Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-12

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Είναι γενική πολιτική εκτίμηση ότι το τίμημα θα είναι βαρύ εάν η κυβέρνηση απορρίψει πιθανή πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα για απ'ευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Συναφώς, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι το ενδεχόμενο πρόσκλησης για απευθείας συνομιλίες ήταν ενώπιον των πολιτικών αρχηγών στην πρόσφατη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

Αποκαλύπτοντας ότι ουδείς εισηγήθηκε απόρριψη είτε των εκ του σύνεγγυς είτε πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα για απευθείας συνομιλίες κατά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει εκτιμήσεις πολιτικών αρχηγών και άλλων κομματικών αξιωματούχων.

Προέχει, επεσήμανε ο κύριος Χριστοφίδης, η εκτίμηση ότι πρόκειται για την πιο σημαντική ίσως πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνων, στη νεότερη πορεία του κυπριακού και εκτιμάται η υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας.

Παραιτέρω ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει μέχρι στιγμής ενημερωθεί επίσημα ή ανεπίσημα, για τις τελικές προθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προσθέτοντας ότι αναμένεται πιθανότατα αύριο, να ορισθεί συνάντηση με τον Γκούσταβ Φεϋσελ, ο οποίος επέστρεψε στην Κύπρο χθές το απόγευμα.


Φθάνει μεθαύριο Τετάρτη στην Κύπρο, στην πιο καθοριστική ίσως φάση της προετοιμασίας του εδάφους για τις απευθείας συνομιλίες, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνων για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίεραν Πρέντεργκαστ.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο κύριος Πρέντεργκαστ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναχωρεί από την Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα, για να επισκεφθεί την Αθήνα και στη συνέχεια την Αγκυρα.

Μετά τις επαφές του στο τρίγωνο και με την επιστροφή του στη Νέα Υόρκη, ο κύριος Πρέντεργκαστ θα υποβάλει έκθεση στο Γενικό Γραμματέα, ο οποίος με τη σειρά του θα αξιολογήσει την πορεία των εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεων και θα κρίνει εάν θα καλέσει ή όχι τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, σε απευθείας συνομιλίες.

Αυτό εκτιμάται, ότι θα γίνει στο τρίτο δεκαήμερο του ερχόμενου μήνα.


Η Καναδική Κυβέρνηση θα εξετάσει κατά πόσον μπορεί να συμβάλει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο ειδικός αντιπρόσωπος του Καναδά για το Κυπριακό Μάϊκλ Μπελ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

Για τον σκοπό αυτό, πρόσθεσε ο κύριος Μπελ, θα έχει συνομιλίες με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κίεραν Πρέντεργκαστ και επαφές στην Αθήνα, την 'Αγκυρα, τις Βρυξέλλες, την Χάγη και στο Λονδίνο.

Ο Καναδός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης, την πλήρη υποστήριξη της χώρας του στην πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, την οποία χαρακτήρισε ως την πλέον σημαντική.

Αύριο το πρωί ο κύριος Μπελ θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ενώ στην συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.


Καμιά διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει στα διεθνώς αναγνωρισμένα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στην κατηγορηματική αυτή δήλωση προέβησαν τόσο ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τσοχατζόπουλος όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας χθεσινό δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Το Βήμα της Κυριακής".

Το χθεσινό δημοσίευμα έφερε την Ελλάδα και την Τουρκία να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, βάσει της οποίας τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη θα μπορούσαν να πετούν σε συγκεκριμένους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, χωρίς να υποβάλουν σχέδιο πτήσης.

Η Ελλάδα, ανέφερε ο κύριος Τσοχατζόπουλος, διατηρεί στο ακέραιο την πλήρη ευθύνη του ΦΙΡ Αθηνών.

Ο οποιοσδήποτε, διευκρίνησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης, μπορεί να μπει στο ΦΙΡ Αθηνών, εφόσον δηλώσει προηγουμένως την εθνικότητά του και καταθέσει σχέδιο πτήσης.


Με την εκλογή του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη στην Αντιπροεδρία του Δημοκρατικού Κόμματος, αναμένεται ότι θα ασχοληθεί ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Το θέμα έχει εγερθεί έπειτα από προηγούμενες επίσημες δηλώσεις αναφορικά με το ασυμβίβαστο κομματικού και πολιτειακού αξιώματος.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, η τοποθέτηση του Προέδρου στο θέμα αυτό θα δημοσιοποιηθεί αύριο.

Εν τω μεταξύ, ο κύριος Μιχαηλίδης θα προβεί σε δηλώσεις προς τον Τύπο αργότερα το απόγευμα.


