Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η απόφαση της σύσκεψης της Αθήνας, της δεκάτης-εβδόμης Ιανουαρίου επανα- βεβαιώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη στην Ελλάδα.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για αλλαγή στάσης της ελληνικής κυβέρνησης, σε ότι αφορά την έναρξη του ελλαδο-τουρκικού διαλόγου, χωρίς να υπάρξει πρόοδος στο κυπριακό.

Το κυπριακό, ανέφερε ο κύριος Χριστοφίδης, είναι το πρώτο εθνικό πρόβλημα, για την Αθήνα προσθέτοντας ότι το κυπριακό θα αναβαθμιστεί στο πλαίσιο ενός ελληνο-τουρκικού διαλόγου.

Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε την σύσταση επιτροπών εμπειρογνωμόνων Ελλάδας και Τουρκίας, ως διαδικαστική ενέργεια και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει με προσοχή την κατάσταση.


Στην Αθήνα εξάλλου, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος ή οποιασδήποτε μορφής διαπραγμάτευση, για τα εθνικά συμφέροντα.

Ο κύριος Ρέππας σχολίαζε την επιστολή τριαντα-δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι διετύπωναν τις επιφυλάξεις τους για την ελληνοτουρκική προσέγγιση και την σαφή αντίθεσή τους στην έναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου εφ'όλης της ύλης.

Εν τω μεταξύ, οι θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τη συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, θα δοθούν στην Ολλανδική Προεδρία αργά απόψε ή αύριο πρωί από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου.


Οι ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για την άσκηση θρησκευτικών καθηκόντων είναι εξελίξεις επιθυμητές και τις οποίες η κυβέρνηση χαιρετίζει, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι ενέργειες αυτές υπάγονται μέσα στο πλαίσιο ανθρωπιστικών θεμάτων και τυγχάνουν της έγκρισης των κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Πρόσθεσε δε ότι τέτοιες ενέργειες αποτελούν τα πρώτα σπασίματα πάγου.

Μέτρα επανα-προσέγγισης περιλαμβάνουν και οι εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, τονίζοντας πάντως, ότι μελετούνται και άλλες εκδηλώσεις που δυνατόν να βοηθήσουν την πραγματική επανα- προσέγγιση.


Με σημερινές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, επανέλαβε ότι θα περιμένει πρώτα να γίνει ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο και ύστερα να πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Ο κύριος Κυπριανού ο οποίος ζήτησε σε δεύτερο στάδιο κοινή σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε και στην αναστολή της άσκησης "Βεργίνα", της οποίας όπως ανέφερε επιθυμεί την πραγματοποίηση.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε θα ζητήσει να ενημερωθεί για την αναστολή της άσκησης.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου, χαρακτήρισε τεχνητή την κρίση των τελευταίων ημερών και αναφέρθηκε σε σύγχυση που προκαλούν εκείνοι που γνωρίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με βάση την δέσμη Ιδεών.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα, συνέβη το μεσημέρι στην Λεωφόρο Αθαλάσσας στην Αγλαντζιά, κοντά στην διασταύρωση με την Λεωφόρο Κυρηνείας.

Συγκεκριμένα, αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δεκαεννιάχρονος Νεόφυτος Παναρέτου, από την Παλουριώτισσα, συγκρούστηκε μετωπικά, με λεωφορείο κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου, τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ άλλα τέσσερα παιδιά που επέβαιναν του λεωφορείου, μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και απολύθηκαν.

Η Αστυνομία διερευνά τα αίτια του δυστυχήματος.


Αυστηρή έκκληση προς τα μέλη της Αστυνομικής Δύναμης να μην αναμειγνύονται σε πολιτικές ή κομματικές δραστηριότητες, απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής επίσκεψης του στην αστυνομική διεύθυνση Λευκωσίας.

Μιλώντας σε σύσκεψη αξιωματικών, ο κύριος Κόσης τόνισε ότι τέτοιες ενέργειες, είναι αντίθετες και ασυμβίβαστες προς το λειτούργημα του αστυνομικού οργάνου.

Εξάλλου, σε ομιλία του ο αρχηγός Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός, ότι το Αρχηγείο Αστυνομίας δεν ενημερώνεται έγκαιρα, από τις αστυνομικές διευθύνσεις, για σοβαρές υποθέσεις.


