Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Logos News from Cyprus, 97-06-13

Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: LogosNet at <http://www.logos.cy.net>


Το κατοχικό καθεστώς εμπόδισε σήμερα την ηρωϊκή δασκάλα Ελένη Φωκά, να επιστρέψει στο χωριό της στην Αγία Τριάδα.

Η Ελένη Φωκά που είχε έρθει στις ελεύθερες περιοχές πριν από δεκαπέντε ημέρες για ιατρικές εξετάσεις, επεχείρησε σήμερα να επιστρέψει στα κατεχόμενα, εμποδίστηκε όμως απο τρεις ψευδο-αστυνομικούς, οι οποίοι της απαγόρευσαν την είσοδο.

Η ηρωική δασκάλα επέστρεψε στο οδόφραγμα συγκλονισμένη, δηλώνοντας ότι άλλα της υποσχέθηκαν και άλλα γίνονται.

Αμέσως μετά η Ελένη Φωκά πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ζητώντας του εξηγήσεις για το πότε ακριβώς αναμένεται να της επιτραπεί η μετάβαση στο σπίτι της.

Μετά το τέλος της συνάντησης, η Ελένη Φωκά δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, της ανέφερε ότι προβαίνει σε όλα τα διαβήματα και αναμένεται να έχει απάντηση την ερχόμενη εβδομάδα.


Μέσα σε κλίμα έντονων αντεγκλήσεων συνεχίζεται η συνεδρία των τεσσάρων αντιπροσωπειών οδηγών αστικών ταξί με την ΠΟΒΕΚ, η οποία άρχισε στη μία μετά το μεσημέρι, αναφορικά με την συνέχιση ή αναστολή των απεργιακών μέτρων των οδηγών ταξί.

Το μεσημέρι, οι οδηγοί αστικών ταξί των επαρχιών Λάρνακας και Λευκωσίας, κατήλθαν σε απεργία, με αίτημα να μην παραχωρηθούν νέες επαγγελματικές άδειες.

Η απεργία στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η οποία τερματίστηκε αργά χθες βράδυ, και προκάλεσε μεγάλη ταλαιπωρία στο ταξιδιωτικό κοινό, επανήρχισε το μεσημέρι.

Οι οδηγοί ταξί δικαιολόγησαν τη σημερινή τους απεργία, δηλώνοντας ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου, ότι έδωσε οδηγίες στην Αρχή Αδειών να επανεξετάσει το θέμα των διακόσιων-πενήντα νέων αδειών ταξί.

Από την απεργία στο αεροδρόμιο Λάρνακας, σημειώθηκε συνωστισμός ταξί με αποτέλεσμα την παρακώλυση και παρεμπόδιση εισόδου και έξοδο άλλων ταξί.


Οι διεθνείς μεσολαβητές, οι οποίοι θα αποτελούν το παρασκήνιο των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς, δεν θα είναι απλοί παρατηρητές, αλλά θα παρεμβαίνουν εκεί όπου οι ίδιοι θα κρίνουν.

Στην δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για την μορφή που θα πάρει η ομάδα αυτή, η οποία θα αποτελεί τον περίγυρο των διαβουλεύσεων, εφόσον αυτό θα καθοριστεί από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η πλευρά μας, είπε ο κύριος Χριστοφίδης, δεν έχει την πολυτέλεια να αρνηθεί την πρόσκληση του Κόφι Ανάν, εάν δεν προσκληθεί κάποιο μέρος στις απευθείας συνομιλίες, το οποίο η κυβέρνηση θα επιθυμούσε να παρευρίσκεται.


Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι νόμιμοι πολίτες της, διατηρούν το δικαίωμα προσφυγής σε διεθνή βήματα για τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας και που αφορούν το θέμα εισβολής- κατοχής και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η δημοκρατία δεν θα προβεί σε διπλωματικό μορατόριουμ απέναντι στην Τουρκία, κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Ο κύριος Χριστοφίδης, επανέλαβε την χθεσινή του δήλωση, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει τους δύο συμβούλους του, που θα παρακάθονται στις απευθείας συνομιλίες, όταν είναι έτοιμος να το πράξει.


Στην Αγκυρα, βρίσκεται ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέηβιντ Χάνεϊ, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο τρίγωνο Λευκωσία- Αθήνα-Αγκυρα.

Σε δηλώσεις του στην Αγκυρα, ο κύριος Χάνεϊ ανέφερε ότι οι συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς, τον ερχόμενο μήνα στην Νέα Υόρκη είναι απίθανο να αποδώσουν σύντομα αποτέλεσμα.

