Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο αεροδρόμιο του Ελληνικού η συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με τον Διευθυντή του Τμήματος Νοτίου Ευρώπης στο Στεϊτ Ντιπάρτμεντ Κέρυ Κάβανο.

Η συνάντηση, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δεν θα είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αλλά θα είναι ουσιαστική.

Το πρωί, εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτείων στη Λευκωσία Κένεθ Μπρίλ.

Σχετικά με τη συνάντηση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη την πραγματοποίση της συνάντησης Κασουλίδη - Κάβανο.


Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να κηρύξει αερο- ναυτικές αγγελίες, μέσω της Πολιτικής Αεροπορίας και να δεσμεύσει κάποιες περιοχές, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κώστας Ηλιάδης, κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο υπήρξε οποιαδήποτε τουρκική αντίδραση, για τα σχέδια της άσκησης "ΤΟΞΟΤΗΣ".

Οπως απεκάλυψε ήδη ο ΛΟΓΟΣ, οι παράνομες αρχές του καθεστώτως Ντενκτάς αντέδρασαν σε ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτικής αεροπορίας της Δημοκρατίας, η οποία δεσμεύει μεγάλες περιοχές του χώρου ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας, για να χρησιμοποιηθούν από αεροσκάφη της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, στο πλαίσιο της άσκησης "Τοξότης".

Οι αρχές της Δημοκρατίας όμως απάντησαν παραθέτοντας ατράνταχτα επιχειρήματα περί της νομιμότητας και της εκτάσεως του ΦΙΡ Λευκωσίας, ενώ η τουρκική πλευρά δεν αντέδρασε εκ νέου.

Επί του θέματος, ο κύριος Ηλιάδης δήλωσε ότι μέχρι τώρα δεν υπήρξε, οποιαδήποτε παρενόχληση των Ελληνικών αεροσκαφών από Τουρκικά μαχητικά και ανέφερε ότι η άσκηση Τοξότης αρχισε και εξελίσσεται ομαλά.

Σήμερα τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, εκτελούν πτήσεις νοτιοδυτικά της Κύπρου, στην περιοχή ελέγχου πτήσεων Λευκωσίας.

Το σενάριο της άσκησης προβλέπει και αποστολές τακτικής αεροπορικής υποστήριξης στην Κύπρο.

Εξ' άλλου, οι φρεγάτες Αιγαίο και Θράκη, θα εκτελέσουν ειδικές επιχειρησιακές αποστολές στην θαλάσσια περιοχή από τη Ρόδο έως την Κύπρο.

Η άσκηση που λήγει αύριο, διεξάγεται μεταξύ Κρήτης - Κύπρου και Ρόδου.


Η Ελλάδα δεν θέτει σε κανέναν διάλογο και υπό καμιά αίρεση τα κυριαρχικά της δικαιώματα και δεν δέχεται καμιά αμφισβήτηση του στάτους κβο στο Αιγαίο.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας στην πρόσφατη επιστολή των τριανταδύο βουλευτών, σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές εξέφραζαν τους φόβους τους για διολισθήσεις σε ελληνο- τουρκικό διάλογο, ο Πρωθυπουργός συνέστησε ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και σταθερότητα από όλους στα εθνικά θέματα.

Υπογράμμισε δε, ότι εάν η Τουρκία αποδείξει εμπράκτως ότι σέβεται το διεθνές δίκαιο και αποσύρει την επεκτατική της επιβουλή, τότε θα βρεί την Ελλάδα αρωγό στην ευρωπαϊκή της πορεία.


Την ερχόμενη Δευτέρα θα συναντηθούν οι αντιπροσωπείες του Δημοκρατικού Κόμματος και της ΕΔΕΚ για ανταλλαγή απόψεων, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές.

