Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-05-31

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Συνεχίζονται οι έρευνες της Αστυνομίας για διαλεύκανση της απόπειρας φόνου εναντίον του Αντώνη Χαραλάμπους Φανιέρου, που διεπράχθη στη Λάρνακα, την περασμένη Πέμπτη.

Χθες βράδυ, η αστυνομία εντόπισε εγκαταλελειμένη μοτοσυκλέτα υψηλού κυβισμού, σε απόμερη περιοχή στο Βασιλικό.

Αστυνομική ανακοίνωση, αναφέρει ότι από τις πρώτες έρευνες προκύπτει ότι η μοτοσυκλέτα η οποία ανήκει στον Ιωσήφ Γιάγκου, είχε κλαπεί την ημέρα της απόπειρας φόνου κατά του Φανιέρου.

Εν τω μεταξύ, ο Τάσος Σιμιλλίδης εικοσι-οκτώ ετών από τη Λεμεσό οδηγήθηκε το μεσημέρι ενώπιον του επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, για την έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης.

Η ακρόαση συνεχιζόταν ως πριν από λίγο.

Αργά χθες συνελήφθη και η σύζυγος του Σιμιλλίδη, Χρυστάλλα εικοσιοκτώ ετών, εναντίον της οποίας εξετάζεται υπόθεση ψευδών πληροφοριών στην αστυνομία, αφού δύο καταθέσεις που έδωσε αλληλοαντικρούονται.

Αναμένεται δε, να υπάρξουν και άλλες συλλήψεις.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο Λιοπέτρι.

Νεκρός είναι ο Δόκιμος Αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, Βασίλης Θεμιστοκλέους δεκαοκτώ ετών από την Ορόκλινη.

Συγκεκριμένα γύρω στις επτά και πέντε το πρωϊ, ο Θεμιστοκλέους ενώ κατευθυνόταν από τη Ξυλοφάγου στο Λιοπέτρι, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του, το οποίο μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και έπεσε σε χαντάκι.

Στη συνέχεια το αυτοκίνητο διένυσε αρκετή απόσταση στο χαντάκι και προσέκρουσε σε μικρό γεφύρι.

Ο δόκιμος αξιωματικός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παραλιμνίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε σήμερα νέα θαλάσσια τραγωδία στην περιοχή του αεροδρομίου της Πάφου.

Γύρω στις οκτώ και δέκα το πρωϊ, ψαρόβαρκα στην οποία επέβαιναν οι Ανδρέας Κοσμά τριαντα-οκτώ ετών από την Τίμη και Θέμης Μεταξά εικοσι-οκτώ ετών από την Τρεμιθούσα, αναποδογυρίστηκε σε απόσταση τριάντα μέτρων από την ακτή, όταν κτυπήθηκε από ισχυρά κύματα.

Οι δύο ψαράδες κατάφεραν να βγούν στην ακτή κολυμπώντας χωρίς να πάθουν ο, τιδήποτε.

Σε βοήθεια τους προσέτρεξαν Ανδρες της αστυνομικής δύναμης του αεροδρομίου Πάφου, οι οποίοι έβγαλαν τη βάρκα στη ξηρά.

Εξάλλου, χθες το απόγευμα πνίγηκε στη θαλάσσια περιοχή Χλώρακας, ο Κασιμίρ Κρούσκα, Γερμανός τουρίστας εβδομήντα ετών.


Λιβάνιος μόνιμος κάτοικος Κύπρου, ο Τζαμάλ Μοχάμεντ Τζαμάς πέρασε σήμερα στις κατεχόμενες περιοχές.

Ο Τζαμάλ, ο οποίος φιλονίκησε με τη σύζυγό του Στέλλα Μικκίδου, πήρε τον γιό του, ηλικίας τεσεράμισυ ετών, και έφυγε από το σπίτι.

Το αυτοκίνητο του Λιβάνιου θεάθηκε εγακαταλελειμένο στο δρόμο Ξυλοφάγου- Βρυσούλων, στο παλιό σφαγείο Αχνας.

Ο Τζαμάλ, ο οποίος συνομίλησε με Τούρκους στρατιώτες μπήκε σε στρατιωτικό τζίπ και μαζί με το γιό του, μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Το παιδί ανεμένετο να παραλάβει πριν από λίγο, η μητέρα του από το Σταθμό Αγίου Νικολάου.


