Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-07

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να υπογράψει λύση οποία δεν θα διασφαλίζει τον Κυπριακό Ελληνισμό στη γή των πατέρων του, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, μιλώντας από το βήμα του έβδομου Παγκύπριου Συνεδριου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπέδειξε ότι το κυπριακό διέρχεται μια κρίσιμη καμπή και χρειάζεται όπως είπε η ενότητα όλου κυπριακού λαού και όλων των πολιτικών κομμάτων.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι ενώριτερα από το ίδιο βήμα, του συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού, δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ενόψει των απευθείας συνομιλίων.

"ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΗΧΟ"


Εληξαν νωρίς το απόγευμα οι εργασίες του εβδόμου Παγκυπρίου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού και το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πλέον αποκλειστικά στην αυριανή εκλογική συνέλευση η οποία θα αναδείξει τη νέα ηγεσία του κόμματος.

Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίας αφιερώθηκε στο τελετουργικό, στο οποίο απηύθυναν χαιρετισμούς ηγέτες και εκπρόσωποι ελλαδικών και κυπριακών κομμάτων.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος εξέφρασε την βαθιά του συγκίνηση για την άνδρωση του κόμματος, το οποίο ίδρυσε πριν από εικοσιένα χρόνια.

Ακολούθησε μακράς διάρκεια ομιλία του Γιαννάκη Μάτση στην οποία ο αποχωρών Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέπτυξε τους κομματικούς και εθνικούς προβληματισμούς.

Ο κύριος Μάτσης επικεντρώθηκε στους λόγους της μη επαναδιεκδίκησης της ηγεσίας του κόμματος εξαπολύοντας μύδρους με προφανή στόχο την Κυβέρνηση Κληρίδη.


Ο διάλογος για τις προεδρικές εκλογές θα συνεχιστεί μετά το συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού και με την εκλογή της ηγεσίας του κόμματος, δήλωναν οι αρχηγοί των κομμάτων οι οποίοι προσήλθαν στο συνέδριο του ΔΗΣΥ.

Ωστόσο εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της ένθερμης υποδοχής που επιφυλάχθηκε στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού κατά την προσφώνηση του στο συνέδριο, εκτίμηση την οποία δεν συμμερίζεται ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στη ομιλία του, χαρακτήρισε επιζήμια τη συζήτηση για τις προεδρικές στην παρούσα φάση που διέρχεται το κυπριακό.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν και οι αιχμές που άφησαν, μεταξύ τους, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για το εθνικό θέμα και την εσωτερική διακυβέρνηση, αιχμές οι οποίες τερματίστηκαν εν τη γενέσει τους για λόγους αβροφροσύνης όπως ανέφεραν και οι δύο.


Δύο εγκληματικές ενέργειες σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στη Λεμεσό και τη Λευκωσία.

Στη Λεμεσό, σε αγροτικό πρατήριο πετρελαιοειδών στον δρόμο Ερήμης - Πλατρών, ρίφθηκαν πέντε πυροβολισμοί με αυτόματο όπλο.

Στο πρατήριο που ανήκει στον Γιαννάκη Ιωάννου, βρέθηκε ένας κάλυκας που πιθανό να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Στη Λευκωσία, σε πεζοδρόμιο της οδού Ελευθερουπόλεως, σημειώθηκε έκρηξη βόμβας στις δύο παρά δέκα την αυγή.

Από την εκκωφαντική έκρηξη, δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές, παρά μόνο ένας μικρός κρατήρας στο πεζοδρόμιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εξετάσεις πυροτεχνουργών της αστυνομίας, πρόκειται για αυτοσχέδιο μηχανισμό υψηλής εκρηκτικής ισχύος.

Από την σκηνή, έχουν παραληφθεί τεκμήρια, τα οποία εξετάζονται με σκοπό τον εντοπισμό των δραστών και την διαπίστωση των κινήτρων τους.


Με τη συμμετοχή ομογενών από το Λονδίνο συνεχίστηκε και σήμερα η εκστρατεία διαφώτισης των ξένων περιηγητών στο οδόφραγμα του Λήδρα-Πάλλας, παρουσία στελεχών και μελών του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος και συγγενών αγνοουμένων.