Αυτό ανακοίνωσαν οι κύριοι Κυπριανού και Λυσσαρίδης μετά από πρωινή τους συνάντηση που κύριο στόχο είχε την ανταλλαγή απόψεων στο εθνικό θέμα, ενόψει αναχώρησης του προέδρου της ΕΔΕΚ στην Αθήνα όπου θα παραστεί και θα μιλήσει σε εκδηλώσεις για το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις τους οι επικεφαλής των δύο κομμάτων διέψευσαν πληροφορίες που τους έφεραν να απορρίπτουν αλλήλους για τις προεδρικές, ενώ άφησαν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για συνεργασία.


Με αφορμή το επεισόδιο προσγείωσης αεροπλάνου των Κυπριακών Αερογραμμών στην Πάφο, αντί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας διετύπωσαν έντοντες επικρίσεις για τη στάση του πιλότου και των συντεχνιών της εταιρείας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, χαρακτήρισε ασύνετη, ανεύθυνη και αλαζονική την ενέργεια του πιλότου, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά υποσκάπτει την εταιρεία και υπονομεύει την οικονομία.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστοδούλου προειδοποίησε ότι εάν συνεχιστεί αυτή η τακτική από τους εργαζομένους, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγγυηθεί νέο δάνειο προς τις Κυπριακές Αερογραμμές.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μουσιούττας, κάλεσε τις ηγεσίες των Συντεχνιών να προσγειωθούν, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η αντιπαλότητα μεταξύ των συντεχνιών, αποβαίνει καταστροφική για τις Κυπριακές αερογραμμές.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και έργων Λεόντιος Ιεροδιακόνου, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί και ανέφερε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.


Νέος εμπρησμός αυτοκινήτου, ο ένατος σε διάστημα μίας μόνο εβδομάδας, σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Λεμεσό.

Στόχος των εγκληματικών στοιχείων αυτή τη φορά ήταν το αυτοκίνητο του κοινοτάρχη Υψωνα, στο οποίο ετέθη φωτιά λίγο μετά τα μεσάνυκτα.

Η φωτιά έγινε αντιληπτή από γείτονα του ιδιοκτήτη και ετέθη υπό έλεγχο προτού επεκταθεί σε ολόκληρο το όχημα.

Στην Αγία Νάπα εξάλλου, τις πρωινές ώρες ξέσπασε φωτιά σε μπυραρία, η οποία εκδηλώθηκε από ανάφλεξη στην κουζίνα.

Από τις έρευνες της αστυνομίας απεκλείσθη το ενδεχόμενο εμπρησμού.


Εικοσιέξι φυτά κάνναβης και μεγάλη ποσότητα σπόρων κάνναβης ανακάλυψε η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών στο σπίτι του Τουρκοκύπριου Τζιαμάλ Κασάπογλου στη Λεμεσό.

Ο Τουρκοκύπριος είχε απασχολήσει και στο παρελθόν την αστυνομία, χωρίς ωστόσο να στοιχειοθετηθεί υπόθεση εναντίον του, ενώ η σημερινή έρευνα διενεργήθη ύστερα από πληροφορίες των διωκτικών αρχών.

Ο Κασάπογλου και η σύζυγός του συνελήφθησαν και θα προσαχθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου αύριο.


Διάταγμα τριήμερης προσωποκράτησης, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων αναφορικά με διερευνώμενη υπόθεση αποζείν από κέρδη πορνείας, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον της Σωτηρούλας Αντρέου, 32 χρόνων από τη Λεμεσό.

Η Αντρέου, μαζί με άλλα δύο πρόσωπα, τον Ηρακλή Πηλιώτη και την Ορεάνθη Κωσταρά, βρέθηκαν σε διαμέρισμα στον Στρόβολο, και σύμφωνα με μαρτυρία οι δύο γυναίκες επιδίδονταν σε πορνεία έναντι χρηματικής αμοιβής.

Τόσο ο Πηλιώτης, όσο και η Κωσταρά, καταζητούνται από την αστυνομία.


Η απο-ποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας θα υπονομεύσει αναμφιβόλως τους χρηστούς τρόπους ζωής του λαού μας, αλλά και θα συμβάλει στην έκλυση των ηθών με όλα τα κακά συνεπακόλουθα στην κοινωνία μας.