Την έντονη αγανάκτηση τους για την συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου, από τον βάρβαρο Αττίλα, εξέφρασε σήμερα ομάδα Ελλήνων που επισκέφθηκε το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

Ακόμη, εκπρόσωποι του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου του Κουρδιστάν επέδωσαν σε μέλη του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενείς αγνοουμένων, που συνεχίζουν την αντικατοχική εκδήλωση διαφώτισης, κόκκινα γαρύφαλα σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα που διεξάγουν.

Αύριο, εκτός από τα μέλη του ΠΑΚ και συγγενείς αγνοουμένων, θα βρίσκονται στο οδόφραγμα και παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Σπυρίδωνα του προσφυγικού συνοικισμού Στρόβολος δύο, μαζί με τους γονείς και δασκάλους τους.


"Η βρετανική αστυνομία αναμένει τον φυγόδικο Ασίλ Ναδίρ για να τον δικάσει."

Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου σοβαρού εγκλήματος, απορρίπτοντας αίτημα του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία, να επιστρέψει στη Βρετανία, χωρίς προηγουμένως να συλληφθεί και να δικαστεί.

Ο φυγόδικος Ασίλ Ναδίλ, ισχυρίστηκε χθες ότι τεχνάσματα των βρετανών και των αμερικανών, είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του και της εταιρίας "Πόλυ Πεκ".

Εν τω μεταξύ, ο Ναδίρ αποκάλυψε, κατά την έκφραση, του ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο αμερικανός πρέσβης Νέλσον Λέτσκι, του πρότεινε την εξουσία στο ψευδοκράτος, με αντάλλαγμα τον παραμερισμό του Ντενκτάς.


Συνήλθε σήμερα στην Τουρκία το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της χώρας, το οποίο ζήτησε ενημέρωση απο τον Ισλαμιστή Πρωθυπουργό Νετσμεντίν Ερμπακάν, για το κατα πόσο έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα ανάσχεσης του Ισλαμιστικού ρεύματος, που είχαν προταθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ο Νετσμεντίν Ερμπακάν υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Κυβέρνησης του, και ανέφερε οτι έχει ανταποκριθεί στις εισηγήσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.

Η Συνεδρία συνήλθε υπό την σκιά της Κυβερνητικής κρίσης που υφίσταται αυτή την στιγμή στην Τουρκία, και ιδιαίτερα στον Κυβερνητικό συνασπισμό του κόμματος της Ευημερίας του Ερμπακαν και του κόμματος του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Ο Συνασπισμός έχασε απο χθες την πλειοψηφία του στην Βουλή, μετά και την αποχώρηση ενος ακόμα βουλευτή του Ορθού Δρόμου.


Η Αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών Ματλίν Ολμπράιτ που βρίσκεται στη Βοσνία, είχε συνάντηση με τον Κροάτη Πρόεδρο Φράνιο Τουτζμαν.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου η αμερκανίδα υπουργός, επέπληξε την Κροατία για την αποτυχία της να επιλύσει το θέμα των προσφύγων και των εγκληματιών πολέμου και προειδοποίησε οτι, στην περίπτωση που η ηγεσία της χώρας δεν ασκήσει μιά "ηθική" πολιτική στην περιοχή, τότε η Ουάσιγκτων θα συνεχίσει να αντιτίθεται στην χορήγηση διεθνούς οικονομικής βοήθειας και αλλων διευκολύνσεων στην Κροατία.

Σε μια ασυνήθιστη ενέργεια ο Τούτζμαν διέκοψε την Ματλίν Ολμπραητ, υπερασπιζόμενος την πολιτική της κυβέρνησης του, αλλά η Αμερικανίδα υπουργός κοφτά και κατηγορηματικά, ξεκαθάρισε οτι η εντονη δυσαρέσκεια παραμένει.

Καταλήγοντας η Αμερικανίδα υπουργός δήλωσε στον Κροάτη πρόεδρο, οτι αν αποτύχει να ικανοποιήσει τα αιτήματα που απορρέουν από την ειρηνευτική συμφωνία του Ντέητον, την οποία και ο ιδιος συνυπέγραψε, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συστήσουν την εμπλοκή των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πρός την Κροατία και την ενταξη της χώρας στην δυτική κοινότητα.


Την ενίσχυση της περιφρούρησης των Ελληνοαλβανικών συνόρων από στρατιωτικές δυνάμεις, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα των λαθρομεταναστών που εισρέουν στην Ελλάδα, ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια τριήμερης περιοδείας του, στην 'Ηπειρο.

Η Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας, δήλωσε ο κύριος Σημίτης, πρέπει να παραμείνει στις εστίες της, για να διατηρήσει τα δικαιώματά της.

