Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-24

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Αφιερωμένη στην ηρωική δασκάλα Ελένη Φωκά ήταν η σημερινή αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο Οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Εκεί ήταν και η μητέρα της Ελένης Φωκά, Λουκία Φωκά, η οποία μαζί με μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, ζήτησαν να επιτραπεί η μετάβαση της στις ελεύθερες περιοχές, χωρίς να περάσει από τις εξευτελιστικές διαδικασίες του κατοχικού καθεστώτος.

Επίσης η Λουκία Φωκά, επιβεβαιώνοντας την σοβαρή κατάσταση της υγείας της ηρωικής δασκάλας, απηύθυνε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να βοηθήσουν ώστε να τερματιστεί η εδώ και εννέα μήνες ομηρία της Ελένης Φωκά.

Με την ασθένεια της Ελένης Φωκά, δημιουργείται και σοβαρό πρόβλημα στην εκπαίδευση των εγκλωβισμένων παιδιών, αφού δεν υπάρχει άλλος εκπαιδευτικός στην Αγία Τριάδα.


Η σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση κλοπής και κατοχής δυναμίτιδας, θα οδηγήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αστυνομίας, στη διαλεύκανση της πρόσφατης σειράς βομβιστικών επιθέσεων σε1 διάφορα μέρη της Κύπρου.

Πρόκεται για τον Νίκο Λουκά, από την Καλαβασό, και τον Ανδρέα Αιμιλίου από τη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο Λουκά, συνελήφθη επ' αυτοφώρω να μεταφέρει κιβώτιο σε αγρούς στην περιοχή Μαρί, το οποίο περιείχε πενηντα-επτά ράβδους δυναμίτιδας.

Σε κατάθεσή του ο Λουκά ισχυρίστηκε ότι συμφώνησε με τον Αιμιλίου να διαρρήξουν λατομείο και να κλέψουν δυναμίτιδα, ενέργεια στην οποία τελικά προέβη μόνος του.

Ο Αιμιλίου αρνούμενος ανάμειξη στην υπόθεση, δεν προέβη σε οποιαδήποτε κατάθεση στην αστυνομία.


Σε σοβαρές καταγγελίες εναντίον δύο ξένων τηλεοπτικών σταθμών, προέβη σήμερα, ο Πέτρος Γεωργίου Κρεμαστός, αδελφός του Παύλου Κρεμαστού, κατηγορούμενου στη δίκη για το έιτς.

Ο Πέτρος Κρεμαστός, κατηγόρησε τα δύο ξένα κανάλια ότι εκμεταλλεύονται την υπόθεση για κερδοσκοπικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αντεξέτασης της Βρετανίδας παραπονούμενης Τζάνετ Πίνκ.

Σε δηλώσεις της η Τζάνετ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Δικαστήριο αντιμετώπισε με συμπάθεια τη μυρτυρία της, προσβλέποντας στην επιστροφή της σύντομα, στη Βρετανία.


Διάταγμα τριήμερης προσωπο-κράτησης, εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εναντίον του Σίμου Παφίτη Συμεού, 25 χρόνων από τους Καπέδες, σε σχέση με τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη νύκτα την περασμένης Δευτέρας στη Λευκωσία.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας ζητώντας την κράτηση του υπόπτου για οκτώ ημέρες, κατέθεσε στο Δικαστήριο ότι εναντίον του διερευνώνται υποθέσεις οχλαγωγίας, κακόβουλης ζημιάς και επίθεσης εναντίον αστυνομικών, καθώς και υπόθεση επίθεσης και πρόκλησης πραγματικής σωματικής βλάβης εναντίον πολίτη.

Το Δικαστήριο, διέταξε την τριήμερη κράτηση του Συμεού, επειδή δεν έμεινε ικανοποιημένο από τη μαρτυρία για τα αδικήματα την επίθεσης εναντίον αστυνομικών και την πρόκληση κακόβουλης ζημιάς.


Η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού θα πρέπει να προωθηθεί φέτος, δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ματλίν Ολμπράιτ, επαναλαμβάνοντας παράλληλα το ενδιαφέρον της χώρας της για το πρόβλημα.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε εξάλλου την εκτίμηση ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, διαπιστώνοντας θετικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κυρία Ολμπράιτ, ανακοίνωσε επίσης ότι ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Μπίτυ θα αναλάβει θέση ανωτάτου συμβούλου της, για οργανωτικά θέματα.


Παρά τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωση Γιάννου Κρανιδιώτη για το θέμα των προεδρικών εκλογών, και παρά την αντιπαράθεση Λυσσαρίδη- Χριστόφια, που ακολούθησε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα συνεχίσουν το διάλογο για σύμπηξη μετώπου.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι συμφώνησε με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες για εξεύρεση κοινού υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές και για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με την ΕΔΕΚ.

Τη Δευτέρα, εξάλλου, αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ θα έχει συναντήσεις με το ΔΗΚΟ και Ενωμένους Δημοκράτες.

Από την πλευρά του ο κύριος Λυσσαρίδης επιβεβαίωσε οτι ο διάλογος με το ΑΚΕΛ θα συνεχιστεί χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα.

Εξέφρασε ωστόσο, την ελπίδα, ότι παρά τις δυσκολίες που διαφαίνονται, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο.

Ο κύριος Λυσσαρίδης, ξεκαθάρισε επίσης ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, ο ίδιος θα κατέλθει στις εκλογές ως υποψήφιος του κόμματος του.