Οι μετέχοντες στην εκστρατεία διαφώτισης κατήγγειλαν ότι παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των τουριστών που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα μέσω του Λήδρα Πάλας μειώνεται ολοένα και περισσότερο, ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με μερίδα Ελληνοκυπρίων.

Συγγενείς των αγνοουμένων εκφράζουν τη λύπη τους, για τη διαπίστωση αυτή και καλούν όσους Ελληνοκύπριους μεταβαίνουν στα κατεχόμενα, να πάψουν να χρηματοδοτούν τον Αττίλα.

Ομογενείς, εξάλλου από το Λονδίνο κατήγγειλαν ότι Τούρκοι τρομοκρατούν τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση που πραγματοποιείται εδώ και έντεκα μήνες, έξω από την Τουρκική Πρεσβεία στο Λονδίνο, με απώτερο στόχο να τους απομακρύνουν.

Ωστόσο, η εκδήλωση, παρά τις αντιξοότητες, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση και σ'αυτήν συμμετέχει η πλειονότητα των Ελληνικών και Κυπριακών οργανώσεων του Λονδίνου.


Κατέπλευσε σήμερα το πρωί στο Λιμάνι Λάρνακας το εκπαιδευτικό πλοίο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Αρης", στο πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.

Κατά την παραμονή του πλοίου στην Κύπρο, ο κυβερνήτης, οι αξιωματικοί, και αντιπροσωπεία των δοκίμων θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις στις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές.

Το "Αρης" θα παραμείνει στο Λιμάνι Λάρνακας μέχρι την Τρίτη και το κοινό μπορεί να το επισκεφθεί αύριο Κυριακή και την Δευτέρα, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις οκτώ το βράδυ.


Με την επαναφορά στο πολιτικό σκηνικό της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έληξαν το απόγευμα στο Μάλμο της Σουηδίας, οι εργασίες του τρίτου συνεδρίου του Ευρωπαικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Στη διάρκεια του συνεδρίου, ενέργειες της Κυπριακής αντιπροσωπείας, η οποία συμμετείχε στο συνέδριο ως παρατηρητής, είχαν ως αποτέλεσμα ο όρος "Υποψήφιες χώρες", να αντικατασταθεί με τον όρο "Αιτούσες χώρες".

Στις συζητήσεις που έγιναν για το θέμα, η Τουρκία, χαρακτηρίστηκε αιτούσα χώρα, γεγονός που δυσαρέστησε τον Ντενίζ Μπαϊκάλ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας εξάλλου Κώστας Σημίτης, επεσήμανε την ανάγκη για υπερεθνικές λύσεις και στενή συνεργασία, όσον αφορά την αντιμετώπιση των σύγχρονων εθνικών προβλημάτων.


Σε μια νέα προσπάθεια αναθέρμανσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στο μεσανατολικό, Ισραηλινοί και Παλαινίστινοι προσέρχονται αύριο σε συνομιλίες στο Κάιρο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες θα κινηθούν σε δύο άξονες με στόχο την επίτευξη σύγκλισης.

Συγκεκριμένα, από παλαιστινιακής πλευράς σε συνεργασία με την Αίγυπτο, θα τεθεί ένα σχέδιο πέντε σημείων το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση οικοδόμησης εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Οχθη.

Παράλληλα, στο σχέδιο προνοείται η δέσμευση εκ μέρους των Παλαιστινίων για αποδοχή των ισραηλινών αιτημάτων για την ασφάλεια.

Από ισλαηλινής πλευράς, ο πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανυάχου φέρεται να προτείνει ένα είδος παγώματος στην οικοδόμηση εβραϊκών οικισμών, προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος με παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ως βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 18 στα παράλια.

Αύριο θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις που θα πυκνώσουν τις απογευματινές ώρες και δυνατόν να πέσουν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι το πρωί θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς 3 Μποφόρ και το απόγευμα νοτιοανατολικοί ως νοτιοδυτικοί μέτριοι 4 έως 5 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 32 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 28 στα νότια παράλια και στους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 32 βαθμοί και η πιο χαμηλή 18, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 28 με 18, στη Λεμεσό 30 με 18, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 16, και τέλος στον Πρόδρομο 23 με 16.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Saturday, 7 June 1997 - 16:27:16 UTC