Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-03

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Οι Τούρκοι κλιμακώνουν τις προκλήσεις τους στην Κύπρο, σε μια περίοδο κατά την οποία αναμένεται η πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, προς τον πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις απευθείας συνομιλίες.

Οι Τούρκοι, παραγνωρίζοντας υποσχέσεις που φέρονται να έχουν δώσει στους Αμερικανούς, κατά τις επαφές του Κέρυ Κάβανο στην Αγκυρα, προέβησαν σήμερα σε παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Λευκωσίας.

Τρία Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τύπου Εφ-4 παραβίασαν τον κυπριακό εναέριο χώρο, ενώ δύο ακταιωροί του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, κατέπλευσαν τις πρώτες πρωϊνες ώρες στο κατεχόμενο Λιμάνι της Αμμοχώστου.

Η Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επιλέγει την πολιτική των προκλήσεων και των παραβιάσεων της διεθνούς έννομης τάξης.

Οι παράνομες ενέργειες της, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, θα καταγγελθούν στα Ηνωμένα Εθνη και στα άλλα διεθνή βήματα.

Παράλληλα, ο κύριος Χριστοφίδης σημείωσε ότι οι τουρκικές προκλήσεις δεν μεταβάλλουν την μονομερή απόφαση της Λευκωσίας, για αποφυγή πτήσεων ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, η οποία ελήφθη στα πλαίσια δημιουργίας καλού κλίματος για τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες.

Εξάλλου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, δηλωσε ότι το θέμα των παραβιάσεων θα τεθεί ενώπιον της αμερικανικής κυβέρνησης, κατά τις επαφές που θα έχει στην Ουάσιγκτον.


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα μεταβεί στην Αθήνα, προτού μεταβεί στην Νέα Υόρκη, για να διαβουλευθεί με την ελληνική κυβέρνηση, ενόψει της σύγκλισης των απευθείας συνομιλιών.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν συνεννόηση των κυβερνήσεων Αθήνας-Λευκωσίας.

Ο κύριος Χριστοφίδης απέφυγε να αναφερθεί στον ρόλο των διεθνών μεσολαβητών, οι οποίοι θα βρίσκονται στα παρασκήνια των απευθείας συνομιλιών.

Ανέφερε, επίσης, ότι η σύνθεση της αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τις απευθείας συνομιλίες στην Νέα Υόρκη, δεν έχει οριστεί ακόμα.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση την Δευτέρα το πρωϊ, με τον αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, ενδεχομένως να πραγματοποιηθεί και δεύτερη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντέϊβιντ Χάνεϊ, την ερχόμενη Τρίτη.


Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να πληροφορηθεί από την αμερικανική κυβέρνηση, τη θέση την οποία θα ακολουθήσει κατά τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς.

Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος αναχωρεί για την Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με την υπουργό εξωτερικών Μαντλίν 'Ολπραϊτ.

Ο κύριος Κασουλίδης, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του θα ενημερώσει το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, για την θέση καθώς και τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης.

Θα έχει επίσης καθοδόν συνάντηση και γεύμα εργασίας στο Λονδίνο, με τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρεττανίας για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ, ενώ στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί με ομογενείς παράγοντες και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.


Η κυπριακή πλευρά δεν πρέπει να παρασυρθεί σε μια διαδικασία ενός ατέρμονος δι-κοινοτικού διαλόγου προειδοποιεί ο Σπύρος Κυπριανού.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος μίλησε σήμερα για φόβους και ανησυχίες οι οποίες πηγάζουν από μια προσπάθεια δι-αιώνισης του Κυπριακού από τις μεγάλες δυνάμεις, χωρίς ο ίδιος όπως ανέφερε, να γνωρίζει τον σκοπό αυτής της προσπάθειας.

Προβαίνοντας σε ερμηνείες ο κύριος Κυπριανού, συμπεραίνει ότι οι Αμερικανο- ευρωπαίοι προσπαθούν να δώσουν μια νέα εικόνα στην Τουρκία, παρουσιάζοντάς την ως μετριοπαθή χώρα ενώ επιχειρούν παράλληλα να αυξήσουν τις πιέσεις προς την πλευρά μας.


Δεδομένη, οριστική και αμετάκλητη θεωρεί την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές του '98 ο Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος απαντώντας σε χθεσινές δηλώσεις του Γλαύκου Κληρίδη, τον κάλεσε εκ νέου να πάρει και αυτός τις οριστικές αποφάσεις του, μεταξύ πρώτου και δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

Ο Σπύρος Κυπριανού απευθύνθηκε και προς το ΑΚΕΛ, χαρακτηρίζοντας ως ατόπημα την πρόθεσή του, να παραγνωρίζει τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Απαντώντας στις δηλώσεις Κυπριανού, ο Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ να ξεκαθαρίσουν τις εκατέρωθεν προθέσεις τους, σε κατ'ιδίαν συνάντηση.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε πάντως σε αδιέξοδο στις προσπάθειες σύστασης ενός αντι-πολιτευτικού μετώπου, ενώ παραδέχθηκε ότι ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου συζητούνται τώρα, μόνο τα ονόματα των κυρίων Βασιλείου και Ιακώβου.


Νέο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα συνέβη σήμερα, με θύμα τον Γεράσιμο Αντονέλλο, από το Δάλι, δεκαοκτώ ετών.

Το ατύχημα έγινε λίγο πριν το μεσημέρι στο εργοτάξιο κατασκευής τσιμεντένιων σωλήνων, των Αδελφών Λαζάρου, έξω από το Τσέρι.

Ο άτυχος νέος κατα-πλακώθηκε από μεταλλικό κάδο, βάρους ενάμιση τόνου, ενώ βρισκόταν σε φρεάτιο αναβατορίου και το καθάριζε.