Προϋπόθεση υπογραφής συμφώνου μη επιθέσεως μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, είναι η άρση εκ μέρους της Αγκυρας, του casus belli για την οριοθέτηση των εθνικών χωρικών υδάτων στα δώδεκα μίλια, όπως εξάλλου προνοούν οι διεθνείς συμφωνίες.

Τη θέση αυτή εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρος Πάγκαλος, σχολιάζοντας τις θέσεις που διετύπωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε τηλεοπτική συνέντευξη.

Ο Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ παρουσίασε την τουρκική κυβέρνηση πρόθυμη για διάλογο με την Ελλάδα, επαναφέροντας πρόταση για σύναψη συμφωνίας μη επιθέσεως.

Παράλληλα, ο Τούρκος Πρόεδρος, διατύπωσε αμφισβητήσεις για την ελληνική κυριαρχία εκατόν τριάντα νησίδων του Αιγαίου, οι οποίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, επιχειρήθηκε να καταληφθούν από την Ελλάδα.

Επίσης, ο Σουλεϊμαν Ντεμιρέλ δήλωσε ότι σε περίπτωση που Ελλάδα εκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, το casus belli ισχύει.


"Καμία σπιθαμή Εθνικού χώρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση".

Τη διαβεβαίωση αυτή επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ακης Τζοχατζόπουλος, απαντώντας ευθέως στον Τούρκο Προέδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οποίος έκανε λόγο για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο και αμφισβήτησε την Ελληνική κυριαρχία σε εκατο-τριάντα νησίδων.

Αναφερόμενος εξάλλου στο Κυπριακό, ο κύριος Τζοχατζόπουλος είπε ότι ο Ελληνισμός δεν πρόκειται να επιτρέψει την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της κατοχής.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ενωμένη Ευρώπη εμφανίζεται τόσο διχασμένη ανάμεσα στις μικρές και μεγάλες χώρες ειδικά σε ορισμένα ευαίσθητα θέματα, όπως ο αριθμός των μελών της Ευρωπαϊκής επιτροπής και το δικαίωμα της κάθε χώρας να ορίζει τουλάχιστον ένα επίτροπο στην Ευρωπαική επιτροπή.

Ωστόσο, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Βιμ Κοκ σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του άτυπου συμβουλίου Κορυφής των δεκαπέντε, ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν σημαντικά βήματα και πρόσθεσε ότι διαφαίνεται η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Την πρώτη του παρουσία στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έκανε ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνυ Μλερ, με την οποία άφησε εντύπωση περί αλλαγής στη Βρετανική εξωτερική πολιτική, όσον αφορά τις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή κοινότητα.


Μερικώς μόνο ικανοποιήθηκαν οι ελληνικές επιδιώξεις στο άτυπο συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με κυριότερη την διατήρηση επιτρόπων και από τις δεκαπέντε χώρες.

Αυτό δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης στο Νορτβάικ της Ολλανδίας, σημειώνοντας ότι παρέμεινε ανοικτή σειρά ζητημάτων.

Ωστόσο ο κύριος Σημίτης εξέφρασε αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας για τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη.


Πανικός έχει καταλάβει την κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία, έπειτα από το κύμα παραιτήσεων βουλευτών που σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Μέχρι στιγμής και με την παραίτηση τριών βουλευτών του Ορθού Δρόμο της Τανσού Τσιλέρ, η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία μόλις μίας ψήφου.

Εν αναμονή και νέων παραιτήσεων, η εταίρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακαν, Τανσού Τσιλέρ, ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών για επίλυση της κρίσης.


Στο Ιράν, ο πρώην Υπουργός Πολιτισμού Μωχάμεντ Χαταμί είναι ο βέβαιος νικητής των προεδρικών εκλογών στην χώρα.

Ο Χαταμί εξασφαλίζει ποσοστό 67 τοις εκατό των μέχρι στιγμής κατα- μετρηθέντων ψηφοδελτίων, και ήδη έλαβε συγχαρητήριο μήνυμα για τη νίκη του, από τον αντίπαλό του, συντηρητικό πρόεδρο του κοινοβουλίου.

Δικαίωμα ψήφου είχαν 33 εκατομμύρια Ιρανοί πολίτες, ηλικίας άνω των 15 ετών, η δε καταμέτρηση θα ολοκληρωθεί απόψε.

Ο Χαταμί διαδέχεται στην προεδρία τον Ακμπάρ Ραφσαντζανί ο οποίος έχει εξαντλήσει τις δύο θητείες όπως προνοεί το σύνταγμα της χώρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε λόγω αυξημένης υγρασίας θα σχηματισθεί κατά τόπους ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και γύρω στους 18 βαθμούς στα νότια παράλια.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης και της χαμηλής νέφωσης, ο καιρός θα καταστεί παντού κυρίως αίθριος. Ωστόσο, λίγες τοπικές νεφώσεις που θα σχηματισθούν νωρίς το απόγευμα, πιθανόν να δώσουν λίγες μεμονωμένες βροχές κυρίως στα ορεινά και στο εσωτερικό. Οι άνεμοι σταδιακά θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς ασθενείς ως μέτριους, 3 ως 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 26 βαθμούς στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 19, στη Λεμεσό 28 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 13, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 24 May 1997 - 20:27:15 UTC