Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-02

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τραγικό θάνατο βρήκε το μεσημέρι ο Ανθιμος Δημοσθένους εξήντα ετών, από τη Λεμεσό, όταν κτυπήθηκε από βυτιοφόρο όχημα στο οποίο σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.

Το βυτιοφόρο, φορτωμένο τσιμέντο, βρισκόταν σταθμευμένο παρά το εργοτάξιο κατασκευής μπετόν της εταιρίας "Μοδίτης" στο δρόμο Λεμεσού-'Αλασας.

Τη στιγμή που διοχεύτηκε σ' αυτό αέρας για δημιουργία πίεσης αφαίρεσης του τσιμέντου προκλήθηκε έκρηξη, η οποία εκ-σφενδόνισε τον Δημοσθένους σε απόσταση δέκα μέτρων, με αποτέλεσμα να κτυπήσει βίαια σε άλλο όχημα.

Από την εκκωφαντική έκρηξη, το μπροστινό μέρος του βυτιοφόρου κόπηκε και η καμπίνα του οδηγού καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ο Δημοσθένους μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, όπου ο επι καθήκοντι ιατρός, διαπίστωσε το θάνατό του.

Για την εξακρίβωση των αιτίων της έκρηξης, κλήθηκε στην σκηνή πυρο- τεχνουργός της Αστυνομίας.


Εκατοντάδες χαρτονομίσματα των πέντε λιρών, εντόπισαν άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας Αμεσης Δράσης, σε σημείο του παλιού δρόμου Λεμεσού - Λευκωσίας, κοντά στον παρα-καμπτήριο στην Ακτή του Κυβερνήτη.

Τα χαρτονομίσματα ανευρέθησαν στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Τα χαρτονομίσματα παρελήφθησαν από την αστυνομία και μετεφέρθησαν στο Αρχηγείο Ασυτνομίας, όπου διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για πλαστά.

Εμπειρογνώμονες της αστυνομίας διεξάγουν έρευνες, για να διαπιστώσουν αν και με ποιά υπόθεση πλαστών χαρτονομισμάτων, συνδέονται τα ανευρεθέντα.


Στον απόηχο των δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως περί καταστολής του εγκλήματος, τα εγκληματικά στοιχεία κτύπησαν και πάλι στη Λεμεσό.

Συγκεκριμένα, στις τρείς και σαρανταπέντε τα χαράματα, έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο του πρώην αστυνομικού Παναγιώτη Ποχάνη, ο οποίος για αρκετά χρόνια ήταν αποσπασμένος στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού.

Οπως δήλωσε ο Ποχάνης, προτού αντιληφθεί τη φωτιά άκουσε έκρηξη, ενώ αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε νεαρό άτομο να απομακρύνεται από τη σκηνή και αυτοκίνητο να αναπτύσσει ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Τη σκηνή επισκέφθηκαν κλιμάκιο του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων και εμπειρογνώμονες της Ηλεκτρο-μηχανολογικής υπηρεσίας για διερεύνηση των στοιχείων.


Η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία δεν είναι υπο-βοηθητική στο θέμα αναζήτησης λύσης του κυπριακού, εκτιμά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με σημερινές δηλώσεις του.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι η πλευρά μας δεν σύρεται στις απευθείας συνομιλίες αλλά προσέρχεται σ' αυτές, γνωρίζοντας ότι δεν έχει επέλθει αλλαγή στις τουρκικές θέσεις επί των βασικών πτυχών του κυπριακού.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Στην επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας εναπόκειται η μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στην Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

Ο εκπρόσωπος σχολίαζε πρωϊνή δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, ο οποίος ανέφερε ότι δεν έχει καμία αντίρρηση να τον συνοδεύσει η πολιτική ηγεσία, προσθέτοντας ότι η διαδικασία δεν εμποδίζει τη μετάβαση των πολιτικών αρχηγών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο κύριος Χριστοφίδης πρόσθεσε συναφώς ότι, ανεξαρτήτως της διαδικασίας των απευθείας συνομιλιών, εάν οι πολιτικοί αρχηγοί επιθυμούν να μεταβούν θα μεταβούν.

Ωστόσο, το θέμα, όπως είπε ο Εκπρόσωπος, θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο και θα καλύψει και την πιθανότητα μετάβασης στην Νέα Υορκη, αρχηγών των εξω- κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα των Προεδρικών εκλογών τονίζοντας ότι δεν έχει συζητήσει τις προθέσεις του με κανένα.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι οι όποιες αποφάσεις του δεν σχετίζονται με τον πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι δεν έχει πάρει καμία απόφαση παραπέμποντας στον προσεχή Σεπτέμβριο, Οκτώβριο ή και αργότερα.

Δήλωση την οποία σχολίασε το μεσημέρι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ αναφέροντας ότι η τακτική της καθυστέρησης φαίνεται να ευνοεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Οι δηλώσεις Χριστόφια έγιναν μετά από συνάντησή του με την ηγεσία των Φιλελευθέρων κατά την οποία ο κύριος Ρολάνδης αναφέρθηκε στην απόφασή του να κατέλθει ως υποψήφιος Πρόεδρος.


Το Σοσιαλιστικό κόμμα είναι ο μεγάλος νικητής των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών, παρά το ότι δεν απέσπασε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στη νεα Βουλή και θα χρειαστεί την στήριξη του Κομμουνιστικού κόμματος.

