Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-16

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η Ουάσιγκτον δημοσιοποίησε σήμερα τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και παρότρυνε την Αθήνα να τα αποδεχθεί.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Κεν Μπέϊκον, ανακοίνωσε τις προτάσεις του ΝΑΤΟ για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, μεταξύ των δυο χωρών στο Αιγαίο, οι οποίες όπως είπε, συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση Ελλήνων και Αμερικανών αξιωματούχων στην Κρήτη.

Γνωστοποίησε ακόμη ότι η Αγκυρα έχει ενημερώσει την Ουάσιγκτον για την πρόθεσή της να δεχθεί τα μέτρα.

Σχολιάζοντας την νατοϊκή πρόταση, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, δήλωσε ότι το μέτρο που αφορά τη δημιουργία κέντρου στην νότια έδρα αεροπορικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, για την παρακολούθηση της κίνησης στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, αυτό ήδη εφαρμόζεται μέσω του συστήματος ΡΑΠ στο στρατηγείο της Νάπολης.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται επίσης, η εφαρμογή μορατόριουμ στις στρατιωτικές ασκήσεις στο Αιγαίο από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου, πρόταση η οποία σύμφωνα με τον κύριο Πάγκαλο, δεν έγινε ακόμη αποδεκτή από την Τουρκία.

Αναφορικά με τον αφοπλισμό των αεροσκαφών που μετέχουν σε εκπαιδευτικές ασκήσεις, ο κύριος Πάγκαλος δήλωσε ότι η Ελλάδα απορρίπτει το μέτρο αυτό, το οποίο δεν έχει συζητηθεί ούτε στις ελληνο-αμερικανικές συνομιλίες στο Ηράκλειο, ούτε στο ΝΑΤΟ.

Ο κύριος Πάγκαλος απορρίπτει επίσης και τα μέτρα που αφορούν την χρήση συστήματος για αναγνώριση φιλικού από εχθρικό αεροσκάφος και την καθιέρωση απευθείας επικοινωνίας μέσω των δύο αεροπορικών στρατηγείων, υποστηρίζοντας ότι δεν εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό το ΦΙΡ Αθηνών και δεν αντιμετωπίζεται το θέμα των παραβάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας από τουρκικά μαχητικά.


Την επίδειξη έμπρακτου ενδιαφέροντος, για την επιτυχή έκβαση των απευθείας συνομιλιών, των πέντε χωρών, μονίμων-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και άλλων, φίλων χωρών, ζήτησε η κυβέρνηση, διά του εκπροσώπου της, Μανώλη Χριστοφίδη.

Τα ευχολόγια και οι συμβουλές δεν επαρκούν, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να απαντηθούν κάποια βασικά ερωτήματα, που αφορούν την ουσία του κυπριακού, όπως η κυριαρχία, η ισοτιμία, η ασφάλεια, οι εδαφικές διευθετήσεις και άλλα.

Ο Μανώλης Χριστοφίδης άφησε να νοηθεί ότι τα θέματα θα αποτελέσουν μέρος της ατζέντας των απευθείας συνομιλιών.

Εξάλλου, ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν φέρει την ευθύνη για την σύγκληση απευθείας συνομιλιών, αλλά θα έχει και ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για μια ενδεχόμενη αποτυχία των συνομιλιών.


Εν τω μεταξύ, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κίεραν Πρέντεργκαστ, ολοκληρώνει σήμερα τις επαφές του στην Κύπρο.

Ο κύριος Πρέντερκαστ είχε σήμερα συναντήσεις με τους πρέσβεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με τους πρέσβεις των πέντε χωρών, μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ το βράδυ θα παρακαθήσει σε δείπνο εργασίας με το Βρετανό 'Υπατο Αρμοστή, Ντέϊβιντ Μάντεν.

Σε μία ώρα, ο Κίεραν Πρέντεργκαστ θα δώσει συνέντευξη τύπου στο Λήδρα Πάλας, όπου θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα των συνομιλιών του με τον Προέδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, με τον οποίο συναντήθηκε χθες βράδυ.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Αθήνα και την Αγκυρα, όπου θα συνεχίσει και θα ολοκληρώσει τις επαφές του για το Κυπριακό.


Η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και η λαθρο-μετανάστευση, που εξαπλώνονται διεθνώς με διάφορες σύγχρονες μορφές, απασχολούν σοβαρά την ελληνική και την κυπριακή Αστυνομία.

Ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως της Ελλάδος, Γιώργος Ρωμαίος, πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Ταξεως της Κύπρου Νίκου Κόση, με τον οποίο συναντήθηκε το πρωί.

Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψη στην Αστυνομική Ακαδημία, ο κύριος Ρωμαίος, ανέφερε ότι οι Αστυνομίες των δύο χωρών ενισχύουν περαιτέρω τη συνεργασία τους, με την διασύνδεση της Κυπριακής αστυνομίας με ένα υπερ- σύγχρονο σύστημα ανίχνευσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, το οποίο διαθέτει η Ελληνική Αστυνομία.

