Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-05

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Ικανοποιημένη παρουσιάζεται η Κυπριακή κυβέρνηση, για τον διορισμό του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, στη θέση του Απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε χθες βράδυ, ότι ο διορισμός του κυρίου Χόλμπρουκ, είναι η εκπλήρωση μιας προσωπικής υπόσχεσης του Προέδρου Κλιντον, ότι θα ενδιαφερθεί προσωπικά για την προώθηση λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επανέλαβε την ικανοποίηση της κυβέρνησης παραπέμποντας στις δηλώσεις τού Εκπροσώπου του Στέϊτ Ντηπάρμεντ, Νίκολας Μπερνς, τις οποίες χαρακτήρισε ύμνο για την προσωπικότητα του κυρίου Χόλμπρουκ.

Ο κύριος Χριστοφίδης χαρακτήρισε τον διορισμό του Αμερικανού διπλωμάτη, ως αναγέννηση και ανανέωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το κυπριακό.


Παρά την κυβερνητική ικανοποίηση για τον διορισμό του Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν παρέλειψε να απευθύνει, έμμεσα, προειδοποίηση προς τον Αμερικανό διπλωμάτη.

Προσβλέπουμε, τόνισε ο κύριος Χριστοφίδης σε δίκαιη λύση του κυπριακού, που να συνάδει με τις πανανθρώπινες αξίες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν.

Εξάλλου, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ο κύριος Χόλμπρουκ δεν θα είναι παρών στην πρώτη φάση των απευθείας συνομιλιών, κατά την οποία θα εκπροσωπηθούν και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Περαιτέρω ο κύριος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι ο Ρίτσιαρτ Χόλμπρουκ έχει ιδέες και προτάσεις για το κυπριακό, χρειάζεται, όμως, κατά τον Εκπρόσωπο, κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να αναλάβει τα καθήκοντά του.


Σαφή ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος των Ηνωμένων Πολιτειών να αναλάβουν πρωτοβουλία στο κυπριακό,

αποτελεί ο διορισμός του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, στη θέση του απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό.

Αυτό ανέφερε σήμερα στην Αθήνα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

Ο κύριος Ρέππας χαρακτήρισε εξάλλου, τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ ως ισχυρή προσωπικότητα.

Επανέλαβε δε, ότι για την Ελλάδα, η λύση του κυπριακού δεν μπορεί παρά να γίνει με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, τις συμφωνίες κορυφής του '77 και '79, και τα συμπεράσματα των συζητήσεων που έχουν γίνει.

Το Κυπριακό, πρόσθεσε ο κύριος Ρέππας, είναι ένα θέμα και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, άλλο θέμα.


Η Αστυνομία Λεμεσού, στο πλαίσιο της εκστρατείας πάταξης του εγκλήματος, διενεργεί εξονυχιστικές έρευνες, που καλύπτουν ολόκληρη την πόλη.

Η χθεσινοβραδυνή επιχείρηση άρχισε λίγο μετά τα μεσάνυκτα και σ' αυτή συμμετείχαν κλιμάκια του Αρχηγείου Αστυνομίας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λεμεσού.

Σε διάφορα σημεία της πόλης στήθηκαν οδοφράγματα, όπου μέλη της δύναμης διενεργούσαν έλεγχο σε διερχόμενα οχήματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις περιπολικά ανέκοπταν ύποπτα οχήματα και άνδρες της δύναμης προέβαιναν σε εξονυχιστικές έρευνες.

Αστυνομική πηγή δήλωσε στον Λόγο, ότι παρόμοιες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, σε μια προσπάθεια αποθάρρυνσης επίδοξων εγκληματικών στοιχείων να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες.


Νομοθεσία με την οποία θα αποφεύγεται η διπλή υπηρεσία στον ελληνικό στρατό και την Εθνική Φρουρά για άτομα που έχουν και τις δύο υπηκοότητες προωθεί η Επιτροπή Αμύνης της Βουλής.

Εν τω μεταξύ, η ίδια επιτροπή βρίσκεται εν αναμονή απάντησης από το Υπουργείο Αμύνης στο αίτημα για αύξηση μέχρι και 100 τοις εκατό του μισθού των έφεδρων αξιωματικων και στρατιωτών.

Οπως, επίσης, δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Αμύνης, Τάκης Χατζηδημητρίου, θετικά αντικρύζεται νομοσχέδιο με το οποίο θα καθιερώνονται δημόσιες ανοικτές διαδικασίες προσφορών για αγορές στρατιωτικού υλικού.

Η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, εξάλλου, μελέτησε τη καθυστέρηση που παρατηρείται στη νομοθετική κατοχύρωση των εργοταξίων ετοίμου σκυροδέματος.

Οπως αναφέρθηκε, από τα εξηντα-εννέα εργοτάξια μόνο τα 8 είναι νόμιμα.

Παράλληλα, οι διαδικασίες για έλεγχο καθυστερούν λόγω έλλειψης γραμματειακού προσωπικού στο Υπουργείο Εμπορίου .


Σε δυναμικές κινητοποιήσεις απειλούν να κατέλθουν οι καταστηματάρχες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την εφαρμογή του νέου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων που βρίσκονται στις τουριστικές περιοχές.