Συγκεκριμένα, οι σοσιαλιστές εξασφάλισαν 240 έδρες, 28 έδρες εξασφάλισαν συμμαχικές των σοσιαλιστών δυνάμεις, και 7 έδρες πήραν οι οικολόγοι, σύνολο 275 εδρών ενώ η απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο απαιτεί 289 εδρες.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του στον Πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ο οποίος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης στον ηγέτη των σοσιαλιστών Λιονέλ Ζοσπέν.

Η νίκη του μετώπου της κεντρο-αριστεράς στις εκλογές έχει ως συνέπεια να υποχρεωθεί ο Ζακ Σιρακ σε μια περίοδο συγκατοίκησης με τους σοσιαλιστές.


Νέα κρίση στις σχέσεις Ξενοδόχων-Συντεχνιών.

Δεκαεπτά μεγάλα ξενοδοχεία, καταγγέλθηκαν από τις συντεχνίες των ξενοδοχο- ϋπαλλήλων ότι οφείλουν τεράστια ποσά στα Ταμεία Προνοίας.

Επί του θέματος, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέας Μουσιούτας, δήλωσε ότι εδόθησαν ήδη οδηγίες στον Εφορο Ταμείων Προνοίας όπως προβεί σε σχετική έρευνα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι με την νέα τροποποίηση του σχετικού νόμου, το ωφειλόμενο ποσό εισπράττεται ευκολότερα, μέσω δικαστικής οδού, αφού επι- δικάζεται συνοπτικά ως πρόστιμο.

Εξάλλου, σε σημερινές δηλώσεις του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα στήριξης της τουριστικής βιομηχανίας θα υλοποιηθούν έγκαιρα.


Τη διαβεβαίωση ότι θα παραμείνουν στα καθήκοντα τους, πήραν σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής οι έκτακτοι νοσηλευτές.

Οι εξηνταπέντε έκτακτοι νοσηλευτές πραγματοποίησαν το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, αξιώνοντας τη μονιμοποίηση τους.

Σύμφωνα με δηλώσεις των εκπροσώπων τους οι έκτακτοι νοσηλευτές εκτελούν, εδώ και αρκετούς μήνες, καθήκοντα για κάλυψη μόνιμων αναγκών, αλλά λόγω νομικού κωλύματος δεν κατέστη δυνατή η μονιμοποίηση τους.

Σε υπόμνημα που επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής και στα μέλη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Θεσμών και Αξιών οι έκτακτοι νοσηλευτές τονίζουν ότι τυχόν απόλυση τους θα οξύνει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού στα κρατικά νοσοκομεία.


Μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο, δεν πρόκειται να υπάρξει διαφοροποίηση στην τιμή των πετρελαιο-ειδών.

Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σχολιάζοντας την μικρή μείωση που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες το τελευταίο διάστημα.

Ο κύριος Χριστοδούλου ανέφερε ότι για να υπάρξει αλλαγή στην τιμή του πετρελαίου θα πρέπει πρώτα να υπάρξει ασφαλή βάση, δηλαδή σταθεροποίηση της διακύμανσης της τιμής του πετρελαίου και της τιμής του δολλαρίου.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκου Χριστοφή, ο οποίος δήλωσε ότι εάν συνεχισθεί η περαιτέρω μείωση των τιμών των Πετρελαιο-ειδών στην Διεθνή αγορά, τότε δεν υπάρχει λόγος να μην επηρεαστούν ανάλογα και οι τιμές στην Κύπρο.


Την έντονη αντίθεση του ΑΚΕΛ συναντά η απόφαση της κυβέρνησης για πρόσληψη διακόσιων-πενήντα νέων αστυνομικών.

Το θέμα συζήτησαν σήμερα σε μακρά συνάντηση τους στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης και ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο κύριος Κόσης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κύριο Χριστόφια για την απόφαση της κυβέρνησης για ενίσχυση της Αστυνομίας, καθώς και για θέματα που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια και τις προσπάθειες για πάταξη του εγκλήματος.

Από την πλευρά του, ο κύριος Χριστόφιας δήλωσε ότι ισχύει η διαφωνία του ΑΚΕΛ όσον αφορά την πρόσληψη νέων αστυνομικών.


Τα κατοχικά στρατεύματα άφησαν σήμερα ελεύθερο τον Αλέξανδο Ταλιαδώρο τριαντα-επτά ετών από το Καϊμακλί, τον οποίο απήγαγαν χθες το πρωί μέσα στη νεκρή ζώνη, κοντά στο νέο κοιμητήριο Αγλαντζιάς.

Ο Ταλιαδώρος μεταφέρθηκε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στη μία και δεκαπέντε το μεσημέρι, από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας για ανάκριση.

Κατά την άφιξη του στις ελεύθερες περιοχές, ο Ταλιαδώρος απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο αναφορικά με την παράνομη κράτηση του από το καθεστώς Ντενκτάς.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με βορειοδυτικούς ως βορειο- ανατολικούς ασθενείς ανέμους 2 έως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς.

Αύριο ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές αραιές νεφώσεις.

Οι άνεμοι το πρωί θα είναι μεταβλητοί ασθενείς 2 έως 3 μποφόρ και το απόγευμα θαλάσσιοι μέτριοι 3 έως 4 μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 28 στα νότια παράλια και γύρω στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 15, στη Λεμεσό 28 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 14, και τέλος στον Πρόδρομο 22 με 9.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 2 June 1997 - 18:27:24 UTC