Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-11

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Από τις εννέα έως στις δεκατρείς Ιουλίου και σε χώρο που απέχει μια περίπου ώρα από το κέντρο της Νέας Υόρκης, θα πραγματοποιηθούν οι απευθείας συνομιλίες.

Στις οκτώ Ιουλίου το βράδυ ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα παραθέσει στους δύο ηγέτες δείπνο στην οικία του.

Τις προσκλήσεις επέδωσε το πρωί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϋσελ.

Ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της πρόσκλησης και επανέλαβε ότι για να υπάρξει πρόοδος θα πρέπει οι δύο πλευρές να συνεργαστούν και να είναι έτοιμες να συμβάλουν στη συνολική λύση.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση Ανάν, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε κατ'αρχήν ότι αυτή αποτελεί αντίγραφο και ελήφθη με τηλεομοιότυπο, ενώ η αυθεντική πρόσκληση αναμένεται να σταλεί σε λίγες ημέρες.

Περαιτέρω ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι η πρόσκληση είναι γραμμένη σε γενικούς όρους και δεν αναφέρεται στη βάση του διαλόγου που θα διεξαχθεί.

Ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών επίσης δεν αναφέρεται στην επιστολή.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης χαρακτήρισε καλό το περιεχόμενο της πρόσκλησης και συμπλήρωσε ότι το λεκτικό του κειμένου ομοιάζει με εκείνο της επιστολής του Γενικού Γραμματέα της 27ης Ιαννουαρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την ερχόμενη Τρίτη, θα συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο, με κύριο θέμα στην ημερήσια διάταξη, την επιστολή του Γενικού Γραμματέα.

Στην ίδια συνεδρία αναμένεται να συζητηθεί και το κατά πόσον η πολιτική ηγεσία θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη για τις απευθείας συνομιλίες.


Η διαδικασία του πάρε δώσε δεν αποτελεί μέθοδο αλλά κοινή λογική και είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί οποιαδήποτε συμφωνία.

Την άποψη αυτή διετύπωσε και σήμερα ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος στο Κυπριακό Ντειβιντ Χανει, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την ανάχωρησή του για την Αθήνα.

Επισημαίνοντας τον ρόλο της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας στις διαδικασίες προώθησης του Κυπριακού, ο Ντέηβιντ Χάνεϋ, σημείωσε την απουσία τους από τις απευθείας.

Τόνισε ωστόσο, ότι ο ίδιος θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Κόφι Ανάν, τον Κιέραν Πρέντεργκαστ και τον Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

Στην Αθήνα, ο κύριος Χάνεϋ είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, τον οποίον ενημέρωσε για τις επαφές του στην Κύπρο.


Ο στρατιωτικός διάλογος δεν έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και στο πλαίσιό του, έχουν πραγματοποιηθεί επαφές οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν και στο μέλλον.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την Ούνφισύπ, για αποδοχή μέτρων που θα συμβάλουν στην μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαρατάξεως.

Ο κύριος Ηλιάδης πρόσθεσε επίσης ότι η πλευρά μας, έχει η υποβάλει τις θέσεις της, αναφορικά με το σχετικό πακέτο εισηγήσεων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο βρίσκεται στο τραπέζι του στρατιωτικού διαλόγου.


Στο Δημοκρατικό Κόμμα προσλαμβάνει τη μορφή κρίσης, αντιπαράθεση με αφορμή επιστολή η οποία εστάλη προς τον πρόεδρο του κόμματος Σπύρο Κυπριανού, από τον Κύπρο Χρυσοστομίδη.

Ο κύριος Κυπριανού άφησε αιχμές για υπομόνευση της υποψηφιότητας του, από κάποιους, τους οποίους δεν κατονόμασε.

Από την πλευρά του ο Υπουργός 'Αμυνας και μέλος του εκτελεστικού γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος Κώστας Ηλιάδης, χαρακτήρισε την επιστολή Χρυσοστομίδη υποσκαπτική.

Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών και αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Ντίνου Μιχαηλίδη, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, άφησε αιχμές ότι κάποιοι άλλοι κρύβονται πίσω από αυτή την ενέργεια.

Εν τω μεταξύ, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης σε δηλώσεις του στο "ΛΟΓΟ", ανέφερε ότι η επιστολή του είχε ως μοναδικό στόχο την ενίσχυση του Δημοκρατικού Κόμματος και την συσπείρωση των οπαδών του, ενώ σχολιάζοντας τις κατηγορίες για κατευθυνόμενες ενέργειες, ανέφερε ότι αυτά υποβαθμίζουν το πολιτικό επίπεδο.


Οι σχέσεις μεταξύ Προεδρικού και Δημοκρατικού Συναγερμού τίθενται εξ υπαρχής σε νέα βάση, ούτως ώστε να υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ κυβέρνησης και κόμματος.

Αυτό ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ύστερα από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

Η συνεργασία, πρόσθεσε ο κύριος Αναστασιάδης, θα εδράζεται στον αλληλοσεβασμό και την εξάλειψη κάθε αφορμής που θα δημιουργούσε γκρίζες σκιές στις σχέσεις των δύο πλευρών.

Περαιτέρω, ο κύριος Αναστασιάδης δήλωσε ότι οι υπουργοί που προέρχονται από τον ΔΗΣΥ θα συμμετέχουν στις συνεδρίες του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, ενώ τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου θα συναντώνται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιά φορά την εβδομάδα.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ αποκάλυψε την δημιουργία δύο νέων θέσεων αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος. Τη μία από τις νέες θέσεις θα προτείνει ο ίδιος, στον κύριο Δημήτρη Συλλούρη.


