Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-23

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνεχίζεται από τις τέσσερις και τριάντα το απόγευμα, η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία άρχισε το πρωί γύρω στις δέκα και τριάντα και διεκόπη στη μία μετά το μεσημέρι.

Κατά την πρωϊνή συνεδρία, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αθήνα, ενώ στην συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα άτυπα έγγραφα του Γκουστάβ Φεϋσέλ.

Μετά την ενημέρωση, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, εξέφρασαν τις απόψεις τους.

Οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων θα τοποθετηθούν κατά την απογευματινή συνεδρία.

Στο Προεδρικό βρίσκονται οι συνάδελφοι Παναγιώτης Καπαρής και Μιχάλης Παυλίδης, οι οποίοι θα μας ενημερώσουν για τις πληροφορίες που υπάρχουν για την εξέλιξη της συνεδρίας του Εθνικού.

Παναγιώτη, Μιχάλη σας ακούμε


Η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία, πάση θυσία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επηρεάζονται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Στη διπλωματική αυτή προσέγγιση προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος παράλληλα δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμα ότι ο διάλογος δεν αρκεί για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Οι δηλώσεις του κυρίου Πάγκαλου έγιναν σε συνέντευξη Τύπου και άπτονταν όλου του φάσματος των ελλαδο-τουρκικών σχέσεων.

Αναφερόμενος στην περιβόητη ομάδα εμπειρογνωμόνων Ελλάδας-Τουρκίας, ο κύριος Πάγκαλος διευκρίνισε ότι κανένα πρόβλημα δεν θα καταγράφεται χωρίς την κοινή συναίνεση των δύο ομάδων, γεγονός το οποίο δεν αφήνει περιθώριο αναγνώρισης εκ μέρους της Ελλάδας των τουρκικών διεκδικήσεων.

Οσον αφορά τις Ευρω-τουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την εμμονή της Ελλάδας στο γενικό πλαίσιο το οποίο συνίσταται στην ικανοποίηση των τριών γνωστών προϋποθέσεων που τέθηκαν προς την Τουρκία, ώστε να αρθούν οι ελληνικές επιφυλάξεις για απελευθέρωση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την Αγκυρα.


Οι διάφορες διπλωματικές ενέργειες και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν την περίοδο αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κυπριακό και τα Ελληνο-τουρκικά, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης της Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαντλίν Ολμπράιτ και του Κοινοτικού Επιτρόπου για εξωτερικά θέματα Χανς Βαν ντε Μπρουκ.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση των δύο αξιωματούχων, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες για επίτευξη προόδου στα ελληνοτουρκικά.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η ευθύνη ανήκει στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο καθώς και τα άλλα μέρη που εμλέκονται στις διαφορές αυτές.

Ο κύριος Μπερνς ανέφερε επίσης ότι Ολμπραϊτ και Βαν ντε Μπρουκ, συζήτησαν την παρούσα κατάσταση στα πολλά ζητήματα του Αιγαίου και συμφώνησαν στην ανάγκη να διατηρηθεί ο δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας και να την κάνουν να αισθανθεί ότι αποτελεί μέρος της Δύσης.

Ο κύριος Βαν Ντε Μπρουκ απέφυγε να υπεισέλθει στις λεπτομέρειες των όσων συζήτησε για τα θέματα αυτά, καθώς όπως είπε σε αυτή τη φάση, μια δημόσια καταγραφή των διαβουλεύσεων δεν θα βοηθούσε.

Ειδικότερα για το Κυπριακό, ο Βαν ντε Μπρούκ, σημείωσε ότι η Ευρωπαική Ενωση, υποστηρίζει την πρωτοβουλία του διεθνούς οργανισμού σε αυτό το κρίσιμο έτος καθώς πλησιάζει η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης-Κύπρου και οι προεδρικές εκλογές στο νησί.


Στο πλαίσιο των ενημερωτικών επισκέψεων του σε αστυνομικές διευθύνσεις και μονάδες, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης επισκέφθηκε σήμερα τη Μονάδα Προεδρικής Φρουράς.

Ο κύριος Κόσης, επιθεώρησε τιμητικό απόσπασμα, και στη συνέχεια ενημερώθηκε για τα προβλήματα της Προεδρικής Φρουράς.

Απευθυνόμενος προς τους άνδρες της Προεδρικής Φρουράς, ο κύριος Κόσης τόνισε ότι στη σημαντική αποστολή τους, που είναι η ασφάλεια του αρχηγού του κράτους, δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε για λάθη ούτε για επιπολαιότητες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως επανέλαβε εμφαντικά ότι θα είναι αυστηρός σε μέλη του αστυνομικού σώματος, τα οποία θα επιδείξουν απειθαρχία και ολιγωρία στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Προσφωνώντας τον υπουργό, ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς Ανδρέας Θεοφάνους, τόνισε ότι στη Μονάδα του, ο καθένας δικαιούται να έχει τις πολιτικές του πεποιθήσεις αλλά δεν έχει το δικαίωμα να αναμιγνύεται σε πολιτικές καταστάσεις και να κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή μέλη της κυβέρνησης.