Αυτό αναφέρει η Χριστιανική Ενωση Κυπρίων Επιστημόνων σε νέα επιστολή της προς τον Πρόεδρο και τα Μέλη της Επιτροπής Νομικών της Βουλής με αφορμή την αυριανή συζήτηση του θέματος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Περαιτέρω, η ΧΕΚΕ σημειώνει ότι τυχόν απόφαση απο-ποινικοποίησης της ομοφιλοφυλίας θα προκαλέσει τα αισθήματα του λαού μας, ο οποίος παραμένει προσηλωμένος στις ηθικές αξίες και στον χρηστό τρόπο ζωής που διδάσκει ο ευαγγελικός νόμος της Εκκλησίας.

Εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι οι βουλευτές ανταποκρινόμενοι στο λαϊκό αίσθημα, θα αρνηθούν να συμβάλουν στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Εν τω μεταξύ, η Επιτροπή Αγώνος κατά της Νομιμοποιήσεως της Ομοφυλοφιλίας καλεί τον κυπριακό ελληνισμό σε παγκύπριο υπερκομματικό συλλαλητήριο κατά της απο-ποινικοποιήσεως της ομοφυλοφιλίας, αύριο Πέμπτη στις τέσσερις το απόγευμα, έξω από τη Βουλή.

Στην ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέρεται ότι επιβάλλεται η εκδήλωση της απαίτησης από τους Βουλευτές να μη δώσουν νομική κάλυψη σε μια διαστροφή η οποία πλήττει τους θεσμούς του γάμου και της οικογένειας.


Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα επίσημης έρευνας για την υγεία των παιδιών αφού όπως διαπιστώθηκε ένα στα δύο παιδιά αντιμετωπίζει πρόβλημα παχυσαρκίας και ψηλής χοληστερόλης.

Τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη από τους γενικούς διευθυντές των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας και Πολιτισμού.

Το ερευνητικό πρόγραμμα κάλυψε μέχρι στιγμής οκτακόσια παιδιά της έκτης τάξης δημοτικού από σχολεία της επαρχίας Λευκωσίας.

Στόχος των δύο υπουργείων είναι η συνέχιση του προγράμματος έτσι ώστε να εξεταστούν όλα τα παιδιά της έκτης τάξης των δημοτικών σχολείων παγκυπρίως.


Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα το μεσημέρι οι καταστηματάρχες της Λάρνακας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση λήψης μέτρων για την αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Οι καταστηματάρχες έκλεισαν τα καταστήματά τους και συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο, όπου εκδήλωσαν την ανησυχία τους για τον εμπορικό μαρασμό στον οποίο οδηγούνται λόγω της μη επιτέλεσης βασικών έργων.

Αντιπροσωπεία των καταστηματαρχών με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΟΒΕΚ Λάρνακας, επέδωσαν σχετικό υπόμνημα στον Δήμαρχο Γιώργο Λυκούργο.


Συνεχίζεται για τρίτη συνεχή ημέρα η απεργία των εργατο-ϋπαλλήλων του Δήμου Λακατάμειας, που υπάγονται στην ΣΕΚ.

Αιτία των απεργιακών μέτρων, ήταν η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για απόλυση δύο μονίμων υπαλλήλων του Δήμου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της συντεχνίας, η απεργία θα συνεχισθεί επ' αόριστον, μέχρις ότου το Δημοτικό Συμβούλιο ανακαλέσει την απόφασή του.

Στην απεργία, δεν συμμετέχουν οι εργατο-υπαλλήλοι που υπάγονται στην ΠΕΟ.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος. Αργότερα θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και ομίχλη σε μερικές κυρίως παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 12 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις.

Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι ασθενείς γενικά 3 μποφόρ και μέτριοι 4 μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό στους 26 στα νότια και γύρω στους 23 βαθμούς στα υπόλοιπα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 14, στη Λεμεσό 26 με 14, στην Κερύνεια και την Πάφο 21 με 9, και τέλος στον Πρόδρομο 18 με 10.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 7 May 1997 - 17:27:37 UTC