Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-04-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


"Aνάστα ο Θεός κρίνων την γή, ότι σύ κατα-κληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι".

Την μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Κυρίου, ετοιμάζεται να γιορτάσει απόψε, ο απανταχού Ελληνισμός.

Το πρωϊ, η Αυτού Μακαριότης ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προέστη στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου, της Ακολουθίας του Εσπερινού της Ανάστασης.

Εξαίφνης, τα μαύρα έπεσαν από το ιερό τέμπλο, οι σκάμνοι και οι καμπάνες αντήχησαν χαρμόσυνα, διαλαλώντας στα πέρατα της Οικουμένης, το μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

(ΦΥΣΙΚΟΣ ΗΧΟΣ)

Απόψε, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα προστεί της Ακολουθίας της Ανάστασης στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννου.

Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι επίσημοι.

Ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη εκ νεκρών, ο Κυπριακός Ελληνισμός προσδοκά και την δική του Ανάσταση, περιμένοντας υπομονετικά την 'Αγια ώρα, που τα κατοχικά στρατεύματα και οι έποικοι θα αποχωρήσουν, όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στις πατρο-γονικές τους εστίες, θα διακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου των αγνοουμένων μας και θα αποκατασταθούν τα κατα-πατημένα από τον Αττίλα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας.

Με την ευκαιρία της εορτής της Ανάστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, θα απευθύνει απόψε πασχαλινό μήνυμα προς τον κυπριακό λαό.

Το μήνυμα του Προέδρου θα μεταδοθεί στο Δελτίο Ειδήσεων των οκτώ.


Το Κυπριακό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξομάλυνση τόσο των Ελληνο-τουρκικών σχέσεων, όσο και για την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Αυτό τόνισε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι είναι ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε από τον κύριο Κρανιδιώτη.

Επεσήμανε δε, ότι οι Ιδέες Γκάλι δεν αποτελούν βάση για επίλυση του Κυπριακού, θέση την οποία υιοθέτησε και ο κύριος Κρανιδιώτης.

Ο κύριος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν απαιτείται πια η μετάβασή του στην Αθήνα, αλλά θα έχει συνεχείς επαφές με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιάννος Κρανιδιώτης σε συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, αντήλλαξαν απόψεις για το Κυπριακό, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και τρόπους ανάκτησης των τεσσάρων εικόνων των Αποστόλων που κλάπηκαν από την κατεχόμενη εκκλησία του Αντιφωνητή.


Εφόσον οι Τούρκοι ήθελαν να πετύχουν με την μετάβαση των Ελληνοκυπρίων στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, αναγνώριση του ψευδοκράτους, τότε ορθά και δεν πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

Αυτό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο οποίος τόνισε ότι δεν μπορούμε να πράξουμε κάτι το οποίο θα ωφελέσει τις επιδιώξεις των Τούρκων, να διχοτομήσουν την Κύπρο.

Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", σχετικά με το θέμα της ακύρωσης του προσκυνήματος στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, ανέφερε ότι ο πόθος ήταν να μεταβούν οι Ελληνοκύπριοι και να προσευχηθούν.

Πρόσθεσε όμως ότι η αδιαλλαξία του κατοχικού ηγέτη, συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε μπροστά στην παραδοσιακή αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, ανέφερε ότι ανέμενε αυτού του είδους την συμπεριφορά από τον Ραούφ Ντενκτάς.


Για εικοστή τρίτη χρονιά, οι εγκλωβισμένοι, οι συγγενείς των αγνουμένων και οι πρόσφυγες, θα περάσουν την Ανάσταση του Κυρίου, μακριά από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, μακριά από τους τόπους τους.

Στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, συνεχίστηκε και αυτό το Σάββατο η αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων, που διοργανώνει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα.

Να αναφέρουμε ότι τα μέλη του ΠΑΚ, συγγενείς αγνοουμένων και μέλη οργανώσεων, θα κάνουν απόψε Ανάσταση στο χώρο του Οδοφράγματος.