Ο κύριος Κόσης επισκέφθηκε και την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών.


Το λεγόμενο δικαστήριο των Βάσεων Επισκοπής, άφησε ελεύθερους τους αδελφούς Αγγελο και Νίκο Παναρέτου από το Τραχώνι, με εγγύηση πέντε χιλιάδων λιρών τον καθένα.

Κατά την προσαγωγή των δύο αδελφών στο Δικαστήριο, οι Βρετανοί πήραν και πάλι δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με οδοφράγματα και πάνοπλους στρατιώτες.

Τα δύο αδέλφια αντιμετωπίζουν συνολικά από δέκα κατηγορίες ο καθένας.

Οι κατηγορίες αφορούν τα επεισόδια της προ-περασμένης Δευτέρας έξω από τον αστυνομικό σταθμό της Βάσης Επισκοπής καθώς και την ανέγερση παράνομης οικοδομής σε ελεγχόμενη περιοχή από τους Αγγλους.


Ερευνες για εντοπισμό του οδηγού αυτοκινήτου ενοικιάσεως που παρέσυρε και τραυμάτισε χθες το απόγευμα τρίχρονο αγοράκι, στην οδό Βουλγαρο-κτόνου στο Καϊμακλί, διεξάγει η Αστυνομία.

Το δυστύχημα συνέβη όταν ο μικρός Παύλος Παύλου προσπαθούσε να διασταυρώσει το δρόμο.

Στη συνέχεια, το άγνωστο αυτοκίνητο παρέσυρε τον μικρό και εγκατέλειψε τη σκηνή του δυστυχήματος.

Ο πατέρας του μικρού Παύλου, Αντρος Παύλου περιέγραψε στην Αστυνομία το αυτοκίνητο και τον οδηγό.

Το τρίχρονο αγοράκι νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο με ελαφρά τραύματα και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχίες.


Οι Αρμένιοι, θύματα της πρώτης γενοκτονίας στον κόσμο, υπενθυμίζουν αυτές τις ημέρες με εκδηλώσεις, την ανθρωπότητα για τις φρικαλεότητες της τουρκικής θηριωδίας η οποία εξάλειψε έναν ολόκληρο λαό από τις πατρογονικές του εστίες.

Η γενοκτονία των Αρμενίων πριν από ογδονταδύο χρόνια, υπήρξε ο προπομπός της σφαγής τριακοσίων πενήντα χιλιάδων ελλήνων Ποντίων και ακαθόριστου αριθμού ελλήνων Μικρασιατών, συνδέοντας άρρηκτα την κοινή τραγική μοίρα των δύο εθνών.

Στην Κύπρο, ογδοντα-δύο χρόνια μετά την γενοκτονία η αρμενική νεολαία οργάνωσε σήμερα ολοήμερη εκδήλωση ενημέρωσης των Κυπρίων συμπολιτών της, για το δράμα ενός λαού που παραμένει ακόμη αδικαίωτος από την διεθνή κοινότητα.


Εληξε τελικά η ομηρία εβδομήντα-δύο ατόμων που κρατούνταν για εκατόν-είκοσι- πέντε ημέρες στην οικία του Ιάπωνα πρέσβη, στην πρωτεύουσα Λίμα του Περού.

Κατά την επιχείρηση απελευθέρωσης των δυνάμεων της Αστυνομίας και του Στρατού, η οποία ήταν αστραπιαία, έχασαν την ζωή τους ένας όμηρος, δύο στρατιώτες και δεκατέσσερις αντάρτες Τουπάκ Αμάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νεκρός όμηρος είναι ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Λίμα, Κάρλο Τζιούστι, ο οποίος πέθανε πιθανόν από καρδιακή προσβολή, λίγο μετά την απελευθέρωσή του.

Οι καταδρομείς, επικουρούμενοι από άλλους οι οποίοι είχαν επιτεθεί από το εξωτερικό μέρος της οικίας του Ιάπωνα πρέσβη, άνοιξαν τρύπα στο δάπεδο του κτιρίου και εισέβαλαν στο εσωτερικό μέσω υπόγειας σήραγγας.

Τόσο ο Περουβιανός Πρόεδρος Αλμπέρτο Φουτζιμόρι όσο και ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο, εξέφρασαν τη χαρά τους για την επιτυχή κατάληξη της επιχείρισης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά θα σχηματίζονται κατά διαστήματα νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα καταστούν μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 12 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή αίθριος, αλλά αργότερα θα αναπτυχθούν νεφώσεις που στα ορεινά δυνατό να δώσουν πολύ μεμονωμένες βροχές το απόγευμα. Οι άνεμοι θα είναι αρχικά βόρειοι μέτριοι 4 Μποφόρ, αλλά σταδιακά θα καταστούν δυτικοί μέτριοι φθάνοντας τα 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 30 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 26 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 14, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 15, στη Λεμεσό 26 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 30 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 23 April 1997 - 15:55:31 UTC