Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-19

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Υπό την σκιά των απειλών για δημιουργία επεισοδίων από την εξτρεμιστική οργάνωση των "Γκρίζων Λύκων", πραγματοποιείται απόψε στο γήπεδο "Διχοτόμηση" η λεγόμενη επαναπροσεγγιστική συναυλία των Ρουβά- Μπουράκ.

Ο Σάκης Ρουβάς έφθασε στην Κύπρο, σήμερα στις εννέα το πρωί με ιδιωτικό αεροσκάφος, και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Με αυστηρή μυστικότητα, εξάλλου, η αστυνομία φυγάδευσε τον Ρουβά από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο οποίος συνοδευόμενος από τέσσερα αστυνομικά οχήματα μετέβη στην Λευκωσία και στο αρχηγείο αστυνομίας, όπου και ενημερώθηκε για τα μέτρα ασφάλειας που θα ληφθούν κατά την αποψινή συναυλία.

Εν τω μεταξύ, η τελική πρόβα για τη συναυλία, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο γήπεδο "Διχοτόμηση", υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϋσσέλ.

Την πρόβα, παρακολούθησαν και μέλη των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.

Αναφορικά με την ασφάλεια των θεατών, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δηλώνει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, και ότι προς τον σκοπό αυτό θα χρησιμοποιήσει περί τους τετρακόσιους Ειρηνευτές.

Η κυπριακή αστυνομία, εξάλλου, έχει ήδη τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους, που οδηγούν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.


Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπηθεί στη συναυλία, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολιτική θέση της κυβέρνησης.

Οσον αφορά το θέμα της άφιξης του τούρκου τραγουδιστή από τα κατεχόμενα, ο κύριος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι αυτό δεν αποτελεί θέμα αντίδρασης, χαρακτηρίζοντας ως μείζον να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.

Ο κύριος Χριστοφίδης σχολίασε επίσης και τις δηλώσεις του 'Ελληνα ομολόγου του Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος εξέφρασε επιφύλαξη για την συναυλία.

Ο κύριος Χριστοφίδης, απέδωσε τις επιφυλάξεις του κυρίου Ρέππα στο θέμα της ημερομηνίας διεξαγωγής της συναυλίας, ημερομηνία η οποία δεν είναι και η κατάλληλη, όπως παραδέχθηκε ο κύριος Χριστοφίδης, σημειώνοντας όμως, ότι η πλευρά μας βρέθηκε προ τετελεσμένων.


Την ίδια ώρα, απόψε, στην πλατεία Ελευθερίας, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και η Ομοσπονδία Μοτοσυκλέττας διοργανώνουν αντικατοχική εκδήλωση.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η υπενθύμιση προς όλους ότι η μισή Κύπρος βρίσκεται ακόμη υπό τουρκική κατοχή, ότι χιλιάδες Ελλήνων Κυπρίων βρίσκονται εκδιωγμένοι από τις εστίες τους και η τουρκική πλευρά αρνείται κάθε συνεργασία για ανεύρεση των αγνοουμένων μας.

Η τηλεόραση του Λόγου θα πραγματοποιεί ζωντανές συνδέσεις τόσο από την πλατεία ελευθερίας όσο και από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Το πρόγραμμα θα μεταδίδεται και στην Ελλάδα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΣΤΑΡ και ΣΚΑΙ.


Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες θα συνεχίζονται μέχρι και την έναρξη των απευθείας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Διευκρίνησε ωστόσο ότι τον τελευταίο λόγο για τη συμμετοχή της ελληνοκυπριακής πλευράς στις απευθείας συνομιλίες, θα τον έχει το Εθνικό Συμβούλιο.

Για τον σκοπό αυτό, το σώμα αναμένεται να συνέλθει μόλις ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμενων Εθνών, αποστείλει τις προσκλήσεις για τις απευθείας συνομιλίες.

Συναφώς, ο κύριος Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου με ξεχωριστές τους δηλώσεις, έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι ως έχουν τα πράγματα, θα είναι δύσκολη η άρνηση σε πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα.

Ο κύριος Χριστοφίδης δήλωσε επίσης ότι την ευθύνη για τις συνομιλίες, την έχει ο Γενικός Γραμματέας και σημείωσε ότι αποφασίζοντας να συγκαλέσει τις απευθείας, θα πρέπει να είναι αισιόδοξος ότι κάτι θα γίνει.