Εκεί θα τερματιστεί και η τρίτη Ελληνοδρομία, στην οποία συμμετέχουν δρομείς από την Κύπρο και την Ελλάδα και είναι αφιερωμένη στους 1619 αγνοουμένους, στους εγκλωβισμένους, και στο Θεόφιλο Γεωργιάδη.

Η Ελληνοδρομία ξεκίνησε την μεγάλη Δευτέρα από τον Πύργο Τηλλυρίας.


Στην Κέρκυρα, ένας λιμενο-φύλακας τραυματίστηκε θανάσιμα, όταν Αλβανοί οι οποίοι επέβαιναν σε ταχύπλοο σκάφος άνοιξαν πύρ εναντίον σκάφους του λιμενικού.

Νεκρός είναι ο λιμενο-φύλακας Μαρίνος Ζαπάτης, εικοσι-τεσαρων ετών, μέλος του λιμενικού σώματος.

Ο Ζαπάτης επέβαινε μαζί με άλλους τρείς άνδρες του Λιμενικού Σώματος σε φουσκωτό περιπολικό σκάφος, το οποίο εκτελούσε περιπολία στην περιοχή Ορμου Παναγιάς Κέρκυρας.

Οταν οι άνδρες του Λιμενικού ζήτησαν από το άγνωστο σκάφος να σταματήσει για έλεγχο, αυτό άλλαξε πορεία και κατευθύνθηκε προς τις Αλβανικές ακτές ρίχνοντας καταιγιστικά πυρά με πολυβόλα όπλα.

Οι άνδρες του λιμενικού σώματος ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς.

Από την ανταλλαγή πυρών σκοτώθηκε ο λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαπάτης, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις πρέπει να έχουν τραυματισθεί τρία τουλάχιστον άτομα που επέβαιναν στο άγνωστο σκάφος.

Η κηδεία του λιμενοφύλακα θα γίνει σήμερα στην ιδιαίτερη του πατρίδα, την Λευκάδα.


Με την σημερινή παραίτηση δύο Υπουργών μελών του κόμματος του "ορθού δρόμου" της Τανσού Τσιλέρ, βαθαίνουν τα ρήγματα στην ήδη επισφαλή ενότητα της κυβέρνησης συνασπισμού της Τουρκίας.

Εξάλλου, στις τρείς το απόγευμα συνήλθε σε μια κρίσιμη όπως χαρακτηρίστηκε συνεδρία, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας, οι στρατηγοί ανεμένετο να ζητήσουν εξηγήσεις για τη μή εφαρμογή των εντολών τους για περιορισμό των δραστηριοτήτων των Ισλαμιστών.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ δήλωνε ότι κανένας δεν πρέπει να αναζητήσει λύση σε εναλλακτικά καθεστώτα, υπονοώντας το ενδεχόμενο νέου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Καρανταγί δήλωσε οτι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας θα μείνουν έξω από την πολιτική, παρά την δημόσια αντίθεσή τους με την πολιτική της κυβέρνησης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώνουν κατά διαστήματα με ενδεχόμενο να πέσουν λίγες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θαλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει τις αυγινές ώρες στους 10 βαθμούς.

Αύριο Κυριακή του Πάσχα αναμένονται τοπικές νεφώσεις που σε μερικές περιοχές θα πυκνώουν δίνοντας βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί μέχρι νοτιοδυτικοί δυνατοί 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ταραγμένη ενώ στα δυτικά και τοπικά στα νότια παράλια, παροδικά μέχρι κυματώδης.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει αύριο στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και στους 20 στα νότια παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 23 βαθμοί και η πιο χαμηλή 11, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 22 με 13, στη Λεμεσό 22 με 11, στην Κερύνεια και την Πάφο 19 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 13 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 26 April 1997 - 20:27:11 UTC