Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τετρακόσιοι-τριάντα-επτά Τουρκοκύπριοι πέρασαν σήμερα από την κατεχόμενη Κύπρο στις ελεύθερες περιοχές και μετέβησαν για προσκύνημα στο Τέμενος Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα, με την ευκαιρία της μουσουλμανικής θρησκευτικής εορτής των "Θυσιών."

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων που για επτά τώρα μήνες πραγματοποιούν εκστρατεία διαφώτισης των ξένων, πρόσφεραν στους τετρακόσιους-τριάντα-επτά Τουρκοκυπρίους, από ένα κλαδί ελιάς και ένα μήνυμα προς αυτούς να αγωνισθούν μαζί με τους Ελληνοκυπρίους για μια ενωμένη και ελεύθερη πατρίδα.

Σε δηλώσεις τους ορισμένοι Τουρκοκύπριοι, εξέφρασαν τον πόθο τους για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι ο αγώνας μας δεν στρέφεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων, αλλά εναντίον της τουρκικής κατοχής.


Η ακύρωση της στρατιωτικής άσκησης "Βεργίνα", η οποία ήταν σκέλος της άσκησης "Τοξότης", και η οποία θα περιελάμβανε πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, αποτελεί μονομερή απόφαση της Λευκωσίας για διαφύλαξη του κλίματος των εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεων.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, όπου είχε συνομιλίες με τον έλληνα ομόλογο του, Θεόδωρο Πάγκαλο.

Με την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσθεσε ο κύριος Κασουλίδης, συμφώνησε η Αθήνα.

Ο κύριος Κασουλίδης, παραδέκτηκε ότι η πολιτική της πλευράς μας προσαρμόστηκε υπό το φώς των περιστάσεων, όπως είπε, τονίζοντας, πάντως, ότι η πρόοδος στο κυπριακό παραμένει ως όρος για την προώθηση λύσης των βασικών ελλλαδοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο.


Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, δήλωσε ότι επέστρεψε από την Αθήνα με ένα αίσθημα σιγουριάς ότι η Ελληνική κυβέρνηση έχει τροχιοδρομήσει μια σωστή πολιτική, τόσο στις σχέσεις της με την Τουρκία, όσο και στο Κυπριακό.

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, ο κύριος Βασιλείου τόνισε πως από τις επαφές του, διαπίστωσε ότι η κυβέρνηση Σημίτη, συμφωνεί απόλυτα με την θέση πως μετά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, η Ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει καί σε απευθείας συνομιλίες, έστω και αν δεν έχει επιτευχθεί κοινό έδαφος.


Η πρόταση για σύγκληση πανεθνικής διάσκεψης ή για την πραγματοποίηση σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος, δεν αποτελεί επιδίωξη διάσπασης, αλλά επιδίωξη παρεμπόδισης διάσπασης της πλευράς μας.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γιαννάκη Μάτση.

Ο κύριος Κυπριανού, εξέφρασε την άποψη, ότι με βάση τις Συμφωνίες Κορυφής και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, θα έπρεπε να γίνει ένα νέο ξεκίνημα στην αντιμετώπιση του κυπριακού.

Πρόσθεσε δε, ότι έπρεπε να είχε καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα θετικά στοιχεία της Δέσμης Ιδεών Γκάλι, να συμπεριληφθούν στις διαπραγματεύσεις, και όχι όπως ανέφερε, η Δέσμη Ιδεών να αποτελεί τη βάση για διάλογο.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιαννάκης Μάτσης, επανέλαβε την εκτίμησή του, ότι οι καθοδηγητικές αρχές της Δέσμης Ιδεών, μετά την επαναδιατύπωση της οποίας έτυχαν, είναι το ουσιαστικό έγγραφο, με το οποίο πραγματοποιούνται οι συνομιλίες.

Είναι ουτοπία, πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κύριος Μάτσης, να νομίζουμε ότι η Δέσμη Ιδεών δεν θα χρησιμοποιηθεί στις συνομιλίες.


Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ, από τον Ισημερινό, διορίστηκε στη θέση του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Λατινο-αμερικανός διπλωμάτης υπηρέτησε ως βοηθός Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, Υπεύθυνος Ειδικών Πολιτικών Υποθέσεων, ενώ ήταν ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την αποχώρηση των Σοβιετικών Στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Διετέλεσε επίσης Υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, αναφέρει η ανακοίνωση, ελπίζει ότι οι απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς θα πραγματοποιηθούν μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες.

Ο Ντιέγκο Κόρντοβεζ θα προετοιμάσει τους επόμενους γύρους των διακοινοτικών συνομιλιών και θα βοηθά τον Γενικό Γραμματέα.


Σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ευρώπης, έφθασε σήμερα η εικόνα του "ΛΟΓΟΥ" μέσω του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ.

