Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-29

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


"Η υποψηφιότητα Σπύρου Κυπριανού για τις Προεδρικές Εκλογές του 98, παραμένει, και μόνον εάν υπάρξει ένας πάρα πολύ σοβαρός λόγος είναι δυνατόν να αποσυρθεί".

Στη δήλωση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, διευκρινίζοντας ότι στην περίπτωση που θα αποσύρει την υποψηφιότητά του και όταν συμπηχθεί μέτωπο με άλλα κόμματα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και η υποψηφιότητα του Τάσου Παπαδόπουλου, ο οποίος, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Κυπριανού, είναι έμπειρος πολιτικός και γνώστης του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε επίσης ότι οι διαβουλεύσεις με άλλα κόμματα συνεχίζονται και ότι θα αρχίσουν και οι διεργασίες με τον ΔΗΣΥ, αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος.

Σχολιάζοντας δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ότι οι πιθανότητες συνεργασίας ΔΗΚΟ - ΑΚΕΛ, μειώνονται εάν ο ίδιος επιμείνει στην υποψηφιότητά του, ο κύριος Κυπριανού τόνισε ότι κανείς δεν μπορεί να υποδείξει ποιός θα είναι υποψήφιος του ΔΗΚΟ, για τις Προεδρικές εκλογές εκτός από το ίδιο το κόμμα.


Δύο γύροι απευθείας συνομιλιών, ο πρώτος στη Νέα Υόρκη και ο δεύτερος στην Ελβετία, θα διεξαχθούν τελικά μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντεντκάς.

Αυτό επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού μιλώντας αμέσως μετά από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν η πραγματοποίηση του δευτέρου γύρου των συνομιλιών, θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, ο κύριος Κυπριανού ανέφερε, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης του είπε, πως δεν έχει δεσμευθεί για οποιαδήποτε συμμετοχή της δικής μας πλευράς, σε έναν δεύτερο γύρο.

Αναφερόμενος στις απευθείας συναντήσεις, ο κύριος Κυπριανού εμφανίστηκε απαισιόδοξος, εκφράζοντας την άποψη ότι και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει.

Αφησε παράλληλα αιχμές ότι μέσα από τις απευθείας συνομιλίες εξυπηρετούνται κάποιες σκοπιμότητες, και υπέδειξε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη από κανένα ότι θα πιεστεί η Τουρκία για λύση.

Αντιθέτως, συνέχισε, αυτό που επιδιώκεται είναι η βελτίωση μόνο των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκης Ενωσης.

Απαισιόδοξος για την πορεία των απευθείας συνομιλίων παρουσιάστηκε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας σε συνεντευξη τυπου.

Ο κύριος Λυσσαρίδης έθεσε θέμα λειτουργίας του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι το σώμα, αν ήταν δυνατό, θα έπρεπε να συνεδριάζει καθημερινώς και όχι να συνέλθει όταν όλα -όπως είπε χαρακτηριστικά- θα είναι έτοιμα.


Γνωρίζοντας την τουρκική αδιαλλαξία, η κυβέρνηση διατηρεί επιφυλάξεις για πρόοδο στις επικείμενες απευθείας συνομιλίες.

Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, τονίζοντας ωστόσο, ότι η πλευρά μας πρέπει να ευελπιστεί και να παρουσιαστεί στις συνομιλίες έτοιμη να πείσει για την ορθότητα των απόψεων της.

Παρά το γεγονός ότι όσοι ενδιαφέρονται για το κυπριακό εφαρμόζουν την αρχή των ίσων αποστάσεων, ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτήρισε σημαντικό στοιχείο την ήδη εκπεφρασθείσα αποφασιστικότητα τους για να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος.


Η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για το περιεχόμενο του μνημονίου που θα επέδιδε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν.

Αυτό επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι περαιτέρω διαβεβαίωση για αυτό προέρχεται από τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος είχε επικοινωνία και επίσης θα συναντηθεί αύριο με τον κύριο Κρανιδιώτη.

Ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτήρισε ελάσσονος σημασίας το γεγονός ότι ο κύριος Κρανιδιώτης δεν επέδωσε τελικά το μνημόνιο στον Κόφι Ανάν, υποστηρίζοντας ότι σημειώματα τέτοιας μορφής είναι προς χρήση των συνομιλητών.


Ο στρατιωτικός διάλογος φαίνεται να έχει εξαντληθεί και η πλευρά μας αναμένει το επόμενο βήμα από τα Ηνωμένα Εθνη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Επιτελάρχης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έχει ζητήσει από τις δύο πλευρές τις παρατηρήσεις τους σε ένα αριθμό θεμάτων που ήγειρε.

Οι δύο πλευρές έχουν δώσει τις θέσεις τους και αναμένεται πλέον το τι θα πράξουν τα Ηνωμένα Εθνη, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης.

Πάντως, ο στόχος της κυβέρνησης για προστασία των πολιτών είναι αμετάθετος δήλωσε ο Εκπρόσωπος και οι θέσεις της πλευράς μας είναι ανάλογες.


Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κυπριακής Βουλής, συζήτησε σήμερα το ψήφισμα της Ευρωβουλής για τους εγκλωβισμένους, εκφράζοντας ευαρέσκεια αλλά και την ευχή να εφαρμοστεί.

Στο ψήφισμα ημερομηνίας 10/4/1997 καταδικάζεται το κατοχικό καθεστώς για την συνεχιζόμενη καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων και σημειώνεται η άρνηση του καθεστώτος σε δύο περιπτώσεις να επιτρέψει την επίσκεψη ευρωβουλευτών στα κατεχόμενα.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το ψήφισμα δεν έχει διατακτική ισχύ, ούτε και είναι δεσμευτικό, προσθέτοντας ότι ο ρόλος του υπουργείου είναι επικουρικός στις προσπάθειες της Βουλής.

Εκπρόσωποι σωματείων συμπαράστασης προς τους εγκλωβισμένους ζήτησαν την χάραξη κρατικής στρατηγικής για τους εγκλωβισμένους, η οποία θα κατευθύνεται σε ανώτατο επίπεδο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι στα κατεχόμενα μεταβαίνουν ελληνοκύπριοι που έχουν εγκλωβισμένους συγγενείς, μαρωνίτες που επισκέπτονται τους συγγενείς τους, τουρίστες και διπλωμάτες, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

Επίσης, μεταβαίνουν στα κατεχόμενα υπότροφοι της Επιτροπής Φούλμπραϊτ, πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, ενώ δήλωσε ότι δεν γίνονται οργανωμένες επισκέψεις Ελληνοκυπρίων.

Ο Εκπρόσωπος απέφυγε να αναφερθεί στον ρόλο που διαδραματίζει ένας σύνδεσμος με την ονομασία Αμέρικαν Ασσοσιέϊσιον, σε ό,τι αφορά την οργάνωση επισκέψεων στις κατεχόμενες περιοχές.


Επίσκεψη σε μονάδα τεθωρακισμένων της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε σήμερα η Επιτροπή Αμύνης της Βουλής, για να ενημερωθεί σε θέματα εκπαίδευσης του προσωπικού και συντήρησης του υλικού.

Τους βουλευτές συνόδευαν ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος.

Εξάλλου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής επισκέφθηκαν επίσης το πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Καλού Χωριού και έτυχαν ενημέρωσης για τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την βελτίωση των βαλλιστικών δεδομένων του πεδίου και αύξησης της ασφάλειας.


Με ένα ογκοδέστατο νομοσχέδιο αλλά χωρίς τους ανάλογους υπαλλήλους, το Υπουργείο Εμπορίου και ειδικότερα η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή, θεσπίζει κανονισμούς για την ασφάλεια των παιγνιδιών και την προστασία των παιδιών.

