεχομένως να δημιουργηθούν κατά το πέρασμα των Τουρκοκυπρίων, από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου κάθε Σαββατοκυρίακο πραγματοποιούνται αντικατοχικές εκδηλώσεις διαφώτισης.

Συναφώς, ο κύριος Χριστόπουλος δήλωσε ότι η αστυνομία δεν αναλαμβάνει την προστασία των τετρακοσίων Τουρκοκυπρίων, γι' αυτό ενδέχεται ούτε οι Τουρκοκύπριοι να έρθουν στις ελεύθερες περιοχές, ούτε οι Ελληνοκύπριοι να μεταβούν στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

Εν τω μεταξύ, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα επανατονίζει κατηγορηματικά ότι σκοπός της εκδήλωσης στο Λήδρα Πάλας είναι η διαφώτιση των ξένων για τα εγκλήματα του Αττίλα εις βάρος του κυπριακού λαού και όχι η πρόκληση επεισοδίων που οι οποιοιδήποτε επιχειρούν να αποδώσουν στην ειρηνική διαφωτιστική του προσπάθεια.


Σκηνές από αποικιοκρατικές εποχές συνέστησαν σήμερα τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που έλαβε η Βρετανική Βάση Επισκοπής, για την προσαγωγή του Αγγελου Παναρέτου στο Βρετανικό Δικαστήριο.

Συγκεκριμένα, για τον έλεγχο της διακίνησης στον δρόμο Λεμεσού-Πάφου, στήθηκαν οδοφράγματα, κινήθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα και επιστρατεύτηκαν δεκάδες αστυνομικοί και στρατιώτες των Βάσεων.

Το Βρετανικό δικαστήριο εξέδωσε εναντίον του Αγγελου Παναρέτου, διάταγμα πενθήμερης κράτησης.

Ζητώντας την ανανέωση της κράτησής του, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας των Βάσεων, ισχυρίστηκε ότι αν ο Παναρέτου αφεθεί ελεύθερος δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον του Δικαστηρίου, αφού δεν το αναγνωρίζει.


Αλλο ένα κρούσμα βακτηριακής μηνιγγίτιδας παρουσιάστηκε χθες, αυτή τη φορά σε μαθήτρια του πρώτου Δημοτικού Σχολείου Αγλαντζιάς η οποία νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

Η μαθήτρια έχοντας ψηλούς πυρετούς και πονοκεφάλους, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου υποβλήθηκε σε ενδοφλέβια φαρμακευτική αγωγή.

Η κατάσταση της υγείας της εννιάχρονης μαθήτριας που φοιτά στην τρίτη τάξη, παρουσίασε αισθητή βελτίωση.

Για προληπτικούς λόγους οι ιατρικές υπηρεσίες χορήγησαν σήμερα σε όλους τους μαθητές της τρίτης τάξης του Δημοτικού Σχολείου, αντιβιωτικό κατά της μηνιγγίτιδας.


Παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εστάλησαν με την ολοκλήρωση της νοτιο- αφρικανικής πρωτοβουλίας για αποκλιμάκωση της έντασης στο Ζαίρ, νέα σημερινά δεδομένα εγκυμονούν κινδύνους.

Ο αρχηγός των ανταρτών Λοράν Καμπίλα, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να παρακαθήσει σε παρατεταμένες συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Ζαίρ, προσθέτοντας ότι απλώς θα παραστεί σε τελετή παράδοσης της εξουσίας.

Περεταίρω ο Λοράν Καμπίλα, δημοσιοποίησε την απειλή του, ότι οι αντάρτες του θα προελάσουν προς την πρωτεύουσα Κινσάσα, εάν ο Πρόεδρος αρνηθεί να του μεταβιβάσει την εξουσία.


Προειδοποιητικό τηλεφωνικό μήνυμα για διάπραξη βομβιστικών επιθέσεων στους βρετανικούς σιδηρο-δρόμους, οδήγησε την Αγγλική Αστυνομία να προβεί το πρωί σε εκκένωση αρκετών σταθμών.

Λίγη ώρα μετά τη λήψη του τηλεφωνήματος, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στο Λήντς, η οποία προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο το οποίο ήταν σταθμευμένο κοντά στον σιδηρο-δρομικό σταθμό.

Από την έκρηξη δεν σημειώθηκαν θύματα.


Απομακρυσμένο φαίνεται το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανυάχου, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση εμπιστονύσης.

Την εκτίμηση αυτή ενισχύουν τόσο το γεγονός ότι το κατηγορητήριο στηρίζεται στην μαρτυρία ενός και μόνο ατόμου, όσο και από σημερινές δηλώσεις της Γενικού Εισαγγελέως του Ισραήλ, ότι δεν θα υπάρξει συμπληρωματική ανάκριση.

Τις κατηγορίες κατά του Νετανυάχου, ο οποίος επαναβεβαιώνει ότι δεν θα παραιτηθεί, εισηγήθηκε η ισραηλινή αστυνομία με έκθεση 995 σελίδων, η οποία δημοσιοποιήθηκε.

Εν τω μεταξύ, στη Δυτική Οχθη, σημειώθηκαν νέες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστινίων διαδηλωτών και ισραηλινών στρατιωτών, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό δεκάδων ατόμων.

Αιτία των νέων επεισοδίων, ήταν η κατεδάφιση οικίας Παλαιστίνιου από τις ισραηλινές αρχές, με την κατηγορία ότι είναι μέλος της Χαμάς, για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι ενέχεται στην επίθεση αυτοκτονίας σε καφέ του Τελ Αβίβ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά παροδικές νεφώσεις ενδέχεται να δώσουν ελαφρές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 7 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 9 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σε βορειοανατολικούς μέχρι νοτιοανατολικούς δυνατούς 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη. Η θερμοκρασια θα ανέλθει αύριο στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 22 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 21 με 8, στη Λεμεσό 21 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 20 με 8, και τέλος στον Πρόδρομο 7 με 2.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 18 April 1997 - 17:06:28 UTC