Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-09

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Σύγκλιση θέσεων στα θέματα της πολιτικής ισότητας βλέπει σήμερα ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνει και όχι κοινό έδαφος, όπως δήλωσε χθες.

Εξηγώντας τη θέση του αυτή, έπειτα από συνάντηση μιας ώρας και τριάντα λεπτών που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο βρετανός διπλωμάτης, υπέδειξε πως με τον όρο κοινό έδαφος, αφήνεται να νοηθεί ότι υπάρχει συμφωνία, κάτι το οποίο δεν έχει επιτευχθεί.

Ο κύριος Χάνεϊ τόνισε ότι είναι ξεκάθαρο, το τι θα συζητηθεί στις απευθείας συνομιλίες και αναφέρθηκε στη δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια, θέματα στα οποία όπως είπε, οι απόψεις συγκλίνουν.

Αναφερόμενος εξάλλου στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας, ο βρετανός διπλωμάτης δήλωσε πως αναπόφευκτα βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εφόσον όπως είπε, το θέτει η τουρκοκυπριακή πλευρά.

Στη συνέχεια, ο Βρετανός αντιπρόσωπος συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη και τον πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

Η συνάντηση που έπροκειτο να.


Σύγκλιση απόψεων των δύο πλευρών, υπάρχει στην απαρρίθμηση των τίτλων των βασικών πτυχών του κυπριακού και όχι στο περιεχόμενο των τίτλων.

Αυτό διευκρίνησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του βρετανού αντιπροσώπου για το κυπριακό, Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την άποψη αυτή εξέφρασε και ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την διάρκεια της συνάντησής του με τον κύριο Χάνεϊ.

Ο κύριος Χριστοφίδης είπε ότι εκ πρώτης όψεως υπάρχει συμφωνία στην ημερήσια διάταξη των απευθείας συνομιλιών. Πρόσθεσε δε ότι ο βρετανός διπλωμάτης συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί η καλύτερη μεθοδολογία διαβουλεύσεων για επίλυση του κυπριακού.

Η πλευρά μας, είπε ο Εκπρόσωπος επιθυμεί να τεθεί η ασφάλεια ως θέμα προτεραιότητας, ενώ παραδέκτηκε ότι το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας υφίσταται, εφόσον το θέτει η άλλη πλευρά.

Τόνισε όμως, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση διαφωνεί με την εκ περιτροπής προεδρία και θα επιχειρηματολογήσει γι'αυτό, όταν χρειαστεί.


Νέους ρυθμούς εργασίας και νέα φιλοσοφία, επαγγέλλεται ο νέος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξήγγειλε χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει, αποφάσεις οι οποίες θα δώσουν μηνύματα ενότητας.

Αύριο, ο κύριος Αναστασιάδης θα αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ύστερα από μια τελετή παράδοσης, ενώ μεθαύριο θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Ερωτώμενος για τις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές, ο κύριος Αναστασιάδης είπε ότι θα έχει επαφές με όλα τα κόμματα ενώ επεσήμανε την σύμπτωση απόψεων στο εθνικό θέμα με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού, συνεχάρη σήμερα τηλεφωνικώς τον κύριο Αναστασιάδη, ενώ προανήγγειλε ότι θα έχει μαζί του συνάντηση εντός των ημερών.


Μεγάλη πυρκαγιά εξερράγη γύρω στις δύο μετά το μεσημέρι στην περιοχή των Κεντρικών Φυλακών, μέσα στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατοίκους της περιοχής, η πυρκαγιά άρχισε να γίνεται αντιληπτή από τα κατεχόμενα και λόγω του ανέμου σε διάστημα δέκα περίπου λεπτών, επεκτάθηκε μέχρι και τις ελεύθερες περιοχές.

Ανδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς επίσης και της Εθνικής Φρουράς, έσπευσαν αμέσως και σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάφεραν να κατασβέσουν την πυρκαγιά, η οποία απειλούσε παρακείμενες κατοικημένες περιοχές και γειτονικό στρατόπεδο.

Η πυρκαγιά κατέκαυσε δύο περίπου τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας βλάστησης, εντός της νεκρής ζώνης.


Από κακόβουλη πυρκαγιά καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς το αυτοκίνητο της Γιάννας Μητσίδου, από την Αγλαντζιά, αξίας ένδεκα χιλιάδων λιρών.

Το όχημα βρισκόταν στο γραφείο πώλησης αυτοκινήτων του Σόλωνα Χρυσού, στη Λεωφόρο Λάρνακας, στην Παλλουριώτισσα, όπου η ιδιοκτήτρια του το είχε αφήσει προς πώληση.

Γύρω στη μία και δεκαπέντε το πρωί, άγνωστος περιέλουσε το αυτοκίνητο με πετρέλαιο και του έβαλε φωτιά, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο της Μητσίδου να καταστραφεί και να προκληθούν ζημιές σε παρακείμενο αυτοκίνητο.