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, συζήτησε το εν λόγω νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει πλέον τους εμπόρους να εισάγουν παιγνίδια με την ένδειξη, CE, η οποία δηλοί ότι πληρούν τις προδιαγραφές της ενωμένης ευρώπης.

Επίσης για τους εισαγωγείς επικίνδυνων παιγνιδιών, στο νομοσχέδιο προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι δύο χρόνια ή πρόστιμο μέχρι πέντε χιλιάδες λίρες.

Η υπηρεσία προστασίας του καταναλωτή ζήτησε την πλήρη απαγόρευση των παιγνιδιών που περιέχουν ραδιενεργά στοιχεία, παρατηρώντας ότι ο έλεγχος που διενεργείται είναι ελλιπής.


Στήν Ελλάδα, η τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη, φαινεται να βρίσκεται πίσω από την χθεσινή δολοφονία του εφοπλιστή Κώστα Περατικού, 42 ετών, στον Πειραιά.

Βαλλιστικές εξετάσεις κατέδειξαν ότι το πιστόλι του φόνου ήταν το ίδιο που χρησιμοποιήθηκε από την Οργάνωση, σε άλλες εννέα δολοφονίες.

Την δολοφονία καταδίκασε συσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χωρας.


Στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, οδηγείται η Τουρκία, μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου να εξουσιοδοτήσει την Τανσού Τσιλέρ, να αποσυρθεί από την Κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα της Ευημερίας του Νετσμεντίν Ερμπακάν.

Η απόφαση λήφθηκε μετά την άρνηση του Ισλαμιστή Πρωθυπουργού να παραδώσει την Πρωθυπουργία στην Τσιλέρ, δηλώνοντάς της ότι ο Κυβερνητικός Συνασπισμός λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα.

Η απόφαση του Κόμματος του Ορθού Δρόμου ήταν, σύμφωνα με τον Τουρκικό Τύπο, αναμενόμενη, αφού η διατήρηση του κυβερνητικού συνασπισμού είχε αναγκάσει αρκετούς από τους βουλευτές του Κόμματος να αποχωρήσουν, διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που εφάρμοζε ο Ισλαμιστής πρωθυπουργός.


Στην Ινδονησία, 124 εκατομμύρια ψηφοφόροι, προσήλθαν σήμερα στις κάλπες, για να εκλέξουν το νέο κοινοβούλιο.

Οι εκλογές διεξήχθησαν κάτω από την επιτήρηση 130 χιλιάδων αστυνομικών και στρατιωτών, μέτρο το οποίο κρίθηκε αναγκαίο μετά την αιματηρή προεκλογική εκστρατεία κατά την οποία έχασαν την ζωή τους περίπου 300 άτομα.

Τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, αναμένονται γύρω στις 10 το βράδυ, ενώ τα τελικά επίσημα αποτελέσματα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί πρίν από τα μέσα Ιουνίου.


Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπίλ Κλίντον έφθασε σήμερα στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλαίρ, τις πρώτες μετά την εκλογή του ηγέτη των Εργατικών στο Πρωθυπουργικό αξίωμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος έτυχε θερμής υποδοχής, παρέστη σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ντάουνιγκ Στρήτ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνομιλίες Κλίντον-Μπλαίρ θα επικεντρωθούν στο Ιρλανδικό, το Βοσνιακό, στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βόρειοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 17 βαθμούς στο εσωτερικό και στα νότια παράλια, και στους 15 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο σταδιακά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και τοπικά αναμένεται να πέσουν λίγες βροχές, ιδιαίτερα στο εσωτερικό και στα ορεινά. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ, αργότερα θαλάσσιοι ασθενείς μέχρι μέτριοι 3 ως 4 Μποφόρ, και τοπικά στα νότια παράλια το απόγευμα δυνατοί 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και τοπικά το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια, και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 28 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 29 May 1997 - 15:27:16 UTC