Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-26

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Η σκλαβωμένη δασκάλα Ελένη Φωκά

αναμένεται ότι από στιγμή σε στιγμή θα έλθει στις ελεύθερες περιοχές για να τύχει ιατρικής περίθαλψης.

Την ηρωϊκή δασκάλα μεταφέρει ασθενοφόρο των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης έχει δώσει οδηγίες έτσι ώστε η Ελένη Φωκά να εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για να τύχει της αναγκαίας ιατρικής περίθαλψης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, δηλωσε το πρωϊ ότι η κυβέρνηση προέβη σε όλα τα αναγκαία διαβήματα, ώστε να επιτραπεί η μετάβαση της Ελένης Φωκά στις ελεύθερες περιοχές.

Εξάλλου, ο κύριος Χριστοφίδης σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του Αντράς Μπαρσόνι στην Καρπασία, εξέφρασε την λύπη της κυβέρνησης που δεν κατέστη κατορθωτή η συνάντησή του κυρίου Μπαρσόνι με την ηρωϊδα δασκάλα.

Ο κύριος Χριστοφίδης, πρόσθεσε ότι ο κύριος Μπαρσόνι είχε παρακληθεί ποικιλο-τρόπως για να συναντήσει την Ελένη Φωκά.


Στις προκλητικές δηλώσεις Ντεμιρέλ, έδωσε σήμερα συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, εκθέτοντας τις πάγιες τουρκικές θέσεις επί όλων των εθνικών θεμάτων.

Ο Ονούρ Οϊμέν μιλούσε σε συζήτηση για τα Ελληνο-τουρκικά που οργάνωσε το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επιμόρφωσης, στην Αθήνα, στην οποία μετείχε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

Επικαλούμενος την ανάγκη ενός διαλόγου εφ' όλης της ύλης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ο Οϊμέν επανα-διατύπωσε την αμφισβήτηση όλων των νήσων και νησίδων των οποίων η κυριαρχία δεν είναι επικυρωμένη από τη χώρα του, και κάλεσε την Ελλάδα να παρουσιάσει σχετικά έγγραφα.

Παράλληλα, κάλεσε την Ελλάδα να παραιτηθεί του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα αντιδράσει εφόσον η Ελλάδα σεβαστεί -κατά την έκφρασή του- το στάτους κβό.

Συναφώς, ο Τούρκος επίσημος επεσήμανε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει παρά τις όποιες διεθνείς πιέσεις και παρά τα όποια βέτο μπορούν να ασκηθούν εις βάρος της.

Οσον αφορά το Κυπριακό, το οποίο παρουσίασε ως δικοινοτική διαφορά, ο Τούρκος Υφυπουργός, εξέφρασε την άποψη ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση μεταξύ Κληρίδη -Ντενκτάς.

Ο κύριος Παπανδρέου, αντέτεινε στον Ονούρ Οϊμέν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, επαναλαμβάνοντας σειρά προϋποθέσεων που θα πρέπει να ικανοποιήσει η Τουρκία, όπως τον σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου, την προώθηση λύσης του Κυπριακού, την άρση της απειλής πολέμου και άλλα.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με γραπτή του δήλωση, απορρίπτει χθεσινούς ισχυρισμούς του Τούρκου προέδρου, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται στην δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, γνώριζε την θέση της Τουρκίας, όταν καθόριζε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου θα αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Εξάλλου, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνεχίζει στην δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν τονίσει κατά καιρούς, ότι δεν θα δεχθούν βέτο της Τουρκίας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, αναφέρεται στη γραπτή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, προδίδουν νοοτροπία στο πλαίσιο της οποίας η Κύπρος θεωρείται τουρκική αποικία.

Εν τω μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πλευρά μας δεν θα ακολουθήσει την τουρκική τακτική.

"Οτι έχουμε να πούμε θα το πούμε στο τραπέζι των συνομιλιών", είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Χριστοφίδης.


Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου- Ελλάδας, συνεχίζονται σταθερά και ήδη έχουν υλοποιηθεί αρκετά από τα φιλόδοξα προγράμματα τα οποία οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, είχαν αποφασίσει.

Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Πρώτος Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας Αντιστράτηγος Ιωάννης Κακουδάκης, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Κρητικός στρατιωτικός, που βρίσκεται στην Κύπρο για επιθεώρηση της ΕΛΔΥΚ, εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός, όπως είπε, ότι η άμυνα της Κύπρου μεγαλώνει και θωρακίζεται.

Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα οι Υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου συζήτησαν σήμερα θέματα που αφορούν την αμυντική συνεργασία των δυο χωρών.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν οι αμυντικές ανάγκες, ο αμυντικός σχεδιασμός και η στρατιωτική συνεργασία Κύπρου-Ελλάδας.


Ειρηνική εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα η Επιτροπή κατά των Αγγλικών Βάσεων στην Κύπρο και οι Οικολόγοι-Περιβαλλοντιστές, για τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγουν οι Βρετανοί στον Ακάμα.

Εκπρόσωποι των Οικολόγων παρέδωσαν στον επικεφαλής των βρετανικών στρατευμάτων ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Το πρωϊ εξάλλου, άνδρες της ΜΜΜΑΔ παρεμπόδισαν τον Χρήστο Ανδρέου να πλησιάσει τον χώρο των ασκήσεων, ενώ ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης στην προσπάθεια του να διαλάθει της προσοχής των αστυνομικών και να εισέλθει στο πεδίο βολής, γλίστρησε και έπεσε στο έδαφος με αποτέλεσμα να υποστεί γδαρσίματα στο χέρι.

Ακολούθως, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο της αστυνομίας στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων τους, οι Βρετανοί χρησιμοποίησαν άσφαιρα πυρά. Οι ασκήσεις ολοκληρώνονται την Παρασκευή.


Στην ίδια την πολιτική ηγεσία και όχι στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, εναπόκειται η σύνθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στις απευθείας συνομιλίες.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, απαντώντας στο κατά πόσο θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα οι κύριοι Κυπριανού, Χριστόφιας και Λυσσαρίδης, εξέφρασαν την πρόθεσή τους να συνοδεύσουν τον πρόεδρο στις συνομιλίες.

Επί του παρόντος όμως, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, μελετά την έκθεση που υπέβαλε ο Κιέραν Πρέντεργκαστ, προκειμένου να αποφασίσει τα επόμενα βήματά του.

Ο κύριος Χριστοφίδης, επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση θα αναμένει επίσημη πληροφόρηση για τα επόμενα βήματα του Γενικού Γραμματέα και ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις πανταχόθεν, ότι αυτός ο γύρος των συνομιλίων, δεν θα είναι όπως τους άλλους από πλευράς περιεχομένου ή παρισταμένων.

Η Κυβέρνηση, υπέδειξε ο εκπρόσωπος της έχει πληροφορηθεί ότι στο χώρο των συνομιλίων, θα υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που θα μπορούν να έχουν και να ασκούν επιρροή, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ευρωπαϊκών χωρών.


Στήριξη στην Κυβέρνηση Κληρίδη κατά την διάρκεια του κρίσιμου χρόνου των απευθείας συνομιλιών, θα προσφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο κύριος Βασιλείου άσκησε παράλληλα έντονη κριτική στην πολιτική Κληρίδη στο Κυπριακό, επιρρίπτοντάς της ευθύνες, όπως ανέφερε, σε θέματα λανθασμένης τακτικής και παραλήψεων.

Στο θέμα της οικονομίας ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν πάμε πολύ καλά,

ενώ παραπονέθηκε ότι δεν εισακούστηκαν παλαιότερες εισηγήσεις του.


Επί του παρόντος ουδέν σχόλιο, ήταν και σήμερα η απάντηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μανώλη Χριστοφίδη αναφορικά με την χθεσινή, διευκρινιστική δήλωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος, Γιάννου Κρανιδιώτη.

Την περασμένη Παρασκευή ο κύριος Κρανιδιώτης, στην προσπάθεια του να απεμπλέξει το όνομα του από την κούρσα των προεδρικών εκλογών του 1998, προέβη σε δήλωση η οποία θεωρήθηκε ως ανάμειξη στα εσωτερικά της Κύπρου.

Ο κύριος Χριστοφίδης, διέψευσε ότι η κυβέρνηση προέβη σε παραστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, διαχωρίζοντας την από τον Γιάννο Κρανιδιώτη, ο οποίος, κατά τον Εκπρόσωπο έκανε τις δηλώσεις αυτές με την προσωπική του ιδιότητα.