Χαρακτηρίζοντας τον Κόφι Ανάν ως πεπειραμένο και δεξιοτέχνη διπλωμάτη, ο κύριος Χριστοφίδης, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα ήθελε να χρεωθεί με μια αποτυχία.

Πρόσθεσε δε, χαρακτηριστικά. "Πιστεύουμε στις σκέψεις και στα παραγωγικά αίτια της βούλησης που τον οδηγούν στο να στείλει τις προσκλήσεις".


Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα συνεχίσει να εργάζεται με αμείωτο ρυθμό ώστε να υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, έδωσε ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας Ντέϊβιντ Μάτεν.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κύριος Μάτεν ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να πραγματοποιηθεί αρχές Ιουνίου συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη με τον νέο Βρετανό ομόλογο του Ρόπιν Κούκ.

Το ίδιο διάστημα, πρόσθεσε, αναμένεται επίσης επίσκεψη του Ντέϊβιντ Χάνεϊ στην Κύπρο.

Σε παρατήρηση ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει εκφράσει επιφυλάξεις κατά πόσον έχει προετοιμαστεί το έδαφος για τις απευθείας συνομιλίες, ο κύριος Μάτεν συνέστησε υπομονή, αναφέροντας ότι η προετοιμασία συνεχίζεται.

Συναφώς, αποκαλύπτοντας τον παρασκηνιακό ρόλο της χώρας του, είπε χαρακτηριστικά ότι, όταν θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες η Βρετανική κυβέρνηση θα είναι εκεί.


Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου, είχε σήμερα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κιέραν Πρέντεργκαστ.

Κύριο αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, να καλέσει τους Κληρίδη-Ντενκτάς σε απευθείας συνομιλίες μέσα στον Ιούνιο.

Σε δηλώσεις του ο κύριος Παπανδρέου ανέφερε, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

Πρόσθεσε ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με επιφύλαξη το ενδεχόμενο, η συνάντηση να έχει αποτέλεσμα.

Εξάλλου, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέπας ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προβληματίζεται από τη στάση της Τουρκοκυπριακής πλευράς.

Ως εκ τούτου, η ευθύνη για την καλή προετοιμασία αυτής της συνάντησης ανέφερε ο κύριος Ρέππας, ανήκει αποκλειστικά στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.


Με την υποβολή δεκαοκτώ υποψηφιοτήτων για τις οκτώ θέσεις της κεντρικής ηγεσίας του Δημοκρατικού Συναγερμού, το κόμμα μπήκε σήμερα στην τελική ευθεία ενόψει του Παγκύπριου Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις έξι έως τις οκτώ Ιουνίου.

Η υποβολή των υποψηφιοτήτων άρχισε στις εννέα το πρωί και ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

Την θέση του Προέδρου διεκδικούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Συλλούρης, ενώ για την Αντιπροεδρία κατέρχονται ο Ουράνιος Ιωαννίδης, ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και ο Σοφοκλής Χατζηγιάννης.

Επίσης, η Ελένη Βραχίμη και ο Πρόδρομος Προδρόμου διεκδικούν τη θέση του Γενικού Γραμματέα, ενώ την θέση του Γενικού Οργανωτικού Γραμματέα ο Αντώνης Καράς και ο Ανδρέας Τσαγγαρίδης.

Τις τρεις θέσεις εξάλλου, των μελών του Πολιτικού Γραφείου διεκδικούν ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο Ισίδωρος Μακρίδης, ο Ανδρέας Μούσκος, ο Χρίστος Ρότσας, ο Ευάγγελος Σαμμούτας και ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

Στις δώδεκα το μεσημέρι ο Γενικός Διευθυντής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Λιβέρας, ανακήρυξε ως εκλεγέντες άνευ ανθυποψηφίου τον Παναγιώτη Δημητρίου για την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, τον Ανδρέα Παρισσινό για την θέση του Προέδρου Κλαδικών Επαγγελματικών Οργανώσεων και τον Γιάννο Ιωάννου για την Προεδρία της ΝΕΔΗΣΥ.


