Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-14

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Απόλυτα ικανοποιητικά είναι τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων, προληπτικού χαρακτήρα, στις οποίες υπεβλήθη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος θα αρχίσει σύντομα να ασχολείται με το αγαπημένο του σπορ, το κολύμπι.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανήρχισε σήμερα τις επαφές του για το Κυπριακό με συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Εθνών Γκουστάβ Φευσέλ.


Η τελική απόφαση για την ημερομηνία, τον τόπο διεξαγωγής και την ατζέντα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, θα ληφθεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, Γκουστάβ Φεϊσσέλ, η απόφαση θα ληφθεί έπειτα από την υποβολή της έκθεσης Πρέντεργκαστ στον Κόφι Ανάν, ο οποίος θα έχει ολοκληρώσει τις επαφές του στο τρίγωνο Λευκωσία -Αθήνα - Αγκυρα.

Οι προσκλήσεις για τις απευθείας συνομιλίες θα απευθυνθούν στον Πρόεδρο Κληρίδη και στον Ραούφ Ντενκτάς γύρω στα τέλη Μαϊου ή στις αρχές του ερχόμενου μήνα, πρόσθεσε ο κύριος Φεϊσσέλ.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι η ημερομηνία, ο τόπος και ο τρόπος διεξαγωγής των συνομιλιών θα εξαρτηθούν από την αυριανή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Κίεραν Πρέντεργκαστ, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.


Η Ρωσία έχει την ενεργότερη συμμετοχή από όλες τις χώρες στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Λευκωσία Γκεόργκι Μουράτοφ υπενθυμίζοντας συναφώς, την πρόσφατη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την υποβολή του εγγράφου βασικών αρχών.

Οι δηλώσεις Μουράτοφ έγιναν στο περιθώριο επίσκεψής του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή όπου ερωτηθείς σχετικά με την αμερικανο-βρετανική πρωτοβουλία αμφισβήτησε την ύπαρξή της.


Δύναμη παρατηρητών στην Κύπρο θα ήταν πρόθυμος να αποστείλει ο Καναδάς, μετά τη λύση, δηλώνει ο εκπρόσωπος της χώρας για το Κυπριακό Μάικλ Μπέλ.

Ο Καναδός επίσημος έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής, από τους οποίους ενημερώθηκε για το Κυπριακό.

Η τελική θέση του Καναδά για το Κυπριακό θα διαμορφωθεί, όπως επεσήμανε ο κύριος Μπελ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Αθήνα και την Αγκυρα.


Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε η Κυπριακή Κυβέρνηση για να αποτρέψουν το κατοχικό καθεστώς να προχωρήσει σε πώληση δύο Ελληνο- κυπριακής ιδιοκτησίας ξενοδοχείων στα Κατεχόμενα, του Ντόουμ στην Κερύνεια και του Σαλαμίς Μπέι στην Αμμόχωστο.

Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει αντιδράσει, με παραστάσεις από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες προσβάλλουν την διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει το θέμα, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ δήλωσε ότι το θέμα έχει εγερθεί στα Ηνωμένα 'Εθνη και εξετάζεται.


Η δωρεά γης από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου για ανέργεση ρωσικού ναού στη Λεμεσό, συνιστά ένδειξη φιλίας των ορθοδόξων Εκκλησιών Κύπρου και Ρωσίας.

Μήνυμα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου, το οποίο μετέφερε στην Εκκλησία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος Σέργιος, κατά τη σημερινή ανταλλαγή των σχετικών εγγράφων.

Ο Ρώσος πρέσβης Γκεόργκι Μουράτοφ εξάλλου, επεσήμανε την σημασία της πράξης ως ουσιαστικής συμβολής στην φιλία των δύο λαών, δεδομένου ότι στην Κύπρο ζουν πέντε με έξι χιλιάδες Ρώσοι και επισκέπτονται το νησί περί τους εικοσιπέντε χιλιάδες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.


Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης όλων των εκλογών που διεξήχθησαν στο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την εκλογή του αντιπροέδρου του κόμματος.

Σχολιάζοντας εξάλλου, την πρόθεση του βουλευτή Μάριου Ματσάκη να επανέλθει στο κόμμα, ο κύριος Κυπριανού δεν θέλησε να εκφράσει προσωπική θέση, παραπέμποντας στην συνεδριακή απόφαση.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θα διερευνηθεί κατά πόσο υπάρχει φόρμουλα να συζητηθεί το θέμα στο εκτελεστικό γραφείο και την κεντρική επιτροπή.