"Νομίζω", είπε συγκεκριμένα, ο κύριος Χάνει, "ότι δεν θα έχουμε μια ιδιαίτερα ταχεία κατάληξη στις διαπραγματεύσεις και η κατάρριψη των εμποδίων θα είναι αναπόφευκτα μια μακρά διαδικασία".

Ενας πιθανός στόχος, όπως είπε, θα ήταν αυτό που θα αποκαλούσαμε πρόωρη συγκομιδή, πράγμα που σημαίνει κάποια σημαντικά βήματα προόδου μετά τις πρώτες δυο ή τρείς συναντήσεις.

Αναφερόμενος εξάλλου, στην πιθανότητα επίτευξης μιας συμφωνίας τύπου Ντέϊτον μετά τον διορισμό του Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ, ο κύριος Χάνεϊ ανέφερε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν πρέπει να αναμένεται κάτι τέτοιο.


Σύγκλιση επί προγραμματικής βάσης ζητεί η ΕΔΕΚ από το ΑΚΕΛ, καθώς και επισημοποίηση της υποστήριξής του στην υποψηφιότητα Μάριου Ηλιάδη, ώστε να καταστεί δυνατή η σύμπηξη κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου.

Σε δηλώσεις του, ο Βάσος Λυσσαρίδης εξέφρασε επίσης τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση των Ενωμένων Δημοκρατών, με την οποία δεν εκφράζεται σαφής υποστήριξη στην υποψηφιότητα Ηλιάδη.

Παράλληλα, επέμεινε στην απόρριψη των Ιδεών Γκάλι και στην υιοθέτηση προγράμματος, το οποίο να εκφράζει μάζες πέραν της αντιπολίτευσης.

Σχολιάζοντας πληροφορίες που φέρουν το ΑΚΕΛ, να προσεγγίζει Δηκοϊκούς υποψηφίους, ανέφερε ότι η πολιτική ηθική δεν επιτρέπει να γίνονται προτάσεις για υποψηφίους, τους οποίους δεν εγκρίνει η επίσημη πολιτική ηγεσία του ΔΗΚΟ.

Εν τω μεταξύ, με νέα επιστολή του ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εξαπολύει επίθεση στην ηγεσία του κόμματός του, μιλώντας για προσπάθεια μετατόπισης προβλημάτων και εφαρμογής μεσαιωνικών μεθόδων.


Χάσαμε πολλές πατρίδες και παρότι περιοριζόμαστε στα σημερινά μας όρια, αυτά είναι αμετακίνητα.

Δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποιεί στις Κυκλάδες με πρώτο σταθμό την Κύθνο, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Απευθύνοντας αυστηρή παραίνεση προς όλους τους κατοίκους των νήσων του Αιγαίου, να μην μετοικήσουν, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος, υπενθύμισε ότι κάθε νησίδα και βραχονησίδα του Αιγαίου είναι ελληνικές.

Παράλληλα, απευθύνοντας σαφές μήνυμα όπου δή, ο Πρόεδρος Στεφανόπουλος δήλωσε κατηγορηματικά ότι το Αιγαίο δεν το μοιράζουμε και δεν έχουμε δικαίωμα άλλων εθνικών υποχωρήσεων.


Σύσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας μελετήθηκαν τρόποι αποτελεσματικότερης καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, στην παρουσία των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του, ο κύριος Μαρκίδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, αποφασίστηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος, τα οποία ωστόσο απέφυγε να αποκαλύψει.


Απερρίφθη σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο, η έφεση του Τάσου Σιμιλλίδη για το δεύτερο διάταγμα κράτησής του, αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου.

Στην απόφαση του Ανωτάτου, αναφέρεται παράλληλα ότι η διαδικασία στο πρωτόδικο δικαστήριο, που ενέκρινε την οκταήμερη κράτηση του Σιμιλλίδη, υπήρξε σωστή και άψογη.

Εν τω μεταξύ, το Κακουργιοδικείο επέβαλε σήμερα ποινή φυλάκισης στους Ρωσοπόντιους Αδελφούς Αηδινίδη, για παράνομη κατοχή περιστρόφου και πυρομαχικών.

Στον Δημόκριτο Αηδινίδη, εικοσιτριών ετών, επεβλήθη ποινή φυλάκισης τριών χρόνων και στον αδελφό του Ιπποκράτη, εικοσιδύο ετών, ποινή φυλάκισης ενός χρόνου.