Εξάλλου, σε ομιλία του στα Ιωάννινα, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κάνοντας αναφορά στο κόστος των έργων ανάπτυξης της Ηπείρου, τα οποία θα ολοκληρωθούν το έτος δύο χιλιάδες, είπε ότι αυτό θα ανέλθει στα επτακόσια δισεκατομμύρια δραχμές.


Τους πεσόντες στη μάχη της Κρήτης, από τις 20 έως τις 30 Μαϊου του 1941, τίμησε η Παγκύπρια ένωση Κρητικών κατά τη διάρκεια τελετής στο πάρκο πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομέων, κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες στην Μακεδονίτισσα.

Ο πρόεδρος της ένωσης Κρητικών Μάνος Γερεουδάκης, μιλώντας κατά τη σεμνή τελετή, τόνισε ότι τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, ενώ η μνήμη μας είναι στραμμένη προς τα κατεχόμενα μέρη μας.

Εξάλλου, ο υπεύθυνος πολιτιστικών εκδηλώσεων της ένωσης Νίκος Σταθάκης, σημείωσε ότι η μάχη της Κρήτης, έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο και έμεινε στην ιστορία τόσο για τον ηρωϊσμό των κατοίκων της αλλά και για το γεγονός ότι απετέλεσε την απαρχή του τέλους του χιτλερισμού.

Μέλη της λέσχης Αλεξιπτωτιστών και καταδρομέων Κύπρου, μετέφεραν στο χώρο της εκδήλωσης, φλόγα από το μνημείο πεσόντων στο Ηράκλειο της Κρήτης.


Κηδεύτηκε το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Μηνά, Νέου Χωρίου Πάφου, ο Σάββας Νικολάου εικοσιοκτώ ετών από την Αργάκα της Πάφου, μόνιμος κάτοικος Νοτίου Αφρικής.

Ο Νικολάου ο οποίος ήταν νυμφευμένος και είχε ένα κοριτσάκι τριών ετών, δολοφονήθηκε στο σπίτι του την περασμένη Παρασκευή, στο Τζοχάνεσμπουργκ από ομάδα ληστών.

Ηταν ενεργό μέλος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Μοτοσυκλετιστών και συμμετείχε στη μεγάλη πανευρωπαική πορεία των Μοτοσυκλετιστών τον περασμένο Αύγουστο, εκπροσωπώντας τη Νότιο Αφρική.

Ομάδα μοτοσυκλετιστών παρέστη στην κηδεία του Νικολάου.


Η γιατρός Ελένη Θεοχάρους είναι υποψήφια για το Ευρωπαικό Γυναικείο Βραβείο Επιτευγμάτων.

Η κυρία Θεοχάρους είναι γνωστή για την ανθρωπιστική της δράση και τη συμμετοχή της σε πολλές αποστολές, ως μέλος της κυπριακής αντιπροσωπείας των "Γιατρών του Κόσμου" σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων.

Η υποψηφιότητα της Ελένης Θεοχάρους υποβλήθηκε από την "Κίνηση Διεκδίκησης Δικαιωμάτων Ασθενών" της Κύπρου, μια νέα μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στοχεύει στην κατοχύρωση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων του πολίτη στην υγεία.

Το Ευρωπαϊκό Γυναικείο Βραβείο Επιτευγμάτων, είναι θεσμός της Ευρωπαικής Ενωσης Γυναικών, που λειτουργεί επιτυχώς για επτά χρόνια και έχει δοθεί σε γυναίκες με επιτεύγματα στον τομέα της τέχνης, των ανθρωπιστικών επιστημών και των επιχειρήσεων.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ενδέχεται να πέσουν μερικές τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές κατευθύνσεις και θα είναι ασθενείς 3 Μποφόρ, αλλά θα ενισχύονται κατά διαστήματα στα 4 ως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι ταραγμένη στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 13 βαθμούς στο εσωτερικό και τους 15 με 17 βαθμούς στα παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με ενδεχόμενο να πέσουν σε μερικές περιοχές βροχές που σε μερικές περιπτώσεις θα συνοδεύονται από βροντές. Οι άνεμοι θα καταστούν νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 Μποφόρ, και δυνατοί 5 ως 6 Μποφόρ στα νότια παράλια το απόγευμα.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη γενικά και κυματώδης στις νότιες προσήνεμες περιοχές το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 26 στα νότια παράλια, και στους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 28 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 17, στη Λεμεσό 24 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 23 με 20, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 8.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 31 May 1997 - 17:27:48 UTC