Στη σκηνή βρέθηκε ένα πλαστικό δοχείο που περιείχε πετρέλαιο.

Το ΤΑΕ Λευκωσίας διεξάγει ανακρίσεις για διαλεύκανση της υπόθεσης.


Στο επαρχιακό δικαστήριο Λάρνακας προσήχθη ο Πανίκος Αερόπορος από το Κολόσσι, σχετικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Η Αστυνομία ζήτησε την έκδοση διατάγματος οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Αεροπόρου.

Η διαδικασία ενώπιον του δικαστηρίου διήρκησε πέραν των πέντε ωρών και η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται αργότερα.


Συρρίκνωση και υποβάθμιση των υπηρεσιών κοινωνικής ευημερίας, καταγγέλει ο Κλάδος κοινωνικών λειτουργών και απειλεί ότι θα κατέλθει σε απεργία.

Τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου Κοινωνικών Λειτουργών.

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χρίστος Παπαδόπουλος, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι παραβίασε συμφωνίες που αφορούν την πλήρωση κενών θέσεων, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας να υπολειτουργούν.

Οι κοινωνικοί λειτουργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη λήψη δυναμικών μέτρων μη αποκλειομένης και της απεργίας, εάν στη συνάντηση με το διευθυντή του Υπουργείου Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουνίου, δεν επιτευχθεί κάποια συμφωνία.


Επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στην Αγία Μαρινούδα στην Πάφο.

Κάτοικοι του χωριού με επικεφαλής τον κοινοτάρχη, πραγματοποίησαν το πρωϊ εκδήλωση διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση απομάκρυνση του σκυβαλότοπου από το χωριό τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ των κατοίκων και της αστυνομίας, όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να αποκόψουν το δρόμο που περνά μέσα από το χωριό τους και οδηγεί προς τον σκυβαλότοπο.

Η Αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, τα οποία κατηγορήθηκαν γραπτώς και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθερα.


Ο Ισλαμιστής Πρωθυπουργός Νετσμετίν 'Ερμπακαν, φαίνεται να έχει πείσει την Αντιπρόεδρο και Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, για την διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, είτε στις 19 είτε στις 26 Οκτωβρίου.

Αυτό αναφέρουν δημοσιεύματα του Τουρκικού Τύπου.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του κόμματος του Ορθού Δρόμου, η Τανσού Τσιλέρ, θα έχει συνάντηση με τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, για να συζητήσει το όλο θέμα.

Η Τσιλέρ, η οποία αναλαμβάνει εντός ολίγων ημερών την πρωθυπουργία από τον Νετσμετίν 'Ερμπακαν, επιθυμεί την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, τον Μάρτιο του 1998.


Οι Γερμανικές Αρχές συνέλαβαν τελικά τους δύο αεροπειρατές, οι οποίοι είχαν καταλάβει χθες βράδυ αεροσκάφος τύπου Μπόϊνγκ 737 των αερογραμμών της Μάλτας, ζητώντας την απελευθέρωση του Τούρκου Μεχμέτ Αγ-κσά, ο οποίος το 1981 είχε διενεργήσει απόπειρα δολοφονίας κατά του Πάπα Ιωάννη Παύλου του Δευτέρου.

Η αεροπειρατεία διενεργήθηκε κατά τη διάρκεια της πτήσης από την πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέττα, προς την Κωνσταντινούπολη και πιστεύεται ότι και οι δύο αεροπειρατές είναι πιθανότατα Τούρκοι.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο της Κολωνίας και οι αεροπειρατές παραδόθηκαν οικειοθελώς στις Αρχές.

Οι ογδόντα-τρεις επιβάτες του αεροσκάφους δεν έπαθαν ό,τιδήποτε.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά σε μερικές -κυρίως παράλιες- περιοχές αναμένεται να σχηματισθεί αραιή ομίχλη και χαμηλή νέφωση. Οι άνεμοι θα είναι κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί ασθενείς, 2 ως 3 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα δυτικά παράλια μέχρι ταραγμένη.

Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 19 βαθμούς στο εσωτερικό και τα νότια παράλια, και γύρω στους 16 βαθμούς στα δυτικά παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος και αργότερα θα σχηματισθούν τοπικές νεφώσεις που το απόγευμα ενδέχεται να δώσουν μερικές βροχές. Οι άνεμοι θα τραπούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους 3 ως 4 Μποφόρ. Το απόγευμα στα νότια παράλια, παροδικά θα είναι δυνατοί και θα φθάνουν τα 5 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 30 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 33 βαθμοί και η πιο χαμηλή 20, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 29 με 20, στη Λεμεσό 29 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 24 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 25 με 14.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Monday, 9 June 1997 - 15:27:16 UTC