Η εκλογή του Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη στην θέση του αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ, δεν δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την παράλληλη κατοχή των δύο θέσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Περαιτέρω, ο κύριος Χριστοφίδης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διατηρεί την άποψη του, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να κατέχει παράλληλα και θέση προέδρου κόμματος, όπως και την άποψη ότι οι Υπουργοί δεν πρέπει να είναι κομματικοί αξιωματούχοι.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κύριο Χριστοφίδη, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν θεώρησε σωστό να επιβάλει τις απόψεις του στον κύριο Κυπριανού.


Η Παγκύπρια Επιτροπή Αγώνα κατά της απο-ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας με ανακοίνωσή της, καλεί τον ορθόδοξο κυπριακό λαό να προσέλθει έξω από τη Βουλή, αύριο Πέμπτη διαδηλώνοντας την αντίθεση του στην ψήφιση νόμων αντίθετων με τη θρησκεία, τα ήθη και τις παραδόσεις μας.

Από τη Λάρνακα θα ξεκινήσουν λεωφορεία στις δύο και δεκαπέντε το απόγευμα, από το Παλιό Νοσοκομείο, την πετρολίνα στο σχολείο Δροσιάς και τον Αγιο Γεώργιο Κοντού.

Από τη Λεμεσό, θα ξεκινήσουν λεωφορεία από τη μία έως τις δύο μετά το μεσημέρι, από την εκκλησία Αγίου Νικολάου, την Πλατεία Αγίου Γεωργίου και την αίθουσα του Συνδέσμου Ορθοδόξου Πίστεως.

Eξάλλου τόσο η Επιτροπή Αγώνα κατά της αποποινικοποίησης, με άλλη ανακοίνωση της, όσο και η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων επισημαίνουν τους κινδύνους που θα δημιουργήσει για την κοινωνία η απο-ποινικοποίηση της ομοφιλοφιλίας και παρατηρούν ότι θα δοθεί η νομική κάλυψη στους δεδηλωμένους ομοφυλόφιλους να διαβρώσουν τους ηθικούς και κοινωνικούς θεσμούς όπως τον γάμο και την οικογένεια.

Στις ανακοινώσεις επισημαίνονται επίσης οι κίνδυνοι από τις μολυσματικές ασθένειες όπως το ΕΙΤΣ , η ηπατίτιδα και άλλα αφροδίσια νοσήματα.


Νέα γιγαντιαία επιχείρηση εξόντωσης των Κούρδων ανταρτών, άρχισαν τα τουρκικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρείς χιλιάδες στρατιώτες, υποστηριζόμενοι από άρματα και βαρύ πυροβολικό, εισέβαλαν στο βόρειο Ιράκ, και βομβάρδισαν στρατόπεδα ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού κόμματος.

Στο Παρίσι, εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Τανσού Τσιλέρ προειδοποιεί ότι αν η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν δεχθεί την ένταξη της Τουρκίας, θα συμβάλει στην δημιουργία ενός νέου τείχους του Βερολίνου, που θα αποτελεί απειλή για την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή.


Πλήρη συμφωνία, αναφορικά με τις σχέσεις Ρωσίας -ΝΑΤΟ, εν'όψει της επικείμενης επέκτασης της βορειο-ατλαντικής συμμαχίας προς Ανατολάς, επετεύχθη μεταξύ του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Γιεβγκένι Πριμακώφ και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα.

Σε δηλώσεις του, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι η συμφωνία θα τεθεί προς εξέταση τόσο προς τον Ρώσο Πρόεδρο Μπορίς Γιέλτσιν, όσο και προς τους ηγέτες των 16 χωρών -μελών του ΝΑΤΟ.

Εάν το κείμενο εγκριθεί και από τις δύο πλευρές, τότε η επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολική Ευρώπη, θα επικυρωθεί με την υπογραφή επίσημης συμφωνίας στις 27 Μαίου στο Παρίσι.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα σε αρκετές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 Μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 15 στα παράλια.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης, ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως, θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοανατολικούς, ως νοτιοδυτικούς ασθενείς, 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 35 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 30 στα νότια παράλια και γύρω στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 19, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 24 με 18, στη Λεμεσό 24 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 27 με 18.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 15 May 1997 - 7:27:12 UTC