Το πρωί, ο κύριος Ρωμαίος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για το κυπριακό.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Ρωμαίος εξέφρασε για άλλη μιά φορά τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης προς την Κύπρο.


Στο ξενοδοχείο "Ηλίας" στη Λεμεσό, θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη ογδοντα-έξι μελών της Κεντρικής Επιτροπής και δέκα του Εκτελεστικού Γραφείου του Δήκο.

Οι εκλογές της περασμένης Κυριακής ακυρώθηκαν ύστερα από την υποβολή αριθμού ενστάσεων αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής τους.

Στις λεπτομέρειες για την διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών, αναφέρθηκαν σε σημερινή διάσκεψη τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος, Στάθης Κιττής και ο Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής και Υπουργός Εμπορίου Κυριάκος Χριστοφή, οι οποίοι και ανέφεραν πως θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα με αυτά της περασμένης Κυριακής.


Τέσσερις χιλιάδες τίτλοι ιδιοκτησίας κυβερνητικών οικοπέδων, στα οποία έχουν αυτο-στεγασθεί πρόσφυγες με χρηματική υποστήριξη της Υπηρεσίας Μερίμνης, θ' αρχίσουν να μεταβιβάζονται στους νόμιμους δικαιούχους, σε ένα περίπου μήνα.

Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης παρουσιάζοντας σήμερα σε διάσκεψη τύπου, το έργο των Υπηρεσιών Μερίμνης και Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών.

Σύμφωνα με τον κύριο Μιχαηλίδη, το Τμήμα Κτηματολογίου εργάζεται και για την ετοιμασία τίτλων ιδιοκτησίας για προσφυγικές κατοικίες αυτοστέγασης και για κυβερνητικούς οικισμούς.

Στο σχέδιο τιτλο-ποίησης δεν θα συμπεριληφθούν τα οικόπεδα που βρίσκονται σε Βακούφικη γή ή εντός των Βρετανικών Βάσεων.


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Μακάρειο Νοσοκομείο, η πρώτη μεταμόσχευση μυελού των οστών σε γυναίκα καρκινοπαθή.

Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Κύπρο αυτή η θεραπεία, σε ασθενή με καρκίνο του μαστού.

Στην ίδια θεραπεία αναμένεται να υποβληθεί, εντός των ημερών και δεύτερη ασθενής, ενώ οι μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών θα χρησιμοποιηθούν και για τη θεραπεία ασθενών με κακοήθεις όγκους και λεμφώματα.


Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν Ερμπακάν κατέθεσαν σήμερα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στην πρόταση μομφής που κατέθεσε η Τουρκική αντιπολίτευση κατηγορείται ο πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακαν και η κυβέρνησή του, οι οποίοι έχουν χωρίσει την χώρα σε Ισλαμιστές και υπερμάχους του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

Την πρόταση υπογράφουν τα τέσσερα από τα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, για να υπερψηφιστεί η πρόταση μομφής στην βουλή απαιτείται και η ψήφος ορισμένων διαφωνούντων βουλευτών του συγκυβερνώντος κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.


Εκτός της πρωτεύουσας Κινσάσα βρίσκεται ο Ζαϊρινός πρόεδρος Μομπούτου Σέσε Σέκο.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα δημιούργησαν κλοιό γύρω από τον Πρόεδρο Μομπούτου, προκειμένου να τον προστατεύσουν από τους αντάρτες του Καμπίλα, οι οποίοι σύμφωνα με ξένες διπλωματικές πηγές, βρίσκονται λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Κινσάσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Μομπούτου μετέβη στην κατοικία του στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης των Ζαιρινών ανταρτών Λοράν Καμπίλα, παρέτεινε έως την Δευτέρα, το τελεσίγραφο που είχε απευθύνει στον Ζαϊρινό πρόεδρο, για αποδοχή του τελευταίου ειρηνευτικού σχεδίου, προκειμένου να τεθεί τέρμα στις εχθροπραξίες και να αποτραπεί μια αιματοχυσία για την κατάληψη της πρωτεύουσας Κινσάσα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός αναμένεται κυρίως αίθριος με αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση η οποία σε μερικές περιοχές θα εξελιχθεί σε ομίχλη τις αυγινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως βόρειοι 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 18 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια και στους 15 στα δυτικά παράλια.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης ο καιρός θα καταστεί κυρίως αίθριος με παροδικες νεφώσεις οι οποίες θα πυκνώσουν με ενδεχόμενο το απόγευμα να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι θα είναι το πρωϊ μεταβλητοί βορειοανατολικοί, μέχρι βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 έως 3 μποφόρ και αργότερα θα καταστούν θαλάσσιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια και στους 23 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 19, στη Λεμεσό 26 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 17.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 16 May 1997 - 17:27:12 UTC