Δυσοίωνο διαγράφεται το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών ενώ δεν αποκλείεται και το οριστικό κλείσιμο τους μέχρι το τέλος του 1999.

Αυτό ανέφερε στην επιτροπή οικονομικών της βουλής, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Τάκης Κυριακίδης.

Ο κύριος Κυριακίδης σημείωσε ότι η κεφαλαιουχική βάση της εταιρείας θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν δεν ληφθούν διορθωτικά μέτρα.

Οι ζημιές για το 1995, ανέφερε, ανέρχονται στα πέντε εκατομμύρια λίρες, για το '96 στα πέντε κόμμα δύο εκατομμύρια ενώ για το '97 προβλέπεται να ανέλθουν στα επτά εκατομμύρια λίρες.

Ο κύριος Κυριακίδης επεσήμανε ότι από τα σαραντα-δύο δρομολόγια μόνο τα δεκατρία είναι κερδοφόρα, και πρόσθεσε ότι μελετάται η κατάργηση δέκα ζημιογόνων δρομολογίων.

Αποκάλυψε δε, ότι μελετάται η πώληση αεροσκαφών και η αγορά μικρότερων, χωρητικότητας ογδόντα έως εκατό θέσεων, για εξυπηρέτηση δρομολογίων στην περιοχή μας.


Παρουσία του Ισλαμιστή πρωθυπουργού Νετσμετίν 'Ερμπακαν πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Στη σύσκεψη, οι στρατηγοί αναμένεται να ζητήσουν από τον Ισλαμιστή πρωθυπουργό να εγκρίνει προσωπικώς την αποστρατεία αξιωματικών εναντίον των οποίων, υπάρχουν υποψίες ότι ανήκουν στις τάξεις των Ισλαμιστών.

Το Σαββατοκύριακο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρόλο των Ισλαμιστών στην πολιτική ζωή της χώρας, παραιτήθηκαν δύο βουλευτές της πτέρυγας των υπερασπιστών του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, δίδοντας έτσι στην κυβέρνηση συνεργασίας Ερμπακαν-Τσιλέρ, κοινοβουλευτική πλειοψηφία μίας μόλις έδρας.


Αυστηρή προειδοποίηση προς τον Γάλλο Πρόεδρο Ζακ Σιράκ έστειλαν οι Γάλλοι ψηφοφόροι στον χθεσινό πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, δίδοντας στην Αριστερά σημαντικό προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς για τον κρίσιμο δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής.

Ο συνασπισμός της Αριστέρας εξασφαλίζει το 40 τοις εκατόν των ψήφων, η κεντρο-δεξιά το 36,5 τοις εκατό και οι εθνικιστές το 15 τοις εκατό.

Το αποτέλεσμα των εκλογών ερμηνεύεται ως μαζική ψήφος διαμαρτυρίας για τα δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και αύξησης της ανεργίας, που επέφερε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέν Ζιπέ.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των τριών μεγαλύτερων εταιριών δημοσκοπήσεων της Γαλλίας, ο καθοριστικός δεύτερος γύρος των εκλογών, αναμένεται να οδηγήσει τη χώρα σε μια περίοδο δύσκολης συγκατοίκησης ανάμεσα στον κεντροδεξιό Πρόεδρο Ζακ Σιράκ και μια κυβέρνηση της αριστέρας.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε αναμένεται να σχηματιστεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση η οποία τις αυγινές ώρες σε μερικές περιοχές ενδέχεται να εξελιχθεί σε ομίχλη.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη.

Η θερμοκρασία τις αυγινές ώρες θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης ο καιρός θα καταστεί αίθριος ενώ η ορατότητα θα είναι κατά τόπους μέτρια. Το απόγευμα αναμένεται να σχηματιστούν λίγες νεφώσεις ιδιαίτερα στο εσωτερικό.

Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι αρχικά ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και σταδιακά θα τραπούν σε θαλάσσιους μέτριους 3 έως 4 μποφόρ και τοπικά το απόγευμα 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 33 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 26 στα παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 27 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 26 May 1997 - 15:27:28 UTC