Με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι διεργασίες μεταξύ των κομμάτων σχετικά με την επιλογή υποψηφίου για τις προεδρικές εκλογές.

Η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνέρχεται για δεύτερη ημέρα για να συζητήσει την κατ' αρχήν συμφωνία ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ όπως προταθεί ως υποψήφιος ο κύριος Μάριος Ηλιάδης.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο για διάλογο με το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ νουμένου ότι η βάση μιάς πιθανής συνεργασίας θα είναι η ύπαρξη κοινής γραμμής επί του εθνικού θέματος.

Ο νέος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα έχει αύριο συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

Από την πλευρά του, ο κύριος Κυπριανού δήλωσε ότι δεν είχε καμμιά επίσημη πληροφόρηση για την επιλογή του κυρίου Μάριου Ηλιάδη.

Επίσης, επανέλαβε ότι θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι δεν θα υπαρξει δεύτερος γύρος στις προεδρικές εκλογές.

Το πρωί ο κύριος Κυπριανού είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη.

Το θέμα της υποψηφιότητας Μάριου Ηλιάδη θα συζητήσει απόψε και το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ.

Εξάλλου, αύριο συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο των Ενωμένων Δημοκρατών.


Νέο θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη σήμερα τα χαράματα, στην Πάφο, με θύμα την Τζιάνς Μάργκαρετ Κλόουσ-γουόκ, 42 ετών, Αγγλίδα, μόνιμη κάτοικο Πάφου.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις δύο και σαράντα το πρωί στη λεωφόρο Αποστόλου Παύλου, όταν η Κλόουσ-γουόκ κάτω από άγνωστες συνθήκες έχασε τον έλεγχο του οχήματός της, εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και συγκρούστηκε βίαια με αυτοκίνητο που οδηγούσε ο Νίκος Στυλιανού, 46 ετών, ψαράς.

Η Αγγλίδα τραυματίσθηκε θανάσιμα και μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Πάφου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.


Αλλη μια επίθεση κατά του Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο σημειώθηκε σήμερα λίγο μετά το μεσημέρι, με αποτέλεσμα η λειτουργία του να ανασταλεί.

Συγκεκριμένα, αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες εγγραφής προσέγγισε το κτίριο του Προξενείου, με ένα πρόσωπο να βάλλει με καλασνίκωφ.

Οι πυροβολισμοί προκάλεσαν πανικό τόσο σε Αλβανούς διερχομένους και περίοικους όσο και στο διπλωματικό προσωπικό του προξενείου.

Από το περιστατικό προκλήθηκαν ζημιές σε υαλοπίνακες και στους τοίχους του κτιρίου, και δεν σημειώθηκαν θύματα.


Αλλαγή στις τάξεις της Τουρκικής Κυβέρνησης εντός των προσεχών ημερών, υποσχέθηκε η Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τανσού Τσιλερ, στους βουλευτές του κόμματος του Ορθού Δρόμου.

Η Τσιλέρ η οποία εντός των ημερών θα παραλάβει την πρωθυπουργία από τον Ισλαμιστή πρωθυπουργό Νετζμετίν Ερμπακαν, παραδέκτηκε ρητά ότι η παρούσα Κυβέρνηση είναι πλέον ανίκανη να δράσει.

Τσιλερ και Ερμπακάν έχουν συμφωνήσει και στην διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, δεν έχουν όμως ορίσει ακόμη την ημερομηνία διεξαγωγής τους.

Εκπρόσωπος του κόμματος της Ευημερίας, δήλωσε σήμερα πως οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο, ημερομηνία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από στελέχη του κόμματος του Ορθού Δρόμου.


Εκατοντάδες κάτοικοι των Καναδικών πολιτειών Κεμπέκ και Οντάριο, εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην περιοχή.

Οι πυρκαγιές οφείλονται στις πολύ ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν σε ολόκληρο τον Καναδά τις τελευταίες ημέρες.

Ενδεικτικά, στην κοινότητα Βαλ Παραντί, τρακόσια άτομα αναγκάστηκαν να μετακινηθούν σε γειτονικό χώρο, λόγω της πύρινης λαίλαπας, η οποία έθετε σε κίνδυνο τις οικίες τους, αλλά και την ίδια τους την ζωή.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της χώρας έχει κληθεί να κατασβέσει περισσότερες από 150 πυρκαγιές.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος. Τις αυγινές ώρες δυνατό να σχηματισθεί αραιή ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 Μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει στους 16 βαθμούς στο εσωτερικό και τα δυτικά παράλια, και γύρω στους 18 στα νότια παράλια.

Αύριο ο καιρός θα είναι στην αρχή κυρίως αίθριος. Αργότερα θα σχηματισθούν νεφώσεις και το απόγευμα δυνατό να πέσουν τοπικές βροχές, κυρίως στις ορεινές περιοχές και στο εσωτερικό. Οι άνεμοι θα τραπούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς μέτριους 4 Μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη και στα νότια παράλια το απόγευμα μέχρι ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, στους 27 στα νότια παράλια και στους 25 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 29 βαθμοί και η πιο χαμηλή 16, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 17, στη Λεμεσό 27 με 20, στην Κερύνεια και την Πάφο 25 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 17 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Wednesday, 11 June 1997 - 18:27:29 UTC