Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-21

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Μέσα στους άμεσους στρατηγικούς στόχους του, τοποθετεί ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, την εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού, συνδέοντας το θέμα με τη γενικότερη Αμερικανική στρατηγική για την Νοτιο- ανατολική Ευρώπη.

Η θέση αυτή του Προέδρου Κλίντον περιλαμβάνεται στην έκθεσή του προς το Κογκρέσο για την εθνική στρατηγική των Ηνωμένων Πολιτειών, με τίτλο "Εθνική Στρατηγική για ένα νέο αιώνα".

Εντάσσοντας το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές διαφορές και τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο ίδιο πλέγμα στόχων της αμερικανικής πολιτικής για σταθερότητα στην περιοχή, ο Αμερικανός Πρόεδρος, τόνισε την ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και επίλυσης του Κυπριακού.

Στην έκθεση του ο Μπιλ Κλίντον κάνει, εξάλλου, ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία ως κοσμικό και δημοκρατικό κράτος στην σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και τονίζει τη σημασία που έχει για το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη.


Την πραγματοποίηση εντός του καλοκαιριού άλλων τριών συναντήσεων του Προέδρου Κληρίδη με τον Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε στη Βιέννη, σε συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τον κύριο Ανάν, εάν τα πράγματα εξελιχθούν θετικά στις απευθείας συνομιλίες του ερχόμενου μήνα στη Νέα Υόρκη.

Ο κύριος Ανάν εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι από τις συνομιλίες αυτές διαφαίνεται εκ νέου, η δυνατότητα για μια πολιτική λύση του Κυπριακού.


Επίσκεψη στην Καρπασία, θα πραγματοποιήσει μεθαύριο Παρασκευή, ο Αντρες Μπαρσόνι, εισηγητής για το Κυπριακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για να εξετάσει επιτόπου τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων.

Μετά την επίσκεψη, όπως είπε ο ίδιος και έχοντας συνολική εικόνα της κατάστασης, θα υποβάλει έκθεση στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο κύριος Μπαρσόνι ο οποίος είχε σήμερα σειρά επαφών, μιλούσε μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, κατά την οποίαν συζήτησαν και για την πορεία του Κυπριακού ενόψει των επικείμενων απευθείας συνομιλιών.

Νωρίτερα ο κύριος Μπαρσόνι συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού και την Κυπριακή αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κύριος Μπαρσόνι ανέφερε ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι μιλά για το πιθανό μέλλον ενός ομόσπονδου κράτους.

Ο εισηγητής για το Κυπριακό στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θα έχει επίσης επαφές με τον Υπουργό Εξωτερικών και τις ηγεσίες των κομμάτων.


Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χρησιμοποίησει κάθε μέσο, προκειμένου να αποτρέψει οποιαδήποτε αντικατοχική εκδήλωση των μοτοσυκλετιστών το ερχόμενο καλοκαίρι και αυτό, γιατί θα βρίσκονται σε εξέλιξη, έντονες διεργασίες επίλυσης του Κυπριακού.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές, σχολιάζοντας γραπτό αίτημα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλέτας, να πραγματοποιήσει ανθρώπινη αλυσίδα στις ελεύθερες περιοχές.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ενέργειες ή εκδηλώσεις που να δημιουργούν ένταση, κατά τη θερινή περίοδο, όταν θα αρχίσουν και οι απευθείας συνομιλίες.

Εξάλλου το πρωί, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης, μαζί με τον αρχηγό της Αστυνομίας Πανίκο Χατζηλοίζου, συνεχάρησαν τους αξιωματικούς και αστυνομικούς οι οποίοι είχαν την ευθύνη της τάξης των δύο συναυλιών, προχθές βράδυ.

Ο κύριος Κόσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σχετικά με την υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε, απάντησε ότι αυτή ήταν αναγκαία και επιβεβλημένη.


Ως πολύ θετικό γεγονός θεωρεί η αμερικανική Κυβέρνηση τη συναυλία Ρουβά- Κουτ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντηπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς, η συναυλία είχε ως στόχο να φέρει τις δύο κοινότητες σε μια κοινωνική εκδήλωση.

Σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΛΟΓΟΥ, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τώρα τον τερματισμό της τουρκικής εισβολής και κατοχής με πολιτιστικές εκδηλώσεις, ο κύριος Μπερνς είπε όχι.

Πρόσθεσε όμως, ότι μερικές φορές χρειάζονται και κάποια μικρά βήματα, όπως είναι η παρουσία του κοινού σε μια συναυλία.


Ενώπιος ενωπίω, διαφώνησαν σήμερα Κυπριανού και Χριστόφιας για την αντικατοχική εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ απένειμε και πάλιν εύσημα στους συμμετέχοντες, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς, οι οποίοι, όπως είπε, πλήττουν το κύρος της πολιτικής ηγεσίας.