Την επίσημη πρόσκληση για τη βάπτιση της κόρης του ηρωομάρτυρα Τάσου Ισαάκ, Αναστασίας, πήρε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

Την πρόσκληση έδωσαν στον Πρόεδρο Κληρίδη, οι παππούδες της Αναστασίας.

Σε δηλώσεις του ο Ισαάκ Ισαάκ, πατέρας του Τάσου, ανέφερε ότι ανάδοχος της μικρής Αναστασίας, θα είναι ολόκληρο το Ελληνικό Εθνος, το οποίο θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος.

Το μυστήριο της βάπτισης θα γίνει τη Δευτέρα του Πάσχα στις 11.30 το πρωί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι.


Ισραηλινοί στρατιώτες τραυμάτισαν πέντε Παλαιστινίους διαδηλωτές στο χωριό Σουρίφ της Δυτικής Οχθης.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν οι Ισραηλινές δυνάμεις απέκλεισαν το χωριό και έφεραν εκσκαφέα για την κατεδάφιση της οικίας κατοίκου, ο οποίος κατηγορείται για ανάμειξη σε επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών.

Ο ένας Παλαιστίνιος τραυματίστηκε με πραγματικά πυρά και η κατάσταση του είναι σοβαρή, ενώ οι άλλοι τέσσερις φέρουν τραύματα από ελαστικές σφαίρες.

Το χωριό Σουρίφ, βρίσκεται στην ζώνη της Δυτικής όχθης, η οποία παραμένει υπό Παλαιστινιακό έλεγχο.


Παρέλυσε σήμερα το κέντρο του Λονδίνου, ύστερα από προειδοποιητικά τηλεφωνήματα για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε πέντε σταθμούς και αεροδρόμια.

Η Βρετανική αστυνομία υποχρεώθηκε να αποκλείσει τις περιοχές γύρω από τους πιθανούς στόχους.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα απειλητικά τηλεφωνήματα είναι έργο του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, που έχει κλιμακώσει τις επιθέσεις του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της πρώτης Μαίου στη Βρετανία.

Μετά τον αποκλεισμό προκλήθηκε χάος στη Βρετανική πρωτεύουσα, αφού χιλιάδες αυτοκίνητα ακινητο-ποιήθηκαν στο κέντρο της πόλης.


Υστερα από νυκτερινή επιχείρηση, άνδρες της Υπηρεσίας Θήρας συνέλαβαν δύο νεαρούς οι οποίοι λαθροθηρούσαν στην τοποθεσία 'Αρωνας, μέσα στη νεκρή ζώνη στην Αθαλάσσα.

Πρόκειται για τους Κυριάκο Καϊμη, από το Στρόβολο εικοσι-επτά ετών, σιδερά, και Αγαθοκλή Ιωάννου, από την Αγλαντζιά, δεκαεννέα ετών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν το μεσημέρι στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας το οποίο εξέδωσε διατάγματα πενθήμερης κράτησής τους.


Τις αντιδράσεις και την αγανάκτηση πολιτών που επισκέφθηκαν το πρωί την παραλία Λέϊτις-Μάϊλ, προκάλεσε μια ψόφια αγελάδα σε τυμπανιαία κατάσταση.

Παρά το γεγονός ότι οι Αρχές των Βάσεων ενημερώθηκαν αμέσως για το γεγονός, επέδειξαν προκλητική αδιαφορία.

Πολίτες που επισκέπτονται την περιοχή, ανέφεραν στο ΛΟΓΟ ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η θάλασσα εκβράζει ψόφια ζώα και ακαθαρσίες από διερχόμενα πλοία.

Να σημειώσουμε ότι η παραλία του Λέιτις Μάιλ, ελέγχεται από τις βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με αραιές ψηλές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 12 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και γύρω στους 15 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι θερμός για την εποχή και θα υπάρχουν νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα τραπούν σε ανατολικούς ως νοτιοανατολικούς μέτριους 3 έως 4 μποφόρ. Σε μερικές περιοχές το απόγευμα θα φθάνουν τα 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 28 στα νότια παράλια και γύρω στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 14, στη Λεμεσό 28 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 21 April 1997 - 16:27:16 UTC