Σε συνέντευξη τύπου, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Μέλιος Γεωργίου, υποστήριξε ότι το νέο ωράριο στις τουριστικές περιοχές προκαλεί αθέμιτο ανταγωνισμό με καταστροφικά συνεπακόλουθα για τους υπόλοιπους καταστηματάρχες.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι η ΠΟΒΕΚ ως πρώτο μέτρο διαμαρτυρίας καλεί τα μέλη της στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα και την Πάφο όπως την Τετάρτη 18 Ιουνίου κλείσουν τα καταστήματα τους από τις 11 το πρωί μέχρι τις δύο το μεσημέρι, ενώ την ίδια ημέρα θα οργανωθούν πικετοφορίες και θα επιδοθούν υπομνήματα διαμαρτυρίας.


Πυρκαγιά που ξέσπασε στη μία το πρωί, κατέστρεψε ολοσχερώς το εμπορικό κατάστημα των Αδελφών Κωνσταντίνου, στην ακριτική οδό Ερμού, στον Αγιο Κασσιανό.

Λόγω των εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στο κατάστημα, η φωτιά πήρε αμέσως τεράστιες διαστάσεις και απείλησε ολόκληρο σύμπλεγμα καταστημάτων, οι δε ζημιές υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις εκατόν είκοσι χιλιάδες λίρες.

Η περαιτέρω επέκτασή της όμως, απετράπη χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εργάστηκαν είκοσι πυροσβέστες και χρησιμοποιήθηκαν έξι πυροσβεστικά οχήματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΤΑΕ Λευκωσίας διερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς.


Με το σύνθημα "για τη ζωή πάνω στη Γη", εορτάζεται σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

Στο μήνυμα του με την ευκαιρία της ημέρας Περιβάλλοντος ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Πετρίδης, τόνισε ότι καθοριστικό σημείο για την προστασία του αδιαιρέτου και ενιαίου περιβάλλοντος της Κύπρου, θα είναι η δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Εθνικό μας θέμα, που θα τερματίσει τον βίαιο και τεχνητό διαχωρισμό του περιβάλλοντος.

Σήμερα, εξάλλου,

αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά την οποίαν συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος.


Απόπειρα δολοφονίας κατά του Αλβανού Προέδρου Σάλι Μπερίσα διενεργήθη κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης σε προάστιο των Τιράνων.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που ο κύριος Μπερίσα εκφωνούσε την προεκλογική του ομιλία ένα άτομο μέσα από το πλήθος, προσπάθησε να πετάξει μια χειροβομβίδα.

Ο δράστης ξυλοκοπήθηκε από τους παρευρεθέντες και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ ο Μπερίσα έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η απόπειρα κατά του Μπερίσα πιθανότατα να θέσει σε κίνδυνο τη διεξαγωγή των εκλογών στις 29 Ιουνίου.


Η συγκατοίκηση στην εξουσία με την Κυβέρνηση της Αριστεράς θα εξελιχθεί με αξιοπρέπεια, αμοιβαίο σεβασμό και με άξονα τα συμφέροντα της Γαλλίας.

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, μετά την πρώτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της αριστεράς και την παρουσίαση των μελών της νέας Κυβέρνησης από τον σοσιαλιστή Πρωθυπουργό Λιονέλ Ζοσπέν.

Η νέα Γαλλική Κυβέρνηση αποτελείται από δεκατέσσερις Υπουργούς, εκ των οποίων οι πέντε γυναίκες.

Τα κρίσιμα Υπουργεία, Εξωτερικών και Αμύνης, ανέλαβαν δυο στελέχη του Σοσιαλιστικού κόμματος, ο Υπέρ Βεντρίν και ο Αλέν Ρισάρ.


Στην Αλγερία, δεκαεπτά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται σήμερα να εκλέξουν την νεα Εθνοσυνέλευση, σε μια προσπάθεια τερματισμού των κρουσμάτων βίας και αιματοχυσίας που μαστίζουν την χώρα την τελευταία πενταετία.

Τις τρακόσιες ογδόντα έδρες του κοινοβουλίου, διεκδικούν πέραν των επτάμισυ χιλιάδων υποψήφιοι, ενώ για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας έχουν κινητοποιηθεί 300 χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί.

Σύμφωνα με τα επικρατέστερα προγνωστικά, στην νεα Εθνοσυνέλευση, αναμένεται να κυριαρχήσει η συντηρητική ισλαμιστική τάση.

Τα πρώτα αποτελέσματα δεν αναμένονται πρίν από τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Παρασκευής.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε, θα εμφανίζονται νεφώσεις στην ανώτερη ατμόσφαιρα, ενώ σε μερικές περιοχές ενδέχεται να σχηματισθεί αραιή ομόχλη. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως βόρειοι ασθενείς 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 15 βαθμούς.

Αύριο, θα εμφανίζονται νεφώσεις κυρίως στην ανωτερη ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε θαλάσσιους μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ και το απόγευμα σε μερικές περιοχές σε δυνατούς 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 26 βαθμούς στα δυτικά παράλια, στους 28 στα νότια παράλια, και στους 34 στο εσωτερικό.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 34 βαθμοί και η πιο χαμηλή 15, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 26 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 15, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 13.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Thursday, 5 June 1997 - 16:27:17 UTC