Συγκεκριμένα, μεταδόθηκε σε όλη την Ευρώπη η θεία λειτουργία της εορτής της Αναστάσεως του Λαζάρου, η οποία τελέστηκε στον ομώνυμο ναό στην Λάρνακα.

Ο ΛΟΓΟΣ, στο πλαίσιο της εθνικο-θρησκευτικής του προσφοράς προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, αλλά και τον απανταχού απόδημο ελληνισμό, προσφέρει ζωντανές τις μεταδόσεις των Ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Αναστάσεως σε όλα τα κανάλια της Κύπρου.

Την προσφορά του ΛΟΓΟΥ αποδέκτηκαν ο ΑΝΤΕΝΝΑ και το ΡΙΚ, το οποίο αποστέλλει την εικόνα του ΛΟΓΟΥ μέσω του δορυφορικού του προγράμματος και προς τον Απόδημο Ελληνισμό.


Διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Κώστα Δημητρίου Πασιά, σαραντα-ενός ετών από την Τραχυπέδουλα, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, για υπόθεση επίθεσης και τραυματισμού με μαχαίρι εναντίον του

εξηντα-τριάχρονου Κώστα Σιακαλλή από τα Μαμώνια.

Το επεισόδιο σημειώθηκε χθες το απόγευμα σε καφενείο στα Μαμώνια ύστερα από λογομαχία των δύο ανδρών.

Από την συμπλοκή ο Κώστας Σιακαλλή, τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου, όπου υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση.

Η κατάσταση του Σιακαλλή είναι σοβαρή αλλά εκτός κινδύνου.

Η αστυνομία Πάφου διερευνά τα αίτια της συμπλοκής.


Διατάγμα εξαήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Νεοκλή Ιωάννου Μούγια, εικοσιέξι ετών, οικοδόμου, εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου, για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών.

Ο Ιωάννου συνελήφθη και ετέθη υπό κράτηση ως ύποπτος, για υπόθεση κατοχής ενός φυτού κάνναβης και ποσότητας ξηρής κάνναβης.

Σε έρευνα που έγινε στο διαμέρισμα του, η Αστυνομία βρήκε ένα φυτό κάνναβης σε πλαστική γλάστρα, το οποίο ο Ιωάννου παραδέχθηκε ότι καλλιεργούσε για δική του χρήση.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών Πάφου διερευνά την υπόθεση.


Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα έξι εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες Βούλγαροι ψηφοφόροι, για να αναδείξουν τα νέα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας.

Οι εκλογές διεξάγονται πρόωρα και αυτό, λόγω της απαρέσκειας του λαού για την οικονομική και πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, το κόμμα "Ενωση των Δημοκρατικών Δυνάμεων", αναμένεται να εξασφαλίσει το εξήντα τοις εκατόν, ενώ οι Σοσιαλιστές και οι άλλες δυνάμεις θα περιοριστούν, σύμφωνα πάντοτε με τις δημοσκοπήσεις, σε πολύ χαμηλά ποσοστά.


Στο Φιέρι εγκαταστάθηκε προσωρινά ο δεύτερος μηχανοκίνητος λόχος του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος που βρίσκεται στην Αλβανία, για να συμβάλει στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους εξεγερμένους κατοίκους της χώρας.

Τελικός προορισμός τους ο Αυλώνας όπου και θα στρατοπεδεύσουν.

Ο πρώτος Λόχος βρίσκεται στα Τίρανα, όπου προετοιμάζει το χώρο για την υποδοχή και διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουν να καταφθάνουν στην Αλβανία και Ιταλοί στρατιώτες, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προσπάθειας για κατευνασμό των εξεγερμένων πολιτών της χώρας και της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.


Απομακρυσμένο φαίνεται το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Μπέντζιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης.

Η γνωμάτευση της Γενικής Εισαγγελίας, η οποία μελετά το φάκελο της υπόθεσης, αναμένεται να εκδοθεί αύριο.

Η απόφαση της γνωμάτευσης αναμένεται ότι δεν θα συστήνει την δίωξη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπίλ Κλίντον, εξέφρασε την ευχή να μην επηρεαστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων, και χαρακτήρισε το θέμα του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, ως εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως συννεφιασμένος με ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ως νοτιοανατολικοί μέτριοι 4 μποφόρ και η θάλασσα ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 9 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 11 στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι και πάλι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι νοτιοανατολικοί μέτριοι ως δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και στα νότια παράλια 6 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 24 βαθμούς στο εσωτερικό

και γύρω στους 22 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 22 βαθμοί και η πιο χαμηλή 7, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 19 με 8, στη Λεμεσό 19 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 14 με 4.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 19 April 1997 - 17:27:20 UTC