Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μεγάλης αρχαιολογικής αξίας πήλινα αγγεία, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην περιοχή Αγίας Φύλας.

Σύμφωνα με λειτουργούς του Τμήματος Αρχαιοτήτων, πρόκειται για λαξευτό θαλαμοειδή, οικογενειακό τάφο, ο οποίος είναι ασύλητος.

Τον τάφο εντόπισε μηχανοδηγός, ο οποίος ασχολείτο με την ισοπέδωση οικοπέδου.

'Αλλα ευρήματα που ανακαλύφθησαν είναι ανθρώπινα οστά, αμφορείς, λυχνάρια και μεγάλος αριθμός κυπέλλων.

Ο τάφος υπολογίζεται ότι ανάγεται στον έκτο με πέμπτο αιώνα προ χριστού.


Το εάν θα συγκληθούν απευθείας συνομιλίες από τον Γενικό Γραμματέα και το πότε αυτές θα συγκληθούν, είναι κάτι που αυτή τη στιγμή, δεν βρίσκεται στην ατζέντα, αφού τώρα έχουμε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, θα συμπέσει με τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

Ο κύριος Κασουλίδης, τόνισε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη στις 23 Ιουνίου, για την ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων ΕΘνών, για το περιβάλλον και την ανάπτυξη.

Ο κύριος Κασουλίδης μιλούσε στην τελετή των εγκαινίων του Ευρωπαικού Σπιτιού της Κύπρου στην Πύλη Αμμοχώστου.


Εξειδικευμένη αποστολή εκτίμησης της πορείας του Κυπριακού αλλά και των διαθέσεων των πλευρών, θα πραγματοποιήσει ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κίεραν Πρι-έντερ-καστ, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο στα μέσα Μαίου.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνων, θα παραδώσει στη συνέχεια σχετική έκθεση στο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού, Κόφι Αναν.

Σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, είπε ότι ο κύριος Πριέντερκαστ, θα συζητήσει στην Αθήνα, την Αγκυρα και την Κύπρο, και το θέμα της σύγκλησης απευθείας συνομιλιών.


Η απόφαση της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων, να άρει τα μέτρα αποχής από κάθε υπερωριακή εργασία και να προσέλθει σε διάλογο με τη διεύθυνση των Κυπριακών Αερογραμμών, δεν διαφοροποιεί την απόφαση της κυβέρνησης, για μελέτη σχεδίου αλλαγής του υφιστάμενου καθεστώτος στις Κυπριακές Αερογραμμές.

Στη δήλωση αυτή, προέβη σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις γύρω από το θέμα.

Ωστόσο, ο κύριος Χριστοφίδης εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης, για την απόφαση των πιλότων να άρουν τα μέτρα.

Εν τω μεταξύ, αναμένεται να οριστεί σύσκεψη της συντεχνίας των πιλότων, με εκπροσώπους της εταιρείας, για συζήτηση της διαφοράς που προέκυψε μεταξύ των εργαζομένων με την εταιρεία.


Εκκληση προς όλους τους κοινωνικούς εταίρους για μετριοπάθεια και εργασιακή ειρήνη, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε ομιλία του στην ετήσια Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων.

Ο κύριος Κληρίδης πρόσθεσε ότι η ευημερία, δεν μπορεί να χτίζεται πάνω σε ελλείματα των δημόσιων προϋπολογισμών και στα δάνεια.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ Ανδρέας Πίττας, ζήτησε εκλογίκευση των μισθολογικών διεκδικήσεων στο δημόσιο τομέα.

Κάλεσε δε, το συνδικαλιστικό κίνημα να δει έστω και τώρα, τα σημεία των καιρών και τα εκρηκτικά αδιέξοδα στα οποία οδηγούμαστε.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Κληρίδης απένειμε τα ευρωπαϊκά βραβεία ΟΕΒ στις εταιρείες Χαρά Φάσιον, Πίττας και Μουσκίτα.


Την απόφαση της κυβέρνησης για κατασκευή ανισόπεδου κόμβου, στα φώτα τροχαίας της Βιομηχανικής Περιοχής Στροβόλου, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου.

Ο κύριος Ιεροδιακόνου, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου για το θέμα, τόνισε ότι η αναβάθμιση του κόμβου, αναμένεται να λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει καθημερινά στην περιοχή και ειδικότερα σε ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο, το έργο θα κατασκευαστεί σε δυόμιση χρόνια και η εκτιμηθείσα δαπάνη του, ανέρχεται σε έξι εκατομμύρια λίρες.


Αναφορικά με το θέμα της απο-ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, με σημερινή ανακοίνωσή της, απευθύνεται στο λαό αναφέροντας τη θέση της επί του θέματος και προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις και τα συνεπακόλουθα από την τυχόν απο-ποινικοποίηση.

Η Εκκλησία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, καταδικάζει σθεναρά και απόλυτα την ομοφυλοφιλία, και ως πράξη που αντίκειται ακόμη και στον ίδιο τον φυσικό νόμο, θλίβεται όμως, για όσους παρασύρθηκαν στην ομοφυλοφιλία και τους καλεί σε επανόρθωση και μετάνοια.

Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι ότι η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου θα πλήξει τους θεσμούς του γάμου και της οικογένειας, και θα συμβάλει στην έκλυση των ηθών, ανάμεσα κυρίως στους νέους, οι οποίοι αποτελούν, όπως τονίζεται και την ελπίδα της αγωνιζόμενης, για εκδίωξη του Τούρκου εισβολέα, πατρίδας μας.

Συνεπακόλουθο επίσης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, είναι η ενθάρρυνση της διαστροφής, της ασωτίας και της ακολασίας, με αποτέλεσμα την περαιτέρω εξάπλωση διαφόρων μολυσματικών ασθενειών, όπως του έιτς και άλλων.