Οπως αναφέρθηκε στο Δικαστήριο, το περίστροφο είχε κλαπεί από τις Κεντρικές φυλακές το 1974, και δόθηκε στον Δημόκριτο από κάποιον Ρωσοπόντιο για να το φυλάξει.


Τέσσερις Λιβάνιοι που βρίσκονταν σε μικρό αλιευτικό σκάφος εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου, και σε απόσταση ενάμισυ χιλιομέτρου από τον Ακάμα συνελήφθησαν το πρωϊ από την Αστυνομία.

Οι τέσσερις αλλοδαποί προσήχθησαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου, το οποίο εξέδωσε εναντίον τους διάταγμα εξαήμερης προσωποκράτησης.

Η αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο ύπαρξης οργανωμένου κυκλώματος μεταφοράς λαθρομεταναστών.


Τα νέα κυβερνητικά κτίρια, η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, οι ιδιωτικοποιήσεις, η οργάνωση και λειτουργία της Δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και η ΑΤΑ, ήταν μερικά από τα θέματα που απασχόλησαν τις εργασίες του ετήσιου Συνεδρίου της Πασυδύ.

Στο συνέδριο, οι εργασίες του οποίου έκλεισαν σήμερα, τέθηκαν προς συζήτηση τα προβλήματα που απασχολούν τους δημόσιους υπαλλήλους και την Δημόσια υπηρεσία γενικότερα.

Εγκρίθηκε επίσης ψήφισμα για το εθνικό θέμα της Κύπρου.

Κατά το συνέδριο αποφασίστηκε εξάλλου, ότι η ΠΑΣΥΔΥ δεν θα δεχθεί απαγόρευση ή ποινικοποίηση του δικαιώματος της απεργίας, και ότι δεν θα δεχθεί παραβίαση των σχετικών συμφωνιών που αφορούν τις παρατάσεις αφυπηρετήσεων.


Στις 18 Ιουνίου, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Τουρκίας η Αντιπρόεδρος και Υπουργός Εξωτερικών Τανσού Τσιλέρ, αφού πρώτα, ο Ισλαμιστής Πρωθυπουργός Νετσμεντίν 'Ερμπακαν ανακοινώσει την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του κόμματος του Ορθού Δρόμου Χασάν Εκιντσί, η συμφωνία για την ημερομηνία παράδοσης, επιτεύχθηκε κατά τη χθεσινή πολύωρη συνάντηση της Τσιλέρ με τον 'Ερμπακαν.

Η διαδικασία μεταβίβασης της Τουρκικής Πρωθυπουργίας παρουσιάζει ωστόσο κάποιες ασάφειες, αφού θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλειμάν Ντεμιρέλ, καθώς και από το Κοινοβούλιο, στο οποίο ο Κυβερνητικός Συνασπισμός δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία των εδρών.


Ολοκληρώνουμε το δελτίο μας με την πρόγνωση για τον καιρό.

Απόψε θα εμφανίζονται παροδικές νεφώσεις, ενώ σε μερικές περιοχές θα σχηματισθεί και ομίχλη. Οι άνεμοι θα είναι ευμετάβλητοι ασθενείς 2 Μποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πέσει γύρω στους 18 βαθμούς.

Αύριο οι παροδικές νεφώσεις θα πυκνώσουν σε μερικές περιοχές, και το απόγευμα αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές στα ορεινά και πιθανό στο εσωτερικό. Σε μερικές περιπτώσεις οι βροχές θα συνοδεύονται από βροντές και χαλάζι. Οι άνεμοι θα καταστούν σταδιακά δυτικοί ως νοτιοδυτικοί, μέτριοι 4 Μποφόρ.

Η θάλασσα θα καταστεί ταραγμένη στις νότιες προσήνεμες περιοχές το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα ανέλθει στους 29 βαθμούς στο εσωτερικό, γύρω στους 27 στα νότια παράλια, και στους 26 στα δυτικά παράλια.

Σήμερα στη Λευκωσία η πιο ψηλή θερμοκρασία ήταν 27 βαθμοί και η πιο χαμηλή 17, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 27 με 19, στη Λεμεσό 26 με 19, στην Κερύνεια και την Πάφο 26 με 17, και τέλος στον Πρόδρομο 15 με 11.


From the LogosNet Server at http://www.logos.cy.net


Logos News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logosg2html v2.01 run on Friday, 13 June 1997 - 15:27:18 UTC