Σε κάποια στιγμή, το συρματό-σχοινο που ανεβο-κατέβαζε τον κάδο, σε ζυμωτήρι μπετόν, κόπηκε με αποτέλεσμα το βαρύ φορτίο να συνθλίψει το νεαρό εργάτη, ο οποίος βρήκε ακαριαίο θάνατο.


Συνεχίζονται οι έρευνες των διωκτικών αρχών σε σχέση με την υπόθεση απόπειρας φόνου εναντίον του Αντώνη Φανιέρου.

Επίκεντρο των ερευνών και πάλι η Λεμεσός.

Το πρωϊ συνελήφθη για διευκόλυνση των ερευνών ο Πανίκος Αντώνη Αεροπόρος από το Κολόσσι, σχετικά με άρνηση του να προσέλθει για ανακρίσεις στην Αστυνομική διεύθυνση Λεμεσού για την υπόθεση απόπειρας του Φανιέρου.

Ο Αεροπόρος μεταφέρθηκε για ανάκριση στον Κεντρικό Αστυνομικό σταθμό.

Εν τω μεταξύ, εντοπίστηκε χθες βράδυ στην οδό Αναπαύσεως στη Λεμεσό, εγκαταλελειμένη μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία μεταφέρθηκε στην Αστυνομία για εξετάσεις.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο Ανδρέας Νικολάου Ακιάς εικοσι-ενός ετών κάτοικος συνοικισμού Κολοσσίου.

Το πρωϊ, άνδρες της ΜΜΑΔ με τη βοήθεια ανιχνευτικών σκύλων, διεξήγαγαν έρευνες στο σπίτι του Νικολάου και σε άλλα υποστατικά υπόπτων στα δυτικά προάστεια της Λεμεσού.


Εβδομηντα-επτάχρονη Κύπρια, κάτοικος Λονδίνου και ο γιος της, συνελήφθησαν στις τρεις τα ξημερώματα, στο αεροδρόμιο Λάρνακας, έχοντας στην κατοχή τους 244 γραμμάρια ρυτίνης κάνναβης.

Πρόκειται για την Χριστίνα Παναγιώτου Καρα-χριστοφή από τη Λεμεσό και το γιό της Ανδρόνικο Χριστοφή πενήντα-τεσσάρων ετών.

Μητέρα και γιος συνελήφθησαν μετά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας και προσήχθησαν ενώπιον του Επαρχιακού δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους τριήμερο διάταγμα προσωποκράτησής τους.


Πέθανε σήμερα σε ηλικία εβδομήντα-επτά ετών ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ και Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ, Ανδρέας Ζιαρτίδης.

Ο Ανδρέας Ζιαρτίδης είχε αναμειχθεί από πολύ νεαρή ηλικία στο συνδικαλιστικό κίνημα και είχε έντονη δράση στο πολιτικό γίγνεσθαι του τόπου.

Το 1960 εξελέγη Βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας, ενώ αργότερα αποχώρησε και εντάχθηκε στο ΑΔΗΣΟΚ.

Ο εκλιπών καταλείπει σύζυγο και τρία παιδιά.


Νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας είναι από σήμερα ο σοσιαλιστής Λιονέλ Ζιοσπέν.

Σε μια επίσημη τελετή, ο απελθών πρωθυπουργός Αλαίν Ζυπέ παρέδωσε την εξουσία στον Ζιοσπέν.

Νωρίτερα ο Ζιοσπέν συζήτησε μαζί με τον ηγέτη της αριστεράς Ρόπερτ ό , την πιθανότητα συμμετοχής της αριστεράς στη νέα κυβέρνηση.

Ο Ζιοσπέν ελπίζει να πείσει την αριστερά να συμμετάσχει στην κυβέρνησή του, εξασφαλίζοντας έτσι την υποστήριξη των τριαντα-οκτώ βουλευτικών εδρών που κατέχουν, χωρίς όμως να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει την αντι-ευρωπαική πολιτική της αριστεράς καθώς και την εντονη αντίθεσή της στη Συνθήκη του Μάαστριχτ.


Ενας νεκρός και τρείς τραυματίες, είναι ο απολογισμός έκρηξης βόμβας σε παγιδευμένο αυτοκίνητο, σε περιοχή του Τέλ-Αβίβ, όπου κατοικούν κυρίως ορθόδοξοι.

Η έκρηξη σημειώθηκε με το άνοιγμα της πόρτας του αυτοκινήτου.

Η αστυνομία πιστεύει ότι η έκρηξη έχει σχέση με τον πόλεμο των φατριών για τον έλεγχο τού παράνομου τζόγου.

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν σκοτωθεί συνολικά δώδεκα άτομα μεταξύ αντίπαλων συμμοριών στο Τέλ-Αβίβ, στην προσπάθεια τους να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα παρόνομα στοιχήματα.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος αλλά κατά τόπους θα σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς μεταβλητοί 2 έως 3 μποφόρ και η θάλασσα θα είναι ήρεμη μέχρι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 14 βαθμούς.

Αύριο μετά τη διάλυση της ομίχλης ο καιρός θα καταστεί σχεδόν παντού αίθριος. Γύρω στο μεσημέρι όμως θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που δυνατό να δώσουν λίγες βροχές στα ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι μέτριοι θαλάσσιοι 4 έως 5 μποφόρ και η θάλασσα θα καταστεί σταδιακά ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 31 βαθμούς στο εσωτερικό, τους 25 στα νότια παράλια και τους 24 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία, η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 13, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 26 με 14, στη Λεμεσό 25 με 16, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 12, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 12.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Tuesday, 3 June 1997 - 16:27:25 UTC