Η Ιερά Σύνοδος, προστίθεται στην ανακοίνωση, αγωνιώντας για το μέλλον της νήσου μας και την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού, πατρικά, καλεί τόσο τα Κόμματα, όσο και τους βουλευτές όπως λαμβάνοντας υπόψη το λαϊκό αίσθημα που εδράζεται στην ηθικο-πνευματική πτυχή του θέματος, καταψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο.


Μετά την πρόσφατη σύλληψη Τουρκοκύπριου-κατοίκου της Πύλας για κατοχή μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών, άλλοι δύο Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι διαμένουν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, συνελήφθησαν στη Βρετανία έχοντας στην κατοχή τους διακόσια-σαράντα κιλά ηρωίνης.

Με το θέμα ασχολείται σήμερα σε έκταση ο τουρκοκυπριακός Τύπος.

Χαρακτηριστικά, η εφημερίδα "Κίπρις" υπό τον τίτλο "Γίναμε και πάλι ρεζίλι", αναφέρει σε άρθρο της ότι η αξία των διακοσίων-σαράντα κιλών ηρωίνης, υπολογίζεται σε είκοσι εκατομμύρια στερλίνες.

Τα ναρκωτικά είχαν επιμελώς τοποθετηθεί σε όχημα, τύπου βαν, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.


Με την κατηγορία ότι προσπάθησε να παραπλανήσει την Αστυνομία, αναφορικά με την σε βάρος του απόπειρα φόνου που διεπράχθη την έκτη Μαϊου, έξω από το καμπαρέ του, προσήχθη ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, ο 'Αγγελος Χριστοδούλου Αντζιελής.

Ο Χριστοδούλου, δεν παραδέχθηκε ενοχή και το δικαστήριο όρισε για ακρόαση της υπόθεσης, την εικοστή-εννάτη Μαϊου.

Στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση χιλίων λιρών.

Εν τω μεταξύ, η Αστυνομία πιστεύει ότι τόσο πίσω από την απόπειρα φόνου, όσο και τους εμπρησμούς, βρίσκονται άτομα του οργανωμένου εγκλήματος.


Ως μέρος της κρίσης που δημιουργήθηκε στο Δημοκρατικό Συναγερμό, θεωρεί ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, τον ανθυποψήφιό του Νίκο Αναστασιάδη.

Οι δηλώσεις Συλλούρη έγιναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσε το πρωί, παρουσιάζοντας το πρόγραμμά του για τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο υποψήφιος για την Προεδρία του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι με την εκλογή του θα αξιοποιηθούν όλα τα κομματικά στελέχη, ενώ μίλησε για νέο ύφος και νοοτροπία στην πολιτική ζωή.


Με την προτροπή από την Γερμανίδα Ευρωβουλευτή Ντόρις Πακ, ότι εάν θέλετε να έλθετε στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση, πρέπει να λύσετε το πρόβλημα σας, τελέστηκαν τα εγκαίνια του Ευρωπαϊκού Σπιτιού της Κύπρου, Ζήνων, στην Πύλη Αμμοχώστου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση, ανέφερε ότι αν κάποιος επιθυμεί να λυθεί το κυπριακό, πρώτα από όλους είμαστε εμείς οι ίδιοι.

Ο κύριος Κασουλίδης, ο οποίος τέλεσε τα εγκαίνια του σπιτιού, στο χαιρετισμό προς τους προσκεκλημένους τόνισε ότι η εκδήλωση επισφραγίζει και δηλώνει τόσο την ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου όσο και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.


Η ποιοτική διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, η οποία συνίσταται στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ η Τουρκία συνδεδεμένο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη έναντι των ελλαδο- τουρκικών σχέσεων.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για τη συγκρότηση των ομάδων εμπειρογνωμόνων.

Ο κύριος Σαντέρ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αθήνα, συζήτησε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, θέματα που άπτονται όλου του φάσματος που απασχολεί την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας- Ευρωπαϊκής Ενωσης και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Στην Παλαιά Βουλή εξάλλου, σε τελετή για την Ημέρα της Ευρώπης, ο κύριος Σημίτης υπενθύμισε παρουσία του κυρίου Σαντέρ, την ελληνική θέση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα είναι αρωγός, αν η Τουρκία δώσει απτά δείγματα σεβαμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου.


Το χειρότερο αεροπορικό δυστύχημα των τελευταίων τριών ετών στη Κίνα, σημειώθηκε σήμερα, στην πόλη Σέντζεν νότια της χώρας, στα σύνορα με το Χογκ Κογκ.

Τριάντα πέντε άτομα σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλα τραυματίστηκαν, όταν αεροσκάφος της Εταιρείας China Southern Airlines, συνετρίβη κατά την ώρα της προσγείωσης λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών.

Το αεροσκάφος, τύπου Μπόϊνγκ 737, μετέφερε εξήντα-πέντε επιβάτες και εννιαμελές πλήρωμα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι κατά την προσγείωση, το ένα φτερό του αεροσκάφους, χτύπησε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί ολόκληρο στις φλόγες.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι αρχικά αίθριος.

Αργότερα θα εμφανισθεί χαμηλή νέφωση και αραιή ομίχλη σε μερικες κυρίως παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 περίπου βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος με αραιές παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά θαλάσσιοι ασθενείς γενικά 3 μποφόρ και μέτριοι 4 μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 34 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 29 στα νοτιοανατολικά παράλια και τους 25 στις άλλες παράλιες περιοχές.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 35 βαθμοί και η πιο χαμηλή 12, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 13, στη Λεμεσό 25 με 15, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 11, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 15.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 9 May 1997 - 17:27:11 UTC