Σοβαρές καταγγελίες, εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων διατυπώθηκαν σήμερα στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Αξιών.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από γραπτές καταγγελίες υπαλλήλων της Αρχής, εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου για υπέρβαση εξουσιών και καθηκόντων και για παρέμβαση και ανάμειξη στη διαχείριση και εκτέλεση αποφάσεων.

Κατηγορίες διατυπώθηκαν και εναντίον ανωτέρων λειτουργών της Αρχής, για παρεμβάσεις που απέβησαν ευνοιοκρατικές για ιδιώτες και εις βάρος της Αρχής.

Ο Πρόεδρος του Δικοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Ντίνος Ερωτοκρίτου αντέκρουσε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αρχή δεν φέρει ευθύνη το παρόν διοικητικό συμβούλιο.


Η Παγκύπρια Επιτροπή αγώνα ενάντια στην αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας, καλεί τους ορθόδοξους χριστιανούς να συμμετάσχουν μαζικά στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη, 15 Μαϊου, στις τρείς και τριάντα το απόγευμα έξω από τη Βουλή.

Οπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, σκοπός της εκδήλωσης είναι να εκφραστεί δυναμικά και ειρηνικά η αντίθεση στη ψήφιση του νόμου για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας.

Η αθρόα συμμετοχή, επισημαίνεται, είναι απαραίτητη γιατί θα ενισχύσει και τους Βουλευτές στη λήψη της ορθής απόφασης.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την Επιτροπή Αγώνα συγκροτούν κληρικοί, χριστιανικά σωματεία, λαϊκά μέλη των ενοριών και κοινοτήτων καθώς και μέλη των χριστιανικών ενοριακών κινήσεων.


Στο Ιράν, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους τεσσάρων κόμμα οκτώ βαθμών στη κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε το πρωί στις Βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

Δεν έχουν, όμως γνωσθεί ακόμη λεπτομέρειες για την έκταση των καταστροφών, που πιθανόν να προκάλεσε ο νέος σεισμός.

Βέβαιο ωστόσο θεωρείται, ότι το σημερινό σεισμικό κτύπημα, επιδεινώνει την κατάσταση που δημιουργήθηκε από τον μεγάλο σεισμό του περασμένου Σαββάτου που σημειώθηκε στις Ανατολικές Επαρχίες.

Σύμφωνα πάντως με νεώτερο απολογισμό, τέσσερις χιλιάδες άτομα έχασαν τη ζωή τους, έξι περίπου χιλιάδες τραυματίστηκαν, ενώ πενήντα χιλιάδες άτομα έμειναν χωρίς στέγη.

Στην έκκληση των Ηνωμένων Εθνών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ιράν, αναφέρεται ότι μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το μέγεθος των καταστροφών στην γενική υποδομή της χώρας.


Η προηγμένη τεχνολογία και ο ηλεκτρονικός υπερ-υπολογιστής της Αϊ-Μπι-Εμ, Ντιπ Μπλου, αναδείχθηκαν νικητές, στην αναμέτρηση "ανθρώπου - μηχανής".

Στην τελευταία και κρισιμότερη παρτίδα που διεξήχθη χθές, σε δέκα-εννέα κινήσεις και σε διάστημα μίας ώρας, ο υπερ-υπολογιστής Ντιπ Μπλου νίκησε τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή στο Σκάκι Γκάρι Κασπάρωφ.

Στις έξι παρτίδες ο υπερ-υπολογιστής Ντιπ Μπλου κέρδισε τις δύο και ο Κασπάρωφ τη μία, ενώ τρεις έληξαν ισόπαλες.

Ως γνωστόν, η επιστημονική ομάδα της Αϊ-Μπι-Εμ θα εισπράξει το ποσό των 700 χιλιάδων δολλαρίων ως έπαθλο νικητού, ενώ ο Κασπάρωφ ως ηττημένος, θα πάρει 400 χιλιάδες δολλάρια.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις. Σε μερικές παράλιες περιοχές δυνατόν να σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, και γύρω στους 13 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος και θερμός. Κατά διαστήματα θα σχηματίζονται αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί ασθενείς ως μέτριοι 3 και τοπικά μέχρι 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκραία θα ανέλθει γύρω στους 37 βαθμούς στο εσσωτερικό, γύρω στους 32 βαθμούς στα νότια παράλια και γύρω στους 24 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 37 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 33 με 17, στη Λεμεσό 32 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 12 May 1997 - 18:27:14 UTC