Η συνάντηση Κυπριανού - Χριστόφια πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο επαφών των δύο κομμάτων, ενόψει των Προεδρικών εκλογών.

Σε δηλώσεις τους οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι αποφασίστηκε επαφή των ηγεσιών των δύο κομμάτων, την προσεχή Δευτέρα κατά την οποία θα γίνει ανταλλαγή απόψεων.


Ανοίγουν σήμερα οι πύλες της εικοστής δεύτερης διεθνούς κρατικής έκθεσης, με εγκαίνια που θα τελέσει ο Πρόεδρος Κληρίδης, στις επτά και τριάντα.

Το τελετουργικό μέρος των εγκαινίων της σημαντικής για την κυπριακή οικονομία εμπορικής εκδήλωσης θα περιλαμβάνει εντυπωσιακό πολυθέαμα με ρήψη πυροτεχνημάτων.

Η διεθνής έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό αύριο το απόγευμα και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την πρώτη Ιουνίου.

Στη φετινή έκθεση θα παρουσιάσουν τα προιόντα τους σαράντα χώρες, ενώ με δικό της μεγάλο περίπτερο θα μετέχει και η Ευρωπαική Ενωση.


Η Τουρκική Δικαστική εξουσία, έδωσε σήμερα συνέχεια, σε αυτό που δεν κατάφερε χθες η Τουρκική Αντιπολίτευση να πετύχει με την πρόταση μομφής που κατέθεσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση εναντίον της κυβέρνησης της χώρας.

Τούρκος Εισαγγελέας, επικεφαλής ενός από τα ανώτατα δικαστικά όργανα της χώρας, ζήτησε τη διακοπή της λειτουργίας του κυβερνώντος ισλαμικού κόμματος Ευημερίας του Πρωθυπουργού 'Ερμπακαν.

Η εισαγγελική υπηρεσία είχε ζητήσει τον περασμένο Απρίλιο από τις δικαστικές αρχές της Αιγύπτου, να διεξαγάγουν έρευνες για τις δηλώσεις του Ερμπακαν κατά του λαϊκού χαρακτήρα του κράτους - δηλώσεις που είχε κάνει παλαιότερα στο Κάϊρο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, όταν βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, το Κόμμα της Ευημερίας βρίσκεται υπό κατηγορία για πράξεις που αντιβαίνουν άρθρα του συντάγματος και αφορούν το λαϊκό χαρακτήρα του κράτους.

Πολιτικές πηγές στην Αγκυρα, εκτιμούν ότι η απόφαση αυτή ενισχύει τον Κυβερνητικό Συνασπισμό του Κόμματος της Ευημερίας με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου.


Τις επιδρομές των Τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ εναντίον των Κούρδων, καταδίκασαν σήμερα, τόσο ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία καλεί την Τουρκία, να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση.

Σε σύντομη ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνει ότι η Αγκυρα, πρέπει να χρησιμοποιήσει πολιτικά και όχι στρατιωτικά μέσα, για την διευθέτηση του θέματος των Κούρδων ανταρτών.

Η Τουρκία, αναφέρεται στην ανακοίνωση, οφείλει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην θέτει σε κίνδυνο την ζωή των αθώων πολιτών.

Ωστόσο, οι Τουρκικές Δυνάμεις Ασφαλείας συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Βόρειο Ιράκ, ενώ οι Κούρδοι αντάρτες, σε αντιπερισπασμό των τουρκικών επιχειρήσεων εντείνουν τη δράση τους.


Στο Μπαγκλαντές, πέραν των εβδομήντα ατόμων έχουν μέχρι στιγμής χάσει τη ζωή τους, άλλες επτά χιλιάδες έχουν τραυματιστεί και ένα περίπου εκατομύριο, έχουν μείνει άστεγοι, από τον καταστροφικό κυκλώνα που έπληξε τις ακτές της χώρας.

Επίσημες ωστόσο πηγές, αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πολλές εκατοντάδες και είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί, δεδομένου πως αγνοούνται ακόμη, πέραν των χιλίων ψαράδων, στο Κόλπο της Βεγγάλης.

Οι επιζήσαντες της καταστροφής, αναζητούν απελπισμένα καταφύγιο, ενώ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας.

Παρά το γεγονός ότι καταστράφηκαν τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια και χάθηκαν δεκαπέντε χιλιάδες ζώα, οι αρχές του Μπαγκλαντές, τονίζουν ότι το μέγεθος της καταστροφής, δεν εκτείνεται και πέραν των ορίων αντιμετώπισης της, από την κυβέρνηση.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Αραιή τοπικά ομίχλη αναμένεται να σχηματισθεί τις αυγινές ώρες. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια και στους 18 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες θα σχηματισθούν νεφώσεις και δυνατόν να πέσουν τοπικές βροχές ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ και η θάλασσα θα παραμείνει λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 31 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 25 με 18, στη Λεμεσό 25 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 21 May 1997 - 15:27:19 UTC