Με στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και των αξιών της ορθοδοξίας, προετοιμάζεται στη Λευκωσία η σύνοδος της διακοινοβουλευτικής συνέλευσης της Ορθοδοξίας που θα πραγματοποιηθεί στην Χαλκιδική στο τέλος Ιουνίου.

Στη διήμερη σύναξη της γραμματείας, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία λαμβάνουν αντιπρόσωποι από επτά ορθόδοξες χώρες.

Ο γραμματέας της συνόδου, βουλευτής Στέλιος Παπαθεμελής, επεσήμανε ότι η σύνοδος δεν έχει σχέση με τη διοικούσα Εκκλησία, αφού οι βουλευτές ενεργούν ως πολιτικοί οι οποίοι στοχεύουν να δώσουν ένα ζωντανό παρόν στον κοινωνικό τομέα.


Νέες προϋποθέσεις και κριτήρια αποφάσισε να θέσει η κυβέρνηση, στην προσπάθεια της να περιορίσει τον αριθμό των ξένων εργατών.

Η νέα αυστηρή πολιτική της κυβέρνησης έχει ήδη αποδώσει καρπούς αφού, σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη, ο αριθμός των ξένων εργατών σημείωσε μείωση.

Το θέμα της εργοδότησης αλλοδαπών απασχόλησε σημερινή σύσκεψη της αρμόδιας υπουργικής επιτροπής με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εσωτερικών τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιτρέψει την έκδοση αδειών εργασίας σε αλλοδαπούς, εκτός εάν αποδειχθεί ότι οι ανάγκες δεν μπορούν να καλυφθούν από ντόπιο εργατικό δυναμικό.


Το φιλοθεάμον κοινό του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, διπλασιάστηκε κατά τον περασμένο χρόνο, με κύρια αιτία το ανέβασμα της αρχαίας κωμωδίας Θεσμοφοριάζουσες, με τον Σωτήρη Μουστάκα.

Στοιχεία, τα οποία κατέθεσε στη Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ο Πρόεδρος του ΘΟΚ Χρίστος Μέσης.

Αναλύοντας τον προϋπολογισμό του ΘΟΚ στην Επιτροπή, ο κύριος Μέσης επεσήμανε ότι ο οργανισμός δεν ανταγωνίζεται τα ιδιωτικά θέατρα αλλά τα στηρίζει οικονομικά, τακτική την οποία θα ακολουθήσει και στο μέλλον.

Πρόσθεσε δε χαρακτηριστικά, ότι 60 έως 70% των εσόδων των ελευθέρων θεάτρων προέρχεται από τη χορηγία του δημοσίου.


Την παραίτηση του υπέβαλε σήμερα ένας βουλευτής του Κόμματος της Ευημερίας, του Ισλαμιστή Πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Η παραίτηση του βουλευτή, εκτιμάται ως ένα ακόμη πλήγμα για τον Ερμπακαν, λίγες μόνο ημέρες πρίν από την συζήτηση στο τουρκικό κοινοβούλιο, της πρότασης μομφής εναντίον της Κυβέρνησης.

Εν τω μεταξύ, πανδαιμόνιο δημιουργήθηκε στην σύνοδο του Κόμματος Εθνικιστικής δράσης, που συνεκλήθη για την εκλογή του νέου αρχηγού του κόμματος, σε διαδοχή του Αλπαρσλάν Τουρκές, που πέθανε τον περασμένο Μάρτιο.

Συγκεκριμένα οπαδοί των δύο βασικών υποψηφίων για την ηγεσία, συνεπλάκησαν με αποτέλεσμα να καταστραφούν κάλπες και τηλεοπτικές κάμερες, ενώ ακούστηκαν και αρκετοί πυροβολισμοί.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Σε μερικές παράλιες περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί κυρίως βορειοδυτικοί έως βορειοανατολικοί ασθενείς 2 έως 3μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 16 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός μετά τη διάλυση της τοπικής ομίχλης θα καταστεί κυρίως αίθριος με λίγες αραιές νεφώσεις.

Γύρω στο μεσημέρι οι νεφώσεις θα πυκνώσουν και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και να σημειωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στο εσωτερικό και τα ορεινά.

Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα δυτικοί έως νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά στα νότια παράλια μέχρι δυνατοί 5 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια και στους 24 στα δυτικά.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό 28 με 17, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 26 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 19 May 1997 - 15:27:14 UTC